به گزارش عصر شنبه ایرنا از تارنمای تحلیلی پروژه جهانی جنوب چین، در نخستین هفته ریاستجمهوری دونالد ترامپ در آمریکا، دولت وی اجرای برخی از وعدههای کلیدی انتخاباتی خود را آغاز کرده است. از جمله این اقدامات، تشدید برخورد با مهاجران غیرقانونی، تهدید به اعمال تعرفههای تجاری علیه متحدان و تصمیم به خروج از سازمان جهانی بهداشت است. با روی کار آمدن ترامپ، تغییراتی در مناسبات قدرتهای بزرگ جهانی محتمل به نظر میرسد.
در حالی که دولت ترامپ موضعی سختگیرانهتر برابر چین اتخاذ کرده، به نظر میرسد که روابط آمریکا و تایوان را نیز نامتوازن ارزیابی میکند. تمایل واشنگتن به بررسی کسری تجاری خود و تهدید ترامپ به اعمال تعرفه بر صنعت نیمهرساناها، میتواند چالشی برای تایوان باشد؛ جزیرهای که میزبان بزرگترین تولیدکننده تراشه جهان، است. در حالی که آینده تایوان در هالهای از ابهام قرار دارد، پیامدهای این تغییرات برای کل منطقه آسیا-اقیانوسیه نیز قابل توجه خواهد بود.
این گزارش می افزاید: از سوی دیگر، روابط هند و چین پس از امضای توافقنامه گشتزنی مرزی در اواخر سال ۲۰۲۴ بهبود یافته است، اما این روند با توجه به رقابت این دو کشور در حوزه نفوذ منطقهای و تغییرات جدید در سیاست خارجی آمریکا مورد آزمون قرار خواهد گرفت.
نارندرا مودی نخستوزیر هند، در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ (۲۰۱۶-۲۰۲۰) روابط نزدیکی با وی داشت، اما اظهارات اخیر ترامپ درباره کشورهای عضو گروه اقتصادهای نوظهور موسوم به بریکس (BRICS) میتواند زمینهساز چالشهایی جدید شود.
در گزارش تارنمای تحلیلی پروژه جهانی جنوب چین آمده است: سه حوزه اصلی اختلاف میان آمریکا و هند شامل تعرفههای تجاری، مهاجرت و مسائل دفاعی است. هند دارای مازاد تجاری در روابط خود با آمریکا به عنوان بزرگترین بازار صادراتیاش است و رویکرد ترامپ در قبال تجارت متقابل میتواند برای دهلینو دردسرساز شود.
در حوزه مهاجرت، در حالی که دولت هند برای بازگرداندن مهاجران غیرقانونی هندی با مقامات آمریکایی همکاری دارد، سیاستهای سختگیرانه ترامپ، از جمله محدودیتهای احتمالی بر روادید کار H-۱B، میتواند مشکلساز شود. در سال ۲۰۲۳، حدود ۷۵ درصد از کل روادیدهای H-۱B برای شهروندان هندی صادر شد و نزدیک به ۲۰۰ هزار دانشجوی هندی در دانشگاههای آمریکا مشغول تحصیل بودند، بسیاری از آنها امیدوار به ورود به بازار کار از طریق این روادید هستند.
سیاستهای دفاعی ترامپ، هرچند غیرقابل پیشبینی است، اما ممکن است بیشترین چالش را برای منطقه ایجاد کند. آمریکا از هند میخواهد که خرید تسلیحات آمریکایی را افزایش دهد تا هم توازن تجاری برقرار شود و هم همکاریهای امنیتی در منطقه هند-اقیانوسیه گسترش یابد. یکی از بخشهای کلیدی این همکاری برای هند، ارتقای تواناییهای نظامی و افزایش تعهداتش در چارچوب گروه چهارگانه (Quad) خواهد بود.
هند برای مقابله با چالشهای پیشرو، به احتمال زیاد جایگاه راهبردی خود در منطقه هند-اقیانوسیه را برای امتیازگیری از دولت ترامپ به کار خواهد گرفت. اگرچه هند پیشتر در پی حفظ خودمختاری راهبردی خود، در قبال مشارکت فعال در گروه چهارگانه محتاطانه عمل کرده بود، اما به پیامدهای این همکاری بر روابط حساسش با چین نیز واقف است.
این تردیدها ممکن است با توجه به روند بهبود اخیر در روابط هند و چین، که پس از درگیریهای مرزی سال ۲۰۲۰ تسریع شده است، تشدید شود. با این حال، به نظر میرسد که این بهبود روابط، اعتمادبهنفس هند را در مدیریت سیاستهای جدید ترامپ افزایش داده است. در نهایت، این سه کشور در مسیر روابطی پیچیده و به هم پیوسته قرار دارند که سناریویی کاملاً جدید به شمار نمیآید.