به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری نهمین جشنواره ملی اسباببازی ایران، پیش از ظهر امروز یکشنبه ۲۳ دی با حضور حامد علامتی مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، لیلا بابایی دبیر جشنواره و احسان منشی، رئیس انجمن تولیدکنندگان اسباببازی، دانشور مدیر نمایشگاه ملی اسباب بازی ایران و جمعی از اصحاب رسانه در محل سالن کنفرانس مرکز آفرینشهای فرهنگی، هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برگزار شد.
علامتی در ابتدای این نشست گفت: شورای نظارت بر اسباببازی برعهده کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است که شورایی فرابخشی بوده و نهادهای مختلف، تولیدکنندگان و عرضهکنندگان بخش اسباببازی در آن عضویت دارند. این شورا نقش تنظیمگری و تسهیلگری در حوزه اسباببازی را بر عهده دارد.
وی افزود: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان افتخار دارد که در راستای تحقق رسالت خود و پاسخگویی به نیاز مخاطبان، بخش حکمرانی به معنی هماهنگی، تسهیلگری و تولیگری را در حوزه اسباببازی برعهده داشته باشد. کانون باید به گونهای تولیدکنندگان را حمایت کند که محصولات آنان به خوبی در اختیار مخاطبان قرار گیرد.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گفت: فلسفه بازیها و اسباببازیها امروز کاملاً در جهان مشخص است. امسال سال جهش تولید با مشارکت مردم است و یکی از اهداف اصلی نهمین جشنواره ملی اسباببازی عمل به شعار سال است. کانون در این زمینه از کالاهای تولید داخل حمایت کرده و به برقراری ارتباط هدفمند میان طراحان، تولیدکنندگان و فعالان حوزه اسباببازی کمک میکند. ساماندهی حوزه اسباببازی و طراحی سامانه نوآوری در این حوزه از دیگر فعالیتهای کانون و همچنین، نهمین جشنواره ملی اسباببازی است. به عنوان حاکمیت باید تلاش کنیم تا صنعت اسباببازی روز به روز رونق گرفته و متناسب با نیازهای مخاطبان به جامعه ارائه شود.
علامتی با اشاره به اجرای طرح اهدای اسباببازی به کودکان نیازمند و نیز طرح اهدای اسباببازی به کودکان غزه در نهمین جشنواره ملی اسباببازی گفت: مناسب بودن قیمت و ارزان بودن آن در حوزه اسباببازی و رقابت کالاهای داخلی با کالاهای جهانی از دیگر اهداف کانون در این حوزه است. همچنین، تلاش میکنیم تا حمایت همهجانبه از تولیدکنندگان را داشته باشیم. حدود ۱۲۰ تولید کننده داخلی در نهمین جشنواره ملی اسباببازی حضور خواهند داشت.
وی با اشاره به بخشهای مختلف نهمین جشنواره ملی اسباببازی گفت: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در این زمینه تولیگری جشنواره را برعهده داشته و مسئولیت بخشهای تخصصی جشنواره به نهادهای فعال در این حوزه واگذار شده است. بخش اول جشنواره نمایشگاه و فروشگاه اسباب بازی ایرانی است که در سالن اصلی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برپا میشود. نمایشگاه ترویج بازی و اسباببازی بخش بعدی جشنواره است که با هدف توسعه و ترویج کارکردهای بازی و اسببازی برپا خواهد شد. بخش علمی جشنواره نیز که ویژه برپایی نشستهای تخصصی ویژه بازی و اسباببازی است، توسط دانشگاه سوره و استاد بنی هاشمی یکی از اعضای هیأت مدیره دانشگاه پیگیری و برگزار خواهد شد. بخش دیگر جشنواره، بخش رقابتی و انتخاب اسباببازی برتر ساخت ایران است که در این زمینه تاکنون حدود ۵۰ شرکت داخلی با نشانهای مختلف در این بخش شرکت کردهاند.
مدیرعامل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در ادامه گفت: فراخوان و انتخاب مقالات و پایاننامههای برتر در حوزه اسباببازی نیز از دیگر بخشهای جشنواره است. بخش عروسکهای بومی محلی نیز از جمله بخشهای نهمین جشنواره ملی اسباببازی است که متولی آن استان آذربایجان شرقی است. در این نمایشگاه که از ۲۵ دیماه آغاز شده و تا ۱۰ بهمنها سال جاری ادامه دارد، دو هزار محصول شامل بازی و اسباببازی ارائه خواهد شد. علاقهمندان میتوانند در مدت زمان برگزاری جشنواره همه روز از ساعت ۸ تا ۲۰ از نمایشگاه ویژه جشنواره بازدید کنند. در این جشنواره تلاش کردیم تا اجناس ایرانی خوب و آخرین دستاوردها در حوزه صنعت اسباببازی در معرض دید عموم قرار گیرد. همچنین، در کنار برپایی این جشنواره، نمایشگاه ترویجی نیز برپا میشود و معلمان، اولیا، کودکان، اساتید و مسئولان از مخاطبان نمایشگاه خواهند بود.
