به گزارش مشرق از مقر سازمان ملل متحد، خانم «رزماری دی کارلو» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح روز سه شنبه به وقت محلی در نشست دوره ای و عادی شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام، هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل را قرائت کرد که در این گزارش آمده است: آمریکا همچنین معافیت ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد در هجدهمین گزارش خود در دو صفحه آورده است:
از زمان آخرین گزارش من، تحولات منطقه ای پیرامون برجام بدتر شده است که بر نیاز حیاتی به راه حل صلح آمیز برای موضوع هسته ای ایران تاکید می کند. آمریکا نه به این طرح بازگشته است، نه تحریم های یک جانبه اعمال شده پس از خروج از برجام در ۸ مه ۲۰۱۸ را لغو یا تعلیق کرده است.
آمریکا همچنین معافیت ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است. ایران از ماه مه ۲۰۱۹ پس از خروج آمریکا از برجام، هیچ یک از گامهایی را که بر خلاف تعهدات مرتبط هستهای خود برداشته است، معکوس نکرده (بازنگردانده) است. در حالی که وارد آخرین سال اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) می شویم، از اعضای (شرکت کنندگان) برجام و آمریکا میخواهم که به راه حل دیپلماتیک برای احیای اهداف برنامه متعهد باقی بمانند و از آنها می خواهم که چندجانبه گرایی و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند، همان اصولی که به آنها اجازه داد تا این توافق را در سال ۲۰۱۵ ایجاد کنند و مسیرهایی برای صلح و امنیت پایدار بدست آورند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود تاکید کرد که فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی مربوط به برجام «بهطور جدی تحت تأثیر توقف اجرای تعهدات هستهای ایران» قرار گرفته است. آژانس تداوم آگاهی و اطلاعات در بسیاری از جنبه های برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را از دست داده است.
علاوه بر این، آژانس خاطرنشان کرد که از فوریه ۲۰۲۱ تاکنون قادر به راستی آزمایی کل ذخایر اورانیوم غنی شده در جمهوری اسلامی ایران نیست، اما تخمین زده است که تا ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴، کل ذخایر اورانیوم غنی شده ۶۶۰۴.۴ کیلوگرم (بیشتر از حد ۲۰۲.۸ کیلوگرم تعیین شده در برجام)، شامل ۸۶۶.۴ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد از نوع U-۲۳۵ و ۱۸۴.۳ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد از نوع U-۲۳۵ می باشد.
آژانس علاوه بر این، در مورد نشستهای سطح بالای خود با جمهوری اسلامی ایران در ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴ گزارش داد، که طی آن احتمال عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده U-۲۳۵ با خلوص ۶۰ درصد توسط جمهوری اسلامی ایران مطرح شد.
با این حال، این گفتگوها مستلزم رایزنیهای مستمر برای ایجاد اقدامات راستیآزمایی فنی مورد نیاز آژانس برای تأیید اجرای چنین ترتیبی است.
در نامه ای به تاریخ ۲۸ نوامبر ۲۰۲۴ خطاب به من (S/۲۰۲۴/۸۶۲)، نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلیس و ایرلند شمالی نگرانی های خود را در مورد سطح غنی سازی اورانیوم و ذخایر آن در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کردند. این کشورها با اشاره به اینکه «ذخایر کلی اورانیوم غنی شده اکنون بیش از ۳۲ برابر از حد مجاز در برجام است»، اعلام کردند که این امر پایبندی ایران به برجام را محدود کند.
آنها همچنین تاکید کردند که ظرفیت سانتریفیوژ نصب شده جمهوری اسلامی ایران نیز "به میزان قابل توجهی از محدودیت های تعیین شده در برجام فراتر رفته" و ایران همچنان در "عدم پایبندی مداوم و تقریباً کامل" به تعهدات خود در این برنامه ادامه می دهد. علیرغم این نگرانیها، آنها بر تعهد کشورهای خود به راهحل دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران، به ویژه با توجه به انقضای قریب الوقوع قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) در ماه اکتبر ۲۰۲۵، تاکید کردند.
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نامهای به تاریخ ۲ دسامبر ۲۰۲۴ خطاب به دبیرکل سازمان ملل (S/۲۰۲۴/۸۷۴)، مجدداً تأکید کرد که اقدامات کشورش برای کاهش تعهدات هستهای «اصلاحکننده و کاملاً منطبق بر حقوق مشروع» ایران بوده است و «پاسخی مستقیم و مشروع» به خروج آمریکا از این طرح بود.
وی همچنین اظهار داشت که "سه کشور اروپایی مکرراً و به طور فاحشی به تعهدات خود طبق بند ۲۰ پیوست V برنامه جامع اقدام مشترک عمل نکرده است."
وی افزود: کشورهای اروپایی اخیراً با تمدید یا اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران، مجدداً به تعهدات خود در زمینه لغو تحریمهای مربوط به روز انتقال عمل نکردند. با این وجود، نماینده دائم ایران بر "تعهد قاطع" کشورش به دیپلماسی تاکید کرد.
نماینده دائم روسیه در نامه ای به تاریخ ۳ دسامبر ۲۰۲۴ خطاب به رئیس شورای امنیت و من (S/۲۰۲۴/۸۷۸)، از نامه فوق الذکر نمایندگان دائم فرانسه، آلمان, انگلیس و آمریکا ابراز تاسف کرد و از آن به عنوان "تلاش دیگری برای گمراه کردن شورای امنیت" یاد کرد.
