شناسهٔ خبر: 71187825 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

مجتمع شوق زندگی کودکان و نوجوانان بعثت افتتاح شد/ دادستان تهران: ۲۱ دستگاه در راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی فعالیت دارند

مجتمع شوق زندگی کودکان و نوجوانان بعثت با حضور رئیس کل دادگستری و دادستان تهران افتتاح شد.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

مراسم افتتاح مجتمع شوق زندگی کودکان و نوجوانان بعثت امروز (۱۶ بهمن) با حضور علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران، علی صالحی دادستان تهران، امین حسین رحیمی وزیر دادگستری، علی کاظمی معاون وزیر دادگستری، علی ربیعی دستیار اجتماعی رئیس جمهور و حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور و معاونین دادسرای تهران و جمعی از مدیران دستگاه‌های اجرایی برگزار شد. 

این مجتمع شامل بخش‌های مختلفی از جمله مددکاری اجتماعی، مشاوره روانشناختی، دادیاری، دفتر‌دادیاری و دیگر بخش‌هاست. 

علی القاصی‌، رئیس کل دادگستری استان تهران در این مراسم، با تشکر از ایجاد وضعیت مطلوب در حوزه آسیب‌دیدگان اجتماعی، به‌ویژه در حوزه اطفال اظهار کرد: این وضعیت در سایه همکاری، همدلی و وفاق ایجاد شده است. 

وی در ادامه افزود: از دادستان تهران، معاون وی و دیگر همکارانی که از سازمان بهزیستی، رئیس سازمان و مدیرکل بهزیستی استان تهران، نیرو‌های فراجا، اداره اتباع، شهردار تهران و معاونین وی، دادستان تهران معاونان ایشان و مجموعه امور سرپرستی که دلسوزانه این اقدام ارزشمند را انجام دادند، تشکر و قدرانی می‌کنم.

رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه این رخداد، مصداق و نمایانگر انجام یک وظیفه عمومی و اجتماعی است که ما باید با لحاظ قوانین و مسئولیت‌های شرعی به آن بپردازیم، افزود: در قانون حمایت از خانواده، قانون تشکیل سازمان بهزیستی، قوانین مرتبط، مقررات بین‌المللی و کنوانسیون حقوق کودک، وظایفی بر عهده دستگاه‌ها گذاشته شده که در این حوزه ورود داشته باشند و نسبت به بخش‌های آسیب‌دیده اجتماعی، اقدامات لازم را انجام دهند.

القاصی تصریح کرد: در قانون اساسی که برگرفته از شرع و مکتب اسلام است نیز وظایفی بر عهده دستگاه‌ها و سازمان‌ها گذاشته شده و فراتر از این، از نظر مبانی و اسناد بالادستی، شریعت مقدس اسلام، مکتب و قرآن، مسئولیت‌هایی داریم که هم در بعد فردی و هم در بعد اجتماعی تعریف شده‌اند. 

وی ادامه داد: قرآن بیش از هر چیزی به این مسئولیت‌های فردی و اجتماعی انسان‌ها اشاره دارد و اگر وظایف خود در این رابطه را به درستی انجام ندهیم، آسیب‌های اجتماعی رخ می‌دهد. اگر امر به معروف و نهی از منکر را به‌درستی اجرا کنیم، هیچ‌گاه دچار این آسیب‌ها نخواهیم شد. 

رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به اینکه هر جرمی که در جامعه رخ می‌دهد، چهار عامل دارد، عنوان کرد: مرتکب جرم، فردی که مورد جرم واقع شده، جامعه و یا همه نهاد‌های دولتی و به عبارتی حاکمیتی که وظایف خود را درست انجام ندادند. هر جرم و آسیبی که ایجاد شود، علت آن یکی از این چهار عامل است.

وی با اشاره به اینکه از نظر مقوله پیشگیری، تجربه ثابت کرده که اگر پیشگیری به‌درستی و بر اساس مبانی علمی انجام شود، جامعه عاری از جرم و انحراف خواهد بود، گفت: اگر سه حوزه پیشگیری را همزمان، متوازن، درست و به‌موقع انجام دهیم، شاهد کاهش آسیب‌ها خواهیم بود. قوه قضاییه در قانون اساسی مسئول پیشگیری و اصلاح مجرم معرفی شده که منظور از آن، پیشگیری کیفری و پیشگیری وضعی است، به‌گونه‌ای که فرد نتواند مرتکب جرم شود. 

