به گزارش ایکنا به نقل از وبدا، مراسم افتتاحیه همایش اخلاق در سلامت (یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره اخلاق پرستاری) امروز سهشنبه ۲۵ دیماه با حضور محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در مرکز همایش های سالن رازی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.
محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش در ایم مراسم ضمن تبریک میلاد حضرت امیرالمؤمنین علی(ع)، بر اهمیت پیروی از سیره اخلاقی ائمه اطهار تأکید کرد.
وی گفت: حضرت امیرالمومنین علی(ع) نمونهای برجسته از اخلاق، عدالت و مردمداری است. آموزههای دینی ما، از جمله سخنان پیامبر اکرم (ص) که فلسفه بعثت خود را تکمیل مکارم اخلاق میدانند، نشاندهنده جایگاه والای اخلاق در دین اسلام است.
به گفته ظفرقندی، درسی که از امام علی(ع) میآموزیم، نه فقط در گفتار، بلکه در عمل باید سرمشق زندگی ما قرار گیرد تا بتوانیم جامعهای با جاذبه اخلاقی ایجاد کنیم.
وزیر بهداشت به اهمیت اخلاق عملی اشاره کرد و گفت: خداوند در قرآن کریم به پیامبر خود میفرماید که اگر اخلاق نیکو نداشتی، نمیتوانستی میان قلوب مردم الفت ایجاد کنی. این اخلاق است که دشمنیهای دیرینه را به دوستی تبدیل و سرمایه اجتماعی ایجاد میکند.
وی همچنین بر ضرورت توجه به اخلاق عملی در حوزههای مختلف تأکید کرد و افزود: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند پیادهسازی اخلاق عملی هستیم؛ اخلاقی که در تعامل با مردم، حمایت از محرومان و حتی مواجهه با دشمنان نمود پیدا کند. حضرت علی(ع) در زندگی خود بهترین الگوی این رفتارها بوده و ما نیز باید از ایشان درس بگیریم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ذکر خاطرهای از دوران کاری خود، یادآور شد که الگوهای اخلاق عملی میتوانند از نزدیکترین افراد به ما شروع شوند.
وی گفت: هنگامی که دستیار بودم، پرستاری را دیدم که از جیب خود برای کودکی بیمار عروسک خریداری کرد. این یک نمونه از اخلاق عملی است که تأثیری عمیق بر من گذاشت.
ظفرقندی با تاکید بر اینکه اخلاق در ابعاد مختلف زندگی انسانها مورد توجه قرار میگیرد، به نسبت اخلاق با مردم، اخلاق با حاکمیت و نسبت اخلاق حاکمیت با مردم اشاره و تاکید کرد که هرکدام تعاریف مشخصی دارند که میتوان از آنها اخلاق عملی را آموخت. به ویژه در تعامل با فقرا، محرومین و حتی دشمن، الگوهایی از رفتارهای اخلاقی ارائه میشود.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: حضرت علی(ع) در وصیتنامه خود، حتی در شرایطی که ضربت خورده بودند، نگرانی خاصی از بابت ضارب خود داشتند و این نمونهای از اخلاق در برخورد با دشمن است که حضرت علی(ع) به امت اسلام آموزش میدهند.
وی گفت: حضرت امیرالمومنین علی(ع) همچنین بزرگترین لذت خود را در تعامل با مردم، بهویژه در خدمت به فقرا و نیازمندان میدیدند و این رفتار اخلاقی در زندگی ایشان همیشه مورد توجه قرار داشت.
ظفرقندی در ادامه سخنان خود به مسئله مهم و پر اهمیت نسبت اخلاق پزشکی و پرستاری با سرمایه اجتماعی اشاره و تصریح کرد: اگر جامعه پزشکی و حاکمیت نتوانند حسن دلسوزی، اعتماد، مهربانی و صداقت را با مردم ایجاد کنند طبیعی است که درمان هم بی نتیجه خواهد ماند.
به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جامعه پزشکی و پرستاری امروز طبق نظرسنجیهای انجام شده در رتبههای دوم تا سوم اعتماد اجتماعی قرار دارد که یک دستاورد بزرگ و بینظیر محسوب میشود.
وی البته از برخی رسانهها که به صورت مکرر اساس و بنای خود را بر تخریب و حمله به جامعه پزشکی و پرستاری نهادهاند، گلایه و انتقاد کرد و گفت: اگر اعتماد جامعه نسبت به جامعه پزشکی دستخوش تردید و تخریب قرار بگیرد دیگر آن جامعه به پزشکان و پرستاران اعتماد نخواهد داشت و در نهایت مردم ضرر خواهند کرد.
ظفرقندی به همکاران خود در جامعه پزشکی و پرستاری توصیه کرد که به هیچ عنوان نگذارند اعتماد مردم به آنها دستخوش تردید قرار گیرد.
به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در مسیر توسعه اخلاق حرفهای و انسانی در جامعه پزشکی، تلاشهایی صورت گرفته است تا اصول اخلاقی و حرفهای در آموزش و تحقیقات کشور جایگاه برجستهای پیدا کند.
وی اظهار کرد: ایران در این زمینهها در منطقه از رتبههای برتر برخوردار است، اما برای ارتقای بیشتر باید گامهای فراتر برداشته شود.
