نورنیوز-گروه سیاسی: در جلسه علنی مجلس وزیر نیرو از توقف خاموشی ها در کشور خبر داد و وزیر نفت و انرژی نیز از افزایش تولید گاز و فرآورده های گازی و صادرات بیش از 130 میلیون لیتر گازوئیل .
در ادامه جلسه امروز مجلس نیز تعدادی از نمایندگان راهکارهایی برای تامین برق و سوخت نیروگاه ها ارائه دادند.
در این زمینه کمیسیون انرژی مجلس با ارائه گزارشی عدم تأمین گاز، افزایش مصرف سوخت مایع و کاهش ذخایر استراتژیک سوخت مایع را دلیل قطعی برق در فصل زمستان اعلام کرد.
***گزارش کمیسیون انرژی از دلایل قطعی برق در فصل سرد
احمد مرادی، رئیس کمیته برق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: براساس بررسیهای کمیسیون انرژی، عدم تأمین گاز مورد نیاز برای تأمین سوخت نیروگاهها در ۸ ماهه نخست سال جاری و به تبع آن افزایش مصرف سوخت مایع و کاهش ذخایر استراتژیک سوخت مایع نیروگاهی به ویژه گازوئیل از جمله دلایل اصلی کمبود احتمالی برق در زمستان پیش روست.
وی گفت: کاهش ذخایر استراتژیک سوخت مایع نیروگاهی به ویژه گازوئیل، پایین بودن راندمان نیروگاه های حرارتی و عدم اجرای طرح های افزایش راندمان نیروگاهی جهت کاهش مصرف سوخت نیروگاه های حرارتی کشور، عدم هماهنگی وزارتخانه های نفت و نیرو در اجرای ماده (۲) قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق برای پیش بینی و مدیریت صحیح ذخایر سوخت مایع نیروگاهی و در نتیجه کمبود ذخایر سوخت مایع در شروع فصل سرما از جمله دلایل خاموشی ها در کشور است.
مرادی تصریح کرد: همچنین اتکای بیش از حد سبد تولید برق کشور به سوخت گاز طبیعی و عدم توجه کافی دولت های گذشته به متنوع سازی سبد تولید برق و حمایت از سرمایه گذاری در توسعه تجدیدپذیرها ، کم توجهی به مدیریت مصرف انرژی در کشور از جمله تعلل در راه اندازی و رونق بازار بهینه سازی انرژی و اجرای طرح های بهینه سازی انرژی از دیگر دلایل کمبود احتمالی برق در زمستان پیش رو هستند.
***وزیر نیرو از توقف خاموشی ها خبر داد
وزیر نیرو در جلسه علنی مجلس از توقف خاموشی ها در کشور خبر داد و گفت: در چند روز اخیر خوشبختانه وضعیت تامین برق خوب بوده و ما توانستیم سوخت کافی دریافت کنیم و خاموشی هم در حال حاضر اعمال نمیشود.
عباس علی آبادی، افزود:علی رغم اینکه از سال ۵۷ تاکنون رشد جمعیت جهان مشابه کشور ما بوده است اما رشد مصرف برق در جهان ۳.۴ برابر و در ایران رشد تولید و مصرف برق ۲۳ برابر شده است. همچنین میانگین رشد مصرف پیک سالانه که طی ۱۰ سال گذشته حدود ۴.۷ درصد بوده است در سال جاری با افزایش ۶۵۰۰ مگاوات به ۸.۷ درصد یعنی حدود دو برابر رسیده است.
وی ادامه داد: از طرف دیگر روند افزایش ظرفیت نیروگاهها در دهه گذشته به ویژه در سالهای اخیر متناسب با رشد مصرف نبوده است. به طوری که در پیک مصرف سال جاری این کمبود تا مرز ۲۰ هزار مگاوات ناترازی هم رسیده است.
علی آبادی با اشاره به اجرای 14 پروژه برای تامین ناترازی برق در کشور گفت: انجام به موقع تعمیرات نیروگاهی، تکمیل نیروگاههای ناتمام، نصب یک میلیون و پانصد هزار کنتور هوشمند قبل از پیک سال آینده، مدیریتهای شبکه و حبس تولید برق نیز به میزان هزار مگاوات، شناسایی مصرف کنندگان غیر مجاز به ویژه رمز ارزها و افزایش ظرفیت 10 هزار مگاواتی برای پیک سال آینده از مهم ترین اقدامات این وزارتخانه به شمار می رود.
