شناسهٔ خبر: 70965268 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

مدیرعامل شرکت فولاد در برنامه گفتگوی ویژه:

رشد بیش از ۸ درصدی ظرفیت تولید فولاد در کشور

مدیرعامل شرکت فولاد گفت: در سه دهه گذشته، رشد ظرفیت تولید فولاد بیش از ۱۰ درصد و رشد تولید هم نزدیک ۸ درصد بوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ برنامه گفت و گوی ویژه خبری چهارشنبه شب به بررسی چالش‌ها و موانع جهش تولید اختصاص داشت. محمدیاسر طیب نیا مدیرعامل شرکت فولاد، سید شجاع الدین امامی رئوف دبیر انجمن صنایع نساجی ایران و احمد مهدوی ابهری دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی از مهمانان حاضر در این برنامه بودند. متن کامل این برنامه به شرح زیر است:

مجری: رهبر انقلاب صبح امروز با حدود ۱۰۰۰ نفر از فعالان اقتصادی بخش خصوصی دیداری داشتند، رهبر انقلاب دیروز هم به مدت دو ساعت از نمایشگاه توانمندی‌های بخش خصوصی بازدید کرده بودند، تاکید امروز رهبر انقلاب همچون دیروز بر لزوم حمایت جدی از بخش خصوصی و برطرف کردن موانع سر راه فعالان اقتصادی بود، در گفتگوی ویژه خبری امشب می‌خواهیم بپردازیم به چالش‌ها و موانع و برطرف شدن این موضوعات به عنوان راهکار‌ها در جهت تقویت تولید.

سوال: آقای مهدوی، نکته و گلایه مندی را که محضر رهبر انقلاب اسلامی مطرح کردید، پاسخی را که گرفتید در خصوص قرارداد‌ها و نکته‌ای که مرتبط بود با وزارت نفت در خصوص قراردادها، بیشتر بگویید از جزئیاتش اینکه چرا اینقدر در این کار زمانبر شده؟

<div id="video-display-embed-code_11953446"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/4437527/11953446?width=600&height=350"></script></div>

مهدوی: افتخاری بود دیروز و امروز، دیروز در نمایشگاه و امروز در دیدار رهبر فرزانه انقلاب شرکت کنم. واقعا باید قدر این لحظات را بدانیم که رهبر فرزانه انقلاب می‌آید دو ساعت و نیم وقت می‌گذارد از نمایشگاه توانمندی‌های کشور، تولیدات کشور با حوصله بازدید می‌کند، حرف تولید کنندگان کارآفرینان و شرکت‌های دانش بنیان را می‌شنود، بعد در جلسه‌ای که امروز و این ۴ سال است دارد انجام می‌شود تمام تولید کنندگانی که حضور دارند حداقل ۱۰ نفرشان می‌روند حرف‌ها را می‌زنند به نمایندگی از صنف‌های مختلف و ایشان راهنمایی می‌کنند و ارائه طریق می‌کنند، تذکر می‌دهند این باعث افتخار است این به این معنا است که تمام مردم عزیز و تمام مسئولین کشور باید بدانند که امروز بزرگترین معضل کشور اقتصاد است، اقتصاد هم فقط با بخش خصوصی و تولید به نتیجه می‌رسد. من سال گذشته هم این توفیق را داشتم که یک گزارشی را آنجا تقریباً ۷ و ۸ دقیقه خدمتشان ارائه کردم و آنجا این گلایه شد همانجا ایشان فرمودند که در سخنرانی تذکر دادند.

سوال: آقای مهدوی به ما می‌گویید که اصلاً ماجرا از چه قرار است آن چیزی را که شما در حوزه کاری و تخصصی در حوزه وزارت نفت در خصوص قرارداد‌ها عنوان می‌کنید چیست؟

مهدوی: اول این نکته را بگویم این جمله رهبر عزیزمان نشان اوج تواضع ایشان و یک تذکر و تلنگری است به ما و مسئولینی که امروز مسئولیت دارند و سر کار هستند، ببینید فقط نمی‌گوییم دولت مسئول است، همه مسئولیم، بخش خصوصی هم امروز در مملکت مسئولیت دارد، همه دارند حالا ماجرا از کجا شروع شد، ببینید سال‌ها بنده این ناترازی گاز را احساس می‌کردیم با مدیران پتروشیمی با کارشناسانی که در حوزه بودند ۱۰ سال پیش من رفتم وزارت نفت با یک سرمایه‌گذاری که آن موقع حاضر بود از بخش خصوصی یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری کند، رفت و آمد و آخرش هیچی ندادند تا اینکه ابتدای دولت مرحوم شهید رئیسی ما در کمیسیون صنایع مجلس یک جلسه‌ای داشتیم، وزیر محترم نفت وقت هم تشریف داشتند آنجا، ایشان گفتند حالا اون موقع این را فرمودند که ۸۰ میلیارد دلار برای میادین گازی و نفتی و مشترک و اینها ما نیاز مالی داریم من آنجا عرض کردم که الان که خارجی‌ها، شل و توتال که نیستند، اجازه بدهید ما بیاییم جلو بخش خصوصی بالاخره موافقت شد ما از آن موقع دنبال این قرارداد و کار هستیم ۱۰ تا من هلدینگ و پتروشیمی آماده این کار کرده‌ام ۱۰ تا تفاهمنامه با وزارت نفت داریم برای ۲۰ میدان گازی که اگر اینها به نتیجه برسد ۲۲۰ میلیون متر مکعب به ظرفیت گازی کشور اضافه می‌شود.

