نورنیوز-گروه سیاسی: عبدالرضا فرجی راد در گفتوگو با نورنیوز درباره روندی که منجر به صدور قطعنامه علیه ایران شد، گفت: اگر به نشستهای قبلی آژانس توجه کنیم روند را ملاحظه میکنیم، این نهاد پیش از این چند بیانیه تهدیدآمیز در رابطه با ایران صادر کرده بود، پیشبینی میشد که در نشست جدید خود قطعنامهای صادر کند.
وی ادامه داد: پیش از نشست گروسی در سفر به تهران با مقامات مربوطه گفتوگو کرد و قرارهایی برای آینده در زمینه همکاری تدوین کردند اما به دلیل موضوعات پادمانی در تورقوزآباد و ورامین حل نشد و پاسخهای ایران، آمریکا و اروپا و آژانس را قانع نکرد، قطعنامه سرانجام صادر شد.
سفیر پیشین ایران در نروژ و مجارستان با اشاره به اینکه قطعنامه صادر شده هم عمدتا بر پادمان تاکید دارد، گفت: این همان آلودگی در دو سایت است که طرف ایرانی اعلام کرده که این آلودگی مربوط به توطئه اسرائیل بوده که آن منطقه را آلوده کرده است.
فرجی راد دلیل رفتار اروپا علیرغم توافقات ایران و آژانس و صدور قطعنامه را سیاسی دانست و توضیح داد: اروپا در ماههای اخیر موضع خود را تند کرده و خطوط هواپیمایی و کشتیرانی و بنادر و برخی شرکتهای ایرانی را به بهانههای مختلف از جمله فوت یکی از عناصر تروریستی و یا کمک ایران به روسیه تحریم کرده و در کنار مسائل فنی آژانس این مسائل سیاسی هم وجود داشته و موجب صدور قطعنامه شده است.
وی در ارزیابی دلایل رفتار خصمانه اروپا در قبال ایران توضیح داد: معتقدم اروپا به دلیل عدم اطمینان به دونالد ترامپ در پی این است که با تندروی امکان هرگونه مذاکره و توافق ترامپ با ایران بدون هماهنگی با این اتحادیه را تضعیف کند. بنابراین میتوان گفت که اروپاییهایی در تلاشاند دست ترامپ را هم در پوست گردو گذاشته و محدودش کنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه نباید فراموش کرد که ۱۱ ماه دیگر دوره برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به پایان خواهد رسید و تحریمهای ایران برداشته میشود، گفت: اروپاییها در تلاش هستند بهانهای برای فعال سازی مکانیسم ماشه داشته باشند و مدعی شوند ایران با آژانس همکاری نکرده و با این قطعنامه و یا قطعنامه آینده، پرونده ایران را به شورای امنیت برده و تحریمهای ایران را برگردانند.
فرجیراد با تاکید بر اینکه اروپا دنبال بهانهای برای برگرداندن تحریم ایران است؛ یادآور شد: در صدور قطعنامه اخیر یک مسئله فنی و چند مسئله سیاسی در روابط ایران و اتحادیه اروپا ایفای نقش کرد.
این دیپلمات سابق درباره اقدامات و واکنش ایران به این قطعنامه هم گفت: اروپا در حال حاضر اولتیماتومی برای نشست آتی شورای حکام اعلام کرده است به این معنا که ایران بر اساس قطعنامه و بیانیه صادر شده باید تکلیف دو سایت مورد اشاره را معین کند.
فرجی راد افزود: ایران هم اعلام کرده بود که اگر قطعنامه صادر شود که شد اقدامات متقابل انجام میدهد که داد و سانتریفیوژهای جدید به کار انداخته شد. این در تضاد با قطعنامه است، ایران باید موضوع این دو سایت را حل کند وگرنه در شورای حکام آتی هم دچار تضاد با آژانس خواهد شد به ویژه آنکه تهران تاکید کرده است که اگر در شورای حکام آتی قطعنامه دیگری صادر شده و پرونده ایران به شورای امنیت ارجاع داده شود طبیعتا ممکن است از ان پیتی خارج شود. با توجه به پیچیدگیهای موضوع باید صبوری کرد تا نتیجه مشخص شود.
∎