به گزارش خبرنگار صدا و سیما، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در اولین نشست رسانهای خود که صبح امروز یکشنبه بیست و سوم دی با حضور خبرنگاران مختلف حوزه فرهنگ، هنر، رسانه و قرآن و عترت در مجتمع باغ زیبای تهران برگزارش شد، به تبیین رویکردها و سیاستهای حوزههای مختلف فرهنگ و هنر در دولت چهاردهم پرداخت.
وزیر ارشاد درباره بودجه حوزه فرهنگ و هنر گفت: قانون بودجه کاملا مشخص و علنی است و میتوانید با یک جستوجو ببینید که تا چه اندازه این بودجه افزایش یافته است. در بودجه ۱۴۰۳ ردیف اصلی بودجه فرهنگ ۱۷ درصد رشد داشته است. اینکه چقدر از این میزان به ما داده شده است به منابع تخصیص برمیگردد. ابتدا صحبت از ۳۶ همت بوده است، اما فعلا چیزی پرداخت نشده و آنچه هست ۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان طی ۱۰ ماه بوده است. در بخش کمک به مطبوعات و نشر نیز ۲۰ درصد رشد داشتهایم. حرف نهایی هیچ وقت حرف من مسئول نباشد. باید بررسی صورت بگیرد و آنچه درباره کاغذ مطرح شده را بررسی کنید و ببینید کارخانهها چطور کار کردهاند و چقدر این رضایت وجود داشته است. این بررسی به کمک دولتمردان نیز میآید چرا که رسانه با نگاه اکتشاف جامع و بدون غرض به این تصمیم کمک میکند.
سیدعباس صالحی همچنین درباره سهم فرهنگ و هنر از بند ب تبصره ۱۳ افزود: در این چند ماه جشنوارههای متعدد و متنوعی در حوزههای فرهنگ و هنر برگزار شد. این رویدادها بی نقص نبودند، اما با توجه به دورهای که پشت سرگذاشتیم معاونتها تلاش کردند این رویدادها قابل دفاع باشند.
تلاش کردیم افقها و برنامههای جدید را تعریف و بارگذاری کنیم و از برخی برنامههای غیرقابل ادامه فاصله بگیریم که این امر نیازمند تثبیت است. همیشه میشود پس زد ولی نباید عجله کرد باید در صورتی که جایگزینی داریم این طرحها را پس بزنیم. وقتی به نتیجه مطلوب برسیم این بارگذاریها تغییر خواهند کرد.
دلائل علاقه نوجوانان به موسیقی کرهای
صالحی در جواب سوال یکی از خبرنگاران مبنی بر رویکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه موسیقی گفت: من به عنوان یک ایرانی باید بگویم این مقدار علاقهای که به موسیقی کرهای به وجود آمده باید برای ما معنای بسیار عمیقی داشته باشد. اینکه ما کجا اشتباه کردیم و میکنیم که این طور ذائقه موسیقی ایران را تغییر دادیم و کودک و نوجوان ما در مسیری قرار میگیرد که شیفته موسیقی کرهای شود. این یک چالش بسیار بزرگ است که باید به آن پاسخ داد. طبعا نمیخواهم بگویم این پرسشها مسئله ما نیست، اما مسئله اصلی این است که ما وقتی مجال را برای موسیقی ایرانی، موسیقی جدید و موسیقی مدرن تنگ میکنیم چنین فضاهایی پدید میآید. پس به نظرم توسعه سند موسیقی یکی از مهمترین رویکردهای ما است. همین که موسیقی دارای یک سند شده به نظرم مطلوب است. حتی همین هفته قبل در شورای هنر جلسهای را با اهالی خانه موسیقی برگزار کردیم. همه این مخاطرات بحثهای جدیدی را به وجود آورده که این میتواند امیدوار کننده باشد؛ بنابراین فکر میکنم براساس سند موسیقی و اصلاحات آن میتوانیم به حل مشکلات نزدیک شویم.
معرفی فیلم ها به اسکار
رئیس شورای هنر در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر ماجرای معرفی فیلمهای ایرانی به جایزه اسکار و همچنین حضور بخشی از فیلمهای سینمایی در مجامع بین المللی که اجازه حضور در جشنوارههای خارجی را دارند، اما در داخل کشور با مشکلاتی مواجه هستند، اظهار کرد: تا آن جایی که من مطلع هستم آثاری که در مسیر انتخاب حضور در جشنواره فیلم فجر قرار نگرفته منطبق بر قوانین جاری جشنواره فیلم فجر است که طبیعتا یکی از آنها نداشتن یا داشتن مجوز بوده که طبیعتا ممیزی کیفی در آن اولویت نیست. در واقع آنچه در این زمینه انجام گرفته مبنای آیین نامهای دارد تا مسئله دیگر.
