به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از نیچر، پشهای که زمانی تصور میشد در تونلهای متروی لندن تکامل یافته است، ممکن است در واقع هزاران سال پیش در مصر و همراه با ظهور تمدنهای کشاورزی به وجود آمده باشد. این پشه، معروف به Culex pipiens molestus، در طول جنگ جهانی دوم به دلیل گزیدن لندنیهایی که در ایستگاهها و تونلهای مترو از حملات هوایی آلمان پناه گرفته بودند، شهرت پیدا میکند.
در دهه ۱۹۹۰، دانشمندان پیشنهاد کردند که این پشه ممکن است در تونلهای متروی لندن تکامل یافته باشد، اما با کشف جمعیتهای مشابه این پشه در تونلهای زیرزمینی در آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا، آسیا، آفریقا و اقیانوسیه، این فرضیه رد شد.
برای ردیابی منشأ این پشه، یوکی هابا، زیستشناس تکاملی در دانشگاه کلمبیا، و لیندی مکبرایید، ژنتیکدان تکاملی در دانشگاه پرینستون، به همراه همکارانشان DNA نمونههای ۳۵۷ پشه Culex pipiens molestus را از سراسر اروپا، شمال آفریقا و غرب آسیا، از جمله ۲۲ نمونه تاریخی از موزه تاریخ طبیعی لندن، استخراج کردند، آنها با تحلیل تفاوتهای ژنومی این پشهها، روابط تکاملی بین جمعیتهای مختلف را بررسی کردند.
نتایج این مطالعه که در سرور preprint bioRxiv منتشر شده است، نشان میدهد که پشههای molestus برای اولین بار بیش از ۱,۰۰۰ سال پیش در مصر و همراه با ظهور تمدنهای کشاورزی، به محیطهای انسانی روی سطح زمین سازگار شدند. به گفته مکبرایید، سریعترین نرخ تفاوت ژنتیکی بین پشههای pipiens و molestus حدود ۲,۰۰۰ سال پیش رخ داده است.
این یافتهها نشان میدهد که پشههای زیرزمینی لندن، بخشی از یک فرایند تکاملی گستردهتر هستند که هزاران سال پیش آغاز شده و با توسعه جوامع انسانی مرتبط بوده است.