القاصی در ادامه افزود: در صورتی که در بحث آسیب‌های اجتماعی، پیشگیری‌های فرهنگی و اجتماعی نیز مطرح است، به این معنا که انسان از دوره جنینی تا مراحل بعد از تولد و تکامل، نیاز به صیانت و حمایت دارد. اگر امروز با افزایش جرایم و کثرت آسیب‌های اجتماعی مواجه هستیم، ریشه آن در این است که وظایف و مسئولیت‌هایی که در قبال رشد و تکامل انسان داشتیم، به‌موقع انجام نشده‌اند و کوتاهی‌هایی صورت گرفته است. 

رئیس کل دادگستری استان تهران با بیان اینکه مسئله کودکان کار، بی‌سرپرست و بدسرپرست، ازجمله آسیب‌های اجتماعی است، گفت: اگر بخواهیم این پدیده را آسیب‌شناسی کنیم، باید بپرسیم که چرا به این وضعیت رخ داده و مجبور به ایجاد مجتمع شوق زندگی شده‌ایم؟ اگر وظایف دینی، قانونی و اجتماعی خود را به‌درستی انجام می‌دادیم، امروز شاهد این وضعیت نبودیم.

وی خاطرنشان مرد: مسئولیت همگانی و وظیفه انسانی و تکلیف قانونی ایجاب می‌کند که در این مرحله نیز، پیشگیری فرهنگی و اجتماعی را تکمیل کنیم. ترک فعل و کوتاهی مسئولان مصداق بارز همین مسئله است. اگر مسئولان با امکانات خود، این آسیب اجتماعی را مدیریت نکنند، باید بپذیریم که وظایف خود را انجام نداده‌ایم و ترک فعل داشته‌ایم. 

القاصی با تاکید بر اینکه گزارش‌ها حاکی از آن است که نزدیک به ۳هزار و ۷۰۰ کودک آسیب‌دیده شناسایی شده‌اند که ۸۲ درصد آنها از اتباع بیگانه هستند، گفت: اگر مسئله اتباع خارجی را به‌درستی ساماندهی، نظارت و قوانین را به‌درستی اجرا می‌کردیم، قطعاً با این آمار مواجه نبودیم؛ بنابراین باید بپذیریم که در این زمینه قصور و کوتاهی داشته‌ایم.

 رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: با فعالیت مجتمع‌های "شوق زندگی"، می‌توان از بروز جرایمی که ممکن است توسط این کودکان کار و خیابانی رخ دهد، پیشگیری کرد. بسیار خوشحال هستیم که این اتفاق افتاد و همه به وظایف خود عمل کردیم و تعدادی از همنوعان خود را تحت پشتیبانی قرار دادیم تا مثل فرزندانمان از آن‌ها حمایت‌کنیم.

دادستان تهران: ۲۱ دستگاه در راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی فعالیت دارند

علی صالحی، دادستان تهران در این مراسم گفت: در این روز فرخنده توفیق حاصل شد تا با همکاری، همراهی، تعامل و هم‌افزایی همه نهاد‌ها و دستگاه‌ها بتوانیم نمونه عینی وفاق و همدلی را در مجموعه شوق زندگی ببینیم. 

وی افزود:نگاه حاکمیت این است که بی‌توجهی به کودک خطراتی را دامنگیر جامعه خواهد کرد. 

دادستان تهران با اشاره به ضرورت راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی در شهر تهران، عنوان کرد: این اقدام از دی ماه سال گذشته شروع شد و ۴ هزار کودک کار شناسایی شدند و اقدامات لازم صورت گرفت. ۸۵ درصد کودکان شناسایی شده از اتباع خارجی و بقیه آنها ایرانی بودند. 
 
صالحی با بیان اینکه در راستای ماده ۵ قانون حمایت از کودکان و اطفال برنامه‌های راهبردی و تحولی در قوه قضاییه برای کودکان در نظر گرفته شد، تاکید کرد: هدف از افتتاح مجتمع شوق زندگی،   مداخله فوری قضایی برای پیشگیری از بزه‌دیدگی و جلوگیری از آسیب بیشتر به کودکان است.

وی با اشاره به دیگر اهداف راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی خاطرنشان کرد: ایجاد زمینه هم‌افزایی سازمان‌ها و دستگاه‌های متولی برای کاهش آسیب‌های اجتماعی، صیانت از حقوق کودکان و نوجوانان در استان تهران، ایجاد وحدت رویه در رسیدگی به پرونده‌های اقشار آسیب همچنین ایجاد زمینه مناسب برای نگهداری از کودکان بد سرپرست و بی سرپرست در مراکز و حمایت قانونی از این کودکان از دیگر اهداف راه‌اندازی چنین مجتمع‌های حمایتی و قضایی از اطفال و نوجوانان در معرض خطر است.

