به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)؛ نشست خبری هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مقاومت صبح امروز دوشنبه ۵ آذر در محل حسینیه جماران برگزار شد.
در ابتدای این نشست، جلال غفاری دبیر هجدهمین جشنواره بین المللی فیلم مقاومت ضمن تبریک هفته بسیج، مطرح کرد: خوشحالم که در چنین روزی مکانی خدمت شما هستم که متبرک به نام و حضور امام خمینی (ره) است. شخصیتی که تمام اتفاقات مربوط به مقاومت در عالم در نیم قرن گذشته از نفس گرم و اندیشه او سر چشمه گرفته است. از دوره هفدهم تاکید بر این مبنا داریم که سینمای مقاومت تنها زمانی درک میشود که گفتمان مقاومت را در قالب یک نظریه جهان شمول بپذیریم و نیاز از سویه های عملی این زیباترین گفتمان باید در سینما نیز به تصویر کشیده شود.
غفاری افزود: گفتمان مقاومت، داعیه دار انسان مقاوم و ایثارگر است که محرک ساختار اجتماعی است. در تعبیر قرآن کریم، یک انسان مقاوم یک انسان منزوی نیست و سینمای مقاومت هم به برکت این گفتمان یک سینمای جمع گرا، پویا و مطالبهگر است. سینمای مقاومت، امید به آینده دارد و به پیشرفت میاندیشد.
دبیر هجدهمین جشنواره فیلم مقاومت گفت: مفهوم «مقاومت» در منظومه فکری اسلام، زاییده حکمرانی و دستور از بالا نیست بلکه برآمده از روح میدانی و نهادهای اجتماعی و مردمی است و مردم رکن این حرکت هستند.
وی افزود: جشنواره فیلم مقاومت و اصولاً سینمای مقاومت، صرفاً یک جشنواره مثل سایر جشنوارههای سینمایی نیست. بنیان این جشنواره بر اساس تفاوت مهمی است که همان مفهوم بزرگ و پردامنه «مقاومت» است. عنصر مقاومت بر محور قرآن کریم و پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع) است. «مقاومت» از نگاه ما صرفاً یک مبارزه تدافعی یا سلبی نیست. گفتمان مقاومت یک گفتمان ایجابی است. حوادث غزه نشان داد که ثبات و صلح و آرامش فقط در سایه مقاومت رقم میخورد.
غفاری ادامه داد: بالاتر از مقاومت نمیتوان برای آسایش یا لطافت روحی بدیلی قرار داد و انسان مقاوم و سینمای مقاومت بیانگر و روایتگر این روح لطیف است. در چند ثانیه فیلم شهادت یحیی سنوار مشاهده کردید که سنوار در میدان چه حماسهای آفریده بود و جهان از این اتفاق متاثر است. در گفتمان مقاومت خودخواهی نیست و نفع همه در گرو آورده این گفتمان برای امت مستضعف است.
دبیر جشنواره تئاتر مقاومت در ادامه با اشاره به مقاله «فرزندان انقلاب در برابر مسائل تجربه نشده سینما» از شهید آوینی عنوان کرد: شهید آوینی در این مقاله میگوید؛ آینده انقلاب اسلامی با کسانی محقق میشود که اسلام را بشناسند و مهمتر از شناختن با جان و دل با آن پیوسته باشند. پس اجازه دهید، امید ما جز هنرمندان مومن بت شکن به شخص دیگری نباشد.
وی یادآور شد: انتخاب خطه خلیج فارس برای اختتامیه در دوره هفدهم به این دلیل است که این خطه ۵۰۰ سال سابقه مقاومت ایران را در خود دارد و هنوز آثار استعمار غربیها در آن مشهود است. مسیر جشنواره فیلم مقاومت از فرش قرمز عبور نمیکند بلکه از حسینیه جماران میگذرد و عهد میکند آرمان روح الله (ره) را دنبال کند. سینمای مقاومت حامی فیلمسازی است که از مقاومت بگوید. امروز در نقطه تعیین تکلیف هستیم که سینما راه خود را انتخاب کند و آرمان سال ها مظلومیت غزه و جهان اسلام را رسالت خود قرار دهد و با بهرهگیری از ظرفیت مقاومت، استکبار و رژیم صهیونیستی را زائل کند.
وی در پایان گفت: سینما را برای سینما نمیخواهیم. جشنواره در جهان زیاد است اما جشنواره فیلم مقاومت تنها جشنوارهای است که غزه و فلسطین و مقاومت را موضوع خود قرار داده است.
در ادامه سیدمحمد حسینی مدیرعامل انجمن سینمای انقلاب و دفاع مقدس با مرور جملهای از شهید آوینی که در کتاب «آیینه جادو ۱» آمده است، گفت: اسرائیل بر سه پایه اصلی بنا شد که این سه پایه با سینما و به وسیله سینما ترسیم شد و صهیونیستها در آثاری نظیر «فهرست شیندلر» و نظایر آن با دروغپردازی از مظلومیت و ستمهای روا رفته به خود تصویرسازی کردند تا زمینهسازی کنند ملت یهود همواره رنج دیده است و به یک سرزمین بدون ملت برای استقرار نیاز دارد، در گام دوم از طریق آثار سینمایی خود را قومی دینمدار توصیف کردند در حالی که روژه گارودی در کتاب «محاکمه آزادی» میگوید، صهیونیسم دین ندارد. در گام سوم، شکستناپذیری و برگزیده بودن این قوم را برجسته کردند تا جایی که در فیلم «ارباب جنگ» نیکولاس کیج دیالوگی وجود دارد با این مضمون که در قرن ۲۱ ام یهودی بودن مهمتر از انسان بودن شد.
