به گزارش خبرگزاری ایمنا، تپه سیلک یکی از بزرگترین و ارزشمندترین مکانهای باستانی در ایران و جهان بهحساب میآید؛ این منطقه از حدود هشت هزار سال پیش، تاریخچه زندگی انسان را در خود جای داده و مکانی ارزشمند برای باستان شناسان محسوب میشود؛ این تپه به صورت کلی به چهار بخش تپههای شمالی یا سیلک کوچک با مساحت پنج هکتار و تپههای جنوبی یا سیلک بزرگ با مساحت هشت هکتار، گورستان الف و گورستان ب تقسیمبندی شده است؛ در این مکانها آثار متنوعی از دورههای مختلف تمدن انسانی را میتوان مشاهده کرد، آثار بهجامانده در تپههای سیلک کاشان از عصر نوسنگی گرفته تا دوره ماد قدمت دارد.
یکی از مسائل بسیار عجیب و جالب درباره تپههای سیلک کاشان به ماجرای کشف تصادفی این تپهها برمیگردد، تپههای سیلک حدود یک قرن پیش بر اثر وقوع سیل در منطقه کاشان کشف شده است؛ چندین دهه پیش با آغاز سیل در زمینهای کشاورزی کاشان، تمدن گمشده سیلک به سطح زمین آمد. مردم محلی این منطقه باور داشتند که تا پیش از کشف تپه، این منطقه تحت نفرین بوده است و بهعنوان مکانی مخوف شناخته بین مردم کاشان شناخته میشد، اما یک سیل شدید که دهها سال پیش در این منطقه روی داد، زمینها را حرکت داد و عواقبی غیرمنتظره به دنبال داشت. در اثر این سیل بعضی گورها، ابزارآلات و ظروف سفالی به ناگهان از دل زمین بیرون آمد.
در تپههای سیلک کاشان و مکانی که عبادتگاهی باستانی را در خود جای داده است، اشیای متنوعی توسط مردم محلی و گروههای باستانشناسی ایرانی و خارجی کشف شد که نهتنها به تاریخ و اصالت کشور ایران، بلکه به تمدن باستانی این منطقه در طول تاریخ اشاره داشت، البته باید به این نکته اشاره کنیم که همه آثار کشفشده از سایت باستانشناسی تپه سیلک، در موزههای ایران نگهداری نمیشود و بیشتر این اشیای گرانبها در حال حاضر در موزه لوور فرانسه قرار دارد.
این اشیا شامل موارد زیر است:
• اسکلتهای انسان: در عبادتگاه تپه سیلک چند اسکلت انسان کشف شد که نشاندهنده زندگی و مرگ افراد باستانی در این منطقه است.
• فلزات ارزشمند: از جمله اشیا کشفشده در این سایت باستانشناسی میتوان به فلزات گرانبهایی همچون طلا و نقره در طی کاوشها هم اشاره کرد.
• ظروف زیبا با نقشهای چشمنواز: در تپه سیلک ظرفهای سفالی با نقشها و طرحهای زیبا هم کشفشده که نشان از هنر و ذوق هنری ایرانیها در دوران باستان دارد.
• زیورآلات: مدارکی از زیورآلات باستانی هم در این مکان کشفشده است که به زیبایی و ذوق هنری مردم باستان اشاره میکند.
• دوکهای ریسندگی و وسایل بافندگی: اشیای مرتبط با فرایندهای ریسندگی و بافندگی هم جز آثار ارزشمند کشفشده در تپه سیلک است که نشان از تخصص و تکنیکهای بافت افراد در این منطقه دارد.
• کورههای ذوب فلزات: وجود کورههایی برای ذوب فلزات در این منطقه توانایی فنی و صنعتی مردم باستان در صنایع آهنگری و مواردی از این دست را نشان میدهد.
• مجسمه انسان: کشف مجسمههای انسانی هم نشاندهنده استفاده از هنر مجسمهسازی در این منطقه است و ایران را جزو نخستین کشورهایی معرفی میکند که از هنر مجسمهسازی برخوردار بوده است.
بهطور کلی نخستین روستاها و خانههای ساختهشده به دست بشر، نخستین جانوران و گیاهان اهلی، نخستین کورههای پخت سفال و ذوب فلز و نخستین آثار خط و نوشتار را میتوان در زمان بازدید از تپههای سیلک شهر کاشان از نزدیک مشاهده کرد.
البته از علت نامگذاری این منطقه به اسم سیلک اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما گفته میشود چون مردمان در آن زمان به پیاله، سیاله میگفتند و این تپه محل ساخته پیاله بوده، به تپه سیلک معروف شده است؛ هرچند گمانهزنیهای دیگری هم درباره علت نامگذاری تپه سیلک وجود دارد که برای هیچکدام مدارک محکمی در دست نیست.