شناسهٔ خبر: 71340910 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: خبرنامه دانشجویان ایران | لینک خبر

مقایسه عملکرد یو پی اس و استابلایزر در شرایط ناترازی برق

یو پی اس و استابلایزر، دو مورد از پر استفاده‌ترین تجهیزات الکتریکی در جهان هستند که هرکدام برای مصارف جداگانه‌ای استفاده می‌شوند اما به‌واسطه شباهت هایی که در عملکردشان وجود دارد، بعضا با هم اشتباه گرفته می‌شوند.

صاحب‌خبر -

به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ استابلایزر و یو پی اس دو دستگاه متفاوت هستند که هر دو با هدف محافظت از تجهیزات الکتریکی در شرایط ناترازی برق، کاربرد دارند. با اینکه عملکرد این دو تجهیز دارای شباهت‌هایی به یکدیگر است؛ با این حال عملکرد یو پی اس و استابلایزر در هنگام نوسان برق دارای تفاوت‌هایی بسیاری می‌باشد. در این محتوا به بررسی و مقایسه عملکرد یو پی اس و استابلایزر در شرایط ناترازی برق خواهیم پرداخت. با ما همراه شوید.

آشنایی با استابلایزر و یو پی اس

استابلایزر و یو پی اس دو دستگاه متفاوت هستند؛ پیش از بررسی عملکرد این دو تجهیز در شرایط ناترازی برق، با ساختار و عملکرد آن‌ها آشنا شویم.

معرفی یو پی اس

یو پی اس (UPS ) دستگاهی الکترونیکی است که وظیفه آن از زمان قطعی برق آغاز می‌شود؛ به‌طوری که در هنگام قطعی برق، برق لازم برای تجهیزات الکتریکی را فراهم خواهد کرد. در یو پی اس‌ها از باتری‌های قابل شارژ استفاده می‌شود و یو پی اس به پشتوانه باتری خود، قادر به تامین برق در صورت قطعی برق می‌باشد.

طراحی یو پی اس‌ها به گونه‌ای است که از شوک ناگهانی ناشی از قطعی برق و درنتیجه از بروز خرابی در سیستم‌های مختلف جلوگیری خواهد کرد. اینگونه دستگاه‌های مختلف از خرابی ناشی از قطعی برق و همینطور قطع ناگهانی برق شبکه در امان خواهند بود. این تجهیز ضمن اینکه در تامین بدون وقفه برق کاربرد دارد، از هر گونه نوسانات و تغییرات ناگهانی ولتاژ و فرکانس نیز جلوگیری می‌کند.

معرفی استابلایزر

استابلایزر (Stabilizer) یک دستگاه الکترونیکی می‌باشد که اصلی‌ترین وظیفه آن‌، حفاظت از تجهیزات الکتریکی در برابر نوسان ولتاژ، افزایش و یا کاهش ولتاژ است.

در شبکه‌های برقی همیشه احتمال نوسان ولتاژ وجود دارد. هرگونه نوسانات ناگهانی ولتاژ زمینه‌ساز خرابی در تجهیزات الکتریکی خواهد بود. این موضوع به اهمیت تجهیزی از جمله استابلایزر در جهت کنترل و تنظیم ولتاژ ورودی اشاره دارد. با این تجهیز تمامی تجهیزات الکتریکی در برابر نوسانات ولتاژ محافظت خواهند شد. معمولا از انواع استابلایزرها در کاربردهای صنعتی و تجاری استفاده می‌شود.

به‌طور کلی استابلایزرها بر اساس تکنولوژی که در ساخت آن‌ها به کار رفته‌ است، در زمینه‌های مختلفی استفاده می‌شوند اما اصول کارکرد تمامی آن‌ها یکسان است. اصول کاری استابلایزرها بر اساس خطایابی ولتاژ است. در مدار این دستگاه یک مرجع ولتاژ قرار داده شده است. زمانی که اتصال برق برقرار باشد، استابلایزر میزان ولتاژ ورودی را با ولتاژ تعیین شده مقایسه خواهد کرد. در صورتی‌که میزان ولتاژ ورودی با میزان ولتاژ تعیین شده در مرجع تفاوت زیادی داشته باشد، استابلایزر به واسطه ترانس اتوماتیک و با استفاده از القای جریان در سیم پیچ، ولتاژ را اصلاح کرده و برای خروجی ارسال می‌کند.

مقایسه عملکرد یو پی اس و استابلایزر در شرایط ناترازی برق

در سطرهای پیشین یک پیش زمینه از دو دستگاه یو پی اس و استابلایزر به شما دادیم. بر اساس این تعاریف باید بگوییم استابلایزر و یو پی اس از نظر حفاظت و کنترل برق، عملکرد یکسانی را دارند؛ با این تفاوت که یو پی اس در هنگام بی برقی و قطع شدن برق شهر نیز قادر به تامین برق مورد نیاز است. بنابراین یو پی اس‌ها ضمن اینکه از تجهیزات در برابر نوسانات برق محافظت می‌کنند، در زمان نبود برق نیز کاربردی هستند.

