حامد علامتی، مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان روز، یکشنبه ۲۳ دی ۱۴۰۳ در نشست خبری نهمین جشنواره ملی اسباببازی ایران که در سالن کنفرانس مرکز آفرینشهای فرهنگی هنری برگزار شد، گفت: مسئولیت شورای نظارت بر اسباببازی بر عهده کانون است. این شورا، یک شورای فرابخشی است که نمایندگانی از دستگاههای گوناگون همچون وزارت آموزش و پرورش، صمت و علوم و نهادهایی مانند سازمان تبلیغات اسلامی، انجمن تولیدکنندگان اسباببازی از خصوصی گرفته تا فعالان این حوزه در آن حضوردارند.
مهمترین اهداف نهمین جشنواره اسباببازی
وی ادامه داد: کانون افتخار دارد در امتداد تحقق رسالت ذاتی خود و پاسخگویی به نیاز مخاطب چه در جایگاه خود و چه در جایگاه شورای نظارت بر اسباببازی، بخش حکمرانی عرصه اسباببازی را به عهده گیرد. حکمرانی به معنای تنظیمگری، هماهنگی، تولیگری و تسهیلگری است که تولیدکنندگان این صنعت را طوری حمایت و راهنمایی کند که تولیداتشان متناسب با نیاز و در دسترس مخاطب باشد.
علامتی با اشاره به اینکه میزبان نهمین جشنواره اسباببازی با شعار «بازی، تمرین زندگی»، هستیم: بیان کرد: امسال سال جهش تولید با مشارکت مردم است و یکی از اهداف اصلی جشنواره نهم اسباببازی عمل به شعار امسال است.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان حمایت از کالاهای تولید داخل، کمک به برقراری ارتباط هدفمند بین طراحان، تولیدکنندگان، سرمایهگذاران و فعالان حوزه بازی و اسباببازی، کمک به ساماندهی صنعت اسباببازی و فراهم کردن زمینه طراحی و استقرار نظام نوآوری در صنعت اسباببازی را از جمله اهداف جشنواره ملی اسباببازی کانون برشمرد.
وی با تاکید بر ضرورت تلاش در جهت رونق صنعت اسباببازی عنوان کرد: باید تلاش کنیم تولید محصول برای تولیدکننده بهصرفه باشد تا سرمایهگذاری کند و متناسب با نیاز مخاطب تولید محصول کند. در شورای نظارت اسباببازی از نظر زیباییشناسی، مناسب بودن محتوا و در دسترسبودن، تنظیمگری را انجام میدهیم. ضمن اینکه ورود اسباببازی که مشابه داخلی دارد را ممنوع کردیم.
علامتی خاطرنشان کرد: تمام تلاشمان بر این است که حمایت همه جانبهای از تولیدکنندگان داشته باشیم و جشنواره اسباببازی در این راستا حرکت میکند. نزدیک به ۱۲۰ تولیدکننده داخلی در این جشنواره حضور دارند. مسئولیت بخشهای تخصصی جشنواره را به عهده نهادهای فعال واگذار کردیم زیرا کار کانون و شورای نظارت بر اسباببازی تولیگری، تنظیمگری و تسهیلگری است.
وی با اشاره به بخشهای مختلف نهمین جشنواره ملی اسباببازی تصریح کرد: بخش اول جشنواره اسباببازی، نمایشگاه و فروشگاه است که در سالن ۲هزار متری کانون از ۲۵ دی تا ۱۰ بهمن برگزار خواهد شد. متولی نمایشگاه و فروشگاه، تولیدکنندگان اسباببازی و در واقع انجمن تولیدکنندگان صنعت اسباببازی است که ریاست آن برعهده احسان منشی است.
مدیرعامل کانون نمایشگاه ترویج بازی و اسباببازی با هدف توسعه و ترویج کارکردهای بازی و اسباببازی را بخش دیگر جشنواره نهم اسباببازی ذکر کرد و افزود: این بخش در مجموعه حجاب برگزار خواهد شد. در بخش علمی هم نشستهای علمی در حوزه بازی و اسباببازی برگزار میشود که متولی آن دانشگاه سوره و دبیر علمی آن دکتر بنی هاشم است.
جمعآوری اسباببازی برای کودکان لبنان و غزه در جشنواره اسباببازی
علامتی ادامه داد: در بخش رقابتی با دبیری لیلا بابایی، انتخاب اسباببازی برتر ساخت ایرانی را داریم که تا امروز حدود ۵۰ شرکت داخلی با نشانهای مختلف در آن شرکت کردند. همچنین فراخوان و انتخاب مقالهها و پایاننامههای برتر در حوزه اسباببازی را داشتیم که کمک میکند به روند علمی شدن تولید اسباببازی.
وی با بیان اینکه امسال به جشنواره اسباببازی یک بخش با عنوان عروسکهای بومی و محلی اضافه کردیم که متولی آن استان آذربایجان شرقی است، گفت: دو کار ویژه هم در جشنواره داریم. طرح اهدای اسباببازی به کودکان نیازمند و همچنین طرح اهدای اسباببازی به کودکان لبنان و غزه. این کار میتواند با همکاری بچهها، خانوادهها و سرمایهگذاران صورت گیرد.
