فرارو- توییتر فارسی از هفت روز پیش تا حالا به شکل تماموقت درگیر پای سیب است و کاربران درباره قیمت ۷۷۰ هزار تومانی یک فروشنده محصولات خانگی به جان هم افتادهاند.
به گزارش فرارو؛ جنجال پای سیب در توییتر فارسی دقیقاً از زمانی شروع شد که یک کاربر، تصویری از پای سیب منتشر کرد و نوشت گرداننده کسبوکار خانگی است و پای سیب را ۷۷۰ هزار تومان میفروشد. قیمت بالای محصول، واکنشهایی را در توییتر برانگیخت و سریع به یک بحث و جدل گسترده تبدیل شد. عموم کاربران ناراضی، قیمت ۷۷۰ هزار تومان را برای یک پای سیب بالا و غیرمنطقی دانستهاند. آنها معتقد هستند حتی با استفاده از بهترین مواد اولیه، قیمت تمامشده پای سیب نباید اینقدر بالا باشد. برخی این قیمت را با حقوق یک کارگر ساده مقایسه کردند و آن را ناعادلانه خواندند. گروهی دیگر، از فروشنده حمایت کردهاند و اعتقاد دارند او حق دارد هر قیمتی که میخواهد برای محصولش تعیین کند. موافقان به عواملی مانند کیفیت مواد اولیه، زحمت تهیه پای سیب، هزینههای جانبی و سود فروشنده اشاره کردهاند و اعتقاد دارند قضاوت در مورد قیمت بدون در نظر گرفتن این موارد منصفانه نیست. ماجرای پای سیب جنجالی، همچنین دستمایهی شوخی و طنز بسیاری از کاربران شده است.
چرا پای سیب در توییتر جنجالی درست کرد؟
پای سیب یکی از محبوبترین دسرهای دنیا، با طعم دلپذیر سیب و عطر دارچین است. کره، سیب، ادویهها و مغز گردو و بادام مورد استفاده در پخت، گرانترین موارد اولیه پای سیب به حساب میآیند. در جنجال اخیر «پای سیب ۷۷۰ هزار تومانی» توییتر فارسی، فروشنده دلیل گرانی محصول خود را کاربرد مواد اولیه مرغوب و گرانقیمت عنوان کرده است.
بسیاری از کاربران اعتقاد دارند حتی با استفاده از بهترین مواد اولیه نیز، قیمت تمامشده پای سیب نباید اینقدر بالا باشد. آنهایی که پیگیرتر هستند یکی یکی مواد اولیه لازم برای پخت پای سیب و قیمت تمام شده آنها را محاسبه کردهاند.
کره حیوانی با کیفیت بالا، میتواند یکی از گرانترین مواد اولیه در تهیه خمیر پای باشد. کره نقش مهمی در بافت ترد و طعم لذیذ خمیر دارد. کرههای خارجی یا کرههای محلی با درصد چربی بالا معمولاً قیمت بیشتری دارند. نوع سیب مورد استفاده نیز میتواند در قیمت نهایی تاثیرگذار باشد. سیبهای خاص، کمیاب یا وارداتی ممکن است قیمت بالاتری نسبت به سیبهای معمولی داشته باشند.
برخی ادویهها مانند دارچین مرغوب، وانیل (به خصوص وانیل طبیعی) و جوز هندی میتوانند نسبتاً گران باشند. البته مقدار مورد استفاده از این ادویهها در پای سیب معمولاً کم است، اما در مجموع به هزینه مواد اولیه اضافه میکنند. اگر در تهیه پای سیب از مغزهایی مانند گردو یا بادام استفاده شود، این مواد نیز میتوانند به افزایش قیمت نهایی دسر کمک کنند.
قیمت پای سیب در صورتی کاهش پیدا میکند که از کرههای گیاهی یا روغن جامد به جای کره حیوانی استفاده کنید. سیبهای محلی در پایین آوردن قیمت تمامشده پای سیب تاثیر میگذارد. علاوه بر این میتوان به جای وانیل طبیعی، از وانیل مصنوعی استفاده کرد یا مغز گردو و بادام را به طور کامل حذف کرد یا مقدار کمتری از آن داخل پای سیب ریخت.