وزیر ارشاد درباره حضور نداشتن برخی فیلم در جشنواره فیلم فجر تاکید کرد: عدم حضور براساس ممیزی محتوایی نبوده است و صرفا آیین نامه جشنواره فیلم فجر مطرح است.
فروش بالای کمدیها مایه افتخار نیست
صالحی در جواب سوالی مبنی بر به حاشیه رانده شدن ژانرهای جدی حوزه سینما به دلیل رشد فزاینده فیلمهای کمدی گفت: این دغدغه بسیار قابل درک است. بالاخره سینمای ایران ویترینی است که اگر بخواهد در قالب یک ژانر حتی بهترین کمدیها هم نمایش داده شود قطعا به افول میانجامد و اصلا نباید مفتخر باشیم که، چون فروش بالا است بنابراین باید به ژانرهای دیگر توجه نکنیم. بی تردید اگر سینمای کمدی درست ساخته شود سینمای محترمی است، اما برای بنده و همکارانم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ژانرهای سینمایی نیز بسیار جدی است. البته در مجموع باید گفت تعداد فیلمها در حوزه سینمای اجتماعی مقداری قابل توجهتر شده که باید در این زمینه جدیتر قدم برداریم. فکر میکنم با اطلاعات جدیدی که پیدا کردم کم وبیش دیگر مسیرهای سینما نیز مورد توجه قرار گرفته است.
وزیر ارشاد همچنین درباره سینما و وضع اکران آثار گفت: سینمای ایران ویترینی است که اگر با یک ژانر تعریف شود در بهترین حالت هم اگر باشد اتفاقی است که به افول سینمای ایران میانجامد. نباید به این مفتخر باشیم که فروش بالا رفته است در حالی که ژانرهای دیگر را از دست دادهایم. نگاه ما در دوره جدید تنوع در ژانر است. در مجموع تعداد آثار حاضر در جشنواره در ژانرهای مختلف قابل توجه است و فکر میکنم میتواند مسیر ما همین باشد که سینمایی از سبکهای مختلف و متنوع را در معرض و مقصد خود قرار دهیم. با اطلاعاتی که در چند ماه جدید پیدا کردم خیلیها دغدغه پیدا کردهاند و مسیرهای دیگر نیز مورد توجه قرار گرفته است.
صالحی درباره وفاق ملی و دعوت از هنرمندان خاطر نشان کرد: در دولت های مختلف کارهای موقتی صورت می گیرد که با تغییر دولتها متوقف میشوند اما این که چطور اینها را مستمر کنیم به این بر میگردد که اتحادیه های صنفی قدرتمندی نداریم چرا که قانون صنفی در حوزه فرهنگ،هنر و رسانه ضعیف بوده است. در دولت دوازدهم با توافق با وزارت صمت امکان تشکیل تشکل های صنفی فراگیر فراهم شد. مقدمات طولانی این مسیر داشت اما متاسفانه در دوره قبلی با مصوبه ای که پدید آمد جلوی آن گرفته شد. آنچه این مسیر را پایدار می کند تشکیل صنف های موثر و فراگیر است که مسائل حقوقی آن در حال مرتفع شدن است. اگر صنوف و تشکل های فراگیر شکل بگیرند و دولت تصدی خود را در بخش هایی که میتواند به شکل مشخص واگذار کند مسیر پایدار اتفاق می افتد.
باید اعمال سلیقه در ممیزی کتابها کاهش یابد
سیدعباس صالحی در پاسخ به سوالی درباره ممیزیهای حوزه کتاب تاکید کرد: نویسنده سالها وقت می گذارد برای خلق یک اثر و من هم با شما هم نظر هستم. بحث ممیزی یک امر انسانی است و یک اثر را نمی توان به چند نفر داد و برداشت یکسان از ان دریافت کرد و این میان اختلاف سلیقه وجود دارد. دو سازوکار مهم وجود دارد؛ اول این که از طریق کاربرگ های شورای عالی انقلاب فرهنگی آنچه وجود دارد که بتوانیم دامنه سلیقه ها را از تکثر به میدان کمتری سوق دهد و از برداشت های سلیقه ای بکاهیم. نکته دوم نیز در همین چند ماه شروع شده است و آن ایجاد باب گفتگو را میان مولف و بررسان ایجاد کنیم تا با هم صحبت کنند و به نتیجه مطلوب برسند و این گفتگوها را به رسمیت بشناسیم. تعداد آثار قابل توجه بودند و در این میان بررسی خوبی داشتیم. ما آمر و مرشد نیستیم بلکه کارگزار مردم هستیم و باید به این امر توجه کنیم بخصوص اصحاب فرهنگ که ولی نعمت ما هستند. باید گفتگو کرد و این دو سازوکار تا حدودی جواب می دهد به اضافه نگاه دیگری که مکرر در معاونت فرهنگی به دوستان می گویم که حق الناس فقط پول نیست، بهرحال نویسنده چند سال زحمت کشیده است و با ضبط آن اثر این اتفاق رخ خواهد داد. باید جواب درستی به آن داده شود. اقدامات ما کافی نیست و این قانون متعلق به زمان گذشته است که متغیرهای مختلفی مانند امروز نداشتیم. جهان پیرامون ما متفاوت شده است ما مقهور این تغییرات نیستیم اما باید متوجه آن باشیم.
