شناسهٔ خبر: 70961193 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

سرپرست معاون فرهنگی وزارت فرهنگ بیان کرد:

ادبیات؛ مهم‌ترین خاستگاه خردورزی، نوع‌دوستی و اخلاق

محسن جوادی در مراسم اختتامیه هفدهمین جایزه ادبی جلال با بیان اینکه مهم‌ترین خاستگاه خردورزی، نوع‌دوستی و اخلاق ادبیات است، تصریح کرد: گام نهادن، پرداختن، تحقیق و درنهایت خلق اثر در عرصه ادبیات و آفرینش‌های ادبی ضامن توسعه اخلاق‌ها و ارزش‌های انسانی و ایرانی است؛ از همین رو ادبیات را رمز ماندگاری فرهنگ می‌نامند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایکنا؛ مراسم اختتامیه هفدهمین «جایزه ادبی جلال آل‌احمد»، عصر چهارشنبه؛ سوم بهمن؛ با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارتخانه، ابراهیم حیدری، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران، غلامرضا امیرخانی، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مسعود کوثری، دبیر علمی هفدهمین جایزه جلال آل‌احمد،حامد محقق، معاون شعر و ادبیات خانه کتاب و ادبیات ایران و دبیر اجرایی گام هفدهم جایزه جلال و جمعی از نویسندگان، مترجمان، اهالی قلم و اصحاب رسانه در تالار قلم کتابخانه ملی ایران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم، کلیپی با محور نویسندگان، شاعران، مترجمان و منتقدان ادبی کشورمان که طی چند سال اخیر دار فانی را وداع گفته‌اند، پخش شد و به این بهانه یاد و خاطره اهالی فقید اندیشه، خرد و آگاهی ایران‌زمین گرامی داشته شد.

مهمترین خاستگاه خردورزی، نوع‌دوستی و اخلاق ادبیات است

ادبیات و آفرینش‌های ادبی ضامن توسعه اخلاق‌ها و ارزش‌های انسانی و ایرانی

محسن جوادی در ابتدای این مراسم با تأکید بر اینکه ادبیات همان فرهنگ و بازنمایی فرهیختگی جامعه است، خاطرنشان کرد: مهم‌ترین خاستگاه خردورزی، نوع‌دوستی و اخلاق، ادبیات است. گام نهادن، پرداختن، تحقیق و درنهایت خلق اثر در عرصه ادبیات و آفرینش‌های ادبی، ضامن توسعه اخلاق‌ها و ارزش‌های انسانی و ایرانی است. به ‌همین سبب است که ادبیات را رمز ماندگاری فرهنگ می‌نامند.

مهمترین خاستگاه خردورزی، نوع‌دوستی و اخلاق ادبیات است

ادبیات بیان ساده‌ واقعیت نیست

غلامرضا امیرخانی، سخنران بعدی این مراسم نیز با اشاره به اینکه مهم‌ترین رسالت تمامی کتابخانه‌های ملی در جهان حفظ و حراست از میراث مکتوب است، خاطرنشان کرد: سازمان اسناد کتابخانه ملی ایران با سابقه بیش ‌از یک قرن فعالیت، این رسالت را پیشانی فعالیت‌های خود داشته و امروز بنا بر آماری که موجود است، مهم‌ترین بخش در کتابخانه ملی ایران مربوط به رده ادبیات و رده دیوئی 800 مربوط به آثار ادبی است. همچنین بیشترین مخاطبان نیز به‌همین رده اختصاص دارند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خطاب به جمع و با طرح این پرسش که چرا با وجود فناوری‌های نوین عصر و زمانه حاضر کتاب هنوز توانسته جایگاه خود را حفظ کند، تصریح کرد: برخلاف تصور عده‌ای، ادبیات بیان ساده‌ واقعیت نیست؛ بلکه ابزاری هنرمندانه است که به واقعیت مواردی می‌افزاید و در مسیر این افزایش به غنای آن کمک می‌کند.

امیرخانی با اشاره به اینکه اختصاص جایزه ادبی در کشورمان به‌نام «جلال آل‌احمد» نشان‌دهنده جایگاه والای قلم، فرهیختگی و اندیشگی این نویسنده بزرگ کشورمان است، یادآور شد: سیدعبدالله انوار از صمیمی‌ترین دوستان جلال آل‌احمد خاطرات ناگفته فراوانی را طی این مدت با ما در میان گذاشته که ثبت و انتشار آن‌ها می‌تواند افتخاری برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران باشد.

در این بخش با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سرپرست معاونت فرهنگی وزاتخانه، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از فعالیت‌ها و دستاوردهای گلعلی بابایی، نویسنده پیشکسوت حوزه مستندنگاری به پاس یک عمر فعالیت در این حوزه با اهدای هدایایی تقدیر و تجلیل شد.

مهمترین خاستگاه خردورزی، نوع‌دوستی و اخلاق ادبیات است

پیشنهاد افزوده شدن بخش داوری مردمی به جایزه جلال

در ادامه مراسم مسعود کوثری، دبیر علمی هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد بیانیه شورای علمی و هیئت داوران این دوره جایزه را خطاب به حضار قرائت کرد.

در بخشی از این بیانیه که با قرائت کوثری به مخاطبان ارائه شد، چنین آمده ‌است: در بررسی آثار بخش «داستان کوتاه» مشاهده شد گر چه نویسندگان با نگاهی ژرف مسائل را مورد پرداخت قرار داده‌اند اما آثار خالی از پشتوانه فلسفی، گرفتار روانشناسی عامی شده ‌است. توجه به نثر و درست‌نویسی مورد رعایت قرار گرفت ولی همچنان بیشتر آثار درست نوشته نشده است. هنوز هم مانند گذشته روانشناسی رمانتیک در آثار دیده می‌شود.

در بخشی دیگر از این بیانیه چنین آمده بود: در بررسی بخش «داستان بلند و رمان» نیز باید گفت آنچه در ادبیات گونه (ژانر) نوشته می‌شود و قلم نویسندگان بر آن استوار است، هنوز سهم اندکی از خیل کتاب‌های داستان بلند و رمان فارسی را به خود اختصاص داده‌اند. آثار داستانی که بدون سوگیری سیاسی نوشته‌ شده، می‌توانند به رشد و ارتقای فرهنگ کشور کمک کنند.

کوثری در بخشی دیگر از قرائت بیانیه شورای علمی و هیئت داوران هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد با اشاره به بخش «مستندنگاری»، تأکید کرد: مستندنگاری می‌تواند به قالبی بسیار جذاب در حوزه خلق آثار ادبی و خواندنی بدل شود. گرچه هنوز در این حوزه ضعف قلم برای خواندن و پیگیری آثار مشهود است. سبک نوشتار توصیفی و انتقادی نیز در این قالب بسیار محدود و معدود است.

دبیر علمی هفدهمین جایزه ادبی جلال آل‌احمد با بیان اینکه باتوجه به افزایش کمیت در حوزه «نقد ادبی» شاهد افزایش کیفیت قابل‌توجهی در این حوزه بوده‌ایم، خاطرنشان کرد: تلاش برای بومی‌سازی جریان نقد در برخی آثار بی‌تردید قابل تقدیر و تشکر است.

کوثری در بخش پایانی سخنان خود دو پیشنهاد را از طرف شورای علمی و اعضای هیئت داوران چهار بخش رقابتی جایزه ادبی جلال برای ارتقای کیفیت این رخداد ارائه داد و تصریح کرد: با توجه به گستره عظیم دو حوزه نقد ادبی و مستندنگاری، لزوم بازنگری به قوانین این دو بخش بیش‌ از پیش احساس می‌شود. پیشنهاد دوم آن است که بخش انتخاب مردمی به جایزه جلال اضافه شود و بعد از بررسی چند سال از فعالیت آن، در صورت مؤثر بودن، گام بعدی برای تصویب آن در شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز برداشته شود.

انتهای پیام