شناسهٔ خبر: 71361692 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: باشگاه خبرنگاران جوان | لینک خبر

فوری فوری

از طرح مصر برای آینده غزه رونمایی شد

آخرین پیشنهاد مصر شامل تشکیل کمیته ملی فلسطین برای اداره غزه بدون دخالت حماس، مشارکت بین المللی در بازسازی بدون جابجایی فلسطینیان در خارج و حرکت به سوی راه حل دو دولتی است.

صاحب‌خبر -

باشگاه خبرنگاران جوان؛ مهدی سیف تبریزی - به گفته ۱۰ منبع، عربستان سعودی تلاش‌های فوری اعراب را برای تدوین طرحی برای آینده غزه به عنوان مخالفت با جاه‌طلبی‌های دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در غزه رهبری می‌کند.
در ماه جاری پیش نویس ایده‌ها در نشستی در ریاض  با حضور کشور‌هایی از جمله عربستان سعودی، مصر، اردن و امارات متحده عربی مورد بحث قرار خواهد گرفت. پنج منبع به رویترز گفتند که پیشنهاد‌ها ممکن است شامل ایجاد یک صندوق بازسازی به رهبری خلیج فارس و توافقی برای به حاشیه راندن حماس باشد.

عربستان سعودی و متحدان عرب آن از طرح ترامپ برای «پاکسازی» فلسطینیان از غزه و اسکان دادن بیشتر آنها در اردن و مصر بسیار متحیر بودند، ایده‌ای که بلافاصله توسط قاهره و امان رد شد و در بیشتر منطقه به عنوان  طرح بی ثبات کننده  منطقه تلقی شد.
به گفته منابع، ناامیدی در عربستان سعودی تشدید شده است، زیرا این طرح درخواست پادشاهی را برای مسیری روشن به سوی تشکیل کشور فلسطین به عنوان شرط عادی سازی روابط با اسرائیل - چیزی که همچنین راه را برای یک پیمان نظامی بلندپروازانه بین ریاض و واشنگتن هموار می‌کند از بین می‌برد.

رویترز با ۱۵ منبع در عربستان سعودی، مصر، اردن و جا‌های دیگر صحبت کرد تا تصویری از تلاش‌های شتابزده کشور‌های عربی برای جمع‌آوری پیشنهاد‌های موجود در طرح جدیدی که می‌توانند به رئیس‌جمهور ایالات متحده ارائه دهد تا بتوانند موافقت وی را جلب نمایند.

یک منبع دولتی عربی گفت که حداقل چهار پیشنهاد پیش از این برای آینده غزه تهیه شده بود، اما درحال حاضر پیشنهاد مصر به عنوان طرح محوری برای فشار اعراب درجهت جایگزینی ایده ترامپ مطرح شده است.
پیشنهاد مصر
سه منبع امنیتی مصری گفتند، آخرین پیشنهاد مصر شامل تشکیل کمیته ملی فلسطین برای اداره غزه بدون دخالت حماس، مشارکت بین المللی در بازسازی بدون جابجایی فلسطینیان در خارج و حرکت به سوی راه حل دو دولتی است.

این منبع دولتی عربی گفت که عربستان سعودی، مصر، اردن، امارات متحده عربی و نمایندگان فلسطین این طرح را پیش از ارائه در نشست برنامه ریزی شده کشور‌های عربی در ۲۷ فوریه در ریاض بررسی و بحث خواهند کرد.

نقش کلیدی محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، در حال شکل گیری است.

یک مقام اردنی گفت: «ما به آمریکایی‌ها می‌گوییم که برنامه‌ای داریم که جواب می‌دهد. ملاقات ما با بن‌سلمان بسیار مهم خواهد بود. او رهبری را بر عهده می‌گیرد»

ولیعهد روابط گرمی با اولین دولت ترامپ داشت و در دوره جدید ترامپ به طور فزاینده‌ای در مرکز روابط اعراب با ایالات متحده قرار داشت.

بن‌سلمان از دیرباز یک شریک منطقه‌ای تاثیرگذار برای ایالات متحده بوده است.

صندوق ثروت دولتی عربستان سعودی در ماه جاری کنفرانسی را در میامی برگزار می‌کند که رویترز فاش کرد که انتظار می‌رود ترامپ در آن شرکت کند. همچنین انتظار می‌رود که ریاض میزبان مذاکرات آتی وی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین باشد.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه با اشاره به نشست آتی اعراب گفت: «در حال حاضر تنها طرح موجود، طرح ترامپ است. بنابراین اگر آنها برنامه بهتری دارند، اکنون زمان ارائه آن است »

منطقه بافر
طرح‌های روشن برای آینده غزه پس از جنگ به سختی مورد بحث قرار گرفته است، زیرا مستلزم موضع‌گیری و تصمیمات روشن و  بحث‌انگیز در مورد حکومت داخلی، مدیریت امنیتی، بودجه و بازسازی این منطقه است.
اسرائیل قبلاً هر گونه نقش حماس یا تشکیلات خودگردان فلسطین را در اداره غزه یا تأمین امنیت غزه رد کرده است. کشور‌های عربی و ایالات متحده نیز گفته‌اند که نمی‌خواهند نیرو‌های خود را برای انجام این کار در غزه مستقر کنند.
کشور‌های حاشیه خلیج فارس که از لحاظ تاریخی هزینه بازسازی غزه را پرداخت کرده‌اند نیز  گفته‌اند که این بار نمی‌خواهند این کار را بدون ضمانت مبنی بر اینکه اسرائیل دوباره آنچه را که می‌سازند ویران نخواهد کرد، انجام دهند.
یک مقام اردنی گفت، ملک عبدالله، پادشاه اردن روز دوشنبه در دیدار ترامپ در کاخ سفید تاکید کرد که با عربستان سعودی و مصر بر روی طرح غزه کار می‌کند.