سوال: آقای مهدوی به نظر شما کدام افراد در چه بخش‌هایی از وزارت نفت می‌توانند تسهیل کنند و این موانع را بردارند، خیلی با سرعت بگویید ما این بخشمان یک مقداری طولانی شد دوستان دیگری در استودیو از صنایع دیگر میهمان ما هستند؟

مهدوی: ببینید الان یک قرارداد آی پی سی گفتند به ما می‌دانید قانون برنامه هفتم گفته که این کار را تسهیل کنید و گازی که استحصال می‌شود و استخراج می‌شود برای خود سرمایه‌گذار هست تا ما همه آماده و مثلاً‌ای ان پی یک شرکت هلدینگ پترو فرهنگ و شرکت باختر امضا هم کردند منتظر امضای وزارت نفت هستند.

سوال: کجا بیایند به کمک شما از کدام بخش‌های وزارت نفت؟

مهدوی: ببینید من نمی‌خواهم یک بخشش را بگویم در کل کل وزارت نفت مسئول است که این کار را تسریع کند، ما تسریع این کار را می‌خواهیم، ببینید این از طرف بخش خصوصی مشکلی نیست ولی باید وزارت نفت حتی به من این را خدمت شما عرض کنم که قول داده بودند دو ماه پیش این قرارداد امضا شود.

سوال: برمی‌گردم آقای مهدوی به شما که مشکل کار کجاست و اصلاً روند کار را بیشتر با هم صحبت کنیم. آقای طیب نیا به شما سلام می‌کنم، مدیرعامل شرکت فولاد بحث‌هایی راجع به رشد ۸ درصدی در اقتصاد مطرح شد، اول بپردازیم به اینکه در صنعت فولاد اصلاً این ۸ درصدی شدنی هست؟

طیب نیا: به حضور شما عارضم که امروز در محافل مختلف بحث این است که اصلاً رشد ۸ درصدی آیا تحقق پذیر هست یا نیست، با این موانعی که اعم از تحریم‌ها و بحث‌های مختلف داریم من می‌خواهم واقعاً صنعت فولاد را مثال بزنم که این رشد ۸ درصدی در آن محقق شده و شاید صنایع دیگری که نمایانگر این هستند که دستیابی به این مهم شدنی است ما طی سه دهه گذشته رشد تولید صنعت فولاد را اگر ببینیم امروز ما رسیدیم از یک میلیون زمان انقلاب اسلامی به ۳۲ میلیون تن تولید و ۵۰ میلیون تن ظرفیت در سال جاری. این به معنای این است که رشد ایجاد ظرفیت بالای ۱۰ درصد بوده و رشد تولید نزدیک ۸ درصد یعنی بالای ۸ درصد.

سوال: آنچه که الان درصدی اعلام می‌کنید واقعی و عملیاتی است؟

طیب نیا: بله الان تحقق پیدا کرده و موانعی که هست اعم از ناترازی‌های مختلف، عدم توازن‌ها در حوزه‌های مختلف اعم از تامین مواد اولیه، حمل و نقل، لجستیک برق و گاز و آب و ... اینها اگر مرتفع شود ما بالاتر از رشد ۸ درصد را در تولید محقق خواهیم کرد.