اجرای قانون حجاب و عفاف
وزیر ارشاد همچنین درباره اجرای قانون حجاب و عفاف نیز گفت: قانون با تاخیر همراه شده است، لایحه جایگزین مطرح شده است و دو مجرا با هم نم یتوانند حرکت کنند. معاونت حقوقی ریاست جمهوری مسیر این لایحه را پیش خواهد برد و شورای فرهنگ عمومی با همان مصوبات قبلی پیش میرود تا مسیر جدید مشخص شود که لایحه است یا قانون جدید مجلس.
سند راهبردی فضای مجازی
وزیر ارشاد گفت: یک سند مشخص شده است و چهار سند دیگر آماده ارسال است و به طور جدی دنبال میشوند و در اسرع وقت این سندهای آماده شده تحویل داده خواهد شد.
جشنواره فیلم فجر
صالحی به برخی اتفاقات تازه در جشنواره فیلم فجر اشاره کرد و گفت: امسال اتفاقاتی رقم خورد از جمله تجلی اراده ملی در بوموسی که هم معنایی بر تاکید تمامیت ارضی است و هم فرصتی برای استانها در این راستا است. برخی اتفاقات نیز در جشنواره افتاده که رویکرد تازهای نیست، اما فضای تازهای در جشنواره فیلم فجر است. دبیر جشنواره به عنوان یک سینماگر فرصتی برای بازگشت اهالی سینما ایجاد خواهد کرد.
مسکن خبرنگاران
صالحی با اشاره مشکل مسکن خبرنگاران خاطرنشان کرد: در این چند ماه اتفاق خوبی رخ نداده و فعلا کاری انجام نشده و صرفا گزارشها شنیده شده است.
حفظ سرمایه اجتماعی هنرمندان
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی همچنین با تاکید بر حفظ سرمایه اجتماعی هنرمندان و اهالی فرهنگ و هنر تصریح کرد: در کل حاکمیت ما چالش سرمایه اجتماعی داریم و در همه پیمایشها و مجموعههای مختلف، هم روندی و هم سرعتی اعتماد مردم به حکمرانان کاهش یافته است.
در حوزه فرهنگ و هنر این شتاب بیشتر بود و یکی از عمدهترین مسائل خود من نیز بود. یکی از عاملهای جدی این گسستی است که در سرمایه اجتماعی اصحاب فرهنگ و هنر و رسانه نسبت به نظام حکمرانی ایجاد شده است. قالبهای مختلفی دارد و پیدا کرد. قهر، فاصله، اعتراض، نفرت و ... بود و هست. این واقعیت اجتماعی خودمان است که باید بپذیریم و با برداشت درستی با آن مواجه پیدا کنیم.
جلوگیری از ایران هراسی در سطح بین المللی
دامن زدن به ایران هراسی در برخی کشورهای خارجی سوال دیگر خبرنگاران بود که سیدعباس صالحی در این باره افزود: در این مقطع که ایران هراسی داریم دریچه و روزنه ایران به خارج از کشور فرهنگ و هنر است که مزیت نسبی است و کارهای مختلفی در این حوزه انجام شده است.
در شورای هم افزایی دستگاههای فرهنگی چند موضوع مورد اولویت قرار گرفت تا در بخش بین المللی و داخلی اقداماتی انجام دهیم که چهره ایران را به درستی معرفی کند. برنامههای خوبی در این زمینه در دستور کار قرار گرفته است از جمله طرح از ایران بگو که دعوت موثران فضای مجازی هستند که به ایران دعوت میشوند و کارهای خوبی پدید آمده است. سامانه دماوند را داریم که محتواهای بسیاری درباره ایران به هفت زبان تولید شده است.