شناسهٔ خبر: 69863620 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

اختصاصی ایرنا؛

موضع تقابلی تروئیکا در شورای حکام محکوم شد/ تاکید بر رویکرد تعاملی با ایران

لندن – ایرنا – کشورهای موسوم به گروه هسته‌ اصلی (Core Group) امروز پنجشنبه، با صدور بیانیه‌ای مشترک در شورای حکام، قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان علیه برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را محکوم و مصداق سوء استفاده از فرآیند تصمیم‌گیری در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی توصیف کرده و بر لزوم حمایت از تداوم رویکرد تعاملی با ایران برای حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده پادمانی تاکید کردند.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، در این بیانیه که یک نسخه آن به رویت خبرنگار ایرنا رسیده، آمده است: ما تعهد دیرینه ایران به نظام عدم اشاعه تسلیحات هسته ای را به عنوان کشور عضو ان‌پی‌تی مورد توجه قرار داده و از تداوم تعامل بین جمهوری اسلامی ایران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مورد تمامی موضوعات مربوط به اجرای توافقنامه ان‌پی‌تی از جمله مسائل باقی مانده استقبال می‌کنیم.

این بیانیه می‌افزاید: در این زمینه از سفر مدیرکل گروسی به تهران در تاریخ ۱۴ تا ۱۵ نوامبر قدردانی می کنیم. این بازدید به مدیرکل اجازه داد تا با دولت جدید ایران از جمله مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران ارتباط برقرار کند و همچنین برخی از تاسیسات هسته ای را بازدید کند. این مهم است که دو طرف برای حفظ ارتباط و ادامه اجرای بیانیه مشترک ۴ مارس ۲۰۲۳ توافق کردند. ما بر این باور هستیم که این ملاقات راه را برای تعامل بیشتر به منظور ارتقای تفاهم و همکاری بیشتر برای حل و فصل دو موضوع باقیمانده هموار خواهد کرد.

در ادامه می‌خوانیم: قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت و مقدمه آن به صراحت بر اهمیت تلاش‌های سیاسی و دیپلماتیک با هدف دستیابی به راه حل مذاکره‌محور که ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را تضمین کند، تأکید می کند. از این رو مایه تاسف است که برخی از کشورهای عضو نتوانسته‌اند به تعهدات خود نسبت به این راه حل عمل کنند.

کشورهای گروه هسته اصلی اشاره کردند: برجام که در سال ۲۰۱۵ مورد توافق قرار گرفت و در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل تأیید شد، به وضوح نشان داد که تنها گفت‌وگو، تعامل سازنده دیپلماتیک و اراده سیاسی می‌تواند نتایج سودمند دوجانبه را به همراه داشته باشد. برعکس، از زمان خروج غیرقانونی و یکجانبه آمریکا از توافق در سال ۲۰۱۸ و اعمال مجدد تحریم‌های غیرقانونی و سیاست فشار حداکثری علیه ایران، باعث تشدید تنش از سوی آمریکا، تروئیکا و اتحادیه اروپا شده است. اگر برجام امروز به طور کامل اجرا می شد، سوالات موجود در مورد برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران را کاهش می داد و آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز به نوبه خود، ابزارهای راستی آزمایی و نظارت را در اختیار داشت.

در ادامه یادآوری شده است: دولت فعلی ایالات متحده، به‌رغم وعده های خود، نتوانست این کشور را به برجام بازگرداند. علاوه بر این، سیاست فشار حداکثری دولت قبلی را ادامه داده و تلاش لازم را برای حل وضعیت ویرانگری که توسط خود آمریکا ایجاد شده بود، انجام نداده است. دولت جدید ایالات متحده مسئول است که اشتباه سال ۲۰۱۸ خود را اصلاح کند و بدون هیچ پیش شرطی به تعهدات خود تحت قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد عمل کند.

