شناسهٔ خبر: 70060182 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

معاون محیط زیست استان یزد:

حفاظت از یوزپلنگ در یزد نیازمند اقدامات مداخله‌ای و حمایتی است

یزد- ایرنا - معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست یزد با بیان اینکه حفاظت از یوزپلنگ در این استان نیازمند اقدامات مداخله‌ای و حمایتی نظیر اجرای فاز دوم تکثیر و پرورش یوز و باز وحشی سازی آن جهت معرفی مجدد به طبیعت است، گفت: ضروری است حفاظت زیستگاه و کریدورهای زیستی به عنوان یک اقدام ضروری در اولویت کاری دولت باشد.

صاحب‌خبر -

" اعظم حبیبی پور" روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی " یوزپلنگ " (۱۳ آذرماه ) به خبرنگار ایرنا افزود: استان از دیرباز از مهمترین حوزه های انتشار یوزپلنگ در ایران بوده است به طوری که یوزبانی نیز در این شهر رواج داشته است، ولی اطلاعات اندکی از جمعیت گونه در گذشته (مانند کشته شدن چهار یوز در حوزه بافق در دهه ۱۳۴۰، یک یوز در کالمند در دهه ۱۳۵۰ و مورد حمله قرار گرفتن یک یوز و سه توله در دهه ۱۳۷۰) در دست می باشد.

وی اظهار کرد: از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۴ مطالعات نسبتا منسجمی بر روی یوزپلنگ استان صورت گرفته به طوری که بررسی وضعیت جمعیت یوزپلنگ و ساختار آن در مناطق تحت مدیریت محیط زیست استان (منطقه حفاظت شده کوه بافق- شکارممنوع آریز بافق- پناهگاه حیات وحش دره انجیر اردکان و پارک ملی و منطقه حفاظت شده سیاهکوه اردکان) درسال ۱۳۹۰ نشان داد که عکس ها متعلق به هفت یوزپلنگ (چهار نر، ۲ ماده و یک نامعلوم) بوده است.

حبیبی پور ادامه داد: بر اساس آنالیز داده های نرم افزار جهاد دانشگاهی استان و انجمن یوزپلنگ ایرانی در سال ۱۳۹۲، جمعیت یوزپلنگ های استان هشت فرد با حدود اطمینان هفت تا ۱۷ فرد برآورد شده است ، البته از سال ۱۳۹۴ تاکنون، مطالعه جدیدی برای رصد و پایش وضعیت گونه در استان انجام نشده است.

وی خاطرنشان کرد: گزارشات ماموران اجرایی حفاظت محیط زیست استان حاکی از کاهش جدی و چشمگیر مشاهدات یوز می باشد به طوری که از دهه ۹۰ خورشیدی، حضور یوز ماده و یا خانواده ای از این گونه (جفت نر و ماده و یا ماده و توله) و متعاقبا در یکسال گذشته حتی حضور یوز نر نیز در زیستگاه های استان مستند نشده است.

حبیبی پور اضافه کرد: هر چند هنوز هم امیدهای زیادی در محیط بانان و علاقه مندان محیط زیست وجود دارد و گزارشاتی مبنی بر وجود شواهد و آثاری از این گربه سان در استان منعکس و مستند سازی این گمانه زنی ها در دستور کار می باشد.

بر اساس آمارهای موجود تاکنون ۸۰۰ گونه گیاهی، ۱۹۰ گونه پرنده، ۶۰ گونه پستاندار وحشی و ۴۰ گونه خزنده در مناطق حفاظت شده استان یزد شناسایی شده است؛ اهمیت تنوع گونه‌های استان یزد، فقط در تعداد نیست بلکه خاص بودن برخی از این گونه‌ها بر ارزش حفاظتی انها افزوده و اهمیت تنوع زیستی استان به خاطر این عوامل است.

استان یزد در برگیرنده طیف متنوع از زیستگاه های جانوری است و با وجود اقلیم خشک و از انواع گونه های جانوری کشور بیش از یک سوم انواع پرندگان و پستانداران وحشی در آن زیست می کنند.