سوال: ما فقط همین‌ها را موانع داریم آقای طیب نیا؟

طیب نیا: ببینید عرض کردم موانع ما فقط بحث ناترازی‌های انرژی که امروز گریبانگیر ما هست، نیست. من گریزی بزنم به بخش اول صحبت‌ها و صحبت‌های آقای مهدوی و رهبر معظم انقلاب اسلامی. ببینید صنعت فولاد جزء صنایع مادری است که به دلیل زیر بنایی بودنش، صنعت ساز بودنش، دشمن هم در تحریم‌ها فولاد را جز اولین صنایعی بود که مستقیماً در تحریم قرار گرفت و برخی از شرکت‌های فولادی با ذکر نام در تحریم‌های ضد تروریسم قرار گرفتند، ولی با وجود این محدودیت‌ها ما به رشد تولید ۸ درصدی رسیدیم چرا، چون صنعت فولاد از ابتدا یاد گرفت روی پای خودش باید بایستد. از ابتدا متخصص‌ها افراد ماهر در این حوزه پرورش پیدا کردند تکنولوژی انتقال پیدا کرد. امروز ما در حوزه تامین مواد و قطعات و تجهیزات در این صنعت به بالای ۹۰ درصد خودکفایی دست پیدا کرده‌ایم در بحث ناترازی‌ها جز اولین‌هایی بودیم که دست به کار شدیم، امروز نیروگاه‌هایی که ما شروع کردیم در مدار تولید قرار گرفته یعنی نیروگاه ۹۱۴ مگاواتی سیکل ترکیبی شهید کاظمی فولاد امروز ۶۱۴ مگاواتش در مدار است نیروگاه ۶۰۰ مگاواتی خورشیدی فولاد باز ۴۰ مگاواتش ماه گذشته در مدار قرار گرفت و اولین‌هایی هستیم تا پایان سال ۱۲۰ مگاوات هم اضافه می‌شود. در حوزه ناترازی گاز هم وارد میدان شدیم. این فرموده حضرت آقا که فرمودند سه سال طول می‌کشد ما امروز در سال سوم هستیم که درخواست یک میدان گازی کردیم و مجوز اولیه‌اش را در دولت قبل به ما دادند میدانی که در ۱۵ کیلومتری عسلویه هست الان سه سال است که داری می‌رویم و می‌آییم همین قرارداد آی پی سی را برسیم و دائم می‌رود و رفت و برگشت می‌شود.

سوال: من آن سوالی را که از آقای مهدوی پرسیدم کی کجا و از چه بخشی باید به شما کمک کند؟

طیب نیا: ببینید فرایند‌ها باید تغییر کند. ما انتظارمان از دولت در حوزه رفع ناترازی این نیست که به ما کمک کند. ما خودمان ناترازی را مرتفع می‌کنیم. در حوزه مجوز‌ها ما اگر به جای سه سال یک ساله یا سه ماهه انجام می‌شد خب جلوتر بودیم. حضرت آقا در بیانات سال گذشته‌شان بود فرمودند یک خارجی که می‌آید سه ماهه یاچند ماهه می‌نشیند و به آن مجوز را می‌دهند.

سوال: این بر عهده کدام بخش است الان؟

طیب نیا: هر بخش در حوزه برق وزارت نیرو است در حوزه گاز وزارت نفت است.

سوال: و الان این اتفاق نمی‌افتد؟

طیب نیا: بله این اتفاق الان نمی‌افتد.

سوال: همین جا را نگه دارید این بحث، بحث بسیار مهمی است که خودش چالش است و راهکار می‌طلبد در این خصوص البته هم همراهی و همفکری و مسیریابی وزارت نفت به عنوان متولی در نکته‌ای که آقای مهدوی گفتن ود در نکته‌ای که آقای طیب نیا بهش اشاره کردند، مهم است. آقای امامی رئوف، دبیر انجمن صنایع نساجی ایران در حال حاضر نساجی ایران با ابعاد مختلف موانعی که بر سر راه است ظرفیت‌هایی که شناخته الان کجای مسیر هست چه ظرفیت‌هایی را دارد چه چالش‌هایی باید برطرف شود به کجا برسد؟

امامی رئوف: اگر اجازه بدهید من قبل از اینکه ورود به بحث کنم، چون موضوع موضوع دیدار مقام معظم رهبری با فعالین اقتصادی بود و طبیعتاً راجع به این موضوع نقش بخش خصوصی در رشد ۸ درصدی می‌خواهیم صحبت کنیم، من داخل پرانتز توضیح مختصری را می‌خواهم بگویم. امیدوارم که این زمانی را که از بینندگان محترم برنامه شما می‌گیریم برایشان مفید فایده باشد. مقدمتاً برای اینکه ورود به بحث کنم صنعت نساجی یکی از صنایعی است که در واقع جز زنجیره‌های قابل ارزش در دنیا هست خیلی از کشور‌های پیشرفته و توسعه یافته دنیا مسیر توسعه صنعتی خودشان را از مسیر نساجی گذراندند. صنعتی اشتغال زا است صنعتی است که انرژی بر نیست به جای آن در واقع تمرکز بر نیروی انسانی و فناوری دارد.

سوال: در کشور ما چطور است؟

امامی رئوف: عرضم همین است می‌خواهم این را عرض کنم که برسم به نقطه‌ای که در واقع باید داشته باشیم یک صنعت بومی هست ما یک زنجیره ارزش خیلی کاملی داریم یعنی یک بخشی از مواد اولیه ما از پتروشیمی تامین می‌شود که خوشبختانه ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های خوبی را در داخل کشور داریم، یک بخش از مواد اولیه ما پنبه است که در واقع کشاورزان زحمتکش ما تامین می‌کنند و ما این پنبه و گلونول‌ها و پلیمر‌های پتروشیمی را در یک پروسه‌ای تبدیل به الیاف، نخ، پارچه، رنگرزی، چاپ و نهایتاً پوشاک منسوجات خانگی کالای خواب فرش و کفپوش، منسوجات نظامی و منسوجات پزشکی می‌کنیم که طبیعتاً اگر شما مجموعه چرم و کفش و مصنوعات چرمی را هم به این اضافه کنید یک چیزی در حدود شاید ۶۰۰۰ واحد صنعتی در سراسر کشور داریم. پراکندگی این در کشور نشان می‌دهد که ما در واقع از یک توازنی در توسعه اشتغال برخوردار بوده‌ایم از بعد مشاغل خانگی اگر بهش نگاه کنیم حائز اهمیت است.

سوال: یعنی جایگاهمان مطلوب است؟

امامی رئوف: می‌خواهم عرض کنم خدمت شما که یک صنعتی است که قابل توجه است، اما متاسفانه مورد توجه دولت‌های مختلف قرار نگرفته است. نکته حائز اهمیت که ما در صنعت نساجی داریم این هست که این صنعت تقریباً همه این صنعت بخش خصوصی است، شاید اگر تعداد معدود انگشت شمار واحد‌های دولتی را ما کنار بگذاریم بقیه این صنعت توسط بخش خصوصی سرمایه‌گذاری شده و مدیریت می‌شود.

سوال: بخش خصوصی تاثیرگذار؟

امامی رئوف: به هر حال نگاه کنید صنعت نساجی جز صنایع کوچک و متوسط محسوب می‌شود شاید ما مثل صنایع بزرگ نباشیم.

سوال: نه همان کوچک و متوسط‌های تاثیرگذار؟

امامی رئوف: بله شما در بخش صنعت نساجی در بخش اصناف بیش از ۱۲۰ هزار واحد تولیدی صنفی داریم در داخل کشور و دو برابر این رقم واحد صنفی توزیعی در سطح کشور داریم. در واقع به نوعی دیگر اگر ما نیاز‌های یک جامعه را پوشاک، مسکن و غذا بدانیم این یک بخشی از نیاز‌های جامعه است، حالا عرض من این بود که خواستم به این نکته اشاره کنم که این صنعت صنعتی است که توسط بخش خصوصی اداره می‌شود خوشبختانه. یعنی ورود به بحث از این منظر هست که در دیدار‌هایی که مقام معظم رهبری در این پنج دیدار اخیری که با فعالین اقتصادی داشته‌اند، شاید مهمترین محوری که مد نظر ایشان بود نقش بخش خصوصی در رشد و توسعه کشور بوده و متاسفانه این خلعی است که ما در دهه‌های مختلف باهاش درگیر بودیم و شاید به لحاظ همین نگاه و عدم باور دولت به بخش خصوصی باعث شده که صنعت نساجی ما به جایگاهی که در شأن و منزلتش بوده نرسیده است.

سوال: فقط عدم باور دولت یا نه؟

امامی رئوف: نگاه کنید شما این صنعت نیاز به حمایت دارد. حالا من به لحاظ اینکه در واقع تقسیم بندی کنیم و در بخش دیگری می‌خواهم بهش اشاره کنم.

سوال: پس همین جا را نگه دارید چالش‌ها را. چالش‌هایی را که پیش روی حضور فعال‌تر بخش خصوصی در صنعت نساجی است محور بعدی گفتگوی من با حضرت عالی هستش. آقای مهدوی من برمی‌گردم به استودیو شما موضوعی که در خصوص گلایه‌مندی مطرح شده بود همراهی که طلبیدید در خصوص بخش‌ها و محور‌های مختلف وزارت نفت برای حل این مشکل به جز حالا موضوع سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید گاز که همیشه مطرح است در میادین و شما هم بار‌ها به دفعات در مصاحبه‌های مختلف اشاره کردید که صنعت پتروشیمی ما فعالان این صنعت و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی حاضر هستند که طرح‌های بهینه‌سازی را جمع آوری گاز مشعل، تعویض بخاری‌های فرسوده، افزایش بهره‌وری و موضوعات مختلف مثل نیروگاه‌ها اجرا کنند. در خصوص موضوع جلوگیری از هدر رفت گاز و هم در موضوع نیروگاه‌ها و افزایش بهره‌وری رهبر معظم انقلاب اسلامی به دفعات تاکیداتی را در سخنرانی‌هایشان داشتند. این موضوع به کجا رسیده به نظر می‌رسد یا هنوز اجرایی نشده یا در بخش دیگری اگر اجرایی شده نتایج آن به صورت ملموس و آشکار ر اختیار بخش‌های مرتبط قرار نگرفته؟

مهدوی: ببینید ما سه تا راه برای بحث گاز داریم و ناترازی برق. یعنی می‌دانید گاز و برق بهم گره خوردند دیگر. اگر گاز نباشد برق هم نیست ما این سه تا عرض کنم خدمت شما که یک مدل تولید است. یعنی سرمایه‌گذاری، یک مدل مبتنی بر بهینه‌سازی و تجهیزات است یک مدل صرفه‌جویی است. این سه تا را باید برویم نمی‌شود یکی را برویم، یکی را نرویم الان خود پتروشیمی‌ها در بحث مدل صرفه‌جویی ما شش تا استان را به عنوان پایلوت امسال سرمایه‌گذاری کردیم و شروع کردیم.

