جوان آنلاین: حماس دیروز در چهارمین مرحله تبادل اسرا، سه صهیونیست را آزاد کرد و در ازای آن ۱۸۳ فلسطینی را به آغوش خانوادههایشان بازگرداند؛ مبادلهای که با استراتژی هوشمند حماس این بار هم در مکان جدیدی انجام شد تا پیامی به سران اسرائیل باشد که حماس نهتنها تضعیف نشده بلکه در مناطق مختلف غزه حضور دارد و این نمایش قدرت، رسانههای عبری را به خشم آورده است.
به گزارش «جوان»، پس از سه دور مبادله اسرا بین حماس و رژیم صهیونیستی، روز شنبه مرحله چهارم این مبادله نیز انجام شد و طی توافقات قبلی تعدادی از اسرا بین دو طرف رد و بدل شدند. گردانهای القسام (شاخه نظامی حماس) دو اسیر صهیونیست دیگر به نامهای «عوفر کالدرون» و «یاردن بیباس» را در چارچوب چهارمین مرحله از تبادل اسیران در شهر خانیونس در جنوب غزه تحویل نمایندگان سازمان صلیب سرخ داد. تحویل «کیت سیگال» سومین اسیر صهیونیست که تابعیت امریکایی دارد به نمایندگان صلیب سرخ نیز در بندر غزه انجام شد.
رژیم صهیونیستی هم در چهارمین مرحله تبادل در چارچوب توافق آتشبس، ۱۸۳ اسیر فلسطینی را آزاد کرد. از میان این افراد، ۱۱۱ اسیر اهل غزه هستند که پس از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت گرفته شده بودند. کمیسیون امور اسیران و باشگاه اسرای فلسطینی نیز در بیانیهای اعلام کرد که در این فهرست ۱۸ زندانی با احکام سنگین و ۹ زندانی محکوم به حبس ابد وجود دارد.
حماس دیروز در بیانیهای درباره نحوه مبادله اسرا گفت: «عملیات تحویل اسرا در مقابل سکویی انجام شد که تصاویر شهیدان بزرگوار، شهید محمد الضیف و دیگر اعضای شورای نظامی حماس، روی آن نصب شده بود. این اقدام پیامی از عهد و وفاداری بود که نشان میدهد مردان گردانهای قسام پایدار ماندهاند و راه را تا پایان ادامه خواهند داد.» حماس تأکید کرد: «موفقیت مقاومت در انجام چهارمین مرحله از عملیات تبادل اسرا با خلاقیت و غرور، تأکیدی بر ارزشها و پایبندی اصولی آن به مفاد توافق است. ما از جامعه جهانی میخواهیم بر رژیم اشغالگر فشار آورده و آن را به اجرای پروتکلهای انسانی و عدم تعلل و فرار از مسئولیتهای خود ملزم کنند.»
حضور ابوعبیده، سخنگوی القسام در زمان تحویل اسیر صهیونیستی در بندر غزه، از نکات برجسته دور چهارم مبادله اسرا بود که نشان داد با وجود تهدیدات و ترورهای یک سال اخیر، فرماندهان مقاومت فلسطین از دشمن اشغالگر ترسی به دل راه نمیدهند و در این مدت نیز توانستهاند در نبود فرماندهان ارشد خود، مسیر مبارزه با دشمن اشغالگر را ادامه دهند. نکته مهم دیگر در روند مبادله دیروز این بود که نیروهای مستقر در خانیونس همچون مرحله قبلی تبادل اسرا، هنگام تحویل اسرا از «تاور» سلاح نیروهای ویژه ارتش اسرائیل استفاده کردند. همچنین گردانهای قسام در مراسم آزادی اسرای صهیونیست یک راکت ضد تانک الیاسین- ۱۰۵ را با خود حمل کردند.
همزمان با تبادل اسرا، خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع مطلع گزارش داد که گذرگاه رفح پس از هشت ماه بسته بودن به دلیل تسلط ارتش رژیم صهیونیستی بر آن، از روز شنبه فعالیت خود را از سر گرفت. این اقدام با هدف خارج کردن مجروحان و بیماران برای مداوا انجام خواهد شد. خبرگزاری فرانسه همچنین به نقل از یکی از رهبران حماس گزارش کرد: «وزارت بهداشت غزه فهرستی از اسامی ۱۰۰بیمار و مجروح را تهیه کرده است که به همراه ۱۰۰همراهشان، روز شنبه از نوار غزه خارج خواهند شد. این مقام حماس افزود: ۱۵۰ نفر از شهروندان دارای شرایط اضطراری انسانی که شرایط لازم در توافق را دارند از طریق گذرگاه رفح از نوار غزه خارج خواهند شد.
