شناسهٔ خبر: 71092581 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: شفقنا | لینک خبر

بنیانگذار تلگرام پیشرفت چین در عرصه هوش مصنوعی را ستود

صاحب‌خبر -

شفقنا – پاول دوروف، بنیانگذار و مدیر اجرایی تلگرام، پیشرفت سریع چین در هوش مصنوعی را به سیستم آموزشی بسیار رقابتی آن نسبت داد و بر برتری مداوم این کشور در ریاضیات و برنامه‌نویسی تاکید کرد.

به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، دوروف در بیانیه‌ای خاطرنشان کرد که سیستم آموزشی چین «رقابت شدید» را در بین دانش‌آموزان تقویت می‌کند؛ اصلی که یادآور مدل «بسیار کارآمد» شوروی است. او این را با رویکردهای آموزشی غربی مقایسه کرد، جایی که غالباً رقابت برای جلوگیری از آسیب رساندن به احساسات دانش‌آموزان، به حداقل می‌رسد.

«پیروزی و شکست دو روی یک سکه هستند. بازنده‌ها را حذف کنید، برنده‌ها نیز از بین خواهند رفت.» دوروف در پیامی به مناسبت سال جدید چینی نوشت.

وی تأکید کرد که در حالی که به همه دانش‌آموزان می گویند که قهرمان هستند – صرف نظر از عملکردشان – ممکن است رویکردی مهربانانه به نظر برسد، ولی واقعیت به سرعت این توهم را پس از فارغ التحصیلی آنان از بین خواهد برد.

«واقعیت، بر خلاف سیاست‌های مدرسه، دارای نمرات و رتبه‌بندی عمومی است – چه در ورزش، تجارت، علم یا فناوری.» وی تاکید کرد و سپس هشدار داد که حذف شفافیت در عملکرد دانش‌آموزان می‌تواند مدرسه را برای نوجوانان جاه‌طلب از معنی تهی کند.

«معیارهای هوش مصنوعی که برتری DeepSeek را نشان می‌دهد یکی از این رتبه‌بندی‌های عمومی است. و چیزهای بیشتری نیز در راه است.»

دوروف گفت که پیشرفت چین در کارایی الگوریتمی به هیچ وجه از غیب حاصل نشده است و مدت‌هاست که دانش‌آموزان چینی در المپیادهای بین‌المللی در زمینه ریاضیات و برنامه‌نویسی بهتر از دیگران عمل کرده‌اند.

چین در قیاس با آمریکا از نظر تعداد مدال‌ در المپیاد بین المللی ریاضی (IMO) با ۱٨۵ مدال طلا به ۱۵۱ مدال و در المپیاد بین المللی انفورماتیک (IOI) با ۱۰۲ مدال طلا به ۶٨ مدال برتری دارد. در حالی که ایالات متحده آمریکا موفق شد چین را تنها با دو امتیاز در IMO سال گذشته شکست دهد و به سلطنت یک دهه‌ای پکن خود پایان دهد، برخی از منتقدان این پیروزی را به حضور «نامعمول» شرکت‌کنندگان آسیایی در تیم آمریکا نسبت دادند.

اظهارات دوروف به دنبال موفقیت دیپ سیک (DeepSeek)، جدیدترین چت بات هوش مصنوعی دنیای فناوری، بیان شد که توسط چین ساخته شده و بازار آمریکا را شوکه کرده است. این ابزار هوش مصنوعی چینی که ساخت آن ۶ میلیون دلاری هزینه داشته، شامل دو مدل DeepSeek-V3 و DeepSeek-R1 است. مدل V۳ دیپ سیک توانایی کدنویسی و محاسبات را دارد، اما مدل R۱ بیشتر برای حل مسائل پیچیده و استدلالی استفاده می‌شود.

دیپ سیک یکی از مدل‌های پیشرفته هوش مصنوعی توسعه‌یافته در چین است که به عنوان یک جایگزین بومی برای مدل‌های غربی مانند ChatGPT (از OpenAI) و Gemini (از Google) معرفی شده است.

سام آلتمن، بنیانگذار شرکت سازنده چت‌جی‌پی‌تی، این ربات چینی را مدلی «چشمگیر» خواند و از رقابت با آن استقبال کرد و تاکید کرد اوپن ای‌آی متعهد به ارائه مدل‌های بهتر در آینده است.

این خبر را اینجا ببینید.