سوال: کدام استان‌ها؟

مهدوی: گلستان، گیلان، مازندران، خراسان جنوبی، خراسان شمالی و اردبیل چهارصد میلیارد تومان امسال فقط پتروشیمی زاگرس ما منابع گذاشته برای این طرح پایلوت، این پایلوت تلفیقی است یعنی هم تشویق است هم پنجره عوض کردن است، هم بخاری تعویض کردن است، هم موتورخانه‌ها را مجهز کردن است و بهینه ساختن این‌ها همه است برای این کار دارد انجام می‌شود، راجع شما می‌دانید که بعد از خانوار بزرگ‌ترین مصرف‌کننده گاز نیروگاه هستند ما بار‌ها گفتیم البته گذشته که ما حاضریم نیروگاه‌هایی که راندمان پایین دارند تبدیل به سیکل ترکیبی کنیم سرمایه‌گذاری کنیم چرا؟ برا اینکه آن گاز مصرف نشده یا آن تولید بیشتر گازش به ما برسد

سوال: این اتفاق افتاد؟

مهدوی: این اتفاق نیفتاده است.

سوال:چرا؟

مهدوی: من اخیراً هم در همین نمایشگاه دیروز با آقای وزیر محترم آقای دکتر علی آبادی صحبت کردم قرار شد جلسه‌ای داشته باشیم.

سوال: آقای مهدوی من پاسخ سؤالم را نگرفتم که چرا اتفاق نیفتاد؟

مهدوی: خوب بالاخره باید بیایند بگویند این نحوه کار قراردادش است این کار باید بشود آن کار باید بشود اینها نشده. حالا توی بحث سرمایه گذاری میادین ما قرارداد آی پی سی را جلو رفتیم ولی آنجا چیزی پیشنهاد نشد، کسی را دعوت نکردند. از کسی نخواستند، سرمایه‌گذاری را دعوت نکردند، اما من یک جمله‌ای شما گفتید بگذارید من بگویم که موضوع کاملاً روشن شود، ببینید در وزارت نفت چهارده تا مجوز می‌خواهد تا سرمایه گذار به این قرارداد برسد. آن قرارداد بعد امضا باید تنفیذ بشود.

سوال: ما می‌گوییم ما الان مشکل قانون داریم، مشکل نبود قانون داریم، نقص قانون داریم و یا کار شکنی افراد خاصی توی این موضوع مد نظرتان است؟

مهدوی: اصلاً. نه مشکل قانون داریم حتی ببینید قانون در برنامه هفتم تصریح کرده به وزارت نفت اجازه داده که برو سرمایه‌گذار جذب کن و در میادین، میادین مشترک میادین گازی، میادین نفتی همه این‌ها را گفته ولی ببینید این متاسفانه این روند مجوز‌ها باید کوتاه بشود این را باید الان جناب آقای وزیر این را تهیه کند یک بسته‌ای تهیه کند بگوید آقای دولت اینجا را شما کوتاه کن برای من، آنجا را مثلاً وزارت اقتصاد و یا شورای اقتصاد یا سازمان برنامه کوتاه کند و این کار باید به فوریت انجام شود.

سوال: می‌دانم بحث و موضوع پتروشیمی‌ها بسیار موضوع مهم و گسترده‌ای هست و در حاشیه نمایشگاه صحبت‌هایی هم راجع به این موضوع شده و من می‌خواهم مفصل بحث کنم، اما صنعت فولاد و همچنین صنعت نساجی هم مشکلات مشابه و موانع مختلفی را دارند برای تقویت تولید. من می‌خواهم برگردم به شما. اگر اجازه بدهید آقای طیب‌نیا گفتگویی که بحثی که شد راجع به این تحقق رشد هشت درصد در اقتصاد مخصوصاً در صنعت فولاد که یک چشم انداز بسیار امید بخش در این صنعت برای ما ترسیم کردید، بفرمایید که الان مهم‌ترین موانع و راهکار‌ها برای برداشتن این موانع اصلاً از موانع عبور کنیم به راهکار برسیم، راهکار‌ها کدام‌ها هستند؟

طیب نیا: ببینید حالا به صورت تئوریک بحث‌های مختلفی راجع به راهکار‌ها می‌شود از سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه و نوآوری، اصلاح قوانین و کاهش بروکراسی و توسعه زیر ساخت‌ها و افزایش بهره‌وری. ولی من می‌خواهم توجه بدهم به یک نکته محوری. ما ظرفیت‌های کمی توی چند دهه گذشته تو کشورمان ایجاد نشده، یعنی واقعاً طی دهه‌های قبل توی صنایع مختلف حالا چه فولاد چه در حوزه سیمان، چه حوزه مواد غذایی بروید در حوزه‌های مختلف واقعاً ظرفیت‌های کم‌نظیری در کشور ایجاد شده ما به نظر من مهم‌ترین راهکار قبل از هر چیزی این است که ما همه بسیج بشویم این ظرفیت‌های تولیدی، ظرفیت‌های منصوبه، ظرفیت‌های ایجاد شده به کار گرفته بشود.