مدیرعامل کانون از برگزاری نمایشگاه و فروشگاه اسباببازی از ۲۵ دی تا ۱۰ بهمن با حضور ۱۲۰ تولیدکننده داخلی با عرضه بیش از ۲هزار بازی و سرگرمی خبر داد و افزود: مردم میتوانند همه روزه تا ساعت ۸ شب به این نمایشگاه مراجعه کنند. تمام تلاش ما این بود که در این نمایشگاه اجناس ایرانی خوب عرضه و آخرین دستاوردها در صنعت اسباببازی به نمایش گذاشته شود.
علامتی با بیان اینکه در راستای حمایت تولید ملی و رسیدن محصول سالم به دست مخاطبان تلاش کردیم، عنوان کرد: مخاطبان جشنواره اسباببازی مدارس، مهد کودکها، اولیا، مربیان، مسئولان، پژوهشگران و کارشناسان هستند. برنامههای مختلف فرهنگی نیز مانند نمایشهای محیطی به همت معاونت فرهنگی کانون در مراکز ثابت و سیار در سراسر کشور همزمان با جشنواره اسباببازی برگزار خواهد شد.
همکاری کانون با نهادهای مختلف برای جلوگیری از قاچاق اسباببازی
وی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اقدامهای کانون در راستای ممنوعیت اسباببازیهای خارجی که مشابه ایرانی داشته باشند، گفت: در کشور ما قانون است که هر کالایی که مشابه داخلی داشته باشد ورودش به کشور ممنوع است. در این راستا هماهنگی به بهترین نحو با گمرک، ستاد مبارزه با قاچاق، شورای نظارت بر اسباببازی، کانون و وزارت صمت وجود دارد. این مسئله در راستای عمل به فرمایشهای رهبری است، ضمن اینکه قانون هم هست.
علامتی با بیان اینکه برای رونق صنعت اسباببازی چند کار لازم است، اظهار داشت: اصلاح تعرفهها مساله مهمی است که با همکاری وزارت صمت و شورای نظارت بر اسباببازی روند خوبی داشته است. هرچند که با نقطه مطلوب فاصله داریم. درعرصه واردات باید نظارتها دقیقتر شود و کیفیت تولیدات داخلی بالا رود. میزان تولید، عرضه و تنوع محصولات و در دسترس بودن آسان و قیمت مناسب باید مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل کانون در پاسخ به این سوال که چرا جشنواره اسباببازی بهشکل بینالمللی برگزار نمیشود، تصریح کرد: در حال حاضر نگاه بینالمللی در دستور کار ما نیست. نگاه به تولیدات داخلی داریم. اینکه بتوانیم در حوزه ترویجی بازار بینالملل داشته باشیم، در دستور کار ماست. تلاش میکنیم فرصتی برای برگزاری نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران در کشورهای دیگر با مشارکت تولیدکنندگان اسباببازی داشته باشیم.
حمایت از گروههای دانشبنیان در راستای سیاست تولیگری کانون
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر کیفیت اسباببازیهای ایرانی موجود در بازار خاطرنشان کرد: هر بازی و اسباببازی که نشان شورای نظارت بر اسباببازی دارد از نظر کیفی، سلامت و تربیتی مورد تایید است زیرا کارشناسان مختلفی در مورد آن نظر دادند. اسباببازیهایی هم در بازار هست که این نشان را ندارد. بههر حال ما با روح، روان و سلامت مخاطبان سر و کار داریم و نمیشود سختگیری نکنیم.
علامتی با بیان اینکه تمام تلاش ما در حوزه بازی اسباببازی در کانون و شورای نظارت بر اسباببازی بالابردن کیفیت محصولات، قیمت مناسب و در دسترس بودن است، گفت: در مدتی که عهدهدار مدیریت کانون هستم با دستور من تولید اسباببازی کم شده است چرا که ما نقش تولیگری داریم و نباید با بخش خصوصی رقابت کنیم. باید حمایت از بخش خصوصی، تولیدکنندگان و گروههای دانشبنیان را داشته باشیم و به آنها سفارش دهیم. بنابراین از من بپرسید که کانون چند شرکت دانشبنیان و خصوصی را حمایت کرده است.
ساخت هشت فیلم بلند در کانون در سه سال اخیر
وی در پاسخ به این سوال که آیا رشته طراحی اسباببازی در دانشگاههای کشور وجود دارد، اظهار داشت: این رشته با پیگیری کانون و شورای نظارت بر اسباببازی و موافقت در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ثبت شد و برخی از دانشگاهها مانند سوره و هنر در مقطع کارشناسی ارشد دانشجو گرفتند. تلاش میکنیم به دانشگاههای دیگر هم تعمیم پیدا کنند.
مدیرعامل کانون در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا تولیگری کانون باعث کاهش تولیدات آن نمیشود، گفت: بهعنوان نمونه در حوزه سینما مثال میزنم، در دو سال گذشته فیلمهای ظاهر، در آغوش درخت و باغ کیانوش، دو سریال راز جنگل و بچه زرنگ را تولید کردیم. فیلم غذای نیمروز با کارگردانی مجید مجیدی نیز حال ساخت است.
علامتی ادامه داد: همچنین فیلم زیبا صدایم کن با کارگردانی رسول صدرعاملی به بخش رقابتی جشنواره فیلم اجر امسال راه یافت.
نهمین جشنواره ملی اسباببازی با شعار«بازی، تمرین زندگی» ۲۵ دی تا ۱۰ بهمن ۱۴۰۳ در مرکز آفرینشهای فرهنگی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان واقع در خیابان حجاب تهران برگزار میشود.