به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، آیین رونمایی از کتاب «آفاق دانایی» نوشته «حامد زارع» با حضور «علی لاریجانی» عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، حجتالاسلام و المسلمین «علیاکبر ناطق نوری» و حجتالاسلام و المسلمین «رسول جعفریان» پژوهشگر تاریخ اسلام و عصر امروز (یکشنبه) در خبرگزاری «خبر آنلاین» برگزار شد.
در ابتدای این مراسم، «علی معزی» مدیرعامل خبرگزاری خبر آنلاین طی سخنانی اظهار داشت: ما در این خبرگزاری، اصرار بر پاسداشت دانش و علم داشتهایم و رونمایی از کتاب یکی از سنتهایی است که در این خبرگزاری جریان دارد.
معزی افزود: این جلسه نمیتواند پاسداشت حقیقی حجتالاسلام والمسلمین جعفریان باشد و پاسداشت ایشان مراسم گستردهتر در مکانی بزرگتر و با حضور میهمانانی شناختهشدهتر را میطلبد.
در ادامه، «حامد زارع» نویسنده کتاب گفت: تکریم تکاپوهای چند ۱۰ ساله آقای جعفریان، نگاشتن کتاب است؛ چون ایشان کتابخوان است و با کتاب کاملاً آشناست.
این نویسنده افزود: با آنکه آقای جعفریان ۶۰ ساله است، اما بازدهی علمی یک پژوهشگر ۱۰۰ ساله را دارد؛ ایشان همواره در حال خواندن است و همزمان با خواندن، مینویسد. حجتالاسلام جعفریان جنبههای دیدهنشده تاریخ علم را دنبال میکند.
این خبر تکمیل میشود...
در ادامه این مراسم «غلامرضا امیرخانی» رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پیام «مسعود پزشکیان» رئیسجمهور در مورد حجتالاسلام و المسلمین جعفریان را قرائت کرد.
متن این پیام به شرح ذیل است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
تقدیر صالحان، تکریم خالق است.
پاسداشت نام پژوهشگر و نویسنده برجسته و توانمند، جناب آقای دکتر رسول جعفریان را به همه پژوهشگران و تاریخنگاران تبریک میگویم.
توفیق خدمتگزاری بهویژه در سنگر مهم فرهنگی و اجتماعی و تولید آثار ارزشمند و ماندگار برای فرهیخته گرامی، آقای دکتر جعفریان، افتخاری بزرگ و برای همه فعالان این عرصه مهم و تأثیرگذار، الهامبخش و مایه دلگرمی است.
جناب آقای جعفریان از چهرههای توانمند و مؤثر علمی، فرهنگی و مذهبی و در عین حال وارسته کشور است که با نگاه روشمند سهم عمدهای در تدوین تاریخ تشیع و همچنین تاریخ سیاسی صدر اسلام و تاریخ معاصر دارد و کوشش بلیغی برای معرفی دقیق و حقیقی تشیع به جامعه داشته است.
علاوه بر این، آثار فراوانی از ایشان به چاپ رسیده که میتواند تشنگان معرفت و جویندگان علم را سیراب نماید، اما آنچه به ایشان جایگاه درخشانی بخشیده است.
ورود دغدغهمندانه، علمی، روشنگرانه و با جسارت در برابر تفکرات نادرستی است که برخی قصد داشته و دارند به نام دین به جامعه عرضه کنند و در واقع ایشان به آن عهدی عمل میکنند که خداوند از عالمان و دانشمندان گرفته است.
اینجانب با ارج نهادن به سالها مجاهدت و خدمات ماندگار و خالصانه دکتر جعفریان به انقلاب و نظام اسلامی، امیدوارم خداوند متعال ایشان را در این مسیر موفق داشته و جامعه از خدمات علمی و فرهنگیاش بیش از گذشته برخوردار شود.
در ادامه «علی لاریجانی» عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: کتابی که حامد زارع تلاش کرد و با کمک جعفریان نوشت، برای من نکات جذابی داشت و کتابی خواندنی است.
وی با بیان اینکه حجتالاسلام و المسلمین جعفریان علاقهمند به باز کردن مسیر علم برای دانشمندان است، گفت: زمانی که در کتابخانه مجلس خدمت میکرد، کلیه کتب خطی را در سایت مجلس گذاشت. یکی از خصوصیات وی، بررسیهای جامع و بیطرفانه است.