سوال: یک نکته هم همین‌جا بگویم چقدر اقدامات دولتی و اقدامات نظارتی که در این مسیر خودشان سرعت‌گیرند و رهبر معظم انقلاب به آن تاکید کردند را مهم می‌دانید در اینکه این ظرفیت‌ها در یک گوشه‌ای بمانند و از آنها استفاده نشود؟

طیب نیا: اشاره می‌کنم می‌گشتم دنبال یک آمار دقیق واقعیتش. آمار قابل اتکایی پیدا نکردم ولی گزارش بود سال هزار و چهارصد و دو تهیه شده بود اشاره کرده بود که ما در حال حاضر تنها چهل و یک درصد از ظرفیت‌های بالقوه تولیدی مان دارد استفاده می‌شود یعنی پنجاه و نه درصد ظرفیت‌های تولیدی کشور امروز مورد بهره‌برداری قرار نمی‌گیرد، یعنی ما به جای اینکه الان به فکر توسعه‌های جدید باشیم که آن هم خوب است و باید برویم به سمت این که ظرفیت‌های موجود بالفعل بشود. توی صنعت خود ما که من عرض کردم ما پیشتازیم الان ظرفیت‌های موجود قریب شصت و پنج درصدش دارد استفاده می‌شود حالا بهره‌وری پایین، نا ترازی ها، عدم توازن‌ها در زنجیره و مشکل تامین مواد اولیه، برخی وابستگی‌ها به مواد اولیه وارداتی، عدم پیروی از صرفه‌های ناشی از مقیاس و بعضاً آمایش سرزمین، قوانین محدود و دست و پاگیر و سیاست‌های ارزی نامتناسب، قیمت‌های تکلیفی این‌ها همه دست‌ و پاگیر صنعت شده و اجازه نمی‌دهد ما این ظرفیت‌هایی که میلیارد‌ها دلار سرمایه‌گذاری انجام شده به بهره برداری برسد.

<div id="video-display-embed-code_11953447"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/4437527/11953447?width=600&height=350"></script></div>

سوال: چطور باید حلش کنیم آقای طیب‌نیا؟

طیب نیا: ببینید یکی یکی نشست همین بحث نا ترازی، بحث عدم توازن.

سوال: نسخه بدهید هرکدامش را به عنوان یک فعال؟

طیب نیا: همه اینها را باید یکی یکی باید رویش نسخه بدهیم، یکی از بحث‌های جدی که باید به آن بپردازیم بحث مقیاس تولید است. ببینید امروز توی صنعت خودم مثال بزنم امروز توی صنعت فولاد، توی صنعت خودرو، توی هر صنعتی مثل لوازم خونگی می‌رویم می‌بینیم که توی دنیا بنگاه‌های بزرگ و شرکت‌های بزرگ دارند با هم ادغام می‌شوند یعنی بنگاه‌های چند ده میلیون تنی توی صنعت فولاد با هم دارند ادغام می‌شوند. توی کشور چین بنگاه‌های صد میلیون تنی و بالاتر را شکل دادند توی رقابت‌های بین‌المللی این را کسی حریفشان دیگر نیست، توی خودروسازی فولکس‌واگن را می‌بینی، بنز را می‌بینی.

سوال: ما چه قدر کردیم؟ چقدر راه داریم؟

طیب نیا: ما اصلاً این این مسیر را را اصلا طی نکردیم.

سوال: چه قدر کمک مان می‌کند؟

طیب نیا: حتی ببینید خیلی جا‌ها خلاف این حرکت کردیم یعنی با یک شعاری که ارزشمند است مثلاً عدالت رفتیم بنگاه‌های کوچک در اقصی نقاط کشور که هر کدام از اینها ده‌ها مشکل دارند احداث کردیم. نمی‌توانند به ظرفیت برسند الان باید ادغام‌های هدفمند، مشارکت‌های هوشمندانه انجام شود تا ما بتوانیم با بنگاه‌های بین‌المللی رقابت کنیم.