علی آبادی با اشاره به تامین سوخت نیروگاه ها اظهار داشت: رشد مصرف گاز خانگی در سالهای اخیر موجب کمبود گاز در زمستان شد.همچنین کاهش سوخت گاز تحویلی به نیروگاهها از ابتدای سال جاری و ضرورت استفاده از ذخایر مخازن گازوئیل به عنوان سوخت جانشین جهت جبران آن منجر به کاهش مخازن سوخت شده بنابراین برای جلوگیری از کاهش بیشتر، عملاً نمیتوان از ظرفیت نیروگاه موجود استفاده کرد و ناچاراً محدودیتهای برنامهریزی شده طی چند روز برای مشترکان اعمال شد.
تولید گاز ایران افزایش یافت
در ادامه این جلسه وزیر نفت گفت: تولید گاز ۲۵ میلیون متر مکعب و فرآورده های اصلی ۵ میلیون لیتر افزایش یافته است.
محسن پاک نژاد در جلسه علنی مجلس درباره گزارش کمیسیون انرژی مجلس درخصوص قطعی برق در فصل سرد و تأمین سوخت نیروگاههای حرارتی کشور اظهار داشت: افزایش تولید گاز خام به طور متوسط بیش از ۲۵ میلیون متر مکعب، تولید فراوردههای اصلی که شامل نفت کوره و نفت گاز در پالایشگاهها میشود با افزایش خوراک تحویلی به پالایشگاهها و اصلاح شرایط فرآیندی، افزایش ظرفیتناوگان حمل سوخت، برنامه ریزی برای سوآپ گاز و واردات نفت گاز، کوتاه کردن زمان تعمیرات نیروگاه ها و افزایش تولید برخی از چاهها از مهم ترین اقدامات این وزارتخانه برای جبران ناترازی و تامین سوخت نیروگاه ها به شمار می رود.
وزیر نفت افزود: در مواقعی که مصرف گاز خانگی به دلیل برودت هوا افزایش پیدا میکند، گاز کمتری برای سایر بخشها در دسترس قرار میگیرد و مؤلفههای سبد سوخت نیروگاهی به گونهای تنظیم میشوند که سوخت مایع بیشتری مصرف شود. به همین دلیل نیز باید ذخایر نفت گاز و نفت کوره همواره در سطح پایدار و متناسب با میزان مصرف قرار داشته باشد تا بتوانیم در این گونه موارد از این ذخایر استفاده کنیم.
وی با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۳ سطح این ذخایر در وضعیت مطلوبی نبوده و حدود ۲۹۰ میلیون لیتر بوده که عددی بسیار پایین برای ورود به سال ۱۴۰۳ بوده است، گفت: خوشبختانه هم اکنون سطح ذخایر نفت کوره در وضعیت مناسبی قرار دارد. وزیر نفت همچنین از صادرات ۱۳۰ میلیون لیتر گازوئیل خبر داد.
پاک نژاد با بیان اینکه از روز ۱۰ مرداد تاکنون نیروگاهها به صورت متوسط ۲۲ میلیون لیتر نفت گاز مصرف کردند که این موضوع متناسباً باعث کاهش ذخایر نفت گاز نیروگاهی شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: در نظر گرفتن همه موارد در ۳۱ مرداد ماه سال جاری موجودی نفت و گاز نیروگاهی چیزی حدود یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون لیتر بوده است که در مقایسه با ۳ میلیارد لیتری که شرایط پایدار ذخایر نفت گاز اصل و همچنین نسبت به سال گذشته ۴۳ درصد کمتر بوده است.
***قالیباف: ۱۵ هزار مگاوات ناترازی انرژی در تابستان امسال
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: در تابستان امسال بیش از ۱۵ هزار مگاوات ناترازی در مصرف انرژی داشتیم و در مقابل ۱.۵ درصد صنایع ما در تولید و رشد اقتصادی افت کرده است که این به معنای خسارت به تولیدکننده و دولت است.
محمدباقر قالیباف در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی افزود: دو وزارتخانه نفت و نیرو به نمایندگی از دولت و مجلس وظیفه انجام دو کار تامین پایدار انرژی کشور برای استفاده مردم و ایجاد ارزش افزوده، تضمین رشد اقتصادی و بالا بردن جی دی پی کشور را دارند.
