شناسهٔ خبر: 70049426 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: مفدا | لینک خبر

به مناسبت هفته اطلاع‌رسانی تغذیه صحیح؛

تغذیه و ژنتیک / آیا می‌توان چینش رژیم غذایی را بر اساس DNA و تاثیر غذاهای مختلف بر آن تغییر داد؟

تغذیه نقش غیر قابل انکاری در مدیریت سلامت عمومی دارد، اما نقش ژنتیک در تغذیه چندان شناخته نشده است. ارتباط تغذیه با ژنتیک در حوزه‌ای به نام نوتری‌ژنتیک بررسی می‌شود. / متن: فاطمه صادقی؛ گرافیک: سارا بابایی

صاحب‌خبر -

نوتریژنتیک (Nutrigenetics) یکی از شاخه‌های نوظهور در علم ژنتیک و تغذیه است که به بررسی چگونگی تأثیر ژن‌ها بر روی واکنش فرد به مواد غذایی می‌پردازد. دانش نوتریژنتیک به ما کمک می‌کند تا بفهمیم از چه راه‌هایی بهترین غذاها و خوراکی ها را بر اساس ژنتیک‌مان انتخاب کنیم. این شاخه علمی، به مطالعه تعامل بین ژن‌ها و مواد مغذی پرداخته و نشان می‌دهد که چگونه ژن‌ها می‌توانند پاسخ افراد به سبک زندگی‌ و غذای سالم و ناسالم را تحت تأثیر قرار دهند و در نقطه مقابل، چگونه تغذیه بر بیان ژن‌ها تأثیر می‌گذارد. این اطلاعات ژنتیکی نقش مهمی در پیشگیری از بیماری ها، کنترل مشکلات مربوط به سلامتی و ایجاد شرایط مطلوب بدنی را برای ما دارند. در ادامه به برخی مواد غذایی و تاثیرات آن‌ها بر ژن‌های مرتبط می‌پردازیم:

۱. سبزیجات چلیپایی (مثل کلم بروکلی و گل‌کلم): حاوی ترکیباتی مانند سولفورافان هستند که ممکن است ژن‌های مرتبط با سم‌زدایی و سرطان‌زدایی را فعال کنند.

۲. غذاهای غنی از فولات (اسیدفولیک): مانند اسفناج، مارچوبه و نخود. فولات در ترمیم DNA و جلوگیری از جهش‌های ژنتیکی نقش مهمی دارد.

۳. چای سبز: حاوی پلی‌فنول‌ها به‌ویژه کاتچین‌ها است که می‌توانند بر ژن‌های مرتبط با التهاب و سرطان تأثیر بگذارند و آن‌ها را سرکوب کنند.

۴. غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا-۳: مانند ماهی سالمون، گردو و دانه‌های چیا. این چربی‌ها می‌توانند بر ژن‌های مرتبط با عملکرد مغزی تأثیر بگذارند و خطر بیماری‌های قلبی را کاهش دهند. هم‌چنین، به طور کلی، مصرف اسیدهای چرب امگا-۳ می‌تواند ژن‌های ضدالتهابی را فعال کند.

۵. سیر: سیر حاوی ترکیبات گوگردی مانند آلیسین است که ممکن است ژن‌های مرتبط با ایمنی و سرطان‌زدایی را فعال کند.

۶. زردچوبه: ماده فعال آن یعنی کورکومین می‌تواند بر ژن‌های مرتبط با التهاب و رشد سلول‌های سرطانی تأثیر بگذارد و آن‌ها را سرکوب کند.

۷. غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها (مثل انواع توت‌ها، انار و کاکائو): آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند از آسیب‌های اکسیداتیو به DNA جلوگیری کنند و از بیماری‌های مرتبط با جهش‌های ژنتیکی و پیشگیری کنند و البته در پیشگیری از پیری و بیماری‌های مرتبط با آن نیز تاثیر بسزایی دارند.

۸. فیبرهای محلول (مانند جو دوسر و حبوبات): می‌توانند ژن‌های مرتبط با حساسیت به انسولین و متابولیسم چربی‌ها را تحت تأثیر قرار دهند و به پیشگیری از دیابت و چاقی کمک کنند.