قیمت مواد اولیه پخت پای سیب
طرز تهیه یک پای سیب خانگی عموما یکسان است و میتوان از رسپی ثابت استفاده کرد. پخت پای سیب خانگی به ۲.۵ پیمانه آرد سفید، ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم کره حیوانی، یک قاشق غذاخوری شکر، نصف قاشق چایخوری نمک، نصف پیمانه آب نیاز دارد.
یک کیلوگرم سیب، سهچهارم پیمانه شکر، سه قاشق آرد ذرت، یک قاشق چایخوری دارچین، کمی جوز هندی، آب لیموترش و دو قاشق غذاخوری کره، به اضافه مقداری وانیل و چهار عدد تخممرغ نیز در تهیه پای سیب خانگی نقش دارند.
سیب مورد نیاز برای پخت پای سیب، در گرانترین حالت حدود ۳۷ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۶۰ هزار تومان تومان است. با فرض قیمت متوسط ۱۵ هزار تومان برای هر کیلو آرد، هزینه آرد حدود پنج هزار تومان خواهد بود. حدود ۱.۵ پیمانه کره لازم است و با فرض قیمت متوسط ۶۰ هزار تومان برای هر بسته ۱۰۰ گرمی کره، هزینه کره حدود ۹۰ تومان خواهد بود.
شکر کیلویی ۵۰ هزار تومان فروخته میشود. قیمت یک پیمانه شکر را نهایتا ۲۰ هزار تومان در نظر بگیرید. هزینه ادویهها با توجه به مقدار ناچیز مصرف آنها معمولاً کم است و حداکثر به ۵۰ هزار تومان خواهد رسید. چهار تا تخممرغ با قیمت شش تا هفت هزار تومان و وانیل ۴۰ هزار تومانی که میتواند در پخت تعداد زیادی پای کیک نقش داشته باشد را هم جزو هزینهها قرار میدهیم و در نهایت به این نتیجه میرسیم هزینه مواد اولیه برای تهیه یک پای سیب خانگی متوسط بین ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار تومان تخمینزده میشود.
پای سیب جنجالی توییتر، به گفته فروشنده ۲۲ سانتیمتر قطر و حدود یک کیلوگرم وزن دارد ولی بعید است هزینه مواد اولیه آن از رقم ۲۸۰ هزار و ۵۰۰ تومان تا ۳۴۳ هزار تومان فراتر برود. البته که باید هزینه سایر عوامل مثل مدت زمان تقریبی پخت پای سیب خانگی که به طور معمول بین ۴۵ تا ۶۰ دقیقه میشود، هزینه تولید، ابزار و هنر شیرینیپز را هم نباید فراموش کرد.
بیشتر بدانید | فروشنده پای سیب جنجالی در توییتر مدعی است، برای پخت آن جای وانیل ساده ۴۰ هزار تومانی از غلاف وانیل ماداگاسکار استفاده میکند که به صورت تکی بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ هزار تومان قیمت دارد. این محصول به صورت بسته ۱۰ تایی، بین ۷۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان فروخته میشود و کیلویی ۱۰ تا ۲۰ میلیون است. قیمت هر کیلو غلاف وانیل ماداگاسکار در بازار جهانی به ۴۰۰ تا ۶۰۰ دلار میرسد
پای سیب جنجالی توییتر، ۲۲ سانتیمتر قطر و حدود یک کیلو وزن دارد ولی بعید است هزینه مواد اولیه آن از ۲۸۰ هزار تومان تا ۳۴۳ هزار تومان فراتر برود
قیمت پای سیب در قنادیها و شیرینیفروشیها
اصلیترین دلیل جنجالیشدن پای سیب در توییتر، قیمت بالای آن است که با عرف بازار و انتظارات عمومی همخوانی نداشت. قیمت پای سیب در شیرینیفروشیها و قنادیها به عوامل مختلفی وابسته است.
اندازه و وزن پای سیب، مهمترین عامل تعیین قیمت است. پای سیب معمولا به صورت تکنفره با قطر هشت تا ۱۲ سانتیمتر، متوسط (مناسب برای چند نفر) با قطر ۱۵ تا ۲۰ سانتیمتر، بزرگ (مناسب برای مهمانیها) با قطر ۲۲ تا ۳۰ سانتیمتر عرضه میشود. استفاده از مواد اولیه مرغوب و با کیفیت، مانند سیب تازه و درجه یک، کره حیوانی و ادویههای مرغوب، قیمت پای سیب را افزایش میدهد.