رییس مجلس شورای اسلامی گفت: در حوزه گاز در زمستان ۱۴۰۲ ، ۲۵۰ میلیون متر مکعب ناترازی انرژی پیدا کردیم آن هم در شرایطی که صنعت را تعطیل کرده و افت فشار داشتیم.
قالیباف با اشاره به خسارتهای وارده شده در عرصه بینالمللی گفت: یک روزی در مواجهه با تهدیدات دشمنان میگفتیم نفت را روی شما میبندیم و اهرم تهدید ما بود اما امروز کدام نفت را میبندیم و کدام بازار را داریم، اگر هم تحریم نباشیم وضعیت تولیدمان معلوم است آیا این خسارت نیست و نباید توجه کنیم؟ در این رابطه دولت ها و مجلس مسئول نیستند؟
وی افزود: آقای وزیر به این موضوع اشاره داشت که حتی اگر تولید هم داشته باشیم معضل ما حمل و نقل است لذا موضوعات ما پیچیدهتر از آن است که در این باره بحث کنیم که مازوت سوزانده شود و یا نشود؟
قالیباف بیان کرد: این وضعیت عمق ناترازی و مشکلات را نشان میدهد؛ این چالش در عرصه بینالمللی و در عرصه داخلی روشن است.
وی افزود: روزانه بین ۲۵ تا ۳۰ میلیون لیتر فرآورده از کشور قاچاق میشود؛ تردید نکنید این قاچاق سازماندهی شده است و مراکز تولید و مصرفکنندههای اصلی اولین تهیهکنندههای این قاچاق هستند.
قالیباف با اشاره به قانون رفع موانع تولید مصوب مجلس یازدهم گفت: طبق بند ح تبصره ۷ قانون بودجه ۱۴۰۳ وزارت نیرو مکلف بوده تعیین نرخ خرید مصرفکنندههای صنایع بزرگ را در اول سال اعلام کنند که پارسال دی و یا بهمن گفتند که محل درآمد رقم ۴۰ همتی است.
وی افزود: پارسال این ۴۰ هزار میلیارد تومان دچار مشکل شده و امسال هم شهریور و مهر ابلاغ کردند؛ بعد از تصویب این قانون وزیر سابق نیرو گفت که تصویب این قانون باعث نجات نیرو شده اما وضعیت اجرا را همه میبینند.
رییس مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: طبق این قانون باید ۲۵ درصد از این رقم برای خرید تضمینی برقهای تجدید پذیر و ۲۰ درصد بابت مطالبات تولیدکنندگان صنعت برق به بخش خصوصی داده شود؛ برق را از بخش خصوصی خریداری میکنیم اما پولش را نمی دهیم و تبدیل به مشتری بد حساب میشویم. بعد در بودجه سال آینده پیشبینی انتشار ۶۰ همت اوراق برای تسویه دیون وزارت نیرو شده است.
وی افزود: طبق این قانون باید از این رقم ۲۰ درصد بابت نوسازی شبکه فرسوده داده شود؛ اکنون حداقل نزدیک به ۲۰ درصد پرتی داریم. ۱۰ درصد هوشمندسازی شبکه و ۱۰ درصد بابت شرکتهای صنعتی داده شود. به هر حال این ۴۰ همت فرصت سرمایهگذاری است.
قالیباف بیان کرد: این قانون وجود دارد بعد درخواست انتشار ۶۰ هزار همت اوراق را می کنیم. اوراق را هم کسی نمی خرد بعد دستوری به بانکها میدهیم بانکها اضافه برداشت از بانک مرکزی کرده و نتیجه آن تورم میشود، لذا باید کمیسیونهای مجلس و وزارتخانههای مربوطه به این موارد بپردازند.
وی با اشاره به برنامه هفتم گفت: در قانون برنامه هفتم یک درصد از صادرات نفت خام و میعانات گازی، پنج درصد از سود شرکتهای تابعه و تمام دریافتی از گازهای فلر آمده است. دولت مکلف شده برای ایجاد هماهنگیهای فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی اقدام کند.
وقتی مصرف رشد ۵/۵ درصد و رشد تولید چند دهم درصد است نتیجهای جز ناترازی ندارد، پس باید مدیریت بهینه ناترازی انرژی را در طرحهای بهینهسازی انرژی در بخشهای عرضه و مصرف انرژی دنبال کنیم. همچنین سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی زیر نظر رئیس جمهور تشکیل شود.
