به گزارش بولتن نیوز به نقل از فارس، ویروس ایدز، ابتدا از طریق خونهای آلوده وارد ایران شد.
ویروس وارد شده بعدتر از راههای آمیزش جنسی، استفادهٔ معتادان تزریقی از سرنگ آلوده و در مواردی محدود، از طریق انتقال ویروس از مادر به نوزاد در کشور گسترش یافت.
نرخ رشد اپیدمی ایدز در ایران براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی به صورت هشدار دهندهای در حال افزایش است و سهم زنان از این رهاورد خارجی مخرب خونی 32 درصد است.
در راستای بهبود بهداشت خانواده و سلامت جامعه فعالیتهای آگاهی بخشی نسبت به این بیماری و ارائه آموزشهای جنسی از دهه 1380 در کشور ما شروع شد.
و براساس برنامه توسعه سازمان ملل متحد ایران در بالاترین جایگاه در میان کشورهای منطقه از نظر بهداشت و ارائه آموزشهای جنسی در زمینه پیشگیری از ایدز است.
تنها راه تشخیص قطعی این بیماری آزمایش خون است و این بیماری طی 14 روز تا سه ماه اول بدون علامت است، آزمایش فرد در این بازه زمانی منفی گزارش شود.
افراد حتما باید به مراکز بیماری های رفتاری تحت پوشش دانشگاه که در سطح استان درحال فعالیت هستند مراجعه کنند که در این مراکز تمامی اطلاعات بیمار به صورت کاملا محرمانه ثبت خواهد شد و همچنین مراحل مشاوره ای و درمانی رایگان انجام میشود.
براساس اعلام رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت در آذرماه ۱۴۰۰ در کل 54 هزار و 850 نفر به این ویروس مبتلا هستند. 42 هزار و 933 مورد به این عفونت را شناسایی کردیم که از این تعداد 20 هزار و 284 مورد جان باختند.
از ابتدای شیوع بیماری 81 درصد مربوط به آقایان بود و 19 درصد مبتلایان خانمها هستند اما رفته رفته این آمار افزایش پیدا کرده است؛ به طوری که در حال حاضر 32 درصد موارد ابتلا به خانمها مربوط است.
در آخرین آمار منتشر شده از سوی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، موارد جدیدی از ابتلا به ویروس HIV در این استان شناسایی شده است.
همایش آشنایی با رویکردهای نوین HIV در جهان و ایران و آشنایی با روشهای پیشگیری، غربالگری و درمان ایدز در استان برگزار شد و طی این برنامه کارشناسان و صاحبنظران به وضعیت این ویروس در کشور و استان پرداختند.
سید اشرف حسینی کارشناس برنامه ایدز استانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در این باره میگوید: باید دانست که اچآیوی یک بیماری عفونی است و اگر فرد تحت درمان قرار بگیرید میتواند مثل یک انسان عادی تا سالهای سال حتی گاها تا آخر عمر به زندگی خود ادامه دهد.
وی گریزی به برخی دیدگاههای غلط جامعه درباره بیماری ایدز و ویروس اچآیوی زد و گفت: هدف سازمان بهداشت جهانی شناسایی مبتلایان اچآیوی مثبت و درمان آنان است به طوری که با دارو درمانی، میزان ویروس در خون و در مقابل انتقال بیماری به افراد جامعه هم به صفر میرسد.
ویروس اچآیوی تنها در گلبولهای سفید که در خون و ترشحات بدن وجود دارد زندگی میکند و بنا به گفته این کارشناس این ویروس بیرون بدن کمتر از ۶۰ ثانیه از بین خواهد رفت پس باور غلط که این بیماری از طریق یک روبوسی ساده، استخر مشترک، نیش حشرات، بزاق دهن یا روابط اجتماعی روز مزه منتقل میشود کاملا اشتباه است.
حسینی میگوید: ویروس اچآیوی از طریق خون و فرآوردههای خونی، تماس جنسی محافظت نشده و از مادر آلوده به جنین منتقل میشود در نتیجه شناسایی راه های انتقال در جهت پیشگیری صحیح به شدت قابل توجه است.
بیماری اچآیوی یک بیماری ویروسی خطرناک نیست
به گفته وی انگ و تبعیض اجتماعی به بیماران مبتلا به اچآیوی مثبت ، گرفتن حق زندگی و جداسازی آنان از خانواده اصلا درست نیست باید دانست که این بیماری مخصوص قشر خاصی از جامعه نیست و نمیتوان گفت کسی که اعتیاد دارد و مسائل دیگر قطعا به این ویروس مبتلا خواهد شد بلکه تحت شرایط محافظت نشده و عامل های انتقال هر شخصی احتمال مبتلا شدن به این ویروس را خواهد داشت.
کارشناس برنامه ایدز استانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: فرد مبتلا به اچآیوی مثبت اگر تحت درمان دارویی قرار بگیرید، در شرایط کنترل شده امکان انتقال به شریک جنسی و اطرافیان را هم نخواهد داشت و اینجاست که شناسایی به هنگام بسیار مهم است.
