شناسهٔ خبر: 70786537 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه دنیای‌اقتصاد | لینک خبر

موضع صریح وزیر ارشاد درباره چالش‌های موجود در جامعه

نباید مثل کبک سرمان را زیر برف ببریم

دنیای اقتصاد : وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دیروز در اولین نشست رسانه‏‌ای خود به تبیین رویکردها و سیاست‏‌های حوزه‏‌های مختلف فرهنگ و هنر در دولت چهاردهم پرداخت و نقدهای صریحی را درباره وضعیت جامعه مطرح کرد. سیدعباس صالحی در پاسخ به سوالی درباره معرفی چالش‏‌های پیش روی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه‏‌های مختلف هنر که از آن به عنوان شکاف، ممنوع از کار و توسعه هنر زیرزمینی یاد می‌شود، گفت : چالش‏‌های عرصه فرهنگ و هنر متعدد است اما اگر بخواهم به یک چالش مهم اشاره کنم موضوع چالش سرمایه اجتماعی است که به شدت کاهش پیدا کرده است.

صاحب‌خبر -

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: متاسفانه اعتماد مردم به ما کمتر شده و این موضوع در حوزه فرهنگ و هنر نیز شتاب بیشتری پیدا کرده و برای من هم این موضوع تلخ بود و ما شاهد قهر و دوری اهالی فرهنگ و هنر در این زمینه بودیم و نباید مثل کبک سرمان  را زیر برف ببریم و این موضوع را انکار کنیم. این مهم‌ترین چالش و مساله‌ای است که اگر ما اعتماد ذی‌نفعان را نداشته باشیم هیچ کاری پیش نمی‌رود و همه کارها بر اساس این دیوار بی‌اعتمادی فرو می‌‌ریزد.

صالحی توضیح داد: این موضوع هنوز هم چالش بسیار مهمی است و ما تلاش کردیم تا بر اساس همفکری همکاران و اصحاب رسانه و فرهنگ این کار سخت را به نتیجه برسانیم. تلاش من هم این بوده که بتوانیم اصحاب فرهنگ و هنر را با فضای ایران و بحران‌های پیش رو، همراه کرده تا بتوانیم حرف همدیگر را بهتر بفهمیم. ما باید پاره‌‌ای از سوءتفاهم‌‌ها را با تغییر منش‌‌ها و روش‌ها از میان برداریم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره بازگشت هنرمندان خارج از کشور، صدور مجوز برای موسیقی رپ و ماجرای پرچالش بازارچه شمالی موزه هنرهای معاصر گفت: من به عنوان یک ایرانی باید بگویم این مقدار علاقه‌‌ای که به موسیقی کره‌‌ای به وجود آمده باید برای ما معنای بسیار عمیقی داشته باشد. اینکه ما کجا اشتباه کردیم و می‌‌کنیم که این طور ذائقه موسیقی ایران را تغییر دادیم و کودک و نوجوان ما در مسیری قرار می‌گیرد که شیفته موسیقی کره‌‌ای می‌شود. این یک چالش بسیار بزرگ است که باید به آن پاسخ داد. طبعا نمی‌‌خواهم بگویم این پرسش‌‌ها مساله ما نیست اما مساله اصلی این است که ما وقتی مجال را برای موسیقی ایرانی، موسیقی جدید و موسیقی مدرن تنگ می‌‌کنیم چنین فضاهایی پدید می‌‌آید. پس به نظرم توسعه سند موسیقی یکی از مهم‌ترین رویکردهای ماست. همین که موسیقی دارای یک سند شده به نظرم مطلوب است. حتی همین هفته قبل در شورای هنر جلسه‌‌ای را با اهالی خانه موسیقی برگزار کردیم. همه این مخاطرات بحث‌‌های جدیدی را به وجود آورده که این می‌تواند امیدوار‌کننده باشد. بنابراین فکر می‌‌کنم بر اساس سند موسیقی و اصلاحات آن می‌توانیم به حل مشکلات نزدیک شویم.

صالحی درباره به حاشیه رانده شدن ژانرهای جدی حوزه سینما به دلیل رشد فزاینده فیلم‌‌های کمدی گفت: این دغدغه بسیار قابل درک است. بالاخره سینمای ایران ویترینی است که اگر بخواهد در قالب یک ژانر حتی بهترین کمدی‌‌ها هم نمایش داده شود به افول می‌‌انجامد و اصلا نباید مفتخر باشیم که چون فروش بالاست بنابراین باید به ژانرهای دیگر توجه نکنیم. بی‌تردید اگر سینمای کمدی درست ساخته شود سینمای محترمی است اما برای بنده و همکارانم در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دیگر ژانرهای سینمایی نیز بسیار جدی است. البته در مجموع باید گفت تعداد فیلم‌‌ها در حوزه سینمای اجتماعی مقداری قابل‌توجه‌تر شده که باید در این زمینه جدی‌تر قدم برداریم. فکر می‌‌کنم با اطلاعات جدیدی که پیدا کردم کم‌وبیش دیگر مسیرهای سینما نیز مورد توجه قرار گرفته است.

صالحی درباره ماجرای ممنوع الکاری هنرمندان و اقدامات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: برخی اتفاقات افتاد که تابع زمان بود و برخی مجموعه‌‌ها تصمیم گرفتند که پاره‌‌ای از ممنوعیت‌‌ها صورت بگیرد و تا این مرحله مشکل بسیاری از هنرمندان مرتفع شده که من تلاش می‌کنم اسامی افراد را به دلیل افزایش حساسیت‌ها نبرم اما خوشبختانه با تعاملی که در نهادهای امنیتی و قضایی انجام دادیم تلاش‌های خوبی صورت گرفته که مشکل بسیاری از هنرمندان حل شود. این طبیعی است که در این زمینه پرسش‌های زیادی مطرح است و این موضوع یکی از مهم‌ترین مساله‌هایی است که بنده به عنوان مسوول حوزه مربوطه موظف به پاسخگویی هستم. اما باید بگویم که ۵۰‌درصد مشکل بسیاری از هنرمندان ممنوع‌‌ از کار مرتفع شده و به طور کلی برداشت ما این است که جریان وفاق اجتماعی باید به سمتی برود که بر اساس چنین رویکردی مشکلات هم حل شود. خوشبختانه در این زمینه جلساتی هم با نهادهای امنیتی و قضایی برگزار شد و فکر می‌‌کنم نتایج مطلوبی هم به همراه داشته باشد. شما بدانید تلاش ما به سمتی است که موثرترین کارها را داشته باشیم.

رئیس شورای هنر در بخش دیگری از این نشست خبری درباره حضور برخی از مجموعه‌‌های فرهنگی و هنری در مواجهه با ممیزی و نحوه واکنش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مواجهه با این نهادها گفت: تلاش ما انجام گفت‌وگو است. این مهم‌ترین تلاش ما در مواجهه با مجموعه‌‌های دیگری است که باید آن را به نتیجه برسانیم. اینها حوزه‌‌هایی است که می‌تواند بر اساس گفت‌وگو اثربخش باشد. ما باید بتوانیم یک زیست بوم فرهنگی با مجموعه‌‌های فرهنگی دیگر برقرار کنیم و در این زمینه تفاهم داشته باشیم. اینها مهم‌ترین رویکردها در حوزه‌های فرهنگی، امنیتی و انتظامی است که باید به هم نزدیک شوند. البته در مواردی که به نتیجه نرسیم برداشت من این است که هرکسی در حوزه شرح وظایف خود عاملیت پیدا می‌کند و این موضوعی است که باید دنبال شود.