***نمایندگان درمورد ناترازی انرژی چه گفتند؟
تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی گزارش کمیسیون انرژی درباره دلایل کمبود برق و گاز در فصل سرد سال، راهکارهایی برای رفع ناترازی انرژی و جلوگیری از خاموشیها پرداختند.
رمضانعلی سنگدوینی نایب رئیس کمیسیون انرژی ایجاد تنوع سوختی و استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر را ضروری خواند و گفت: باید به سمت جمعآوری گازهای فلر، بهینهسازی مصرف سوخت و ذخیرهسازی گاز طبیعی رفت و از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کرد.
سیداسماعیل حسینی نماینده مردم شیراز گفت: ما در ماههای اخیر شاهد کاهش گاز تحویلی به نیروگاهها بودیم اگر افزایش مصرف گازوئیل به این شکل ادامه پیدا کند شاید تا قبل از دیماه ذخائر نفت گاز به صفر خواهد رسید یعنی در اوج فصل زمستان با مشکل قطعی برق و گاز مواجه میشویم.
مالک شریعتی عضو دیگر کمیسیون انرژی با اشاره به ماده ۲ قانون مانعزدایی از توسعه صنعت برق گفت: طبق این قانون باید وزارت نیرو جدول اعلام نیاز سوخت نیروگاهها را قبل از پایان خرداد به وزارت نفت اعلام کرده و وزارت نفت هم طبق آن جدول، سوخت را تامین کند. با توجه به اینکه دولت جدید از ابتدای شهریورماه مستقر شده است، باید این قانون اجرا میشد ضمن اینکه از سال گذشته هم مجوز واردات داده شده است.
وی اضافه کرد: از ابتدای شهریورماه تا آبانماه شاهد کاهش ذخائر نیروگاهها و افزایش برداشت بودیم لذا خاموشیها به خاطر عدم تامین گاز طبیعی و افزایش برداشت بوده است.
حسین صمصامی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: میزان سرمایه گذاری در صنعت برق در سال ۱۳۸۷ حدود ۶.۵ میلیارد دلار بوده که در سالهای اخیر به شدت کاهش پیدا کرده و به حدود ۵۰۰ میلیون دلار رسیده است.
وی با بیان اینکه در اقتصاد برق دو راهکار قیمتی و غیرقیمتی وجود دارد، تصریح کرد: در سالهای اخیر راحتترین و سریعترین راه یعنی افزایش قیمت اعمال شده است که تنها امسال قیمت برق خانگی ۳۸ درصد اضافه شد. باید به سمت سیاستهای غیرقیمتی یعنی افزایش راندمان نیروگاهها به خصوص نیروگاههای حرارتی رفت. ضمن اینکه هدررفت سوخت در نیروگاهها هم باید مورد توجه قرار گیرد.
همچنین ابراهیم نجفی نماینده مردم آستانه اشرفیه در این زمینه گفت: مصرف ما در تابستان ۸۰ هزار مگاوات بوده است، تولید ما برابر است با ۶۴ هزار مگاوات، در اینجا حدود ۲۰ هزار مگاوات کسری و ناترازی داریم. در این راستا نیاز است ماده ۴ قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق اجرا شود.
موسی احمدی رییس کمیسیون انرژی هم با بیان اینکه افزایش ناترازی میان تولید و مصرف انواع حاملهای انرژی، امنیت انرژی کشور را به طور جدی تهدید میکند، گفت: بر اساس گزارش وزارت نیرو، ناترازی اوج مصرف برق در تابستان امسال حدود ۱۷ هزار مگاوات و ناترازی تأمین گاز طبیعی در سال گذشته حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب بوده که پیش بینی میشود این میزان در امسال به ۳۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یابد.
وی با بیان اینکه از سوی دیگر عمده تولید برق کشور بر عهده نیروگاههای حرارتی است، عنوان کرد: گاز طبیعی نقش کلیدی در سبد عرضه سوخت نیروگاهی دارد و در صورت عدم تأمین گاز مورد نیاز نیروگاه ها، باید سوختهای مایع شامل نفت و گاز و نفت کوره را جایگزین کرد.
نورنیوز∎