به نظر وی، این نامه «بیتوجهی آشکار به ریشههای وضعیت کنونی ناشی از خروج آمریکا از برجام» را نشان میدهد و تلاش میکند مسئولیت چالشهای موجود در اجرای برجام را به عهده جمهوری اسلامی ایران بگذارد.
وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران بهطور کامل با آژانس هسته ای همکاری می کند و دقیقترین کشور عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. وی با تاکید مجدد بر تعهد قاطع روسیه به طرح و اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵)، از کشورهای عضو خواست تا بر پیشرفت سازنده برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش در خاورمیانه تمرکز کنند.
تسهیلگر برجام: گفتگوها ادامه یابد؛ همه از اجرای برجام حمایت کنند
خانم «ونسا فریزر» سفیر و نماینده دائم مالت در سازمان ملل که کشورش تسهیلگر توافق هسته ای ایران موسوم به برجام است، روز سه شنبه به وقت محلی در سخنانی به اعضای شورای امنیت گفت: به عنوان تسهیل کننده شورای امنیت، من به طور فزاینده ای از محیط چالش برانگیزی که «قطعنامه ۲۲۳۱» با آن مواجه است، آگاهم. با این حال، من عمیقاً به برنامه برجام که توسط شورا در قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) تأیید شده است، متعهد هستم.
تسهیلگر برجام در هجدهمین گزارش خود به شورای امنیت سازمان ملل افزود: به عنوان تسهیل کننده، من همچنان بر تسهیل، تقویت و ترویج اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵)، از جمله حمایت از استفاده کامل از کانال تامین متمرکز هستم. من از همه کشورهای عضو میخواهم که به گفتوگو ادامه دهند و اهمیت برجام را به عنوان یک توافق چندجانبه در عدم اشاعه هستهای تصدیق کنند.
سفیر کشور مالت در سازمن ملل ادامه داد: فعالیت های اطلاع رسانی توسط دبیرخانه، همانطور که در یادداشت ذکر شده در بند ۱ گزارش حاضر (S/۲۰۱۶/۴۴) الزامی شده است، همچنان به افزایش آگاهی از قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) ادامه می دهد. وب سایت مربوط به قطعنامه که توسط دبیرخانه از طریق بخش اداره امور سیاسی و صلح شورای امنیت به طور منظم مدیریت و به روز می شود، به ارائه اطلاعات مرتبط و به روز ادامه می دهد.
او ادامه داد: در تهیه پیش نویس گزارش حاضر، رایزنی های دوجانبه متعددی با کشورهای عضو و نمایندگان آنها از جمله جمهوری اسلامی ایران برای بحث در مورد مسائل مربوط به اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) انجام شد. در نقش خود به عنوان تسهیل کننده، من همچنان از پاسخ های جمعی شورای امنیت به مسائل صلح و امنیت بین المللی دفاع می کنم.
تسهیلگر برجام تصریح کرد: همچنین میخواهم جامعه بینالمللی را تشویق کنم که مطابق بند ۲ قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) عمل کنند. این بند از همه کشورهای عضو، سازمانهای منطقهای و سازمانهای بینالمللی میخواهد اقدامات مناسب را برای حمایت از اجرای برجام انجام دهند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این آخرین گزارش کشور مالت در مقام تسهیل گری در عضویت دوساله در شورای امنیت (۲۰۲۲-۲۰۲۴) است. ساختار گزارش فعلی همانند گزارش ژوئن گذشته تمرکز بر تحولات مربوط به برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و ارجاعات به گزارشات اخیر آژانس انرژی اتمی پیرامون برنامه صلح آمیز هستهای ایران و برجام است. گزارش همانند گزارشات قبلی به تحولات اخیر و گزارشات آژانس و تبادل مکاتبات اخیر تروئیکا، ایران و روسیه پرداخته است.
علاوه بر گزارشات آژانس، تسهیل گر به مکاتبات اخیر تروئیکا، ایران و روسیه به رئیس شورای امنیت و دبیرکل در مورد اجرای تعهدات ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام اشاره دارد.
انگلیس: به مذاکرات با ایران ادامه خواهیم داد
نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران اظهار داشت: «انگلیس، فرانسه و آلمان به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک پایبند هستند و به مذاکرات خود با ایران برای رسیدن به راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران مدعی شد: «ایران درحال توسعه برنامه هستهای خود است. این اقدامات هیچ توجیه غیرنظامی ندارد.»
او مدعی شد: «ذخایر اورانیوم غنی شده ایران ۳۲ برابر محدودیتهای برجامی آن است. تصمیم ایران برای غنی سازی اورانیوم با خلوص بالا هیچ توجیهی ندارد. این ذخایر میتواند به ایران برای ساخت بمب هستهای کمک کند.»
نماینده انگلیس اظهار داشت: «نباید درباره تواناییهای ایران متوهم باشیم.»
او مدعی شد: «باید نگران تعهدات ایران به پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای باشیم. ایران میتواند در ماههای پیش رو دیپلماسی را انتخاب کند. انگلیس، فرانسه و آلمان به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک پایبند هستند و به مذاکرات خود با ایران برای رسیدن به راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در آخر اظهار داشت: «در صورت لزوم مکانیزم ماشه را فعال خواهیم کرد.»
نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران درحالی برگزار میشود که با گذشت بیش از ۲ سال و سه ماه وقفه در مذاکرات هستهای، نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در ماه جاری در ژنو سوئیس برگزار شد.