علامتی در بخشی از این نشست در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر ورود اسباب بازیهای قاچاق به کشور گفت: ورود بازیها و اسباببازیهایخارجی که مشابه داخلی دارند، ممنوع است. این برنامه در راستای عمل به فرمایشات مقام معظم رهبری بوده و یک قانون رسمی در کشور است. تولیدکنندگان اسباببازی باید تولیدات خود را در سامانه جامع تجارت در وزارت صمت ثبت کنند. همچنین، امروز نهادهای مربوطه همچون گمرک، وزارت صمت و دیگر نهادها برای ترویج فرهنگ بازی و بهرهگیری از اسباببازیهای ایرانی در میان جامعه وجود دارد. برای رونق عرصه اسباببازی باید تعرفهها اصلاح شود که این مسئله طی دو سال گذشته روند خوبی داشته و تعرفه واردات فعلاً اصلاح شده که البته با نقطه مطلوب فاصله دارد. همچنین، باید کیفیت تولیدات داخلی بالا رود که در این زمینه نیز تولیدکنندگان تلاش فراوانی داشتهاند.
وی ضمن تاکید بر افزایش تنوع محصولات اسباببازی داخلی گفت: در زمینه مالیات حوزه اسباببازی نیز تولیداتی که جنبه آموزشی دارند، معاف از مالیات خواهند بود. به دنبال ایجاد بازارهای بینالمللی برای ترویج و توسعه صنعت اسباببازی ایرانی هستیم که در این زمینه نیز برنامههای خوبی پیگیری شده است.
بازی تمرین زندگی؛ شعار نهمین جشنواره ملی اسباب بازی
در ادامه لیلا بابایی دبیر نهمین جشنواره ملی اسباببازی گفت: شعار جشنواره «بازی؛ تمرین زندگی» بوده و قرار است این جشنواره در ایستگاه نهم یک گام به جلو برداشته و به بلوغ نزدیک شود. امیدواریم همه فعالان حوزه بازی بتوانند در راستای تحقق اهداف جشنواره و نیز در جهت تحقق شعار سال مقام معظم رهبری گام بردارند. یکی از مهمترین اهداف برگزاری جشنواره ملی اسباببازی، کمک به ساماندهی حوزه اسباببازی، حمایت از کالای داخلی و کمک به برقراری ارتباط مؤثر میان فعالان این حوزه بوده است.
وی افزود: ستاد علوم شناختی در داوری جشنواره از منظر شناختی نیز اسباببازیهای بررسی شده و برترین اسباببازیها در مراسم اختتامیه جشنواره معرفی خواهند شد. ستاد علوم شناختی امسال نیز در عرصه نمایشگاه ترویجی و هم در عرصه نمایشگاه اصلی اسباببازیها با ویژگیهای خاص را به خانوادهها معرفی میکند.
دبیر نهمین جشنواره ملی اسباب بازی گفت: یکی از نشستهای تخصصی نهمین جشنواره ملی اسباببازی، نشست ویژه اسباببازیهای کمک درمانی و توانبخشی است که در این نشست تخصصی به بحث کودکان خاص و اسباببازیهای ویژه آنها پرداخته خواهد شد.
بابایی در پاسخ به خبرنگار مهر مبنی بر معیارهای انتخابی برای اسباب بازی برتر در بخش رقابتی گفت: در بخش رقابتی ۵۷۰ اثر به دبیرخانه ارسال شد و پس از غربالگری نزدیک به ۲۲۰ اثر به مرحله نهایی رسیده است. همچنین معیارمان برای انتخاب آثار به لحاظ کیفیت و محتوای اثر بود و آثار را در همین راستا مورد ارزیابی قرار دادیم. همچنین با مشارکت ستاد علوم شناختی به بازیهایی که در این زمینه تولید شده بودند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. یکی از مهمترین شاخصهای مان اسباب بازیهایی بود که کمک درمانی و توانبخشی داشته باشد.
آمار قاچاق اسباب بازی را از قاچاقچی بگیرید
احسان منشی رئیس انجمن تولیدکنندگان اسباببازی در بخش بعدی این نشست گفت: جشنواره ملی اسباببازی عرصهای برای آشنایی مردم با محصولات خوبی ایرانی است. در این جشنواره مخاطبان میتوانند حاصل و نتیجه کار تولیدکنندگان را مشاهده کرده و نظرات خود در این زمینه را به خوبی ارائه دهند.
