بررسی روند معاملات شاخصهای ارزی گویای آن است که در روزهای پایانی هفته گذشته روند کاهشی جدیدی آغاز شده است. بهنظر میرسد اعلام توافق آتشبس در نوار غزه توانسته بخشی از انتظارات تورمی موجود در بازار را تخلیه کند. براین اساس قیمت دلار آزاد از کانال قیمتی ۸۱ هزار تومانی خارج شد و به نیمه کانال پایینتر بازگشت.
به گزارش دنیای اقتصاد، بازار ارز تهران از شرایط فشار تقاضا خارج شد. بررسی بازار غیررسمی ارز در روزهای انتهایی هفته پیش نشان میدهد که پس از انتشار سیگنال آتشبس در نوار غزه روند شاخصها کاهشی شده است. به عقیده تحلیلگران کاهش قیمت دلار در بازار ایران پس از انتشار خبر آتشبس در غزه ناشی از عوامل روانی و اقتصادی بود. در شرایط تشدید تنشهای منطقهای، بازار ارز به دلیل افزایش نااطمینانی و نگرانی معاملهگران، شاهد افزایش تقاضا برای دلار به عنوان یک دارایی امن است. از منظر روانی، کاهش تنشها در منطقه میتواند به معاملهگران اطمینان خاطر بیشتری بدهد که چشمانداز اقتصادی و سیاسی منطقه بهبود خواهد یافت. این امر باعث کاهش هیجان خرید در بازار ارز میشود و تقاضا برای دلار را پایین میآورد.
از سوی دیگر بازار غیررسمی ارز تحت تاثیر انتظارات و اخبار سیاسی است. درنتیجه خبر آتشبس، احتمال حرکت منطقه به سمت ثبات بیشتر را پررنگ کرده و همچنین احتمال اعمال فشارهای جدید بر اقتصاد ایران کاهش مییابد. چنین انتظاراتی میتواند به فروش ارز توسط معاملهگران منجر شود و باعث کاهش قیمت دلار شود. در نهایت باید گفت این نوسانات کوتاهمدت است و تاثیر بلندمدت وابسته به نحوه اجرای آتشبس و ادامهدار بودن ثبات منطقهای خواهد بود.
علاوه بر خبر آتشبس در نوار غزه، سیگنالهای مذاکراتی رئیسجمهور نیز در افت ارزش روزهای اخیر بازار ارز بیتاثیر نیست. مسعود پزشکیان در مصاحبه خود با یک شبکه آمریکایی صراحتا از آمادگی ایران جهت مذاکره با دولت دوم دونالد ترامپ خبر داد. این رویکرد نیز با تقویت احتمال شکلگیری توافق با غرب توانسته در کاهش سطح انتظارات تورمی فعالان بازار سهیم باشد. مذاکرات با کشورهای اروپایی درحال انجام است و تاکنون نیز سیگنالهای نسبتا مثبتی از این گفتوگوها منتشر شده، درصورتی که آمریکا نیز به طرفین مذاکرات اضافه شود احتمال دستیابی به توافق جدید پررنگ خواهد شد.
عقبگرد دستهجمعی شاخصها
درهفته گذشته بازار غیررسمی ارز عمدتا با ثبات نرخی شاخصها همراه بود. قیمت دلار آزاد در روز ابتدایی هفته آخر دی ماه در کانال ۸۲ هزار تومانی معامله شد، اما پس از آن به نیمه کانال ۸۱ هزار تومانی بازگشت و تا روزهای انتهایی هفته حوالی همین رقم نوسان کرد. اما پس از انتشار سیگنالهای سیاسی مثبت، در روز پایانی هفته روند بازار به یکباره کاهشی شد.
قیمت دلار آزاد که در بازار روز چهارشنبه حوالی رقم ۸۱ هزار و ۳۵۰ تومان معامله میشد در عصر روز پنجشنبه با افت ارزش هزار تومانی به رقم ۸۰ هزار و ۳۵۰ تومان رسید. یورو در عصر روز پنجشنبه هزار و ۴۰۰ تومان ارزانتر از نرخ پیشین در رقم ۸۲ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد. پوند نیز هزار و ۵۵۰تومان افت کرد و به رقم ۹۸ هزار و ۵۰ تومان رسید. گفتنی است که در روز پنجشنبه روند بازار ارز رسمی نیز کاهشی بود. قیمت اسکناس دلار مرکز مبادله در این روز حدود ۱۵۷ تومان افت کرد.
تداوم روند کاهشی بازار سکه
بازار سکه طلا در هفته گذشته روند کاهشی جدیدی را آغاز کرد. قیمت سکه طلا طرح جدید در ابتدای هفته پیش در کانال ۵۷ میلیون تومانی ثبت شد. اما تا انتهای هفته در یک روند کاهشی با شیب نسبتا کم به کانال ۵۵میلیون تومانی رسید. هرقطعه سکه طلا ضرب امامی در عصر روز پنجشنبه با افت ارزش ۲۷۵ هزار تومانی در رقم ۵۵ میلیون و ۹۵۰ هزار تومان فروخته شد.