به گزارش ایرنا، شهر دماوند از شهرستان های استان تهران در خود بزرگترین واحدپرورش آبزیان در استان را جای داده که حدود یک هزار تن در سال تولید دارد.
دماوند دارای عمده واحدهای پرورش ماهی در حاشیه رودخانه دلیچایی و در روستاهای دهنار، هویر، رودافشان و مشهد است و این شهرستان با توجه به شرایط آب و هوایی پتانسیل لازم را جهت پرورش ماهی و آبزیان پرورشی را دارد و لازم به ذکر است که تولید بیش از ۹۰۰۰ هزار تن انواع ماهیان پرورشی از نوع سردابی مثل قزل آلا، ماهیان گرمابی مثل آمور فیتوفاگ و بیگ هد و کپور معمولی و با اشتغالزایی مستقیم بیش از ۳۰۰۰ نفر در زمینه آبزی پروری در استان تهران نشان از ظرفیتها و پتانسیلهای بالقوه و مناسب آبزی پروری در شهرستان های استان تهران را دارد.
یکی از مهمترین اهداف توسعه پرورش ماهی در استخرهای ذخیره آب در راستای استفاده بهینه از منابع آبی و همچنین توسعه تجهیزات به روز واحدهای پرورش ماهی در راستای افزایش تولید در واحد سطح و ترویج فرهنگ مصرف آبزیان و توسعه مراکز عرضه است.
در ذهنها این موضوع میگذرد که استان تهران یک استان صنعتی و مصرف کننده و با آب و هوای آلوده است که تولیدات دیگر استانها را مصرف می کند و این در حالی است ظرفیتهای کلان آبزی پروری در استان تهران این منطقه را به یکی از کمنظیرترین مناطق کشور در حوزه شیلات و آبزیان تبدیل کرده است، بصورتی که از نظر پرورش ماهیان زینتی حایز رتبه برتر و مقام دوم تولید و پرورش ماهیان زینتی را به خود اختصاص داده است.
استان تهران با این ظرفیت های کلان آبزی پروری میتواند سالانه بخش بزرگی از نیاز بازارهای داخلی و خارجی را تامین و ارز آوری زیادی داشته باشد و نکته ای که قابل تامل است، علاوه بر پرورش ماهیان خوراکی و زینتی سایر گونه های آبزی نظیر زالوی طبی–جلبک دریایی و چند گونه مختلف از گیاهان آبزی و آرتمیا و مرجان و شقایق دریایی در استان تهران پرورش داده می شود.
از راهکارهایی که به توسعه صنعت عملآوری آبزیان، افزایش سرانه مصرف و نیز ایجاد شغل در شهرهای استان تهران کمک می کند میتوان به تهیه آمارهای دقیق به انضمام نحوه مصرف، میزان ضایعات و پسماندهای فرآوری اشاره کرد.
استخراج ترکیبات زیست فعال از آبزیان مختلف نظیر جلبکها، سخت پوستان، محصولات جنبی حاصل از فرآوری آبزیان و ایجاد ارزش افزوده، توسعه صنایع تبدیلی شیلاتی با هدف استفاده از فرآوردههای آبزیان در صنایع دیگر نظیر فرمولاسیون فرآوردههای غذایی و غذا-داروئی (فراسودمند)، اصلاح ساختار بازار و ارتقای کیفیت بهداشتی در مراکز فروشبرای جلوگیری از افت کیفیت تولیدات، درجهبندی کیفی محصولات تهیه شده و ایجاد طیف وسیعی از قیمت نیز در این زمینه راه گشا خواهد بود.
حداقل رسانی سودها و حذف لایههای واسطه با عرضه، تبلیغات گسترده جهت معرفی و ترغیب مصرف این تولیدات و برگزاری جشنوارههای مختلف غذایی بویژه در شهرهای استان تهران، کاهش قیمت تمام شده آبزیان پرورشی، ایجاد پلتفرم فروش آنلاین، اعطای یارانه به مصرف کننده برای بهبود قدرت خرید مردم در استفاده از محصولات شیلاتی و گسترش مراکز توزیع و تولید ماهی را از دیگر راهکارها دانست.
محمد صیاد بورانی رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور پیشتر با بیان اینکه سرانه مصرف آبزیان در کشور ما در مقایسه با کشورهای پیشرفته پایین است اظهار داشت: سرانه مصرف آبزیان در کشور را بر اساس آمار نامه سازمان شیلات ۱۴.۱ کیلوگرم به ازای هر نفر اعلام کرده اند و متوسط سرانه مصرف آبزیان جهان در سال ۲۰۲۰ به ازای هر نفر بیش از ۲۰ کیلوگرم است.
وی گفت: در کشور ما مصرف آبزیان به ویژه در شهرهای بزرگ و مرکزی کشور محدودتر است آنها ماهی و میگو را به صورت تازه، منجمد و یا کنسروی خریداری و مصرف میکنند. در سال های اخیر برخی شرکت ها نیز محصولات آماده مصرف همچون ناگت ماهی، میگو و ماهی، میگو سوخاری را تهیه و به بازار عرضه کرده اند که محدود است و این فراورده ها از سایر آبزیان یا تولید نمی شود و یا مردم رغبتی به مصرف آنها از خود نشان نمی دهند.
شهرستان دماوند از شهرستان های استان تهران است که در محدوده شهرستانهای فیروزکوه، آمل، ورامین، گرمسار و تهران قرار دارد که متوسط ارتفاع آن از سطح دریا حدود دو هزار متر است.