حسینی گفت: در صورت عدم درمان ویروس اچآیوی مثبت، حداقل ۵ الی ۱۰ سال زمان لازم است تا این ویروس تبدیل به بیماری ایدز شود درصورت درمان به موقع فرد میتواند تا 20 الی 30 سال یا گاها تا آخر عمر مثل یک فرد عادی، زندگی باکیفیتی داشته باشد.
کارشناس برنامه ایدز استانی دانشگاه علوم پزشکی کردستان به درمان این ویروس اشاره کرد و گفت: بعد از مثبت شدن ویروس اچآیوی، بیمار به پزشک درمانگر مرکز بیماری های رفتاری ارجاع و دارو درمانی به صورت ترکیبی شروع خواهد شد، فرد سالانه آزمایشاتی جهت شمارش این ویروس درخون انجام میدهد که درمان تحت کنترل قرار بگیرد که زندگی باکیفیتی داشته باشد.
حسینی خاطرنشان کرد: بیماری اچآیوی یک بیماری ویروسی خطرناک نیست بلکه همانند بیماری دیابت یک بیماری مزمن است که میتواند با کنترل و درمان به موقع حتی از بیماری دیابت هم راحتتر باشد.
پویش «من هم تست HIV میدهم»
فرزام بیدارپور معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان هم در این باره میگوید: از ابتدای اجرای پویش ملی "من هم تست HIV می دهم"(20 آبان لغایت سوم آذر)، تعداد یکهزار و 128 تست در مراکز ثابت و موقت در سطح استان به انجام رسید که نتیجه دو مورد مثبت بود.
وی گفت: این دو مورد شامل دو مرد 35 ساله و 40 ساله هستند و افراد در تماس با نامبردگان نیز پیگیری میشوند.
وی ضمن دعوت از هم استانیها برای مراجعه به مراکز ثابت و موقت برای انجام تست HIV، گفت: بیماری ایدز یک بیماری عفونی قابل کنترل است که قابل کنترل بودن این بیماری مشروط بر تشخیص به موقع تشخیص و تحت مراقبت درمان قرار گرفتن بیمار طبق پروتکل های بهداشتی درمانی است.
بیدارپور ابراز با اشاره به اینکه، پویش «من هم تست HIV میدهم» تا 20 آذر در استان ادامه دارد و هم استانی ها می توانند اقدام نمایند، تصریح نمود: این تست که به صورت اولیه است تا آماده شدن جواب آن ۲۰ دقیقه طول میکشد و در صورتی که جواب اولیه مثبت باشد، آزمایشهای تکمیلی همراه با مشاوره های لازم انجام می گیرد.
383 نفر از مبتلایان ایدز کردستان شناسایی نشدهاند
جهانبخش یوسفی مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان گفت: با تلاشهای صورت گرفته، در 95 درصد موارد، روند درمانهای HIV در بیماران شناسایی شده کردستانی موفق بوده است.
وی خاطرنشان کرد: فرد مبتلا باید سالانه آزمایشهایی را برای بررسی وضعیت ویروسها و روند درمان انجام دهد، این درمان باعث میشود میزان ویروس اچ آی وی در بدن فرد کمتر و در مقابل سیستم دفاعی و سیستم ایمنی قویتر شود که باعث افزایش طول عمر خواهد شد.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان ادامه داد: سومین راه، رابطه جنسی محافظتنشده است، این روش شایعترین راه انتقال ویروس می باشد.
دکتر جهانبخش یوسفی بیان کرد: در استان کردستان حداقل 624 نفر مبتلا به ویروس اچآیوی وجود دارد، در حالی که تنها 241نفر شناسایی شدهاند این بدان معناست که 383 نفر از مبتلایان هنوز تشخیص داده نشدهاند.
به گفته وی سال گذشته، 72 درصد از موارد شناساییشده از طریق رابطه جنسی منتقل شدهاند همچنین75درصد گروه سنی مبتلایان بین رنج سنی25 تا 45 سال بوده است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه نسبت خانمهای مبتلا نیز از 10 درصد به27 درصد در سال گذشته افزایش یافته است، افزود: تشخیص زودهنگام ویروس میتواند از پیشرفت بیماری و تبدیل آن به بیماری ایدز و انتقال آن به دیگران جلوگیری کند. افرادی که احساس میکنند ممکن است مبتلا باشند، باید بدون تأخیر آزمایش دهند.
به گفته وی در هر شهرستان، مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی وجود دارد که خدمات مشاوره، آزمایش و درمان رایگان ارائه میدهند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری دانشگاه علوم پزشکی کردستان با اشاره به اینکه تمام مراحل مشاوره و آزمایش در فضایی کاملاً محرمانه انجام میشود، افزود: افراد میتوانند با نام مستعار مراجعه کنند و درصورت عدم تمایل نیازی به ارائه مشخصات فردی نیست و به صورت کاملا محرمانه، یک کد دریافت میکنند.
و اما...
شهروندان میتوانند با تماس به مراکز بیماریهای رفتاری در هر شهرستان به صورت کاملا محرمانه، شرح حال از بیمار دریافت کنند و درصورت نیاز به آزمایش، بیمار به مرکز مراجعه نمایند.
در صورت مثبت بودن نتیجه آزمایش، فرد به پزشک درمانگر معرفی و درمان رایگان با استفاده از داروهای ترکیبی آغاز خواهد شد.
∎