به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ در نشست خبری نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر که امروز صبح شنبه ۲۷ بهمن، در سالن جلسات خانه کتاب و ادبیات ایران برگزار شد ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران و فریبا یوسفی دبیر علمی جشنواره حضور داشتند.
ابراهیم حیدری در ابتدای نشست اعلام کرد: جشنواره شعر فجر بههمت همکارانم در موسسه خانه کتاب و شاعران و دستاندرکاران به روزهای پایانی نزدیک میشود. شعر در فرهنگ ایرانی ما همیشه جایگاه ویژهای داشته است و ایرانیان از گذشته به شعر و ادبیات خود شناخته میشوند. امروز هم زبان فارسی در دنیا مطرح است و این موفقیت بخش عمدهای از آن به دلیل جایگاه شعر و بزرگان این عرصه است.
وی با تشکر از علی رمضانی، مدیرعامل سابق خانه کتاب و همکارانش بابت برگزاری این رویداد در سالهای گذشته اضافه کرد: امسال تغییراتی در جشنواره اعمال کردهایم. یکی از مهمترین تغییرات جدا شدن بخش کودک و نوجوان بود که برگزیدگان آن مشخص شدند. همچنین، امسال علاوه بر بخشهای شعر کلاسیک، شعر نو، شعر محاوره، بخش ویژهای تحت عنوان «درباره شعر» هم داریم. این دوره جشنواره بهواسطه رویکردهای دولت و سیاستهای وزیر با عنوان «کلک خیال» در ۶ استان برگزار شد. افتتاحیه برنامه در ۱۶ بهمن در شهرهای یزد، گلستان، شیراز و تهران و دیگر نقاط برگزار شد و آخرین محفل هم در شیراز برگزار خواهد شد تا بتوانیم تمرکززدایی را محقق کنیم.
حیدری در ادامه تأکید کرد: اختتامیه جشنواره نیز روز پنجشنبه در تالار حافظ شیراز و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار خواهد شد.
فرایند داوری و انتخاب آثار شاخص
فریبا یوسفی، دبیر علمی جشنواره نوزدهم شعر فجر، در ادامه نشست به توضیحاتی درباره روند داوری آثار پرداخت و گفت: در ابتدای کار، طبق اساسنامهای که برای جشنواره شعر فجر تهیه شده، تعدادی از عزیزان به عنوان اعضای هیات علمی انتخاب شدند که این انتخاب با توجه به سلیقههای مختلف شعری صورت گرفت. در انتخاب هیات علمی و هیات داوران، تلاش ما بر این بود که از پیشکسوتان، چهرههای علمی و همچنین چهرههای جوانتر استفاده کنیم. علاوه بر این، افراد از استانهای مختلف در این دو بخش حضور داشتند تا بتوانیم تمرکززدایی کنیم و اطمینان حاصل کنیم که همه چیز مختص تهران نباشد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه بخش کودک و نوجوان امسال بهطور مستقل برگزار شد، در چهار بخش کلاسیک، شعر نو، محاوره و پژوهش شعر، داوریها به شکل تخصصی انجام شد. برای هر بخش، سه داور انتخاب کردیم. این روند مشابه سالهای گذشته بود و ابتدا، کتابهایی که جای بحث و گفتوگو نداشتند، در مرحله اول داوری حذف شدند و کتابهای بهتر به مراحل بعدی منتقل شدند. در این مراحل، بیشتر روی کتابها صحبت میشد و در نهایت، کتابهایی که بیشترین مولفههای لازم برای مطرح شدن را داشتند، بهعنوان نامزد معرفی شدند و از بین آنها انتخابهای نهایی صورت گرفت.
یوسفی در ادامه اشاره کرد: با توجه به زمان محدود و تعطیلیهای مکرر، داوران همگی پای کار بودند تا به یک انتخاب درست و قابل دفاع برسند. در بعضی موارد، ناچار شدیم آثار شاخص را دو بار بررسی کنیم تا به انتخاب دقیقتری برسیم.
محفل شعر بانوان در خانه پروین برگزار میشود
فریبا یوسفی در ادامه نشست، به برگزاری محافل شعر در استانهای مختلف اشاره کرد و بیان داشت: چون این رویداد را یک جشنواره ملی و بینالمللی میدانیم، بخشی به نام محافل در نظر گرفته شده که در استانهای مختلف برگزار میشود. در این محفلها، شاعران پیشکسوت و جوان حضور دارند. امسال، محفل شعر بانوان که در خانه پروین برگزار میشود، بهویژه قابل توجه است. این محفل با اردوی شعر تماشای خانمها تلفیق شده است تا حضور پررنگ شاعران خانم را نمایش دهد. همچنین این محفل، تقریباً پرتعدادترین محفل شعر امسال است که شاعران از سراسر کشور در آن شرکت خواهند کرد.
۲۱۷۴ اثر به جشنواره شعر فجر رسید
حامد محقق، معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران، در بخش دیگری از نشست به ارائه آمار دقیق از آثار ارسالشده به جشنواره پرداخت: در این دوره از جشنواره، ۲۱۷۴ اثر به دبیرخانه رسید. در بخش شعر کلاسیک ۱۰۳۳ عنوان کتاب، در بخش شعر نو ۸۵۵ اثر، در بخش درباره شعر ۲۱۰ اثر و در بخش شعر محاوره ۷۴ اثر ارسال شد. در مجموع، ۷۰۹ کتاب به دبیرخانه جشنواره رسید.
وی افزود: در این دوره، ۲۴ نامزد معرفی خواهند شد که ۱۷ ناشر، آثار نامزد شده را ارائه دادهاند. بیشترین تعداد نامزدی برای یک ناشر ۶ عنوان است، و دو ناشر دیگر دو عنوان کتاب دارند. جالب است بدانید که مسنترین نامزد این دوره ۶۱ سال سن دارد و جوانترین نامزد ۳۰ ساله است. همچنین، ۹ نامزد زن هستند و ۵ نفر نیز استاد یا مدرس دانشگاه به شمار میآیند. از میان نامزدهای این دوره، ۱۲ نفر غیرتهرانی هستند.
محافل ادبی در سراسر کشور و تجلیل از پیشکسوتان
محقق در ادامه به برگزاری محافل ادبی اشاره کرد و گفت: در این دوره از جشنواره، ۱۱۰ شاعر در محافل ادبی شعرخوانی کردند. همچنین، در دوره «کلک خیال» که یازدهمین دوره آن امسال برگزار میشود، این برنامه بهصورت منطقهای برای ۱۳ استان جنوبی کشور ترتیب خواهد خورد. علاوه بر این، سه مهمان خارجی از کشورهای قزاقستان و تاجیکستان بهطور ویژه در این دوره از جشنواره حضور دارند و دو برنامه تجلیل از پیشکسوتان زبان و ادبیات فارسی نیز برگزار خواهد شد.
چالشهای بینالمللی جشنواره و تلاش برای گسترش آن
ابراهیم حیدری در مورد پسوند بینالمللی جشنواره نوزدهم شعر فجر گفت: قبول داریم که محدودیتهایی در این حوزه وجود دارد، اما با تمام این محدودیتها تلاش کردهایم اطلاعرسانی کنیم و از چهرههای مختلف دعوت نماییم. امیدواریم ضعفهای موجود در بخش بینالملل را برطرف کنیم. حوزه فرهنگ از سیاست و اقتصاد ایران جدا نیست و به هم پیوسته است، اما تلاش ما این بوده که با هر کسی که در حوزه زبان فارسی تاثیرگذار است ارتباط برقرار کنیم.
محفل شعر بانوان پرتعدادترین محفل استانی ماست
فریبا یوسفی نیز در ادامه توضیحاتی در خصوص بخش بینالملل جشنواره ارائه داد و گفت: ما در آینده قصد داریم انجمن بینالمللی شاعران فارسیزبان را تاسیس کنیم. این موضوع در افتتاحیه جشنواره در هرمزگان مطرح شد و به پررنگتر شدن بخش بینالملل جشنواره کمک خواهد کرد. قرار بود سفری به یکی از کشورهای فارسیزبان داشته باشیم، اما به دلیل مشکلات مختلف این امکان فراهم نشد. با این حال، دکتر جوادی قول دادند که تعدادی از شاعران ما به یکی از کشورهای فارسیزبان، مانند تاجیکستان، سفر کنند که این سفر در قالب جشنواره شعر فجر خواهد بود و استمرار این رویداد را به همراه خواهد داشت. همچنین، ما پیشنهادی داریم تا جایزه بهترین ترجمه را به جوایز شعر فجر اضافه کنیم، که این میتواند در تقویت بخش بینالملل جشنواره مفید باشد.
کتابهای برگزیده را با تخفیفهای ویژه در بازار کتاب عرضه خواهیم کرد
حیدری در ادامه به توضیحاتی در مورد فرآیندهای جشنواره شعر فجر پرداخت و گفت: جشنواره شعر فجر چند فرآیند دارد: شناسایی، داوری و حمایت. من قبول دارم که در حوزه حمایتها هنوز چالشهایی وجود دارد، اما یکی از برنامههای اصلی ما حمایت از کتابها، شاعران و ناشران است. ما کتابهای برگزیده را با تخفیفهای ویژه در بازار کتاب عرضه خواهیم کرد و علاوه بر این، این کتابها را در نمایشگاههای ملی و بینالمللی معرفی خواهیم کرد. باید از آثار شاخص حمایت شود تا بتوانیم آنها را در پنلهای اختصاصی و نمایشگاههای بینالمللی به مخاطبان معرفی کنیم.
انتهای پیام/