قنادیهای معروف و برندهای شناختهشده معمولاً قیمتهای بالاتری نسبت به قنادیهای محلی و کوچکتر دارند. قیمتها در شهرهای بزرگ و مناطق گرانقیمت معمولاً بالاتر از شهرهای کوچک و مناطق معمولیتر است. پای سیبهایی که با روشهای خاص تهیه میشوند یا تزئینات پیچیدهتری دارند، ممکن است قیمت بیشتری داشته باشند.
قیمت پای سیب با توجه به موارد بالا، در بازهای نسبتاً وسیع قرار دارد؛ پس از بررسی بازار میتوان نتیجه گرفت قیمت پای سیب تک نفره معمولاً بین ۲۰ تا ۵۰ هزار تومان است. پای سیب متوسط را بین ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومان میفروشند و قیمت پای سیب بزرگ، معمولاً از ۳۰۰ هزار تومان به بالا است.
پای سیب جنجالی توییتر بین ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان فروخته میشود. این قیمت در مقایسه با قیمتهای معمول پای سیب در قنادیها بالاست و همین موضوع باعث واکنشهای زیادی در فضای مجازی شده، اما گرانترین پای سیب ایران جای دیگری است.
قیمت انواع شیرینی در قنادیهای تهران
قیمت شیرینیتر در قنادیهای تهران عموما بین ۱۸۰ تا ۳۵۰ هزار تومان در هر کیلوگرم است. شیرینیفروشیهای تهران در یخچال مخصوص شیرینی تر، انواع مختلف مثل شیریتی خامهای، رولت، ناپلئونی، ترافل، چیزکیک و... قرار میدهند.
شیرینی خشک شامل انواع رایج مثل دانمارکی، زبان، پاپیونی، برنجی، نخودچی، گردویی، نارگیلی، کشمشی و... میشود که در جعبه یک کیلویی حداقل ۱۲۰ هزار تومان فروخته میشود. این عدد ممکن است بسته به نوع و کیفیت شرینی تا ۳۰۰ هزار تومان افزایش پیدا کند.
استفاده از مواد اولیه مرغوب، مانند کره حیوانی، مغزهای با کیفیت و شکلاتهای خارجی، میتواند قیمت شیرینی را افزایش دهد. قیمتها در مناطق مختلف شهر تهران نیز ممکن است متفاوت باشد. قنادیهای واقع در مناطق گرانقیمت معمولاً قیمتهای بالاتری دارند و قنادیهای معروف و برندهای شناختهشده معمولاً شیرینی را با قیمت بالا میفروشند.
قیمت مواد اولیه به طور مداوم در حال تغییر است و این موضوع نهایتا بر قیمت شیرینی تأثیر میگذارد. ضمن اینکه تزئینات خاص و بستهبندیهای شیک و لوکس نیز میتوانند به افزایش قیمت شیرینی منجر شوند.
چیزکیک با قیمت ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان در بازار حضور دارد. قیمت کیک تولد معادل کیلویی ۵۰۰ هزار تومان محاسبه میشود و کیکهای ۱.۵ کیلویی به بالا راحت از مرز ۸۰۰ هزار تومان فراتر میروند.
قیمت پای سیب در شیرینیفروشیها عموما همان ۳۰۰ تا ۳۵۰ هزار تومان است. فروشندگانی که کسبوکار خانگی اداره میکنند و به صورت موردی سفارش میپذیرند، قیمت پای سیب را تا ۵۰۰ هزار تومان اعلام میکنند اما آیا پای سیب جنجالی توییتر واقعا گرانترین پای سیب ایران است؟ اگر اهل جستجوی اینترنتی باشید، به این سوال جواب منفی میدهید.
فروشگاه اینترنتی وجود دارد که مدعی است در ایران و ایتالیا فعالیت دارد و میتوانید سفارش را در یکی از دو کشور به عنوان مبدا دریافت کند و به مقصدی در کشور دیگر تحویل دهد، در ازای این کار حدود ۹۷ یورو هزینه میگیرد. یعنی تقریبا هشت میلیون تومان!