عبدالله در اظهارات تلویزیونی پس از این نشست گفت که کشور‌ها طرح مصر را بررسی خواهند کرد و «ما در عربستان سعودی خواهیم بود تا درباره چگونگی همکاری با رئیس جمهور و ایالات متحده گفت‌و‌گو کنیم.»

 ایمن صفدی، وزیر خارجه اردن پس از دیدار عبدالله با ترامپ گفت: اکنون بر روی تبلور طرح عربی کار می‌کنیم.

پیشنهادات اولیه سه منبع امنیتی مصر در مورد بازسازی و تامین مالی به اشتراک گذاشته شده است.

یک منطقه حائل و موانع فیزیکی برای جلوگیری از ساخت تونل‌ها در مرز غزه با مصر ساخته خواهد شد. به محض برداشتن آوار، ۲۰ منطقه به عنوان مناطق زندگی موقت ایجاد می‌شود. حدود ۵۰ شرکت مصری و دیگر شرکت‌های خارجی برای انجام این کار وارد غزه خواهند شد.

یک منبع منطقه‌ای با آگاهی از این موضوع گفت که تامین مالی شامل پول بین المللی و کشورهای خلیج فارس می‌شود. این مقام دولت عربی گفت که یک صندوق بالقوه می‌تواند صندوق بازسازی ترامپ باشد.

این مقام گفت، با این حال، در خصوص دشوارترین مسائل مربوط به حاکمیت و امنیت داخلی غزه همچنان باید تصمیم گیری شود. 

این مقام عرب  افزود که مجبور کردن حماس برای خروج از غزه و عدم واگذاری هر نفشی به آن‌ها بسیار مهم است.

حماس قبلاً گفته بود که مایل است دولت غزه را به کمیته ملی واگذار کند، اما خواهان نقشی در انتخاب اعضای آن است و استقرار هیچ نیروی زمینی را بدون رضایت خود نمی‌پذیرد.

این سه منبع مصری گفتند در حالی که هیچ موضوعی در این طرح جدید نیست، آنها معتقدند که این طرح به اندازه کافی مناسب است تا نظر ترامپ را تغییر دهد و می‌توان آن را به حماس و تشکیلات خودگردان فلسطین در زمان محمود عباس تحمیل کرد.

«راضی نیستم»
عربستانی‌ها  بار‌ها گفته بودند عادی سازی روابط با اسرائیل مشروط به ایجاد یک کشور فلسطینی در کرانه باختری، نوار غزه و بیت المقدس شرقی تحت اشغال اسرائیل است.
این موضع با افزایش خشم عمومی عربستان سعودی پس از 15 ماه کشتار و  ویرانی و مرگ در غزه سخت‌تر شده است. در ماه نوامبر، ولیعهد عربستان علناً اسرائیل را به نسل کشی در یک اجلاس اسلامی متهم کرد و نیاز به راه حل دو دولتی را دو چندان کرد.
دو منبع اطلاعاتی منطقه‌ای گفتند که ناامیدی در پادشاهی عربستان سعودی برای عادی سازی روابط به خاطر جنگ جاری بالا گرفته است.

استیو ویتکاف، فرستاده ترامپ در خاورمیانه در اواخر ژانویه در ریاض دیدار‌هایی را برگزار کرده است. دو دیپلمات ارشد گفتند ویتکاف یک جدول زمانی سه ماهه برای روند عادی سازی روابط با اسرائیل تعیین کرده است.

اما زمانی که ترامپ ایده خود در غزه را اعلام کرد، ناامیدی عربستان به سرعت به شگفتی و سپس خشم تبدیل شد. یک منبع نزدیک به دربار سلطنتی عربستان درباره واکنش بن‌سلمان گفت: «او راضی نیست».

عزیز الغاشیان، تحلیلگر سعودی آشناکه با تفکرات مقامات رسمی عربستان آشنایی دارد، با تشریح حال و هوای مقامات ارشد سعودی گفت: آن‌ها خشمگین هستند. «این ظالمانه است. بیشتر از ناامیدی، این در سطح دیگری است».
بسیاری از کارشناسان می‌گویند که ترامپ ممکن است از یک ترفند چانه زنی قدیمی در کتاب بازی دیپلماتیک خود استفاده کند و یک موضع افراطی را به عنوان یک بازی باز برای مذاکرات تعیین کند. در دوره اول ریاست جمهوری خود، او اغلب آنچه را که عموماً به عنوان بیانیه‌های سیاست خارجی بیش از حد افراطی تلقی می‌شد، منتشر می‌کرد که بسیاری از آنها هرگز به نتیجه نرسیدند.

شاهزاده ترکی الفیصل، رئیس سابق اطلاعات عربستان سعودی، که هیچ نقشی در دولت ندارد، هفته گذشته در مصاحبه‌ای با سی ان ان گفت که اگر ترامپ به ریاض سفر کند، «مطمئنم که او به سخنان رهبران عربستان گوش خواهد کرد».

وی در پاسخ به این سوال که آیا می‌تواند چشم اندازی برای پیشبرد مذاکرات عادی سازی با اسرائیل ببیند، گفت: «به هیچ وجه».

 

منبع : رویترز