به گزارش جماران؛ دانشمندان آمریکایی از دانشگاه هاروارد دریافتهاند که قرار گرفتن زنان باردار در معرض آلودگی هوا و ذرات PM2.5 با تغییر پاسخهای ایمنی مرتبط است که میتواند منجر به پیامدهای نامطلوب زایمان شود.
باشگاه خبرنگاران جوان نوشت؛ PM2.5 مخفف Particulate Matter به معنی ذرات معلق است و به ذرات معلق با اندازه ۲.۵ میکرومتر یا کمتر از آن اشاره دارد. آلایندههای PM2.5 ذرات بسیار ریزی هستند که تا مدتها در هوا معلق میمانند و یکی از عوامل اصلی آلودگی هوا بهحساب میآیند.
مطالعات قبلی، ارتباط بین قرار گرفتن در معرض PM2.5 با سلامت مادر و کودک، از جمله پره اکلامپسی، وزن کم هنگام تولد و تاخیر در رشد اولیه دوران کودکی را نشان داده بودند.
گفتنی است مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی از عارضههای ناشی از بارداری است که با فشار خون بالا و و علائم دیگری مانند وارد شدن آسیب به اندامهای داخلی مثل کبد و کلیه مشخص میشود. این عارضه معمولا پس از هفته بیستم بارداری در خانمهایی که فشار خون طبیعی و معمولی دارند، شروع میشود. در صورتی که خانمهای باردار اقدامی جهت درمان شرایط خود نکنند، مسمومیت بارداری عوارض جدی برای مادر و کودک ایجاد خواهد کرد.
در ادامه برای درک ارتباطات بین ذرات معلق در هوا با عوارض زایمان، تیم، تحقیقی درباره در معرض PM2.5 قرار گرفتن زنان باردار و غیر باردار انجام داد.
کارشناسان تغییرات درون سلولی در هیستونها، پروتئینهایی که به کنترل آزادسازی سیتوکینها کمک میکنند را مقایسه کردند، سیتوکینها در پاسخ به فرآیندهای التهابی تولید میشوند و میتوانند بر بارداری تأثیر بگذارند.
تجزیه و تحلیل نشان داد که قرار گرفتن در معرض PM2.5 ممکن است بر عملکرد هیستون زنان باردار تأثیر بگذارد و تعادل طبیعی ژنهای سیتوکین را مختل کند و منجر به افزایش التهاب در زنان و جنین آنها شود. در زنان باردار، این افزایش التهاب ممکن است پیامدهای منفی در زمان بارداری به همراه داشته باشد.
تاثیر آلودگی هوا همانند مصرف دخانیات در سقط جنین در ۳ ماه اول بارداری است. پس توصیه میشود زنان باردار از قرارگیری در محیطهای آلوده خودداری کنند. همچنین قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا ممکن است در ماههای بالای بارداری برای جنین بیماریهایی بعد از تولد ایجاد کند.
از عوارض آلودگی هوا که ممکن است در آینده بر نوزاد تاثیر منفی بگذارد، اختلالات خواب، مشکلات رفتاری، اضافه وزن، مشکلات ریوی و استرس و التهاب ریوی است. همچنین خطر سقط جنین به میزان قابل توجهی به تعداد هفتههای بارداری بستگی دارد.
به همین دلیل اگر باردار هستید و در مناطقی با هوای آلوده زندگی میکنید، حتما با متخصص در این خصوص صحبت و مشورت کنید.
پیش از این، دانشمندان دریافته بودند که سطوح بالای آلودگی آفتکشها خطر از دست دادن کودک را در هنگام زایمان افزایش میدهد.
این مطالعه در مجله علمی Science Advances (SciAdv) منتشر شده است.