شناسهٔ خبر: 70063628 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

موسسه آمریکایی فاش کرد:

متحدان خاورمیانه‌ای آمریکا در صف خرید تسلیحات از چین

تهران- ایرنا- مرکز «Defense & Security Monitor» در گزارشی آورده است محدودیت‌هایی که آمریکا در زمینه فروش تسلیحات و برتری نظامی رژیم صهیوینستی اعمال می‌کند، موجب شد حتی متحدان نزدیک واشنگتن هم برای خرید تسلیحات به گزینه‌های جایگزین و از جمله چین روی بیاورند.

صاحب‌خبر -

به گزارش روز دوشنبه ایرنا، تارنمای این مرکز پژوهشی با اشاره به کاهش سهم خاورمیانه از واردات تسلیحات ایالات متحده افزود: این روند که تا حد زیادی تحت تأثیر سیاست آمریکا در تضمین «برتری نظامی کیفی»» (QME) اسرائیل قرار دارد، باعث تنش در روابط آمریکا با متحدان کلیدی منطقه‌ای آن همچون مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی شده که به دنبال دسترسی به توانایی‌های نظامی پیشرفته‌ای هستند که اغلب طبق دستورالعمل‌ QME محدود شده‌اند.

گزارش تصریح دارد که کشورهای فوق در واکنش به اعمال محدودیت‌ها از سوی واشنگتن، به تامین‌کنندگان جایگزین از جمله چین، روی آورده‌اند تا نیازهای دفاعی خود را برآورده کنند. در سال ۲۰۲۰ ژنرال «کنت مک‌کنزی» فرمانده وقت سنتکام، این تغییر را تأیید کرد و هشدار داد: ما نمی‌خواهیم [شرکای آمریکا در خاورمیانه] برای خرید نیازهای تسلیحاتی خود به چین یا روسیه روی بیاورند.

گزارش تاکید دارد: در اولویت قرار دادن QME اسرائیل به جای مشارکت‌های گسترده‌تر منطقه‌ای، این خطر را دارد که چین خود را به عنوان رقیبی قدرتمند در بازار تسلیحات خاورمیانه مطرح کند و به طور قابل‌توجهی توازن قدرت را تغییر دهد.

طبق گزارش، از آنجا که مصر از محدودیت‌های غرب در زمینه تسلیحات بلندبرد ناامید شده است، به تامین‌کنندگان جایگزین، به ویژه چین، روی آورد و در یکی از نمونه ها خرید موشک کروز مافوق صوت HD-1A از پکن را در دستور کار قرار داد. این سامانه قادر است تا قانون QME اسرائیل را به چالش بکشد و توازن قدرت منطقه‌ای را تغییر دهد.

علاوه بر این، عربستان سعودی هم با وجود اینکه بزرگ‌ترین دریافت‌کننده تسلیحات آمریکایی در منطقه است، با محدودیت‌هایی در دستیابی به سامانه‌های پیشرفته مواجه شده است. به عنوان مثال، پس از آنکه به ریاض دسترسی به پهپاد MQ-9 Reaper از سوی ایالات متحده داده نشد، عربستان پهپادهای رزمی بدون سرنشین CH-4 و Wing Loong را از چین خریداری کرد. یکی دیگر از حوزه‌های مهم، موشک‌های بالستیک است؛ ریاض موشک‌های بالستیک دانگ فنگ (DF) چین را پس از آن خریداری کرد که ایالات متحده به دلیل نگرانی‌های مربوط به اشاعه تسلیحات از فروش سیستم‌های مشابه خودداری کرد.

این گزارش در مورد تغییر مسیر خرید تسلیحاتی امارات متحده عربی هم نوشت که پس از بروز مشکلاتی از سوی آمریکا، امارات به‌طور فعال به دنبال جایگزین‌هایی برای تقویت توانمندی‌های خود با عقد قراردادهای تسلیحاتی با فرانسه و چین و دیگر کشورها بوده است.

در پایان این گزارش تصریح شد: چین در حال ایجاد جایگاهی به عنوان یک جایگزین انعطاف‌پذیر و عمل‌گرایانه برای تأمین‌کنندگان غربی است. برخلاف ایالات متحده که محدودیت‌هایی مانند حفظ مزیت کیفی نظامی اسرائیل را اعمال می‌کند، چین راه‌حل‌هایی رقابتی با محدودیت‌های سیاسی و عملیاتی کمتر ارائه می‌دهد. این رویکرد به پکن امکان می‌دهد سهم بیشتری از بازار تسلیحات خاورمیانه را به خود اختصاص دهد.