به گفته مقامات جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ژنو در ادامه گفتوگوهای انجام شده با اروپایی ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع هسته ای، فلسطین و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
نماینده روسیه: شرایط فعلی نتیجه نقض مستقیم برجام توسط آمریکا بوده است
«واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل در نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران اظهار داشت: «نمیتوان اظهارات نماینده اتحادیه اروپا درباره توافق هستهای ایران را منطقی و واقع گرایانه دانست. آنها با مقصر جلوه دادن ایران و استفاده از اظهاراتی ضدایرانی خواستار نادیده گرفتن نقض تعهدات خود نسبت به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت هستند.»
او تصریح کرد: «۹ سال پیش، طرفین برجام نشان دادند که در صورت کنار گذاشتن دیدگاههای سیاسی و اتخاذ رویکردی واقعگرایانه میتوان اختلافات را حل کرد. توافق برجام باعث شد تا همه طرفین به خواستههای خود برسند و به جامعه بینالمللی نشان دهد که برنامه هستهای ایران کاملا صلحآمیز است و با گذشت زمان، آشکار شد که کدوم یک از طرفین بهدنبال پروپاگاندا و دنبال کردن اهداف سیاسی خود است.»
نبنزیا افزود: «شرایط کنونی در پی تصمیم غیرمنطقی و سیاست غلط آمریکا و اعضای اروپایی برجام شکل گرفته است. دبیرکل سازمان ملل آشکارا اعلام کرد که آمریکا هیچ تلاشی برای جبران اشتباهات خود نکرده است. اولین اقدام غیرقانونی ایران، خروج یکجانبه از برجام و اعمال تحریمهای غیرقانونی علیه ایران بود.»
او اظهار داشت: «دولت درحال خروج آمریکا با ادعای تلاش برای رسیدن به توافق با ایران روی کار آمد اما این دولت هیچ تلاش معناداری برای بازگشت به برجام انجام نداد. طرفین اروپایی نیز نتوانستند از آمریکا فاصله بگیرند. با وجود ادعای خود مبنی بر پایبندی به دیپلماسی، از هر بهانهای برای اتخاذ رویکردهای ضدایرانی استفاده میکنند. آنها درحال فرافکنی درباره برنامه هستهای ایران هستند و از اطلاعات نادرست برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران استفاده میکنند.»
نبنزیا گفت: «هیأت اروپایی و آمریکایی درحال نادیده گرفتن واقعیت است. آنها درحال حمله کردن به ایران به بهانه تصمیم تهران برای توسعه توانایی خود برای غنی سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد هستند، اما این کشورها علت تصمیم ایران را نادیده گرفتهاند.»
او تصریح کرد: «همواره تصمیم ایران، واکنشی به اقدام غیرسازنده آمریکا، فرانسه، انگلیس و آلمان بوده است. این کشورها اولین هیأتی بودند که برجام را زیر پا گذاشتند. اما کشورهای اروپایی برجام در اقدامی ریاکارانه بهدنبال مقصر جلوه دادن تهران هستند.»
نبنزیا افزود: «جمهوری اسلامی ایران تحت شدیدترین نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. همه اقدامات برنامه هستهای ایران توسط آژانس به جامعه جهانی گزارش میشود و همکاری بین تهران و آژانس ادامه دارد. اما آمریکا و کشورهای اروپایی برجام بهدنبال نادیده گرفتن این پیشرفتها و توافقات آژانس و تهران هستند.»
او اظهار داشت: «کشورهای اروپایی برجام در تلاش هستند تا تهران را مقصر شرایط کنونی جلوه دهند اما بگذارید صریحا اعلام کنم؛ غرب عامل شرایط کنونی است. کشورهای غربی در نشستهای شورای امنیت در هر نشست بهدنبال حمله به دیگر کشورها از جمله فدراسیون روسیه هستند.»
نبنزیا تصریح کرد: «برخی از کشورها درحال تهدید نظامی ایران به بهانه برنامه هستهای آن هستند. این اقدام هیچ توجیه قانونی ندارد. از طرفی تهدید کشورهای اروپایی برای فعال سازی مکانیزم ماشه محکوم به شکست است. از طرفی طبق گزارشات منتشر شده اسرائیل و آمریکا بهدنبال حمله به تأسیسات هستهای ایران هستند.»
او گفت: «هرگونه حمله به زیرساخت انرژی ایران موفقیتآمیز نخواهد بود و عواقب جدی برای جهان خواهد داشت. حتی بحث درباره این اقدامات بدون در نظر گرفتن دیپلماسی غیراخلاقی است.»
نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران درحالی برگزار میشود که با گذشت بیش از ۲ سال و سه ماه وقفه در مذاکرات هستهای، نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در ماه جاری در ژنو سوئیس برگزار شد.
به گفته مقامات جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ژنو در ادامه گفتوگوهای انجام شده با اروپایی ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع هسته ای، فلسطین و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
چین: «اسنپ بک» ابزار باجگیری چند کشور نیست
سفیر و نماینده چین در سازمان ملل با بیان اینکه بکارگیری مکانیسم ماشه شورای امنیت سازنده نیست، با موفق دانستن مذاکرات اخیر ایران و اتحادیه اروپا خواستار ادامه گفتگوها شد.
سفیر و نماینده دائم چین در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام افزود: اتحادیه اروپا، آلمان، فرانسه و انگلیس از اقدامات سازنده ایران استقبال و مذاکرات جدید با ایران برگزار کردند.
سفیر چین در سازمان ملل، سفر رافائل گروسی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به ایران را موفقیت آمیز دانست و گفت که همکاری ایران و آژانس همچنان ادامه دارد و این تحولات دلگرم کننده و دشوار به دست آمده است و همه باید از این فرصت استفاده کنند.