سوال: همین‌جا نگه دارید. آقای امامی رئوف یک نکته گفتند حالا از نگاه صنعت فولاد ولی با نگاه به صنعت نساجی کشور ما چه مشکلاتی در صنعت نساجی داریم که می‌شود نسخه کوتاه‌مدت و میان‌مدت و بلندمدت برای درمانش بست؟

امامی رئوف: من ادامه فرمایش آقای طیب‌نیا اگر بگیرم. ما توی صنعت نساجی توی کشور‌هایی که مطرح هستند نمونه مثلا ترکیه همسایه ما مجموع صادرات نساجی و پوشاک کشور ترکیه سی و سه میلیارد دلار است. یعنی شما این رقم را با مجموع نفت و گاز پتروشیمی ما مقایسه کنیم می‌بینید که یک رقم قابل توجهی است. این صنعت در کشوری مثل بنگلادش پنجاه و یک میلیارد دلار فقط صادرات نساجی و پوشاک آن است، توی کشور ما این اتفاق نیفتاده. این که الزام است که بخش خصوصی می‌تواند رشد و توسعه کشور را کمک کند. متاسفانه حالا این بحثی که ما داریم هم آقای مهدوی اشاره فرمودند هم آقای طیب‌نیا یک مشکل عمده‌ای که توی بخش خصوصی و بخش صنعت و تولید کشور ما هست این است که این باور به بخش خصوصی وجود ندارد و حالا مثل معروفی است می‌گویند از انبوه جمعیتی که برای نماز باران می‌روند توی بیابان فقط کسانی به آن اعتقاد دارند که با خودشان چتر می‌برند و متاسفانه این اعتقاد به بخش خصوصی، چون وجود ندارد این اتفاق می‌افتد که آقای مهدوی سال گذشته می‌گویند سه سال طول کشیده مجوز و امسال می‌فرمایند که چهار سال طول کشید.

 همین مشکل ما توی فولاد داریم توی نساجی هم داریم. من فکر می‌کنم که نگاهی که امروز توی کشور هست خود حاکمیت هم به این باور رسیده که دیگر بخش دولتی به تنهایی کارآمدی اداره کشور را ندارد، شما قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار بیش از یک دهه از تصویبش می‌گذرد این قانون اصلاً تکمیل‌کننده این موضوع است که دولت به تنهایی نمی‌تواند تصمیم خوب و بهینه را در زمان مناسب بگیرد. بند‌های مختلف این قانون مشارکت تشکل‌ها را نگاه کنید ما در اتاق‌های بازرگانی، اتاق‌های اصناف، اتاق‌های تعاون، تشکل‌های تخصصی، ساعت‌ها و ساعت‌ها فعالین اقتصادی می‌نشینند با همدیگر موضوعات مختلف را در کمیسیون‌های مختلف با همدیگر بحث می‌کنند و نسخه‌های مختلفی را تدوین می‌کنند و به دولت پیشنهاد می‌دهند، اما نسخه‌ها اجرایی نمی‌شود. سال گذشته مقام معظم رهبری اشاره فرمودند که این کار گروهی توی نهاد تشکیل بشود و این کارگروه با مشارکت دولت و بخش خصوصی مشکلات را احصا کند و این را جلو ببرد که خوشبختانه این اتفاق افتاد. حالا من برمی‌گردم به فرمایش شما که راجع به مشکلات فرمودید ما توی کار گروه نساجی و پوشاک این مسائل را احصا کردیم یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ما بحث قاچاق منسوجات و پوشاک است.

سوال: راه‌حل؟

امامی رئوف: مشارکت بخش خصوصی در نظام حکمرانی.

سوال: چالش دوم؟

امامی رئوف: چالش‌های ما زیاد است یه بخشی از چالش‌های ما مربوط به اقتصاد کلان مملکت است. یعنی شما مشکل رفع تعهد ارزی دارید. اگر این مشکل رفع تعهد ارزی ما را بتوانند برطرف کنند ما صادرات مان را افزایش می‌دهیم اگر ارز تک نرخی شود تاثیر مثبت دارد در حل بخشی از مشکلات ما. اگر واردات مدیریت شود، کارشناسی مشکلات ما را حل خواهد کرد. اگر نظام تعرفه که توی همه دنیا تنظیم گر هست به درستی تنظیم بشود یک بخش زیادی از مشکلات ما را حل خواهد کرد. مجموعه خیلی کاملی را اصلاً احصا کرده و مشکلاتی که هست یک بخش زیادی از مشکلات ما مشکلات اقتصاد کلان مملکت یعنی همین کوچک شدن سبد خانوار، کوچک شدن سهم نساجی و پوشاک از سبد خانوار یعنی این مشکلاتی است که باعث شده که صنعت ما با آن درگیر باشد.

