شفقنا آینده- خبرگزاری الجزیره در مطلبی به قلم سامدیپ سن استاد رشته مطالعات توسعه بینالمللی در دانشگاه روسکیلد تبعات دومین دوره ریاستجمهوری دونالد ترامپ را پیشبینی کرده- و نوشته که در چهار سال آینده ترامپ آخرین ضربه کشنده را به نظم لیبرال وارد خواهد کرد! در این مطلب به این موضوع اشاره شده- که نظام بینالملل که در سالهای اخیر به دلیل حمایت بیقید و شرط دنیای غرب از نسلکشی اسرائیل عملا به زانو درآمده بود، بیتردید از دوره دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ جان سالم به در نخواهد برد.
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا از خبرگزاری الجزیره؛ نظم جهانی لیبرال- که ادعا میکند به حاکمیت قانون، حقوق بشر و برابری متعهد است- در غزه به نوعی با نابودی مواجه شد.
شواهد زیادی در چند وقت اخیر این واقعیت را که حملات و عملیاتهای اسرائیل در غزه سرشت و ماهیتی نسلکشانه داشتهاند، تایید کرده است. با این حال، رهبران سیاسی غرب به نحو سازشناپذیری از کارزار نظامی اسرائیل حمایت کردهاند. در سازمان ملل متحد، بیشتر کشورهای جهان به طور مداوم قطعنامههایی را در محکومیت اقدامات اسرائیل در غزه تصویب کرده و خواستار پایان دادن به اشغالگری صهیونیستها شدهاند. اسرائیل اما در واکنش به این قطعنامهها نهادها، آژانسها و کارکنان سازمان ملل را هدف گرفته و مورد حمله قرار داده است. دادگاه کیفری بینالمللی حکم بازداشت رهبران اسرائیل را صادر کرده است. ایالات متحده اما تصمیم این دادگاه را نپذیرفته و اسرائیل هم بمباران غزه را ادامه داده است. تمام این فعل و انفعالات پیش چشم دموکراتهای آمریکا و تحت رهبری آنها اتفاق افتاده است. با این فرض با بازگشت دونالد ترامپ به عنوان رئیسجمهور آینده ایالات متحده میتوان انتظار انتظار برچیده شدن سریع هر آن چیزی را داشت که از این نظم لیبرال باقی مانده است.
ترامپ البته این حرکت را از دوره اول ریاستجمهوریاش آغاز کرده- و در واقع توپ را شلیک کرده است: او در آن دوره با امضای تفاهمنامهای ترویج و تبلیغ سقط جنین را برای سازمانهای غیردولتی خارجی که از کمکهای بهداشتی ایالات متحده استفاده میکنند، ممنوع کرد. ترامپ همچنین بهرغم ممنوعیت فروش تسلیحات نظامی به کشورهایی مانند بحرین و عربستان سعودی که سوابقی متعدد در زمینه پایمال کردن حقوق بشر و ارتکاب جنایات جنگی در یمن داشتند، به فروش تسلیحات به این کشورها ادامه داد. او همچنین صدور دستورهای بدنام «ممنوعیت ورود مسلمانان به خاک آمریکا» و جدایی 2000 کودک مهاجر از والدین خود را هم در کارنامه دارد؛ و البته سانسور اطلاعات مربوط به تغییرات اقلیمی از وبسایت آژانس حفاظت از محیط زیست را. در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ همچنین شاهد بودیم که او از دادگاه عالی خواست با انجام تغییراتی در احکام پیشین خود دگرباشان جنسی را از شمول ماده هفتم قانون حقوق مدنی ایالات متحده مصوب سال 1964 خارج کرده و از آنها در برابر تبعیض و اخراج شغلی محافظت نکند [طبق قانون مدنی آمریکا مصوب ۱۹۶۴ میلادی اخراج افراد بهخاطر «جنس» آنها تبعیض خوانده شده- که البته دولت ترامپ ادعا کرده بود که این قانون در آن زمان بیشتر برای محافظت از جایگاه شغلی زنان به تصویب رسیده بود و هدف آن حمایت از هویت جنسی و گرایش جنسی دیگر افراد نبوده است].
با این حال این بار ترامپ مطمئن است که میتواند بسیار بسیار بیشتر از این پیش برود. او وعده داده که از روز اول ریاستجمهوری خود سیاستهایی را برای محدود کردن مهاجرت و مهاجران دنبال خواهد کرد. یادآوری این نکته بسیار بسیار مهم است که با این که دولت بایدن در سال 2023 از نظر تعداد اخراج مهاجران غیرقانونی از مجموع اخراجهای سالانه ترامپ پیشی گرفت؛ ولی با این حال ترامپ و یارانش مدعی بودند که سیاستهای مهاجرتی دولت دموکرات بسیار ضعیف و خیانتآمیز بوده و میتوان آنها را نوعی «خودکشی ملی» محسوب کرد.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود سیاستهایی به شدت هواخواهانه و طرفدارانه در قبال اسرائیل داشت. البته بایدن نیز در سالهای گذشته این سیاستها را ادامه داد. از این نظر دلیلی وجود ندارد که انتظار داشته باشیم ترامپ در دوره دوم ریاستجمهوریاش رفتار متفاوتی خواهد داشت؛ به خصوص که وعده داده اعتراضات دانشجویی راا سرکوب و دانشجویان خارجی طرفدار فلسطین را اخراج خواهد کرد و آرمان فلسطین را 25 تا 30 سال به عقب باز خواهد گرداند.
در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ همچنین شاهد حملاتی ویرانگر به موضوعات مربوط به برابری جنسیتی، آزادی باروری و حقوق ترنسها خواهیم بود و به خصوص در آمریکا محدودیتهای بیشتری در زمینه دسترسی به خدمات سقط جنین ایجاد خواهد شد. در خارج از آمریکا نیز دولت ترامپ مانند دوره اول خود از ترویج برنامههای مرتبط با برابری جنسیتی و حق سقط جنین ممانعت خواهد کرد. بایدن ایالات متحده را از پیمان اجماع ژنو- که برای جلوگیری از دسترسی جهانی به سقط جنین کار میکند- خارج کرده بود. و حالا انتظار میرود که ترامپ به محض بازگشت به کاخ سفید به این پیمان بازگردد.
ترامپ همچنین به عنوان رئیسجمهور به طور فعال با اقدامات آب و هوایی و اقلیمی نیز مقابله خواهد کرد. او که در جریان مبارزات انتخاباتی اخیر خود گفته بود که شر مقررات مربوط به تغییرات اقلیمی را از سر صنعت نفت و گاز باز خواهد کرد؛ انتظار میرود که به سرعت مقررات اعمالشده در دوران بایدن را که بر کاهش انتشار گازهای گلخانهای تمرکز داشتند، ملغی اعلام کند.
در این میان تلاشهای جهانی برای مبارزه با تغییرات آب و هوایی نیز ممکن است توسط ترامپ مورد تهدید قرار گیرند. او که در اولین دوره ریاستجمهوری خود ایالات متحده را از توافقنامه پاریس خارج کرد، ممکن است همین کار را با توافقنامه اقلیمی کاپ۲۹ نیز انجام دهد.
متن کامل این مطلب را در خبرگزاری الجزیره بخوانید