سفیر چین تصریح کرد: ایران مدتهاست رویکرد سازنده اتخاذ و آمادگی خود برای از سر گرفتن مذاکرات را اعلام کرده است.
او با باد آوری اینکه برجام پس از بیش از ۱۰ سال مذاکره دشوار شکل گرفت، تاکید کرد: این توافق بهترین راهکار برای حل مساله برنامه هستهای ایران از طریق دیپلماسی است.
این دیپلمات ارشد چین در سازمان ملل با بیان اینکه مذاکرات در سال ۲۰۲۱ در مرحلهای به توافق نزدیک شد، گفت: همه طرفین باید از آن گفتگوها برای رسیدگی به نگرانی همه طرفین و ایجاد فضای مناسب برای مذاکره استفاده کنند.
او تاکید کرد: طرفین نباید با استفاده از تحریم، فشار یا تهدید تقابل دیگری را تحت فشار قرار دهند. عدم اعتماد ایران و آمریکا به همدیگر یکی از عوامل اصلی عدم از سر گرفته شدن مذاکرات است.
سفیر چین در سازمان ملل ادامه داد که واشنگتن به عنوان مقصر اصلی بحران هستهای ایران باید از اقدامات فشار حداکثری دوری و حسن نیت خود را نشان دهد.
این دیپلمات کشور چین تاکید کرد: ایالات متحده آمریکا نباید دوباره به سیاست فشار حداکثری روی آورد. مکانیزم ماشه «اسنپ بک» شورای امنیت نباید توسط چندین کشور محدود بهعنوان تهدید یا باج گیری استفاده شود. چنین تهدیدی سازنده نیست.
سفیر چین گفت: نباید تحولات منطقه را به برنامه هستهای ایران ربط داد و طرفین باید در چارچوب برنامه هستهای ایران رفتار کنند. طرفین باید بهدنبال کاهش تنش در خاورمیانه باشند.
این دیپلمات ارشد چین در سازمان ملل ادامه داد: از همه طرفین میخواهیم تا هرچه سریعتر مذاکرات را از سر بگیرند. چین به روابط نزدیک خود با طرفین برجام ادامه خواهد داد.
آمریکا: دیپلماسی بهترین راه برای حل مسئله برنامه هستهای ایران است
رابرت وود سفیر و معاون نمایندگی ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام با تکرار ادعاهای کشورش درباره فعالیت های منطقه ای جمهوری اسلامی ایران افزود:«ایران همچنان به درگیری و بیثباتی در خاورمیانه و سایر بخشهای جهان دامن میزند و فعالیتهای هستهای آن همچنان نگرانکننده است.»
این دیپلمات دولت بایدن با شاره به گزارش دبیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شد: ما دلایل خوبی برای نگرانی در مورد نیات تهران داریم. اقدامات ایران نشان می دهد که علاقه ای به اثبات قابل راستی آزمایی بودن برنامه هسته ای خود ندارد.ما باید در محکومیت این رفتار خطرناک و شکست ایران در همکاری و رسیدگی به سوالات حل نشده آژانس بین المللی انرژی اتمی صریح باشیم.
او خطاب به اعضای شورای امنیت سازمان ملل و در حالیکه امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست حضور داشت، بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و خروج از برجام مدعی شد: ایران، فرصت تغییر مسیر و ورود به دیپلماسی را دارد. ایران به جای گسترش برنامه خود و دامن زدن به گمانه زنی در مورد نیات خود، باید اقداماتی را انجام دهد که اعتماد بین المللی ایجاد کرده و تنش ها را کاهش دهد.
رابرت وود اضافه کرد: ایالات متحده آمریکا مدتهاست که چنین دیپلماسی را بهترین راه برای دستیابی به یک راه حل موثر و پایدار برای نگرانی های جامعه بین المللی در مورد برنامه هسته ای ایران می داند.
این دیپلمات آمریکایی در عین حال افزود: اگرچه دیپلماسی بهترین گزینه است، اما ایالات متحده نیز به صراحت گفته است که ایران هسته ای هرگز نمی تواند یک گزینه باشد. ما آماده هستیم تا از تمام عناصر قدرت ملی برای اطمینان از این نتیجه استفاده کنیم.
او در ادامه نگرانی های ادعایی واشنگتن مدعی شد: «ما همچنین نگران تحولات برنامه موشکهای بالستیک و پهپادهای ایران هستیم، سلاحهایی که در سال گذشته شاهد استفاده مکرر ایران علیه همسایگان خود بودهایم .در واقع، تهران به صدور هرج و مرج و خشونت به کشورهای دیگر، به ویژه در خاورمیانه ادامه می دهد.»
معاون سفیر آمریکا در ادامه ادعاهایش گفت: «ایران به طور کامل در تامین تسلیحات به حزب الله دست داشت .ایران همچنین فناوری هواپیماهای بدون سرنشین و موشکهای بالستیک کوتاهبرد را به روسیه منتقل کرده است» و روسیه را قادر میسازد تا جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی خود علیه اوکراین را ادامه دهد.
او مدعی شد: «بدون شک می دانیم که روسیه صدها پهپاد از ایران برای استفاده علیه اوکراین قبل از اکتبر ۲۰۲۳ با نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت خریداری کرده است. بنابراین جای تعجب نیست که روسیه در هر فرصتی از ایران دفاع کند.»
معاون سفیر آمریکا در سازمان ملل افزود: اما ما نمیتوانیم اجازه دهیم که وابستگی روسیه به ایران این شورا را از درخواست از تهران برای پایبندی به تعهداتش طبق قطعنامههای مختلف شورای امنیت سازمان ملل از جمله قطعنامه ۲۲۳۱ باز دارد.همه ما باید در محکومیت رفتار بی پروا و بی ثبات کننده ایران نقش داشته باشیم.