لاریجانی گفت: یکی از خصوصیات دیگر حجتالاسلام و المسلمین جعفریان این است که در آثار خودش به تاریخنگاری توجه دارد که سرنوشتها را تغییر میدهد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار داشت: بررسیهای تاریخی برای امروز و فردای کشور ارزشمند است. یکی از نکاتی که حجتالاسلام و المسلمین جعفریان مطرح میکند، توجه به انقلاب علمی است که در جوامع غربی و اسلامی وجود داشته است.
وی افزود: معرفت دو گونه است که گونهای از آن وجه متافیزیکی دارد که انسان را با پرسشهای اصلی روبهرو میکند و وجه دیگر آن به غیر از ریاضیات از علوم تجربی استفاده میکند.
لاریجانی گفت: قدر حجتالاسلام و المسلمین جعفریان را باید دانست. وی فرد خوشفکر، شجاع، پراثر و پرکاری است و ما از او متشکر هستیم و امیدوارم شاهد آثار بیشتری از او باشیم.
در ادامه پیام حجتالاسلام و المسلمین «سید مصطفی محقق داماد» قرائت شد.
متن این پیام به شرح زیر است:
«بسم الله الرحمن الرحیم
برای توسعه و پیشرفت ملتها، آگاهی به تاریخ نقش مهمی را ایفا میکند، ولی آگاهی به تاریخ نه صرفاً به معنای اطلاع از سرگذشت پیشینیان برای تفاخر و تظاهر؛ بلکه برای حرکت رو به پیش و رشد و تعالی و بهرهگیری از تجربیات گذشتگان برای ساختن آیندگان.
در کنار رشتههای مختلف تاریخ، به نظر من تاریخ علم میتواند در ارتقای دانش نقش موثری ایفا کند.
در رشتههایی که اینجانب آشنایی دارد، ابهام بسیاری از مسائل، معلول ناآگاهی به تاریخ آن دانش است و دانشمند وقتی میتواند نظریهپردازی کند که به روند شکلگیری آن دانش در بستر تاریخی آگاهی کافی داشته باشد.
صدیق مفضال، جناب استاد دکتر رسول جعفریان شخصیتی است که عمر گرانبهای خود را اختصاص به شناخت تاریخ اسلام داده است.
آثار مستطاب ایشان نشان میدهد که وی همواره در میان گذشته، حال و آینده ایستاده است. از یک سو نگاهش به گذشته و از سوی دیگر حال و آینده را میبیند.
نگاه ایشان به تاریخ مسائل علمی منبع غنی و پرباری است که برای ارباب پژوهش و تحقیق و ارجاعات آنان به آثار ایشان گواه روشنی است برای صدق این مدعا.
اینجانب برای این متفکر عالی قدر عمری به درازای خورشید از درگاه حق متعال همراه با موفقیتهای روزافزون مسألت دارم.
پس از آن، حجتالاسلام و المسلمین «رسول جعفریان» پژوهشگر تاریخ اسلام در فرهنگستان علوم اظهار داشت: من در تمام زندگیام خوششانس بودم؛ چون رفقا و همراهان و رؤسای بسیار خوبی داشتم و از این نظر خداوند را سپاس میگویم.
حجتالاسلام جعفریان با بیان اینکه من خیلی به مردم خوشبین هستم و معتقدم که افراد بد، خیلی کم هستند، گفت: اگر قرار است تفکری در کشور شکل بگیرد، توسط حریت بهوجود میآید و فقط حریت سیاسی هم نیست.
به گزارش دفاعپرس، کتاب «آفاق دانایی در سپهر تمدن اسلامی» که شامل مصاحبه حامد زارع با رسول جعفریان است به همت انتشارات روزنه منتشر شده است. این اثر در سه فصل مجزا با عناوین زندگینامه، نقدنامه و کارنامه به بررسی آثار و آرا استاد تاریخ دانشگاه تهران در شش دهه عمر او پرداخته است. کتاب تلاش دارد تا از طریق سوال و جواب و مصاحبه، آئینهای در برابر کوششهای رسول جعفریان در عرصههای متنوع تاریخ تشیع، تاریخ اندیشه دینی، تاریخ تطور علم در تمدن اسلامی و همچنین تولید علم قرار دهد.
انتهای پیام/ 118
∎