دادستان تهران با بیان اینکه نمایندگانی از سازمان بهزیستی، یک دادیار از دادستانی تهران، نماینده اداره امور اتباع، نمایندگانی از سازمان‌های مردم نهاد در این مجتمع‌ها  نیاز به استقرار دائم دارند، گفت: همچنین نمایندگانی از اداره کار، تعاون و رفاه اجتماعی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، ثبت احوال، شهرداری نیز به صورت پاره وقت در این مرکز حضور خواهند داشت.

وی در پایان از همکاری همه دستگاه‌ها و سازمان‌ها برای تشکیل این مجتمع قدردانی کرد و گفت: ۲۱ دستگاه در راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی فعالیت دارند و انتظار می‌رود به صورت مستمر و مداوم نه مقطعی ایفای نقش داشته باشند.

وزیر دادگستری: بیش از ۳۰ طرح برای حمایت از کودکان اجرا شده است

امین حسین رحیمی، وزیر دادگستری در این مراسم بیان کرد: بیش از ۳۰ طرح برای حمایت از کودکان اجرا شده که موفق نشده بودند. لذا بررسی‌های صورت گرفته ما را به راه‌اندازی مجتمع‌های شوق زندگی رساند و نباید این طرح را رها‌کنیم. 

وی افزود: تاکنون کوتاهی‌هایی در قبال رسیدگی به کودکان کار انجام شده و نتیجه این شده؛ اما خیلی از این کوتاهی‌ها عمدی نبوده است. در هر صورت، این‌کار همکاری همگانی می‌خواهد و بدون تعامل همه دستگاه‌ها، مردم و خیرین موفق نخواهیم شد. 

وزیر دادگستری گفت: در قانون فرزندخواندگی آورده شده باید یک ملک به نام فرزندی که می‌خواهند به سرپرستی موقت خانواده‌ای درآید، زده شود ولی یک خانواده ممکن است مستاجر باشد، اما بتواند بچه‌ای را به فرزند خواندگی بگیرد، حال آنکه احراز شرایط اخلاقی خانواده‌ها نیز بسیار مهم است و با سختگیری بیشتر باید خانواده‌ها را شناسایی کنیم تا اگر کودکی را به سرپرستی آنها دادیم، با مشکلی واجه نشود. 

رحیمی گفت: نظارت بر وضعیت کودکانی که به سرپرستی موقت خانواده‌ها سپرده شدند باید مستمر و مرتبا انجام شود این کودکان تحت حمایت و مددکاری سازمان‌های مربوطه از جمله بهزیستی قرار گیرند. 

وی با تاکید بر اینکه متاسفانه تعدادی از کودکان کار و خیابان مورد سودجویی قرار می‌گیرند و بسیار شنیدیم که افرادی این کودکان را برای تکدی‌گری و کار به خیابان‌ها می‌آورند، گفت: از فراجا می‌خواهیم با تحقیقات دقیق با مدیریت دادستانی به این موضوع ورود کنند تا افرادی که از اطفال بهره‌کشی می‌کنند، مورد پیگرد قانونی قرار گیرند. 

وی افزود: شخصیت هر انسان و کودک، بدون اینکه اهل کجا باشد برای ما مهم است و بعضا کودکان بخاطر خشونت برای کار به خیابان می‌آیند که این مهم نیز نیاز به مددکاری اجتماعی و حمایت دارد. 

علی کاظمی، معاون وزیر دادگستری در این نشست، با بیان اینکه بهینه‌سازی عملکرد از کلید واژه‌هایی است که در ادبیات مدیریتی امروز بسیار مورد توجه است، افزود: در دنیایی که با فقر منابع مواجهیم و پیچیدگی اجتماعی موجب شده دلایل متعددی منجر به چالش‌های اجتماعی شود، ناچاریم با رویکرد جدیدی نسبت به بهینه سازی امور اقدام کنیم. 

وی افزود: مجتمع شوق زندگی از ساختار‌های یکپارچه‌ای است که دستگاه‌های دولتی و سیستم قضایی در کنار هم کار می‌کنند تا کودکان شرایط بهتری برای زندگی داشته باشند. 

معاون وزیر دادگستری عنوان کرد: به برکت هدف مقدس حمایت از کودکان امروز وارد ساختمانی شدیم که به همت بهزیستی و شهرداری تهران نسبت به قبل وضعیت مناسبی پیدا کرده و فرایند جامع برای حمایت از کودکان در آن انجام می‌شود. 
 
کاظمی با بیان اینکه حمایت از کودکان در معرض خطر باعث می‌شود بسیاری از مشکلات آنها در این حوزه رخت بربندد، گفت: در ماده ۳ قانون حمایت از اطفال، حمایت از کودکان در معرض آسیب بسیار مورد توجه است و ۲۷ دسته از کودکان در این راستا مورد حمایت هستند و حمایت از ان‌ها نیازمند ساختار‌هایی است که شوق زندگی دارای همه این ساختارهاست. 

انتهای پیام/