شناسهٔ خبر: 69954707 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: ایسکانیوز | لینک خبر

چهره مادربزرگ فرعون بعد از ۳۴۰۰ سال بازسازی شد

یک محقق با استفاده از بقایای مومیایی مادربزرگ توت‌عنخ آمون که قدمتی سه هزار و ۴۰۰ ساله دارد، چهره او را بازسازی کرد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ نام این زن «ملکه تیه» است. او همسر بزرگ سلطنتی فرعون مصر آمنهوتپ سوم بود که از 1390 تا 53 قبل از میلاد سلطنت و از 1398 قبل از میلاد تا 1338 قبل از میلاد زندگی کرد. او همچنین مادر آمنهوتپ چهارم بود که به نام «آخناتون» نیز شناخته می‌شود که پس از به تخت نشستن او به یکی از چهره‌های برجسته سلطنتی مصر تبدیل شد.

توت‌عنخ آمون او زمانی که فقط هشت یا ۹ سال داشت فرعون شد. این پادشاه هم‌اکنون شهرت زیادی دارد، زیرا سالم‌ترین مقبره سلطنتی مصر متعلق به اوست.

حال یک محقق با استفاده از یک فناوری جدید و سی‌تی اسکن بقایای مومیایی شده ملکه تیه، ویژگی‌های صورت مانند چشم، بینی و دهان را روی ساختار استخوانی او که به طرز قابل توجهی سالم باقی مانده است، قرار داد. سپس مو، ابرو، مژه و حتی کک و مک به آن اضافه کرد و چهره زنده او را به تصویر کشید.

چهره مادربزرگ فرعون بعد از ۳۴۰۰ سال بازسازی شد

نتیجه نهایی زنی زیبا با موهای تیره و روان، چشمان قهوه‌ای درشت، دهانی به شکل قلب و چهره‌ای تیره بود.

این تصویرسازی با قرار دادن چشم‌ها در حفره‌های فرورفته چشم شروع شد. سپس پوست اطراف پلک‌های چشم به آن اضافه شد و براساس استخوان صورت بینی او نیز تصویرسازی شد. این محقق بعدا موهای بلند و مجعد قهوه‌ای به سر آن اضافه کرد که روی خط مو روی جمجمه قرار می‌گرفت و استخوان ابرو را با تکه‌های کوچک مو پر کرد.

ملکه تیه دختر «یویا»، فرمانده ارابه‌ران مصری و زنی مصری به نام «تویا» بود. او خون سلطنتی نداشت، اما با وجود این، شوهرش در میان همسران متعدد او را بیشتر از همه دوست داشت و می‌ستود و حتی اغلب او را در امور دولتی دخالت می‌داد. نام تیه حتی با نام پادشاه در اسناد رسمی دیده می‌شود.

چهره مادربزرگ فرعون بعد از ۳۴۰۰ سال بازسازی شد

گفتنی است که مومیایی ملکه تیه در سال 1898 در مقبره آمنهوتپ دوم در دره پادشاهان توسط « ویکتور لورت»، باستان‌شناس فرانسوی، کشف شد، اما تا یک قرن بعد یعنی در سال ۲۰۱۰ هویت او فاش نشد. در نهایت با تجزیه و تحلیل DNA مشخص شد که این جسد مومیایی متعلق به چه کسی است.

لورت ۲ مومیایی زن را در میان چندین مومیایی دفن شده در داخل مقبره آمنهوتپ دوم در دره پادشاهان - محل دفن تقریباً همه فرعون‌های سلسله‌های 18، 19 و 20 کشف کرد. این مومیایی‌ها قبل از شناسایی، «بانوی بزرگ» و «بانوی جوان» نامیده می‌شدند.

در ابتدا، کارشناسان بر این باور بودند که «بانوی بزرگ» ممکن است ملکه نفرتیتی باشد که در طول سلسله هجدهم به عنوان همسر بزرگ سلطنتی فرعون آخناتون - پسر ملکه تیه - حکومت می‌کرد. اما پیدا شدن یک دسته مو در تابوت کوچکی که روی آن کتیبه‌ای به نام ملکه تیه وجود داشت، ثابت کرد که تقریباً با موهای «بانوی بزرگ» مطابقت دارد. و در سال 2010، تجزیه و تحلیل DNA تائید کرد که بقایای جسد متعلق به دختر یویا و تویا -والدین ملکه تیه- است. ملکه تیه زمانی بین 40 تا 60 سالگی درگذشته است.

دانشمندان همچنین چهره شاه توت‌عنخ و پدرش فرعون آخناتون را بازسازی کردند و نشان دادند که آنها دارای ویژگی‌های مشابهی هستند.

دانشمندان از جمجمه‌ای که نزدیک به 100 سال پیش در دره پادشاهان کشف شده بود، استفاده کردند تا ظاهر فرعون آخناتون را که از 1353 قبل از میلاد تا 1335 قبل از میلاد حکومت می‌کرد، ترکیب کنند.

چهره مادربزرگ فرعون بعد از ۳۴۰۰ سال بازسازی شد

این تصویر دیجیتالی مردی را در اوایل دهه 20 زندگی خود با آرواره بلند و چشمانی نافذ به همراه شکل جمجمه و بینی نوک تیز نشان می‌دهد که شبیه به پادشاه توت است.

به گفته محققان، توت به جای اینکه پادشاه پسری باشد که عاشق ارابه‌سواری بود، در دوران حکومتش در قرن چهاردهم قبل از میلاد به عصا تکیه کرد.

چهره مادربزرگ فرعون بعد از ۳۴۰۰ سال بازسازی شد

یک کالبد شکافی مجازی، متشکل از بیش از ۲ هزار اسکن کامپیوتری، همراه با تجزیه و تحلیل ژنتیکی خانواده توت‌عنخ آمون انجام شد که شواهدی مبنی بر برادر و خواهر بودن والدین او را تائید می‌کند. دانشمندان بر این باورند که همین امر باعث شده که او با اختلالات فیزیکی ناشی از عدم تعادل هورمونی مواجه و منجر به مرگ زودرس او در اواخر نوجوانی شود.

انتهای پیام/

برچسب‌ها: