به گزارش خبرنگار ایلنا، بازار سیرجان یکی از ۵ بازار تاریخی استان کرمان محسوب میشود که میتوان با حضور در آن به تماشای تاریخ نشست و بوی داد و ستدهای گذشته با همان شیوه قدیمی را از تک تک حجرههای آن شنید. با این حال این بازار قاجاری با مشکلات گوناگونی دستوپنجه نرم میکند. نبود سیستم جمعآوری فاضلاب، نابسامانی سیمهای برق و خطرات احتمالی آن، عدم وجود کفسازی مناسب در بازار، نبود پارکینگ خودروها و سرویسهای بهداشتی، عدم وجود معبر برای خودروهای آتشنشانی و همچنین نبود شیرهای آتشنشانی در بازار از جملههای مشکلات این بازار است.
«محسنموحدی» معاون میراثفرهنگی استان کرمان در رابطه با اقدامات حفاظتی که در این بازار صورت گرفته، میگوید: بازار سیرجان مثل اکثر بازارهای تاریخی کشور دچار دخل و تصرف زیادی شده است و از آنجا که مساحت و زیربنای این بازار گسترده است، مرمت سقفها، کف بازار و بدنه بسیار هزینهبر است و متاسفانه اعتبارات میراثفرهنگی بهتنهایی نمیتواند از پس هزینههای مرمت این بازار تاریخی برآید.
به گفته معاون میراثفرهنگی کرمان، از همین رو حفاظت و مرمت بازارهای تاریخی نیازمند کارجمعی و مشارکتی است چراکه اگر میراثفرهنگی بخواهد این بازار را بهتنهایی مرمت کند باید بودجه دهسال را ذخیره کند تا بتواند این بازار تاریخی را مورد مرمت قرار دهد که چنین چیزی در واقعیت محال است چراکه میراثفرهنگی موظف است به تمام بناها رسیدگی و حفاظت کند.
او گفت: درحالحاضر اداره میراثفرهنگی استان کرمان مذاکراتی با دستگاههای شهری داشته و هماکنون توانسته دادستان، رئیس کل دادگستری و تمامی دستگاهها از جمله ادارات آب، برق و گاز و همچنین اتاق اصناف و هیات امنای بازار سیرجان را گرد همآورد تا با خرد جمعی و یک کار مشارکتی بزرگ؛ معضلات این بازار را که سالها گریبانش را گرفته، حل کند.
موحدی تاکید کرد: هماکنون میراثفرهنگی بودجه مشخصی را برای حفاظت و مرمت بازار تاریخی سیرجان اختصاص داده است که با همکاری و مشارکت تمامی دستگاهها میتوانیم اقدامات شاخصی را در این بازار انجام دهیم.
او گفت: بازار تاریخی سیرجان یکی از ۵ بازار تاریخی استان کرمان محسوب میشود. درحالحاضر استان کرمان دارای ۵ بازار تاریخی است که شامل بازار تاریخی شهر کرمان، بازار بم که البته پس از زلزله تخریب و نوسازی شد، بازار تاریخی زرند، بازار رفسنجان و بازار تاریخی راور میشود که البته اگر بازار شهداد هم در نظر بگیریم این استان دارای ۶ بازار تاریخی است که باید مورد حفاظت قرار گیرند.
گفته میشود، قدمت بازار سیرجان (بازار کهنه) به دوره قاجار بازمیگردد. این بازار تاریخی در زمان سلطنت محمد شاه قاجار احداث شده است. در سال ۱۳۳۲ شمسی، بازار را مورد مرمت و بازسازی قرار دادند که این کار توسط معمار خوشسلیقه سیرجانی، استاد غلام عباس معماریان، انجام گرفت. بهدلیل موقعیت مناسب در مرکز شهر، این بازار با عمری بیش از یک قرن، همچنان پابرجا است و محل دادوستد به شمار میرود.