وی در پایان صحبتهایش گفت: این سینمای اجتماعی مبتذل ما یا آثار کمدی سخیف یا آثار جدید امروز چقدر کمک کننده هستند؟ اگر امروز بخواهیم راجع به ایران عزیز صحبت کنیم و از تمدن خود دفاع کنیم باید برای فرزندانمان تصویر بسازیم و ما باید تصویر تنب بزرگ و کوچک و بوموسی را برای فرزندانمان بسازیم.
در بخش بعدی این نشست جلال غفاری، با اشاره به اینکه سایت جشنواره راه اندازی شده و هجمه سایبری علیه آن صورت گرفته است، عنوان کرد: به نظر میرسد مزین بودن بخشهای مختلف به نام شهدا برای دشمن حساسیت ایجاد کرده است. همزمان با این نشست و راهاندازی سایت، فراخوان جشنواره منتشر شده است و بخشهای مختلف و متن فراخوان قابل مشاهده هستند.
وی افزود: در این دوره از جشنواره، جایزه شهید عماد مغنیه که متعلق به سینمای فلسطین بود به نام شهید مجاهد بزرگ سید حسن نصرالله تغییر نام داده و به واسطه اتفاقات منطقه پویشهایی نیز راهاندازی شده است.
حسینی تأکید کرد: فکر میکنم مجموعه سینمایی «طالع نحس» از خاطرات نتانیاهو ساخته شده است، کسی که انسان میکشند و داعش تولید میکنند. شما وسط جنگ هستید و من فقط پشتیبانی میکنم و انتظار دارم سینما را کمی جدی بگیریم، این سینمای مبتذل مثلاً کمدیمان یا سینمای بیخاصیتی که تحت عنوان ژانرهای مختلف خلق کردیم کدامش تاثیر بر تاریخ تمدنیمان دارد. ما باید برای فرزندانمان تصویر بسازیم تا عرقی نسبت به سرزمین را در وجود خود زنده نگاه دارند و اجازه ندهند که جریان صهیونیست بتواند به راحتی کشتار کند.
در ادامه این نشست غفاری گفت: «گفتمان مقاومت، طوفانالاقصی و آزادی قدس شریف» شعار امسال جشنواره مقاومت است. تبیین، تبلیغ و ترویج گفتمان مقاومت و استکبارستیزی ملل مظلوم جهان و مبارزه با صهیونیسم بینالملل، گسترش سینمای مقاومت و الهام بخشی در خلق آثار سینمایی استبدادستیز و استکبارگریز، ایجاد جریان هنری مقاومت منطقهای و جهانی در مقابل جریان هنری لیبرال و جهانخوار، راهبری موثر در بسط فرمی و محتوایی سینمای مقاومت و تحول در رویکرد برگزاری جشنوارههای فیلم، کشف و استعدادیابی و شکلدهی نسل فیلمسازان مقاومت و حمایت و شبکهسازی شرکتکنندگان، درگیر کردن فیلمسازان معتقد به گفتمان مقاومت و جذب حداکثری فیلمسازان حرفهای، فراگیر کردن نمایش فیلم مقاومت در کشور در قالب جهاد تبیین تصویری و گسترش روح و بیرق مقاومت، کمک به ائتلاف فیلمسازان جریان مقاومت و طرح موضوع مقاومت در یک تراز بینالمللی از هشت هدف اساسی این رویداد است.
وی افزود: امروز مفتخر هستیم که اعلام کنیم، جشنواره مقاومت به عنوان گرید یک هنری جشنوارههای بنیاد ملی نخبگان برگزیده شده است و برگزیدگان زیر سیسال تمام امتیازات هنری نخبه را خواهند داشت. بیرق جشنواره مقاومت در ۱۸ کشور دنیا برقرار است. محورهای ۱۸ گانه دوره هجدهم در فراخوان اعلام شده است.
در ادامه این نشست پوستر هجدهمین جشنواره سینما مقاومت رونمایی شد.
غفاری در ادامه گفت: فراخوان جشنواره به زودی منتشر میشود، دریافت آثار تا آخر دیماه خواهد بود. از بهمنماه فرایند انتخاب داوری را داریم، داوران کاملاً سینمایی هستند، زمان و مکان خلیج فارس و یک نقطه در خطه جنوب است.
وی افزود: این رویداد درکشورهای مختلف برگزار میشود ولی الآن نمیتوانم دقیق بگویم که در کدام کشورها برگزار خواهد شد چون باید با ملاحظاتی این رویداد برگزار شود. ۱۸ دبیر استانی منصوب خواهد شد و ۱۸ رویداد استانی نیز خواهیم داشت و ماشین سیار اکران سینمای مقاومت از هفته آینده به عنوان یک خانه نمایش سیار اکران سینمایی خواهد داشت و در تمام استانها سینماهای اصلی برای اکران فیلمهای این جشنواره هماهنگ شده است. مهلت ارسال آثار تا ۴ دی خواهد بود. تفاهمی با جشنوارههای بینالمللی صورت گرفته که آثاری هم تا امروز به دبیرخانه جشنواره رسیده است. برگزاری جشنواره چهارم تا نهم اسفندماه خواهد بود.
در ادامه حسینی درباره تولیدات موسسه روایت فتح گفت: سه فیلم تا امروز ساخته شده که در جشنواره فجر و مقاومت رونمایی خواهد شد. موتور انجمن برای تولید آثار دفاع مقدس راه افتاده است.
وی درباره راهکارهای افزایش مخاطبان آثار دفاع مقدس و مقاومت گفت: بستههای تشویقی را برای اکران فیلمها امتحان کردیم ولی پاسخ نداد. گنجایش کوچک سینمای ایران به ۲ روش سالنسازی و ایجاد زمینه اکران آثار سینمای ایران در خارج از مرزها افزایش پیدا میکند.
∎