نویسندگان بیانیه تصریح کردند: ما معتقدیم که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل همچنان معتبر است و باید توسط همه کشورها اجرا شود. حمایت ما از برجام تغییر نکرده و ما از همه کشورها می خواهیم که تمام مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل، از جمله جدول زمانی مربوطه را به طور کامل اجرا کنند. ما تأکید می‌کنیم که پس از بازه‌های زمانی پیش‌بینی‌شده در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، با برنامه هسته‌ای ایران مانند هر کشور غیرهسته‌ای دیگر که عضو معاهده ان‌پی‌تی است رفتار خواهد شد.

کشورهای گروه هسته‌ای اصلی سپس تاکید کردند: اولویت کنونی شورای حکام، تشویق و حمایت قوی از تعامل میان آژانس و ایران از طریق گفتگو و همکاری سازنده است. حقایق بارها ثابت کرده‌اند که تقابل و فشار برای حل اختلاف مفید نیست. ما عمیقا متأسفیم که گروهی از اعضا تصمیم گرفتند پیش نویس قطعنامه دیگری را در جلسه فعلی شورای حکام ارائه کنند. ادامه رویکرد غیرسازنده و تقابلی که توسط نویسندگان قطعنامه انتخاب شده است، بار دیگر تمایل آنها را برای سوء استفاده از فرآیند تصمیم‌گیری در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نشان داده و بیانگر این مساله است که برای تحمیل هرگونه اقدام تبعیض آمیز علیه هر کشور عضو، یک اکثریت ساده کافی است. ما به شدت چنین نگرشی را محکوم می کنیم و معتقدیم که پیش نویس قطعنامه در صورت تصویب، غلط و اشتباه محاسباتی دیگری خواهد بود و ناگزیر به تقابل منجر خواهد شد. این سند، همکاری‌های سازنده دوجانبه میان تهران و آژانس و همچنین تلاش‌های مدیرکل را تضعیف می‌کند.

این بیانیه می‌افزاید: مایه تاسف شدید است که پیش‌نویس قطعنامه در شرایطی که مدیرکل آژانس در تهران بود و گزارش فصلی او منتشر نشده بود، توسط کشورهایی تنظیم شد که ادعا می کنند به حرفه ای بودن آژانس احترام می گذارند. این رویکرد به وضوح نشان می دهد که آنها به هیچ تحولی در رابطه با همکاری ایران و آژانس، جز ملاحظات سیاسی کوته فکرانه خود، اهمیت نمی دهند.

در پایان آمده است: آلمان، فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده پیشتر با دست کشیدن از تلاش های مشترک برای از سرگیری اجرای برجام و ترک مذاکرات وین در سال ۲۰۲۲، رفتار غیر مسئولانه ای از خود نشان داده اند. ما از نویسندگان قطعنامه می خواهیم که حرکت سیاسی خود را کنار بگذارند و آینده موضوع هسته ای ایران را با دقت و به شیوه ای منطقی و مسئولانه در نظر بگیرند. حل مسئله هسته‌ای ایران مستلزم فراهم کردن زمان و فضای لازم برای تعامل آژانس و ایران به‌منظور انجام تلاش‌های سازنده بیشتر است. ما از همه کشورهای عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی می خواهیم که نقش سازنده ای ایفا کنند و در برابر هرگونه تلاش برای سیاسی کردن مسائل پادمانی مقاومت کنند. ما باید به جای تقابل از تعامل حمایت کنیم و در این راستا، از همه کشورهای عضو مسئول می خواهیم که از این قطعنامه حمایت نکنند.

این بیانیه مشترک امروز (پنجشنبه) از سوی بلاروس، چین، کوبا، نیکاراگوئه، روسیه، سوریه و ونزوئلا، زیمبابوه و ایران در نشست شورای حکام ارائه شد.

گفتنی است، سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان، دیروز چهارشنبه در اقدامی غیرسازنده پیش‌نویس قطعنامه‌ای را به شورا ارائه کرده‌اند که در آن با تکرار ادعاهای پادمانی علیه برنامه صلح آمیز هسته‌ای کشورمان، خواستار افزایش همکاری‌ها میان ایران و آژانس شده‌ است.

جمهوری اسلامی ایران نیز هشدار داده است که هرگونه اقدام سیاسی در شورای حکام، با واکنش متناسب، موثر و فوری مواجه خواهد شد