نماینده اروپا در سازمان ملل خواستار مذاکره آمریکا و همه طرفها درباره برجام شد
«استاوروس لامبرینیدیس» نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست دورهای شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجری برجام مدعی شد: اطمینان یافتن درباره ماهیت هستهای ایران و جلوگیری از هستهای شدن تهران، اولویت برای اتحادیه اروپا است.
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل اضافه کرد: دیپلماسی همچنان بهترین راه برای اطمینان از ماهیت برنامه هستهای ایران است و برجام به ثبات سراسر منطقه کمک خواهد کرد.
او بدون اشاره به اقدامات مخرب تروئیکای اروپا با بیان اینکه قطعنامه ۲۲۳۱ همچنان چارچوب گزارش ها آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران است، با مقصر وانمود کردن تهران، مدعی شد: گزارش های اخیر آژانس حاکی از توسعه برنامه هستهای خطرناک ایران است و عدم همکاری ایران با آژانس موجب اخلال در روند نظارت آژانس شده است.
این مقام اروپایی همچنین ادعا کرد: اظهارات مقامات ایران درباره احتمال تغییر دکترین هستهای خود نیز نگران کننده است.
او ادامه داد: ایران تحت فشار اقتصادی گستردهای است. آمریکا علاوه بر تحریمهای یکجانبه، پس از خروج خود از برجام تحریمهای تازهای علیه ایران اعمال کرده، با این وجود، برنامه هستهای ایران از همیشه توسعه یافتهتر است.
نماینده اتحادیه اروپا در سازمان ملل با بیان اینکه این اتحادیه به راهکار دیپلماتیک در قبال برنامه هستهای ایران پایبند است، گفت: "کانال ارتباطی برای دریافت پیشنهادهای مختلف باز است".
این مقام اروپایی به جنگ اوکراین و ادعاها درباره نقش تهران در این جنگ در کمک به روسیه گفت: اتحادیه اروپا نگران مشارکت ایران در جنگ روسیه علیه اوکراین است.
او با اشاره به تحریم های اتحادیه اروپا در واکنش به ادعای ارسال موشک بالستیک به روسیه از سوی ایران، گفت: از ایران میخواهیم به حمایت نظامی خود از روسیه پایان دهد.
این مقام اروپایی ماههای پیش رو را حیاتی دانست و با هشدار مبنی بر اینکه «تشدید تنش میتواند شرایط را از کنترل خارج کند»، گفت از همه طرفها از جمله آمریکا میخواهیم درباره برنامه هستهای ایران و برجام مذاکره کنند.
او بدون اشاره به بدعهدی آمریکا و اروپا ادامه داد: همچنین از ایران میخواهیم برای نشان دادن حسن نیت خود، به تعهداتش طبق برجام بازگردد چرا که این اقدام منجر به بازسازی فضایی مناسب برای مذاکرات خواهد شد.
ایروانی : سوء استفاده از مکانیسم ماشه با پاسخ قاطع ایران مواجه خواهد شد
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل روز سه شنبه به وقت محلی در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و اجرای برجام گفت: ایران هرگونه تهدید مربوط به استفاده از سازوکار موسوم به «اسنپبک» توسط تروئیکای اروپایی را قویاً رد میکند.
ایروانی تصریح کرد: بگذارید یک بار برای همیشه روشن کنیم: سازوکار موسوم به «اسنپبک» (مکانیسم ماشه) ابزاری در دستان شما نیست که بتوانید از آن برای تهدید ایران سوءاستفاده کنید. ایران بهصراحت اعلام کرده است که چنین اقدام تحریکآمیزی با پاسخی قاطع و متناسب مواجه خواهد شد. این موضع بهطور مشخص در نامه رئیسجمهور وقت ایران به سران تروئیکای اروپایی در تاریخ ۸ می ۲۰۱۹ اعلام شده بود. فعالسازی سازوکار موسوم به اسنپبک برای «بازاعمال مفاد قطعنامههای لغوشده» بحرانی بزرگ ایجاد خواهد کرد که به نفع هیچ طرفی نخواهد بود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تاکید کرد: علیرغم اتهامات بیاساس و پیگیری قطعنامهای با انگیزههای سیاسی از سوی تروئیکای اروپایی و ایالات متحده، ایران متعهد به ادامه همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی مطابق با تعهدات خود است. صدور قطعنامه توبیخی علیه ایران در نشست اخیر شورای حکام آژانس، علیرغم سفر سازنده و موفق مدیرکل آژانس به تهران در ماه نوامبر، نشان میدهد که تروئیکای اروپایی و ایالات متحده با هدف تضعیف دیپلماسی، اعتماد و اصول ضروری برای تعامل سازنده، به دنبال پیشبرد یک دستور کار سیاسی هستند.( برای خواندن متن کامل کلیک کنید)
ادعای برلین؛ همواره با حسن نیّت با ایران مذاکره کردهایم
نماینده آلمان در سازمان ملل متحد در سازمان ملل در نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران مدعی شد: «بدون شک، ایران به تعهدات برجامی خود پایبند نیست. عدم پایبندی ایران به تعهدات برجامی خود درحال گسترش است.»
او بدون اشاره به علت تصمیم ایران اظهار داشت: «در پنج سال گذشته، ایران از تعهدات خود فاصله گرفته است. ایران درحال گسترش روند غنی سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است. ایران تنها کشوری است که سلاح هستهای ندارد و درحال غنی سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است.»
