وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در نشست خبری دیروز، خود را از جنس رسانه خواند و در مورد لزوم شفافیت، گفت: اگر پشت دیوار شیشهای قرار بگیریم خودمان هم ایمنتر خواهیم بود. وی در این نشست همچنین در مورد ممیزی کتاب گفت: باید باب گفتوگو میان مولفان و بررسان کتاب را باز کنیم. وی راجع به برنامههای چهارگانه ارائهشده به مجلس گفت: حوزه فرهنگ و عدالت فرهنگی نخستین حوزه مردمیسازی بود. اصلاح بنیادی مجوزها در همین راستا انجام شد. مسیر فرهنگ باید روان باشد و باید به تسهیلگری فکر کرد. کمیته شفافسازی در این دوره مجددا راه افتاده است و ما ۲۰۰ سند را بارگذاری کردیم.
اجرای قانون حجاب و عفاف؛ تأخیر در قانون
وزیر فرهنگ در پاسخ به سؤال خبرگزاری آنا درباره اجرای قانون حجاب و عفاف گفت: قانون به تأخیر افتاده، لایحه جایگزین مطرح شده است و دو مجرا با هم نمیتوانند حرکت کنند. معاونت حقوقی ریاستجمهوری مسیر این لایحه را پیش خواهد برد و شورای فرهنگ عمومی با همان مصوبات قبلی پیش میرود تا مسیر جدید مشخص شود که لایحه است یا قانون جدید مجلس.
چالش سرمایه اجتماعی و بیاعتمادی
سید عباس صالحی در پاسخ به خبرنگار ایسنا درباره شکاف میان اهالی فرهنگ و هنر و چالشهای آن، گفت: در کل حاکمیت چالش سرمایه اجتماعی داریم و همه پیمایشها روند و سرعت نزول اعتماد به حکمرانان و نظام حکمرانی را نشان میدهند و در حوزه فرهنگ و هنر شتاب بیشتری پیدا کرد. وی افزود: قهر، فاصله، اعتراض و نفرت قالبهای مختلف این واقعیت اجتماعی بود. نباید سرمان را مثل کبک زیر برف کنیم. در اصحاب فرهنگ و هنر این اتفاق مضاعف شد. مهمترین مسئله این است. اگر اعتماد ذینفعان را نداشته باشیم هیچ کاری درست اتفاق نمیافتد. وزیر فرهنگ تأکید کرد: هر کاری براساس دیوار بیاعتمادی فرو میپاشد. تلاش کردیم با کمک اصحاب فرهنگ و هنر با توجه به بحرانهای سخت، گردهم بیاییم و به هم نزدیک شویم و حرف همدیگر را بهتر بفهمیم. اعتماد یک شبکه است و فرد به تنهایی نمیتواند شبکه را بسازد.
در حوزه موسیقی کجا اشتباه کردیم؟
نماینده خبرگزاری برنا درباره رویکرد وزارت فرهنگ در حوزه موسیقی پرسید و شنید: من اهل ارشاد نیستم اما امروز علاقه عجیبی به موسیقی کرهای طی یک دهه اخیر ایجاد شده که معانی بسیاری برای مسیر موسیقایی کشور دارد. بهعنوان بازخواست از خود میپرسم که کجا اشتباه کردیم که اینطور ذائقه موسیقایی ایران تغییر کرد و کودک و نوجوان ما بهگونهای در این فضا قرار میگیرد که جاذبه اصلی برای او، این حوزه میشود. حتما ما به درستی برای مذاق این نسل جدید تولید مناسب نداشتهایم. وی افزود: مسئله اصلی این است که وقتی ما مجالهایی که برای موسیقی ایرانی و یا موسیقی کلاسیک مدرن و یا موسیقیهای جدیدی که میتوانیم به طرف آنها حرکت کنیم را تنگ کنیم چنین فضاهایی ایجاد میشود.
وضعیت سینما و فیلمهای راهنیافته به جشنواره فیلم فجر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره فیلمهایی که در جشنواره فیلم فجر انتخاب نشدند، گفت: اگر فیلمی پروانه نمایش نگرفته و عرضه خارجی داشته، از دور جشنواره فیلم فجر خارج شده است. این مسئله مبنای آییننامهای دارد. عدمحضور براساس ممیزی محتوایی نبوده است و صرفا آییننامه جشنواره فیلم فجر مطرح است. وی در مورد سینمای ایران گفت: سینمای ایران ویترینی است که اگر با یک ژانر تعریف شود در بهترین حالت هم اگر باشد، اتفاقی است که به افول سینمای ایران میانجامد. نباید به این مفتخر باشیم که فروش بالا رفته است درحالیکه ژانرهای دیگر را از دست دادهایم. در دوره جدید نگاه به تنوعبخشی در حوزه محصولات سینمایی است. سینمای کمدی هم اگر درست ساخته شود سینمای محترمی است.
تلاش میکنیم حاشیه نسازیم
خبرنگار فارس نیز درباره حواشی معاونت هنری و جلوگیری از این اتفاقات پرسید که صالحی گفت: تلاش میکنیم حاشیه نسازیم و حاشیهسازی هم نکنیم. گاهی اوقات اتفاقاتی رخ میدهد که در مدار حاشیه پیش میرود. من اول بهخودم این توصیه را دارم، چرا که کار برای متن بسیار است و نباید گرفتار حاشیه باشیم. در فاز بعدی باید جلوی حاشیهسازی را بگیریم، چرا که حاشیهسازی رسانهای به اندازه حاشیهسازی مدیریتی مضر است و فضا را به سمتی میبرد که پایانناپذیر است. باید دو طرف مواظبت کنند که حاشیه نسازیم و نپرورانیم.
مشکل هنرمندان ممنوعکار که محکومیت قضایی نداشتند حل شد
خبرنگار روزنامه ایران هم درباره رفع ممنوعیت کار هنرمندان و اقدامات وزارت فرهنگ در این حوزه پرسید که صالحی جواب داد: اتفاقاتی در این حوزه رخ داده و در مجموعههایی تصمیم بر پارهای از ممنوعیتها گرفته شده بود. تا اینجا مشکل بخش قابل توجهی حل شده است و مصداق نمیآورم تا مسیر با مشکلات بیشتری همراه نشود.