به طور کلی استابلایزر برای کاربردهایی که در آن‌ها نیاز است تجهیزات الکترونیکی به صورت پایدار در برابر نوسان برق کار کنند، مناسب است. این تجهیز در زمینه‌های مختلف صنعتی، تجاری و خانگی یک ولتاژ پایدار را برای انواع دستگاه‌ها فراهم می‌کند. بنابراین در شرایط ناترازی برق با وجود استابلایزر، تجهیزاتی که نیاز به ولتاژ پایدار دارند، آسیبی را نخواهند دید و به عملکرد خود ادامه می‌دهند.

این در حالی است که یو پی اس با هدف حفاظت از تجهیزات الکتریکی در صورت قطعی برق کاربرد دارد. اگر در یک زمینه نیاز است که تجهیزات الکتریکی در شرایط پایدار و بدون قطعی برق کار کنند، باید یو پی اس استفاده شود. بنابراین در یک جمع‌بندی، استابلایزر به تامین ولتاژ پایدار کمک می‌کند؛ در حالی که یو پی اس برای حفاظت از تجهیزات الکتریکی در تمامی شرایط و حتی قطعی برق، کاربرد دارد.

عملکرد استابلایزر در شرایط ناترازی برق

عملکرد استابلایزر در شرایط ناترازی برق، شامل موارد زیر می‌باشد:

  • استابلایزر از بالا و یا پایین رفتن ماندگار ولتاژ محافظت می‌کند. به طوری که با این تجهیز، نوسانات ولتاژ به صفر می‌رسد.

  • دستگاه استابلایزر از توانایی کنترل نوسانات فرکانس ورودی به تجهیزات الکتریکی برخوردار است. این تجهیزات از خرابی در لوازم به دلیل نوسانات شدید، جلوگیری می‌کنند.

  • در استابلایزرها از فیلترهای الکترومغناطیسی (EMI/RFI) استفاده شده است که قادر به حذف نویزهای الکترومغناطیسی و سوئیچینگ هستند. اینگونه از تاثیر منفی آن‌ها بر تجهیزات الکتریکی جلوگیری خواهد شد.

  • یک استابلایزر دارای حفاظت از اتصال کوتاه است و از آسیب دیدن تجهیزات در برابر اتصال کوتاه نیز جلوگیری می‌کند.

عملکرد یو پی اس در شرایط ناترازی برق

عملکرد یو پی اس در شرایط ناترازی برق، شامل موارد زیر است:

  • یو پی اس‌ها از تجهیزات متصل به آن‌ها در برابر نوسانات برقی به دلیل صاعقه، نوسانات برق شهری و دیگر اختلالات الکتریکی محافظت می‌کنند.

  • دستگاه یو پی اس در صورت قطعی برق، برق پشتیبان را برای تجهیزات متصل فراهم خواهد کرد. به طوری که با یو پی اس، عملکرد بی‌وقفه تجهیزات تضمین می‌شود.

  • سیستم یو پی اس، قادر به تنظیم ولتاژ ورودی به تجهیزات متصل است. به طوری که با یو پی اس می‌توان اطمینان داشت ولتاژ در محدوده ایمن و پایدار قرار دارد.

  • یو پی اس‌ها از قابلیت تنظیم فرکانس ورودی به تجهیزات متصل نیز برخوردار هستند. با استفاده از یو پی اس اطمینان خواهید داشت که فرکانس در محدوده ایمن و پایدار قرار خواهد داشت.

  • یو پی اس از قابلیت حفاظت از اتصال کوتاه نیز برخوردار می‌باشد. به طوری که از تجهیزات متصل در برابر آسیب ناشی از اتصال کوتاه و دیگر خطاهای الکتریکی محافظت خواهد کرد.

سخن پایانی

در این محتوا به بررسی و مقایسه عملکرد یو پی اس و استابلایزر در شرایط ناترازی برق اشاره کردیم. این دو تجهیز در شرایط نوسانات برق عملکرد یکسانی را دارند و هر دو از تجهیزات متصل به آن‌ها در هنگام قطعی برق محافظت می‌کنند. در حالی که استابلایزر فقط قادر به کنترل و تصحیح ولتاژ دچار نوسان است، یو پی اس در هنگام بی‌برقی نیز کارایی دارد و برق مورد نیاز را تامین می‌کند. در بسیاری از مواقع این دو دستگاه به صورت ترکیبی با یکدیگر استفاده می‌شوند تا ضمن حفاظت از دستگاه‌ها، برق پایدار در صورت قطعی برق نیز برای تجهیزات فراهم باشد.

اگر می‌خواهید یو پی اس و یا استابلایزر در شرایط ناترازی برق عملکرد مناسبی را داشته باشد، باید به سراغ تامین‌کنندگان قابل اعتماد در این حوزه بروید و این تجهیزات را از برندهای معتبر و نام‌آشنا در این زمینه و با مشخصات مناسب برای زمینه مورد استفاده خود خریداری کنید.