وی افزود: در این جشنواره به دنبال تعالی صنعت اسباببازی هستیم. انجمن تولیدکنندگان اسباببازی ایران متشکل از اعضا و تولیدکنندگانی است که عزم خود را جزم کرده و توانستهاند تا تحرک خوبی در عرصه تولید باکیفیت ایرانی ایجاد کنند. اگر بتوانیم صنعت اسباببازی را به صنعتی بومی تبدیل کنیم، این عرصه اشتغالآفرینی فراوانی خواهد داشت. نهمین جشنواره ملی اسباببازی حاصل تلاش طراحان و تولیدکنندگان ایرانی است و امیدواریم که همگی علاقهمندان بتوانند از این جشنواره و نمایشگاههای ویژه آن دیدن کرده و از تولیدات و محصولات باکیفیت داخلی بهرهمند شوند.
رئیس انجمن تولیدکنندگان اسباببازی با اشاره به تأمین نیازهای کودکان خاص در جشنواره گفت: صنعت تأمین بازی و اسباببازی برای کودکان خاص در دنیا صنعت بسیار ویژهای است که لازمه آن بومی شدن صنعت اسباببازی در این حوزه است. زمانی که صنعت اسباببازی در ایران بومی شود، کالاهای ویژه نیز برای افراد خاص تولید خواهد شد که در انجمن تولیدکنندگان اسباببازی به دنبال این برنامه هستیم. امسال در نهمین جشنواره ملی اسباببازی نیز شرایط ویژهای برای مخاطبان خاص مدنظر است و امیدواریم شرایط به گونهای مهیا شود که تمامی علاقهمندان و کودکان بتوانند از امکانات نمایشگاه استفاده کنند.
منشی گفت: آمار بسیاری از قاچاق اسباب بازی منتشر میشود اما این آمارها درست نیست. ابتدا باید تعریف مان از قاچاق کالا اصلاح شود. کالایی که از مبادی غیررسمی وارد کشور میشود، قاچاق است. کالایی که با اظهارات نادرست وارد کشور شود، قاچاق شود و تعبیر جدیدی از قاچاق به واژگان اقتصاد اضافه شده است مبنی بر اینکه کالایی که در سامانه جامع ثبت نشده باشد، قاچاق است. متأسفانه بسیاری از تولیدکنندگان کالای خود را در سامانه به ثبت نمیرسانند و همین امر سبب میشود این تعداد از کالای تولیدی به عنوان کالای قاچاق حساب شود. ما در انجمن تمام تلاش مان را کردیم تا این تعداد از کالاها در سامانه به ثبت برسد و در نهایت شاهد هستیم که تعداد آمار کالای تولیدی در سامانه افزایش یافته است.
وی افزود: باید آمار درستی در صنعت اسباب بازی داشته باشیم. متأسفانه این آمار وجود ندارد. آمار قاچاق را باید از قاچاق چیان بگیریم. امروز اگر تولیدات داخلی وجود نداشت، باید تولیدات خارجی را با قیمتهای بسیار تهیه میکردیم. امروز چین و ترکیه با تولیدات ایران رقابت میکند. تا جاییکه چینیها از زمانی که متوجه شدند ما در عراق صادرات اسباب بازی داریم، سعی داریم کالای خود را با قیمتهای پایین و مشوقهای صادراتی به عراق صادر کنند و از طرفی ترکیه هم تلاشش را برای رقابت با ما در عراق دارد. امروز توان خرید مردم پایین آمده است و طبعاً توان تولید هم کاهش مییابد. برای عبور از این وضعیت تولید صنعت اسباب بازی نیاز به توجه دارد. افزایش ۵۰ درصدی مواد اولیه از آبان تا امروز را نمیتوان نادیده گرفت چراکه این رقم در قیمت تمام شده اسباب بازی اثر میگذارد.
مشکل کودکان کم توان ذهنی و جسمی اسباب بازی نیست
فرهاد فلاح معاون فرهنگی کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان هم بهعنوان آخرین سخنران این نشست گفت: جشنواره کتابهای حسی و لمسی را مدتی پیش برگزار کردیم.برنامههای مختلفی را برای کودکانی همچون کودکان سندروم داون داریم. مشکل این نوع از کودکان تنها اسباب بازی نیست. بلکه نوع آموزش و ایجاد ارتباط والدین و مربیان با این نوع از کودکان است. ما عروسکی به نام «موچولو» را برای کودکان سندروم طراحی کردیم. بنظر میرسد باید سناریویی طراحی شود که این نوع کودکان بتوانند با آموزشهای درست از اسباب بازیهای معمولی استفاده داشته باشند.