<div id="video-display-embed-code_11953448"><script type="text/JavaScript" src="https://www.iribnews.ir/fa/news/play/embed/4437527/11953448?width=600&height=350"></script></div>

سوال: آقای مهدوی در حاشیه نمایشگاه اشاره کردید که گاز دوازده مجتمع پتروشیمی کشورمان قطع شده. اول بگویید که میزان مصرف روزانه آنها چند میلیون مترمکعب هست؟ علت این قطعی چیست؟ و بخش خصوصی صنعت پتروشیمی کشور چطور می‌تواند به کمک رفع و برطرف شدن این موضوع بیاید؟

مهدوی: عرض کنم که در حال حاضر که بنده خدمت شما هستم و بینندگان عزیز دوازده پتروشیمی گازشان قطع است و روزانه بین دوازده تا چهارده میلیون دلار از صادرات ما دارد کم می‌شود. یعنی چیزی حدود بالای چهارصد میلیون دلار در ماه، خوب این قطعی گاز برای این است که همان ناترازی وجود دارد. ما نگران این هستیم این ناترازی هر سال اضافه بشود و اگر این اضافه بشود ما دچار چالش می‌شویم ما تا پایان برنامه تولیدمان و ظرفیت مان باید به صد و سی و یک و نیم میلیون برسد. همین الان ما نیازمان نود میلیون مترمکعب است. هفتاد تا به ما می‌دادند در تابستان که الان تقریباً زیر پنجاه آمده، یعنی شما ببینید چه وضعیتی است، یعنی اگر برویم به سال هزار و چهارصد و هفت آن موقع اگر اقدامی در کشور نشود این نا ترازی‌ها برطرف نشود ما بیست و چهار میلیارد دلار داریم سرمایه‌گذاری می‌کنیم، صادرات پتروشیمی به بالای بیست و هفت میلیارد دلار داریم می‌رسانیم ولی خوب این مستلزم این است که این خوراک پایدار برای ما باشد.

 ما الان خوراک پایدار نداریم چرا نداریم؟ برای اینکه ناترازی وجود دارد. خوب حالا برای این کار باید چه کرد؟ خودمان آمدیم توی میدان نمی‌خواهیم از دولت، منابع خودمان، منابع می‌گذاریم و این منابع می‌تواند کمک کند ببینید ما آمدیم بازوی دولت بشویم دولت باید از ما استقبال کند. دولت باید از بخش خصوصی استقبال کند. حالا من دو تا خبر خوب هم به شما بدهم، ببینید باید ما فضای کسب و کار را برای بخش خصوصی آماده کنیم. الان یکی از هلدینگ‌های پتروشیمی‌ها به نام کاوه شش هزار مگاوات تعهد کرده توی برق خورشیدی و بادی، شما ببنید شش هزار یه پترو پالایشگاه دارد می‌زند در جاسک در مکران به نام پترو پالایشگاه مکران یک هفتاد هزار بشکه‌ای دارد نصب می‌شود، سیصد هزار بشکه‌ای. هنوز مجوز ندارد.

سوال: ان‌شاءالله که حل بشود وزارت نفت هم حتماً بیننده این گفت‌و‌گو خواهند بود متشکرم آقای مهدوی. جمع‌بندی بفرماییدآقای طیب‌نیا؟

طیب نیا: خوب بحث بسیار است ولی من خیلی خلاصه بخواهم بگویم یکی از راهکار‌هایی که ما معمولاً درست توجه نمی‌کنیم و به نظرم زیربنایی است و حالا شاید اینجا بحث صنعتی، اقتصادی و فنی داریم می‌کنیم ولی من تصورم این است که زیر بنای رشد هشت درصدی رفع موانع فرهنگی است و ما متاسفانه از این بحث مباحث فرهنگ غفلت می‌کنیم وقتی که می‌خواهی رشد هشت درصدی تحقق پیدا کند باید فرهنگ کار و تولید از مردم، کارخانه‌ها و صنعتگران را تقویت کنیم. اگر ببینیم توی ژاپن رشد بالا را می‌بینیم توی کره، توی چین این ارقام رشد بالا را می‌بینیم توی کشور‌های توسعه یافته صنعتی، این به خاطر این است که این‌ها روی فرهنگ کار و تولید کار کردند آن وقت برند‌هایی مثل تویوتا و سونی می‌آید بیرون، ال‌جی و سامسونگ می‌اید بیرون ما آنجایی که آقا گفتند ما افتخار می‌کنیم به مجموعه‌ای که می‌آید با ظرفیت پایین با به اصطلاح یک شرکت کوچیک شروع بکند ظرف چند سال می‌رسد به آن شرکت‌های مختلف آیا این ذهنیت توی همه ما هست؟ این افتخار توی همه ما هست؟

سوال:جمع بندی کنید؟

امامی رئوف: یک مشارکت بخش خصوصی در نظام حکمرانی این به فرمایش مقام معظم رهبری یک الزام است، دو اجرای قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار بند‌های مختلفش و آیین‌نامه‌های اجرایی که خود دولت تصویب کرده و ابلاغ کرده، سه شفافیت در ارائه آمار و اطلاعات از جمله ارز‌هایی که نیمایی هست و تخصیص داده شده، چهار و پایانی حمایت از تولید داخل و مبارزه با قاچاق و واردات بی‌رویه و غیر کارشناسی از مبادی رسمی و غیر رسمی کشور.