رئیسجمهور امریکا، نه تنها یکی از منتقدان افبیآی را به عنوان گزینه ریاست پلیس فدرال معرفی کرده بلکه برنامه اخراج مأمورانی را که در تحقیقات علیه دونالد ترامپ نقش داشتهاند، روی میز گذاشته است. این اقدام در کنار برخی تغییرات در پنتاگون، زنگ هشدار درباره پاکسازیهای آتی را به صدا درآورده است.
دونالد ترامپ را از سالها قبل از اینکه در عرصه سیاست خودنمایی کند، در امریکا با تکه کلام «تو اخراجی» میشناختند. حالا او برای بار دوم رئیسجمهور امریکا شده و پاکسازی در مراکز کلیدی امریکا و انتقامگیری از هر فرد، گروه و نهادی را که خرده حسابی با آنها داشته، شروع کرده است. وزارت دادگستری امریکا دوشنبه هفته گذشته تعدادی از مقامات دخیل در پیگرد قانونی ترامپ را اخراج کرد. یک مقام این نهاد گفت که با این افراد قطع همکاری شده زیرا بنابر اعلام سرپرست کنونی دادستانی کل، آنها برای پیاده کردن دستورات رئیسجمهور قابلاعتماد نیستند. واشینگتنپست نوشت که دولت جدید امریکا قصد دارد آندسته از مأموران اداره تحقیقات فدرال (افبیآی) را که در پرونده تحقیقات علیه رئیسجمهور کنونی این کشور مشارکت داشتند، اخراج کند. این روزنامه امریکایی به نقل از منابع آگاه نوشت: «مقامات در حال کار برای شناسایی حدود یکصد مأمور افبیآی برای پایان احتمالی همکاریشان با این سازمان هستند.» واشینگتنپست اضافه کرد که علاوه بر پاکسازی گسترده در افبیآی، حدود ۳۰دادستان فدرال که روی پروندههای ششم ژانویه کار کردند و در دوره کارآموزی قرار داشتند، اخراج شدهاند. گزارش سیانان، دیگر رسانه امریکایی به نقل از منابع آگاه نیز حاکی از این است که دهها تن از عوامل افبیآی در پرونده تحقیقات درباره شورش ششم ژانویه ۲۰۲۱ و حمله حامیان ترامپ به ساختمان کنگره امریکا دخالت داشتند و برخی از ناظران این پرونده نیز احتمالاً برکنار خواهند شد. به نوشته سیانان، به دستکم شش مقام ارشد افبیآی دستور داده شده است که تا روز دوشنبه «خود را بازخرید یا استعفا کنند؛ در غیر این صورت، اخراج خواهند شد.» انبیسینیوز اعلام کرده است که در بین اخراجیهای افبیآی، نام سران بیش از ۲۰ دفتر میدانی این سازمان شامل دفاتر اصلی در میامی و واشینگتن دیده میشود. گزینه مدنظر ترامپ برای ریاست افبیآی هم چالش دیگری، پس از ریاستجمهوری وی است. کاش پاتل که از او به عنوان یکی از منتقدان سرسخت افبیآی یاد میشود، در جلسه تأیید صلاحیت خود در کمیته قضایی سنا، تأکید کرده که تحت مدیریت او، علیه مخالفان سیاسی اقدامی صورت نخواهد گرفت. با این حال، دموکراتها چندان به او خوشبین نیستند. سناتور دموکرات شلدون وایتهاوس از ایالت رودآیلند یکی از این افراد است و تأکید دارد: «آنچه امروز از این نامزد میبینیم، کاملاً متفاوت از عملکرد و سخنان گذشته اوست.»
اخراج رسانههای دموکرات از پنتاگون
همچنین، دونالد ترامپ در اقدامی بیسابقه، چهار رسانه بزرگ مستقر در ساختمان پنتاگون وزارت دفاع امریکا را از فضای اختصاص داده شده به آنها بیرون میکند و جای آنها را به رسانههای دیگر میدهد. قرار است، نیویورکتایمز، رادیوی ملی دولتی، انبیسینیوز و پولیتیکو، تا تاریخ ۱۴ فوریه (۲۶ بهمن) فضاهای استقرار خود در پنتاگون را تخلیه کنند و فضای به دست آمده هم در اختیار نیویورکپست، شبکه خبری وان امریکا، شبکه خبری بریت بارت و هافینگتونپست قرار خواهد گرفت. به این ترتیب، با گذشت هر سال، هر رسانه صوتی، تصویری، مکتوب یا رادیویی مستقر در ساختمان پنتاگون، باید آنجا را ترک کند و جای خود را به رسانه دیگری بدهد تا این فرصت منحصربهفرد تهیه گزارش و خبر به عنوان رسانه مستقر در پنتاگون، تنها در اختیار یک رسانه نباشد. دستیار موقت وزیر دفاع در امور عمومی در این باره گفت: «برای شفاف شدن موضوع باید گفت این رسانهها فضاهای اختصاص داده شده به آنها توسط وزارت دفاع را باید تخلیه کنند. تنها تغییری که رخ داده فضای کاری فیزیکی آنهاست و آنها باید جای خود را به رسانههای جدید بدهند.» سخنگوی شبکه انبیسی در ایمیلی نوشت: «ما از این تصمیم بسیار ناامید شدیم که دیگر نمیتوانیم از داخل ساختمان پنتاگون که دههها در آن مستقر بودیم، کار کنیم. به رغم وجود موانع متعدد در مسیر جمعآوری اطلاعات، ما همچنان به روال سابق به کار خود ادامه میدهیم.»