نماینده آلمان مجددا مدعی شد: «زمان اتخاذ اقدامات سازنده از سوی ایران فرا رسیده است. دسترسی بازرسان آژانس باید بدون هیچ محدودیتی آزاد شود. از ایران میخواهیم برنامه هستهای خود را کاملا شفاف سازی کند.»
او گفت: «ایران همواره بر صلحآمیز بودن برنامه خود تأکید ورزیده است، اما اظهارات اخیر مقامات آن نگران کننده است. این اظهارات در تضاد با پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای است. از ایران میخواهیم به تعهدات خود نسبت به پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای پایبند بماند.»
نماینده آلمان مجددا مدعی شد: «همواره با حسن نیت مذاکره کردهایم. قطعنامه ۲۲۳۱ کمتر از یکسال دیگر ملغی خواهد شد. ایران باید رویکرد خود را عوض کند. دیدار اخیر ما با مقامات ایران ارسال همین پیام بود.»
نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران درحالی برگزار میشود که با گذشت بیش از ۲ سال و سه ماه وقفه در مذاکرات هستهای، نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در ماه جاری در ژنو سوئیس برگزار شد.
به گفته مقامات جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ژنو در ادامه گفتوگوهای انجام شده با اروپایی ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع هسته ای، فلسطین و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
نماینده الجزایر: از همکاری های ایران با آژانس انرژی اتمی تشکر میکنیم
«عمار بن جامع» سفیر و نماینده الجزایر در نشست شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ در خصوص ایران (توافق موسوم به برجام) گفت: برجام نقش بسیار مهمی در صلح و ثبات منطقه داشت. برجام اجرایی ترین چارچوب برای اطمینان از فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران بود.
بر موضوع بازگشت به برجام تاکید میکنیم.
اتهامزنی تکراری تروئیکای اروپایی درباره برنامه هستهای ایران
در این بیانیه که پیش از نشست دورهای شورای امنیت منتشر شد، سه کشور اروپایی عضو برجام از ایران خواستند از تشدید اقدامات هستهای خود بازگردد.
در این بیانیه آمده است: «ذخیره اورانیوم غنیشده با خلوص بالای ایران به سطوح بیسابقهای رسیده و بار دیگر این افزایش توجیه معتبر غیرنظامی ندارد. این به ایران توانایی سریع تولید مواد شکافتپذیر برای ساخت چند سلاح هستهای را میدهد».
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز روز سهشنبه گفت که ایران اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد و نزدیک به ۹۰ درصد غنیسازی میکند.
ایران اما بارها اعلام کرده برنامه هستهای این کشور کاملا صلحآمیز است و سلاح هستهای جایی در دکترین دفاعی تهران ندارد.
تروئیکای اروپایی همچنین در این بیانیه آوردهاند: «ایران نصب سانتریفیوژهای پیشرفته را تسریع کرده که این یکی دیگر از گامهای مخرب در تلاشهای ایران برای تضعیف توافق هستهای است که مدعی حمایت از آن است».
این ادعاها در حالی است که ایران در پاسخ به اقدام خصمانه غرب در پیشبرد قطعنامه ضدایرانی در شورای حکام آژانس بینالمللی، هزاران سانتریفیوژ پیشرفته رابرای غنیسازی اورانیوم نصب کرده است.
به گزارش مشرق از مقر سازمان ملل متحد، خانم «رزماری دی کارلو» معاون دبیر کل سازمان ملل متحد در امور سیاسی و صلح روز سه شنبه به وقت محلی در نشست دوره ای و عادی شورای امنیت درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام، هجدهمین گزارش «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل را قرائت کرد که در این گزارش آمده است: آمریکا همچنین معافیت ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است.
دبیر کل سازمان ملل متحد در هجدهمین گزارش خود در دو صفحه آورده است:
از زمان آخرین گزارش من، تحولات منطقه ای پیرامون برجام بدتر شده است که بر نیاز حیاتی به راه حل صلح آمیز برای موضوع هسته ای ایران تاکید می کند. آمریکا نه به این طرح بازگشته است، نه تحریم های یک جانبه اعمال شده پس از خروج از برجام در ۸ مه ۲۰۱۸ را لغو یا تعلیق کرده است.
آمریکا همچنین معافیت ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است. ایران از ماه مه ۲۰۱۹ پس از خروج آمریکا از برجام، هیچ یک از گامهایی را که بر خلاف تعهدات مرتبط هستهای خود برداشته است، معکوس نکرده (بازنگردانده) است. در حالی که وارد آخرین سال اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) می شویم، از اعضای (شرکت کنندگان) برجام و آمریکا میخواهم که به راه حل دیپلماتیک برای احیای اهداف برنامه متعهد باقی بمانند و از آنها می خواهم که چندجانبه گرایی و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند، همان اصولی که به آنها اجازه داد تا این توافق را در سال ۲۰۱۵ ایجاد کنند و مسیرهایی برای صلح و امنیت پایدار بدست آورند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود تاکید کرد که فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی مربوط به برجام «بهطور جدی تحت تأثیر توقف اجرای تعهدات هستهای ایران» قرار گرفته است. آژانس تداوم آگاهی و اطلاعات در بسیاری از جنبه های برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را از دست داده است.
علاوه بر این، آژانس خاطرنشان کرد که از فوریه ۲۰۲۱ تاکنون قادر به راستی آزمایی کل ذخایر اورانیوم غنی شده در جمهوری اسلامی ایران نیست، اما تخمین زده است که تا ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴، کل ذخایر اورانیوم غنی شده ۶۶۰۴.۴ کیلوگرم (بیشتر از حد ۲۰۲.۸ کیلوگرم تعیین شده در برجام)، شامل ۸۶۶.۴ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۲۰ درصد از نوع U-۲۳۵ و ۱۸۴.۳ کیلوگرم اورانیوم غنی شده ۶۰ درصد از نوع U-۲۳۵ می باشد.
آژانس علاوه بر این، در مورد نشستهای سطح بالای خود با جمهوری اسلامی ایران در ۱۴ نوامبر ۲۰۲۴ گزارش داد، که طی آن احتمال عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده U-۲۳۵ با خلوص ۶۰ درصد توسط جمهوری اسلامی ایران مطرح شد.
با این حال، این گفتگوها مستلزم رایزنیهای مستمر برای ایجاد اقدامات راستیآزمایی فنی مورد نیاز آژانس برای تأیید اجرای چنین ترتیبی است.
در نامه ای به تاریخ ۲۸ نوامبر ۲۰۲۴ خطاب به من (S/۲۰۲۴/۸۶۲)، نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلیس و ایرلند شمالی نگرانی های خود را در مورد سطح غنی سازی اورانیوم و ذخایر آن در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کردند. این کشورها با اشاره به اینکه «ذخایر کلی اورانیوم غنی شده اکنون بیش از ۳۲ برابر از حد مجاز در برجام است»، اعلام کردند که این امر پایبندی ایران به برجام را محدود کند.
آنها همچنین تاکید کردند که ظرفیت سانتریفیوژ نصب شده جمهوری اسلامی ایران نیز "به میزان قابل توجهی از محدودیت های تعیین شده در برجام فراتر رفته" و ایران همچنان در "عدم پایبندی مداوم و تقریباً کامل" به تعهدات خود در این برنامه ادامه می دهد. علیرغم این نگرانیها، آنها بر تعهد کشورهای خود به راهحل دیپلماتیک برای موضوع هستهای ایران، به ویژه با توجه به انقضای قریب الوقوع قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) در ماه اکتبر ۲۰۲۵، تاکید کردند.
نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نامهای به تاریخ ۲ دسامبر ۲۰۲۴ خطاب به دبیرکل سازمان ملل (S/۲۰۲۴/۸۷۴)، مجدداً تأکید کرد که اقدامات کشورش برای کاهش تعهدات هستهای «اصلاحکننده و کاملاً منطبق بر حقوق مشروع» ایران بوده است و «پاسخی مستقیم و مشروع» به خروج آمریکا از این طرح بود.
وی همچنین اظهار داشت که "سه کشور اروپایی مکرراً و به طور فاحشی به تعهدات خود طبق بند ۲۰ پیوست V برنامه جامع اقدام مشترک عمل نکرده است."
وی افزود: کشورهای اروپایی اخیراً با تمدید یا اعمال تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی ایران، مجدداً به تعهدات خود در زمینه لغو تحریمهای مربوط به روز انتقال عمل نکردند. با این وجود، نماینده دائم ایران بر "تعهد قاطع" کشورش به دیپلماسی تاکید کرد.
نماینده دائم روسیه در نامه ای به تاریخ ۳ دسامبر ۲۰۲۴ خطاب به رئیس شورای امنیت و من (S/۲۰۲۴/۸۷۸)، از نامه فوق الذکر نمایندگان دائم فرانسه، آلمان, انگلیس و آمریکا ابراز تاسف کرد و از آن به عنوان "تلاش دیگری برای گمراه کردن شورای امنیت" یاد کرد.
به نظر وی، این نامه «بیتوجهی آشکار به ریشههای وضعیت کنونی ناشی از خروج آمریکا از برجام» را نشان میدهد و تلاش میکند مسئولیت چالشهای موجود در اجرای برجام را به عهده جمهوری اسلامی ایران بگذارد.
وی تاکید کرد که جمهوری اسلامی ایران بهطور کامل با آژانس هسته ای همکاری می کند و دقیقترین کشور عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی است. وی با تاکید مجدد بر تعهد قاطع روسیه به طرح و اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵)، از کشورهای عضو خواست تا بر پیشرفت سازنده برای جلوگیری از تشدید بیشتر تنش در خاورمیانه تمرکز کنند.
تسهیلگر برجام: گفتگوها ادامه یابد؛ همه از اجرای برجام حمایت کنند
خانم «ونسا فریزر» سفیر و نماینده دائم مالت در سازمان ملل که کشورش تسهیلگر توافق هسته ای ایران موسوم به برجام است، روز سه شنبه به وقت محلی در سخنانی به اعضای شورای امنیت گفت: به عنوان تسهیل کننده شورای امنیت، من به طور فزاینده ای از محیط چالش برانگیزی که «قطعنامه ۲۲۳۱» با آن مواجه است، آگاهم. با این حال، من عمیقاً به برنامه برجام که توسط شورا در قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) تأیید شده است، متعهد هستم.
تسهیلگر برجام در هجدهمین گزارش خود به شورای امنیت سازمان ملل افزود: به عنوان تسهیل کننده، من همچنان بر تسهیل، تقویت و ترویج اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵)، از جمله حمایت از استفاده کامل از کانال تامین متمرکز هستم. من از همه کشورهای عضو میخواهم که به گفتوگو ادامه دهند و اهمیت برجام را به عنوان یک توافق چندجانبه در عدم اشاعه هستهای تصدیق کنند.
