شناسهٔ خبر: 70811034 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

وزیر بهداشت: اگر اعتماد جامعه نسبت به جامعه پزشکی تخریب شود در نهایت مردم ضرر خواهند کرد

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: جامعه پزشکی و پرستاری امروز طبق نظرسنجی‌های انجام شده در رتبه‌های دوم تا سوم اعتماد اجتماعی قرار دارد که یک دستاورد بزرگ و بی نظیر محسوب می‌شود.

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: دکتر محمدرضا ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صبح امروز (سه شنبه ۲۷ دی‌ماه) در همایش اخلاق در سلامت؛ یازدهمین کنگره سالیانه اخلاق پزشکی ایران و هشتمین کنگره اخلاق پرستاری به مناسبت میلاد حضرت امیرالمؤمنین علی (ع)، این روز را تبریک گفت و بر اهمیت پیروی از سیره اخلاقی ائمه اطهار تأکید کرد. 

وی اظهار داشت: حضرت امیرالمومنین علی (ع) نمونه‌ای برجسته از اخلاق، عدالت و مردمداری است. آموزه‌های دینی ما، از جمله سخنان پیامبر اکرم (ص) که فلسفه بعثت خود را تکمیل مکارم اخلاق می‌دانند، نشان‌دهنده جایگاه والای اخلاق در دین اسلام است.

به گفته ظفرقندی، درسی که از امام علی (ع) می‌آموزیم، نه فقط در گفتار، بلکه در عمل باید سرمشق زندگی ما قرار گیرد تا بتوانیم جامعه‌ای با جاذبه اخلاقی ایجاد کنیم.

وزیر بهداشت به اهمیت اخلاق عملی اشاره کرد و گفت: خداوند در قرآن کریم به پیامبر خود می‌فرماید که اگر اخلاق نیکو نداشتی، نمی‌توانستی میان قلوب مردم الفت ایجاد کنی. این اخلاق است که دشمنی‌های دیرینه را به دوستی تبدیل و سرمایه اجتماعی ایجاد می‌کند.

ظفرقندی همچنین بر ضرورت توجه به اخلاق عملی در حوزه‌های مختلف تأکید کرد و افزود: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند پیاده‌سازی اخلاق عملی هستیم؛ اخلاقی که در تعامل با مردم، حمایت از محرومان و حتی مواجهه با دشمنان نمود پیدا کند. حضرت علی (ع) در زندگی خود بهترین الگوی این رفتار‌ها بوده و ما نیز باید از ایشان درس بگیریم.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با ذکر خاطره‌ای از دوران کاری خود، یادآور شد که الگو‌های اخلاق عملی می‌توانند از نزدیک‌ترین افراد به ما شروع شوند.

وی گفت: هنگامی که دستیار بودم، پرستاری را دیدم که از جیب خود برای کودکی بیمار عروسک خریداری کرد. این یک نمونه از اخلاق عملی است که تأثیری عمیق بر من گذاشت.

ظفرقندی با تاکید بر اینکه اخلاق در ابعاد مختلف زندگی انسان‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد، به نسبت اخلاق با مردم، اخلاق با حاکمیت و نسبت اخلاق حاکمیت با مردم اشاره و تاکید کرد که هرکدام تعاریف مشخصی دارند که می‌توان از آنها اخلاق عملی را آموخت. به ویژه در تعامل با فقرا، محرومین و حتی دشمن، الگو‌هایی از رفتار‌های اخلاقی ارائه می‌شود.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اضافه کرد: حضرت علی (ع) در وصیت‌نامه خود، حتی در شرایطی که ضربت خورده بودند، نگرانی خاصی از بابت ضارب خود داشتند و این نمونه‌ای از اخلاق در برخورد با دشمن است که حضرت علی (ع) به امت اسلام آموزش می‌دهند.

وی گفت: حضرت امیر المومنین علی (ع) همچنین بزرگ‌ترین لذت خود را در تعامل با مردم، به‌ویژه در خدمت به فقرا و نیازمندان می‌دیدند و این رفتار اخلاقی در زندگی ایشان همیشه مورد توجه قرار داشت.

ظفرقندی در ادامه سخنان خود به مساله مهم و پر اهمیت نسبت اخلاق پزشکی و پرستاری با سرمایه اجتماعی اشاره و تصریح کرد: اگر جامعه پزشکی و حاکمیت نتوانند حسن دلسوزی، اعتماد، مهربانی و صداقت را با مردم ایجاد کنند طبیعی است که درمان هم بی نتیجه خواهد ماند.

به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، جامعه پزشکی و پرستاری امروز طبق نظرسنجی‌های انجام شده در رتبه‌های دوم تا سوم اعتماد اجتماعی قرار دارد که یک دستاورد بزرگ و بی نظیر محسوب می‌شود.

او البته از برخی رسانه‌ها که به صورت مکرر اساس و بنای خود را بر تخریب و حمله به جامعه پزشکی و پرستاری نهاده‌اند، گلایه و انتقاد و خاطرنشان کرد: اگر اعتماد جامعه نسبت به جامعه پزشکی دستخوش تردید و تخریب قرار بگیرد دیگر آن جامعه به پزشکان و پرستاران اعتماد نخواهد داشت و در نهایت مردم ضرر خواهند کرد.

ظفرقندی به همکاران خود در جامعه پزشکی و پرستاری توصیه کرد که به هیچ عنوان نگذارند اعتماد مردم به آنها دستخوش تردید قرار گیرد.

به گفته وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در مسیر توسعه اخلاق حرفه‌ای و انسانی در جامعه پزشکی، تلاش‌هایی صورت گرفته است تا اصول اخلاقی و حرفه‌ای در آموزش و تحقیقات کشور جایگاه برجسته‌ای پیدا کند.

وی خاطرنشان کرد: ایران در این زمینه‌ها در منطقه از رتبه‌های برتر برخوردار است، اما برای ارتقاء بیشتر باید گام‌های فراتر برداشته شود.

ظفرقندی گفت: یکی از این گام‌ها، ایجاد پویشی فراگیر برای ترویج احترام، مهربانی و دلسوزی است. جامعه پزشکی و پرستاری در شرایط سخت مانند کرونا و جنگ تحمیلی، فراتر از وظیفه و اخلاق عمل کرده و ایثار را به معنای واقعی کلمه به نمایش گذاشته است.

وزیر بهداشت یادآور شد: در دوران کرونا، در حالی که بسیاری از خانواده‌ها قادر به مراقبت از بیماران خود نبودند، پزشکان و پرستاران از جان خود گذشتند و شهدای بسیاری را تقدیم کردند. این رفتارها، بالاترین تجلی انسانیت و ایثار است.

وی در پایان گفت: این کنگره فرصتی است تا نتایج آن به‌عنوان الگویی عملی از اخلاق حرفه‌ای به جوانان و آیندگان منتقل شود. در کنار این دستاوردها، باید به تداوم پویش‌های احترام و مهربانی و ثبت اقدامات ایثارگرانه جامعه پزشکی و پرستاری توجه ویژه‌ای داشت تا این ارزش‌های انسانی، سرمایه‌ای ماندگار برای جامعه باقی بماند.