شناسهٔ خبر: 69946091 - سرویس استانی
نسخه قابل چاپ منبع: بسیج نیوز | لینک خبر

فرتوتی بیشتر در زنان سالمند کرمانشاه دیده می‌شود

دانشیار آموزش پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: فرتوتی روانی و اجتماعی شایع‌ترین انواع فرتوتی در میان سالمندان این شهر است. همچنین، فرتوتی در زنان به‌طور قابل توجهی بیشتر از مردان مشاهده می‌شود.

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری بسیج از کرمانشاه، با افزایش جمعیت سالمندان در جامعه، مشکلات بهداشتی و روانی مرتبط با این گروه سنی نیز بیشتر به چشم می‌آید.یکی از مهمترین مسائل که در سالمندان به ویژه در شهرهای بزرگ مانند کرمانشاه مشاهده می‌شود، پدیده فرتوتی است که می‌تواند تاثیرات منفی بسیاری بر کیفیت زندگی این افراد بگذارد. در همین راستا علیرضا عبدی، دانشیار آموزش پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، تحقیقی را در سال 1402 انجام داده است تا ارتباط فرتوتی با غفلت از خود و حس انسجام در سالمندان ساکن این شهر را بررسی کند.
عبدی درباره تحقیقش به خبرنگار فارس گفت: فرتوتی به مجموعه‌ای از ضعف‌ها و مشکلات بالینی اشاره دارد که در تمامی جنبه‌های فیزیولوژیک، روانی، اجتماعی و شناختی سالمندان تأثیر می‌گذارد. وی ادامه داد: در این حالت، سالمندان به‌طور کلی قادر به انجام امور روزمره خود نبوده و از نظر اجتماعی و روانی آسیب می‌بینند. یکی از عوامل اصلی در بروز فرتوتی، غفلت از خود و عدم دریافت حمایت‌های لازم است که در نهایت بر افزایش آسیب‌پذیری سالمندان اثر می‌گذارد.

نتایج مطالعه فرتوتی در سالمندان کرمانشاه

عبدی بیان کرد: در این مطالعه 401 نفر از سالمندان ساکن جامعه مورد بررسی قرار گرفتند؛ میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه (29.7)43.69 سال، گزارش شد. 9.56 درصد شرکت کنندگان مرد، 8.72 درصد متاهل، 24 درصد بی‌سواد و 7.28درصد بیکار بودند. میانگین درآمد شرکت‌کنندگان (7.59)7.126 میلیون ریال در ماه گزارش شد.

شیوع فرتوتی در سالمندان کرمانشاه 67 درصد است

این دانشیار آموزش پرستاری دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزود: مطالعه ما با هدف بررسی ابعاد مختلف فرتوتی شامل فرتوتی جسمانی، روانی، اجتماعی و شناختی انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که 67.1 درصد از سالمندان ساکن جامعه شهری کرمانشاه با این سندرم مواجه هستند که این میزان بالاتر از مطالعات مشابه در سایر نقاط کشور است.وی با اشاره به تفاوت‌های فرتوتی در میان گروه‌های مختلف، تصریح کرد: نتایج نشان می‌دهد که فرتوتی روانی و اجتماعی شایع‌ترین انواع فرتوتی در میان سالمندان این شهر است. همچنین، فرتوتی در زنان به‌طور قابل توجهی بیشتر از مردان مشاهده می‌شود.

بررسی عوامل دارویی و سقوط در سالمندان کرمانشاه

این محقق به بررسی عوامل موثر در فرتوتی اشاره کرد و افزود: عوامل مختلفی نظیر سن بالاتر، ابتلای همزمان به چند بیماری مزمن، حمایت اجتماعی ضعیف، فعالیت فیزیکی کمتر، تحصیلات پایین، درآمد کمتر و غفلت از خود، همه باعث تشدید فرتوتی در سالمندان می‌شود.وی همچنین در خصوص عوامل دارویی و سقوط در سالمندان، گفت: یکی از عوامل مهم در بروز فرتوتی، مصرف داروهای متعدد است. طبق تحقیق ما، بیش از 40 درصد از سالمندان مصرف پنج یا بیشتر دارو در روز را گزارش کرده‌اند که این وضعیت به‌طور مستقیم بر فرتوتی تأثیر دارد. همچنین، حدود 13درصد از سالمندان ساکن کرمانشاه اعلام کرده‌اند که در سال گذشته سقوط کرده‌اند که این امر نیز در افزایش فرتوتی آن‌ها موثر بوده است.عبدی در پایان، گفت: این مطالعه نشان می‌دهد که توجه به عوامل مختلف فرتوتی و بهبود شرایط زندگی سالمندان، به ویژه از جنبه‌های اجتماعی و روانی، می‌تواند در کاهش تاثیرات این سندرم و بهبود کیفیت زندگی آن‌ها موثر باشد. همچنین، باید تدابیر بیشتری برای کمک به سالمندان در زمینه غفلت از خود و عدم انسجام اجتماعی اتخاذ شود.
بر اساس این گزارش، نتایج این تحقیق می‌تواند به عنوان مبنای جدیدی برای برنامه‌ریزی‌های بهداشتی و اجتماعی در جهت بهبود وضعیت سالمندان و پیشگیری از بروز فرتوتی در این قشر آسیب‌پذیر جامعه قرار گیرد. دقت به این مسائل و فراهم‌آوردن حمایت‌های لازم برای سالمندان می‌تواند در کاهش مشکلات فرتوتی و افزایش تاب‌آوری این افراد در برابر چالش‌های زندگی مؤثر واقع شود.

برچسب‌ها: