به گزارش سلامت نیوز به نقل از مهر،ویروس نقص ایمنی انسانی (HIV) عامل بیماری ایدز است که با حمله به سیستم ایمنی بدن، آن را در برابر انواع عفونتها و بیماریها تضعیف میکند. ابتلا به این ویروس به مدتهای طولانی بدون علامت باقی میماند و ممکن است فرد حتی تا ۱۵ سال بعد از آلوده شدن، هیچگونه علائم واضحی از بیماری را نشان ندهد. اما در نهایت این ویروس به بدن آسیب جدی وارد میکند و منجر به بروز ایدز میشود که در صورت عدم درمان، فرد مبتلا به مرگ نزدیک میشود.
الگوی انتقال HIV؛ از مردان به زنان و روابط جنسی پرخطر
آمارهای اخیر نشان میدهند که تعداد مبتلایان به HIV در ایران در حال افزایش است و این بیماری در حال گسترش به گروههای جدید است. طبق اعلام لادن عباسیان، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، ۱۹ درصد از ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر HIV مثبت در کشور، زنان هستند. این رقم در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۳ به ۳۲ درصد افزایش یافته که نشان از تغییر الگوی انتقال HIV دارد. انتقال ویروس از طریق روابط جنسی پرخطر نیز به طور قابل توجهی در حال افزایش است، بهطوریکه در شش ماهه اول سال ۱۴۰۳، ۶۵ درصد از موارد ابتلا از این طریق گزارش شده است.
افزایش آزمایشهای HIV؛ هشداری برای نظام سلامت
این افزایش موارد ابتلا به HIV، که حتی برخی آزمایشگاههای بخش خصوصی نیز در حال انجام تستهای HIV هستند، نشاندهنده یک بحران بهداشتی در کشور است. طبق گزارشهای موجود، در منطقه مدیترانه شرقی که ایران نیز جزو آن است، موارد ابتلا به ایدز در دهه اخیر ۶۱ درصد افزایش یافته است. این امر میتواند به دلیل بحرانهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی باشد که کنترل بیماری را در این منطقه دشوار کرده است.
متخصصان به اهمیت بالا بردن سطح اطلاعرسانی در خصوص HIV و تشویق افراد به انجام آزمایشهای تشخیصی تأکید دارند. این امر میتواند به کاهش تابوهای اجتماعی و ترغیب افراد به مراجعه برای آزمایشهای HIV کمک کند.
خطرات آینده؛ اگر روند کنونی ادامه یابد
افزایش مبتلایان به HIV در گروههای سنی ۲۰ تا ۴۵ سال (که ۷۳ درصد از مبتلایان را شامل میشود) میتواند در آینده به مشکلات جدی برای سیستم بهداشتی کشور تبدیل شود. اگر روند افزایش موارد ابتلا به همین صورت ادامه یابد، ایران با چالشهای بزرگی در مدیریت بیماری ایدز و تأمین خدمات درمانی برای مبتلایان مواجه خواهد شد. این موضوع بهویژه در جامعه جوان و میانسال که بیشترین سهم را در مبتلا شدن به این بیماری دارند، نگرانکننده است.
کمبود دارو و چالشهای پیشرو
در شرایطی که یکی از چالشهای اصلی وزارت بهداشت در سالهای اخیر، کمبود داروهای ضروری برای بیماران مختلف بوده است، نباید از اهمیت پیشگیری و کنترل بیماریهایی همچون HIV غافل شد. اگر این بیماری بهویژه در نسل جوان گسترش یابد، کشور با بحرانهای جدی اجتماعی و اقتصادی در آینده مواجه خواهد شد. متولیان بهداشت باید تلاش کنند تا علاوه بر حل مشکل کمبود دارو، توجه ویژهای به پیشگیری و اطلاعرسانی در مورد HIV داشته باشند.
پیام به مسئولان؛ ایدز رو به افزایش است
مقابله با ایدز بهتنهایی وظیفه وزارت بهداشت نیست؛ این مسئله یک بحران اجتماعی و فرهنگی است که نیازمند همکاری تمامی نهادهای مسئول است. وزارت بهداشت میتواند بهعنوان پیشگام، هشدارهای لازم را به دیگر دستگاههای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی بدهد و این مشکل را جدیتر از گذشته پیگیری کند. اگر اقدامات پیشگیرانه و درمانی بهموقع انجام نشود، افزایش موارد HIV ممکن است در آیندهای نزدیک به یک معضل غیرقابل کنترل تبدیل شود.
در کنار دغدغههای مربوط به کمبود دارو، نیاز به توجه ویژه به بیماریهایی همچون HIV که به سرعت در حال گسترش هستند، بیش از پیش احساس میشود. با گسترش آگاهی عمومی و تشویق مردم به انجام آزمایشهای تشخیصی، میتوان امیدوار بود که از این بحران بهداشتی جلوگیری کرد و در نهایت به کاهش موارد ابتلا به HIV کمک نمود.