سفیر کشور مالت در سازمن ملل ادامه داد: فعالیت های اطلاع رسانی توسط دبیرخانه، همانطور که در یادداشت ذکر شده در بند ۱ گزارش حاضر (S/۲۰۱۶/۴۴) الزامی شده است، همچنان به افزایش آگاهی از قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) ادامه می دهد. وب سایت مربوط به قطعنامه که توسط دبیرخانه از طریق بخش اداره امور سیاسی و صلح شورای امنیت به طور منظم مدیریت و به روز می شود، به ارائه اطلاعات مرتبط و به روز ادامه می دهد.
او ادامه داد: در تهیه پیش نویس گزارش حاضر، رایزنی های دوجانبه متعددی با کشورهای عضو و نمایندگان آنها از جمله جمهوری اسلامی ایران برای بحث در مورد مسائل مربوط به اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) انجام شد. در نقش خود به عنوان تسهیل کننده، من همچنان از پاسخ های جمعی شورای امنیت به مسائل صلح و امنیت بین المللی دفاع می کنم.
تسهیلگر برجام تصریح کرد: همچنین میخواهم جامعه بینالمللی را تشویق کنم که مطابق بند ۲ قطعنامه ۲۲۳۱ (۲۰۱۵) عمل کنند. این بند از همه کشورهای عضو، سازمانهای منطقهای و سازمانهای بینالمللی میخواهد اقدامات مناسب را برای حمایت از اجرای برجام انجام دهند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، این آخرین گزارش کشور مالت در مقام تسهیل گری در عضویت دوساله در شورای امنیت (۲۰۲۲-۲۰۲۴) است. ساختار گزارش فعلی همانند گزارش ژوئن گذشته تمرکز بر تحولات مربوط به برنامه صلح آمیز هسته ای ایران و ارجاعات به گزارشات اخیر آژانس انرژی اتمی پیرامون برنامه صلح آمیز هستهای ایران و برجام است. گزارش همانند گزارشات قبلی به تحولات اخیر و گزارشات آژانس و تبادل مکاتبات اخیر تروئیکا، ایران و روسیه پرداخته است.
علاوه بر گزارشات آژانس، تسهیل گر به مکاتبات اخیر تروئیکا، ایران و روسیه به رئیس شورای امنیت و دبیرکل در مورد اجرای تعهدات ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ و برجام اشاره دارد.
انگلیس: به مذاکرات با ایران ادامه خواهیم داد
نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران اظهار داشت: «انگلیس، فرانسه و آلمان به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک پایبند هستند و به مذاکرات خود با ایران برای رسیدن به راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران مدعی شد: «ایران درحال توسعه برنامه هستهای خود است. این اقدامات هیچ توجیه غیرنظامی ندارد.»
او مدعی شد: «ذخایر اورانیوم غنی شده ایران ۳۲ برابر محدودیتهای برجامی آن است. تصمیم ایران برای غنی سازی اورانیوم با خلوص بالا هیچ توجیهی ندارد. این ذخایر میتواند به ایران برای ساخت بمب هستهای کمک کند.»
نماینده انگلیس اظهار داشت: «نباید درباره تواناییهای ایران متوهم باشیم.»
او مدعی شد: «باید نگران تعهدات ایران به پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای باشیم. ایران میتواند در ماههای پیش رو دیپلماسی را انتخاب کند. انگلیس، فرانسه و آلمان به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک پایبند هستند و به مذاکرات خود با ایران برای رسیدن به راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در آخر اظهار داشت: «در صورت لزوم مکانیزم ماشه را فعال خواهیم کرد.»
نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران درحالی برگزار میشود که با گذشت بیش از ۲ سال و سه ماه وقفه در مذاکرات هستهای، نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در ماه جاری در ژنو سوئیس برگزار شد.
به گفته مقامات جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ژنو در ادامه گفتوگوهای انجام شده با اروپایی ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع هسته ای، فلسطین و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
نماینده روسیه: شرایط فعلی نتیجه نقض مستقیم برجام توسط آمریکا بوده است
نماینده انگلیس در سازمان ملل در نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران مدعی شد: «ایران درحال توسعه برنامه هستهای خود است. این اقدامات هیچ توجیه غیرنظامی ندارد.»
او مدعی شد: «ذخایر اورانیوم غنی شده ایران ۳۲ برابر محدودیتهای برجامی آن است. تصمیم ایران برای غنی سازی اورانیوم با خلوص بالا هیچ توجیهی ندارد. این ذخایر میتواند به ایران برای ساخت بمب هستهای کمک کند.»
نماینده انگلیس اظهار داشت: «نباید درباره تواناییهای ایران متوهم باشیم.»
او مدعی شد: «باید نگران تعهدات ایران به پیمان عدم اشاعه سلاح هستهای باشیم. ایران میتواند در ماههای پیش رو دیپلماسی را انتخاب کند. انگلیس، فرانسه و آلمان به دستیابی به راهکاری دیپلماتیک پایبند هستند و به مذاکرات خود با ایران برای رسیدن به راهی سازنده ادامه خواهیم داد.»
نماینده انگلیس در آخر اظهار داشت: «در صورت لزوم مکانیزم ماشه را فعال خواهیم کرد.»
نشست دورهای ۶ ماهه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱ و توافق هستهای ایران درحالی برگزار میشود که با گذشت بیش از ۲ سال و سه ماه وقفه در مذاکرات هستهای، نشست معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران، فرانسه، آلمان و انگلیس برای گفتگو در مورد مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی در ماه جاری در ژنو سوئیس برگزار شد.
به گفته مقامات جمهوری اسلامی ایران، مذاکرات ژنو در ادامه گفتوگوهای انجام شده با اروپایی ها در حاشیه اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شد و طیفی از مباحث و موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع هسته ای، فلسطین و لبنان مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.