خشم صهیونیستها از قدرت حماس
حضور گردانهای القسام در سراسر غزه هنگام مبادله اسرا، صهیونیستها را به شدت آزرده خاطر کرده است. شبکه ۱۳ اسرائیل در واکنش به حضور گسترده و قدرتمندانه مبارزان القسام در مراسم تحویل اسیر دوتابعیتی به صلیب سرخ در بندر غزه گزارش کرد: این همه نفر از کجا بیرون آمدند؟ ارتش «اسرائیل» در طول ۱۴ ماه گذشته چه میکرد؟ ارتش در غزه چه دستاوردی داشته است؟ آیا گالانت از رفح بیرون نیامد و اعلام نکرد که تیپ رفح و خانیونس و تیپ شمالی نابود شدهاند و حماس پراکنده، خسته و قادر به بازسازی نیست؟ این سؤالات دشوار باید پاسخ داشته باشند.»
کانال ۱۲ عبری نیز گزارش کرد: «در هر نقطهای که اسرا تحویل داده میشوند، پیامی مشخص از سوی حماس منتقل میشود. این رسانه اشاره کرد که انتخاب جبالیا، مقابل خانهالسنوار، اردوگاه الشاطی و بندر غزه به عنوان مکانهای تحویل اسرای اسرائیلی تصادفی نبوده است. انتخاب این مکانها نشاندهنده توانایی حماس در کنترل این مناطق، بهرغم حملات وارد شده به آنها است. کانال ۱۲ اسرائیل نیز درباره اقدام نیروهای حماس در تحقیر صهیونیستها گزارش کرد: خودرویی که در روند تحویل اسرای اسرائیلی در خانیونس مورد استفاده قرار گرفت، یکی از خودروهای ارتش اسرائیل بود که در عملیات ۷ اکتبر به غنیمت گرفته شده بود.
از آنجا که شادی مردم غزه در زمان آزادی اسرا با وجود این حجم از ویرانی مثال زدنی است، صهیونیستها از این وضعیت به ستوه آمدهاند و برای عدم تکرار چنین صحنههایی به تهدید فلسطینیان روی آوردهاند. در این رابطه، آویخای ادرعی، سخنگوی عربیزبان ارتش صهیونیستی با انتشار ویدئویی تهدیدآمیز خواستار توقف شادی مردم غزه و حمایت از رزمندگان القسام شد. ادرعی گفت: «هرکس که به تشویق حماس و ابراز شادی بپردازد، دستگیر خواهد شد.»
پیامهای اقتدار حماس از غزه
عصبانیت رسانهها و مقامات اسرائیلی از نحوه مبادله اسرا درحالی است که حماس در هر مرحله از تبادل اسرا با اسرائیل، مکانهای متفاوتی را برای انجام این عملیات انتخاب میکند که این انتخابها به دلایل استراتژیک و نمادین صورت میگیرد. انتخاب مکانهای مختلف برای تبادل اسرا، به حماس این امکان را میدهد که قدرت و نفوذ خود را در مناطق مختلف غزه به نمایش بگذارد. این اقدام نشاندهنده توانایی حماس در کنترل و مدیریت مناطق مختلف است و به تقویت موقعیت داخلی آن کمک میکند. این مسئله نشان میدهد که ادعای مقامات تلآویو برای نابودی تشکیلات حماس فریبی بیش نبود تا از طریق آن شهروندان اسرائیلی را نسبت به عملکرد ارتش در برابر گروههای مقاومت امیدوار کنند، اما در دو هفته گذشته از اجرای آتشبس، صهیونیستها به این واقعیت پی بردهاند که در ۱۶ ماه گذشته حماس نه تنها تضعیف نشده بلکه با اقتدار و صلابت روی پاهای خود ایستاده است.
همچنین، حضور گسترده مردم در مراسم تبادل اسرا در مناطق مختلف، نشاندهنده حمایت عمومی از حماس و تأکید بر همبستگی جامعه با مقاومت است و این تجمعات بهعنوان نمادی از وحدت و پشتیبانی مردمی از اقدامات حماس در نظر گرفته میشود. علاوه بر این، تغییر مکانهای تبادل اسرا بهطور مداوم، باعث کاهش پیشبینیپذیری عملیات میشود و از این طریق، خطرات احتمالی در این تبادلات حساس را کاهش میدهد. بنابراین، انتخاب مکانهای مختلف برای تبادل اسرا توسط حماس، با هدف نمایش قدرت، ارسال پیامهای نمادین، تقویت حمایت مردمی و افزایش امنیت عملیات صورت میگیرد و بخشی از استراتژی کلی این جنبش در مدیریت افکار عمومی و تقویت موقعیت خود در برابر دشمن است.