ظفرقندی گفت: یکی از این گامها، ایجاد پویشی فراگیر برای ترویج احترام، مهربانی و دلسوزی است. جامعه پزشکی و پرستاری در شرایط سخت مانند کرونا و جنگ تحمیلی، فراتر از وظیفه و اخلاق عمل کرده و ایثار را به معنای واقعی کلمه به نمایش گذاشته است.
وزیر بهداشت یادآور شد: در دوران کرونا، در حالی که بسیاری از خانوادهها قادر به مراقبت از بیماران خود نبودند، پزشکان و پرستاران از جان خود گذشتند و شهدای بسیاری را تقدیم کردند. این رفتارها، بالاترین تجلی انسانیت و ایثار است.
وی در پایان گفت: این کنگره فرصتی است تا نتایج آن بهعنوان الگویی عملی از اخلاق حرفهای به جوانان و آیندگان منتقل شود. در کنار این دستاوردها، باید به تداوم پویشهای احترام و مهربانی و ثبت اقدامات ایثارگرانه جامعه پزشکی و پرستاری توجه ویژهای داشت تا این ارزشهای انسانی، سرمایهای ماندگار برای جامعه باقی بماند.
وزیر بهداشت همچنین در جمع خبرنگاران حاضر در کنگره، با اشاره به ضرورت احترام و مهربانی در حوزه سلامت، گفت: در نظر داریم با کمک رسانهها پویشی راهاندازی کنیم که این ارزشها را در جامعه گسترش دهد. این موضوع در اولویت برنامههای این دوره وزارت قرار دارد و هدف ما تداوم و تقویت آن است.
عباس عبادی، معاون پرستاری وزارت بهداشت نیز در این مراسم، گفت: زمانی که افلاطون ویژگیها و مشخصات مدینه فاضله یا اتوپیا را رسم میکرد و آن را شهری قلمداد میکرد که در آن، حاکمان حکیم هستند، تصویرش از شهر آرمانی، شهری بود که فضیلتگرایی شعار آن بود. درست است که حکما براساس خرد و عقلانیت تلاش میکنند به همگرایی در سیاستگذاری برسند ولی به تدریج این منش ممکن است منجر به رفتار قیممآبانه شود.
وی افزود: در چند دهه گذشته با ارتقای سواد سلامت مردم و اینکه علمای طب، احساس شکاف و عقبماندگی در برخی ویژگیهای اخلاقی میکردند، موضوع اخلاق در طب اهمیت بیشتری پیدا کرد و در تاریخ پزشکی کشور نیز، اغلب طبیبان علاوه بر طب، اولویت خود را فلسفه قرار میدادند زیرا بخشی از فلسفه اخلاق است.
عبادی با بیان اینکه برگزاری کنگرهها یکی از استراتژیهای تولید گفتمان و ارزشسازی است، تاکید کرد: برگزاری کنگره اخلاق پزشکی و پرستاری تلاشی برای ایجاد یک زبان و گفتمان مشترک میان پزشکی و پرستاری در حوزه اخلاق حرفهای است.
وی به شروع تاریخ پیوند اعضا از کنگرهای شبیه به همین کنگره اشاره کرد و توضیح داد: در دهه ۶۰ بزرگان طب با علمای حوزه علمیه به یک تفاهم اولیه رسیدند و موضوع پیوند اعضا تبدیل به یک چالش اجتماعی و همگرایی و همزبانی بین علما و اطبا منجر به تولید قانون شد. به همین جهت، اگر کنگرهها هدفمند برگزار شوند میتوانند باعث تولید قانون شوند.
عبادی ادامه داد: سوابق کنگره اخلاق پزشکی و پرستاری نشان میدهد پیامد این همایشها منجر به تاسیس رشتههای جدید و کوریکولومهای آموزشی شده است.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه اخلاق باعث تعالی انسان و بازاندیشی در افکار و تنظیم روابط بین افراد با محیط زیستشان میشود، تصریح کرد: باید رفتار اخلاقمدارانه در ارائه خدمات نیز ظهور پیدا کند و انتظار داریم آموزشهای اخلاقی منجر به رفتار کریمانه با مردم شود که در مکاتب غربی از آن به عنوان حرفهمندی یاد میشود.
وی بیان کرد: خوشبختانه با توافقی که امسال انجام شد، به این اجماع رسیدیم که کنگره پزشکی و پرستاری به صورت مشترک برگزار شود که هزار و 200 نفر در سامانه همایش ثبتنام کردهاند و ۵۳۰ مقاله واصل شده است. فرایند داوری از طریق یک پروسه علمی توسط داوران انجام شد و ۱۱۰ مقاله برای سخنرانی طی سه روز آینده خواهیم داشت. در کنار آن ۱۹ نشست و پنل تخصصی در حوزههای مختلف اخلاق برگزار و موضوعاتی اعم از اخلاق در آموزش، پژوهش، فناوریهای هوش مصنوعی، توانبخشی، بحرانها و بلایای طبیعی و اخلاق در سلامت الکترونیک توسط صاحبنظران مورد بحث قرار میگیرد. همچنین امسال از ظرفیت نخبگان و دانشجویان المپیادی نیز در این کنگره استفاده خواهد شد.
عبادی در پایان از حمایتهای وزارت بهداشت و نگاه شخص مقام عالی وزارت بهداشت به این کنگره تقدیر و به نقش موثر مرکز تحقیقات اخلاق پزشکی، فرهنگستان علوم پزشکی، سازمان نظام پرستاری، مرکز تحقیقات اخلاق و بنیاد حکمت و اخلاق در برگزاری این کنگره اشاره کرد.
انتهای پیام