در این مطلب به گزارش فولاد رامیار صنعت، به بررسی کاربرد انواع میلگرد در ساختمان میپردازیم.
کاربرد انواع میلگرد در ساختمان
همانطور که گفتیم میلگردها با توجه به شکل ظاهری و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاصی که دارند، در دو نوع ساده و آجدار دستهبندی میشوند. کیفیت و آنالیز میلگردها با توجه به کیفیت و نوع شمش فولادی به کار رفته در فرایند تولید آنها مشخص میشود. به طور کلی کاربرد میلگرد آجدار در ساخت و ساز بیشتر از میلگردهای ساده است. چرا که هدف از استفاده از میلگرد در ساختمان، تقویت بتن و افزایش استحکام سازه است.
در ادامه کاربرد انواع میلگرد را با توجه به ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی به صورت کامل بررسی کردهایم:
کاربرد میلگرد ساده در ساختمان
همانطور که از نام این محصول مشخص است، میلگرد ساده ظاهری بدون آج و سطحی صیقلی دارد. به همین دلیل چسبندگی بالایی به بتن ندارد و نمیتواند مقاومت لازم برای سازه را تأمین نماید. به همین دلیل از میلگرد ساده به صورت مستقیم در صنعت ساختمان استفاده نمیکنند. میلگرد ساده اغلب در ساخت پیچ و مهره، لولا، قطعات خودرو، خاموت زنی و… مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربرد میلگرد آجدار A۲ در ساخت و ساز
میلگرد آجدار A۲ یکی از انواع میلگرد ضد زنگ است که به دلیل آجهایی که روی بدنه خود دارد در ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. اما نکته مهمی که برای خرید میلگرد A۲ باید در نظر داشته باشید، سختتر بودن این محصول و انعطافپذیری پایین آن نسبت به میلگرد A۱ در برابر خمش، برش و جوشکاری است. به همین از میلگرد آجدار A۲ در بدنه بتنی، ساخت دیوارهای برشی و خاموت زنی استفاده میکنند.
کاربرد میلگرد A۳ در صنعت ساخت و ساز
میلگرد A۳ به دلیل میزان کربن موجود در ترکیبات خود، سختی بیشتری نسبت به میلگرد A۲ دارد. به همین دلیل فشار و نیروی بیشتری را میتواند تحمل کند. اما در مقابل مقاومت کمتری در برابر برش و خمش دارد. به همین دلیل است که اغلب از آن در ستونهای یک ساختمان استفاده میکنند. علاوه بر انعطافپذیری پایین میلگرد آجدار A۳، مقاومتپذیری آن نیز در جوشکاری بسیار پایین است و نباید به هیچ عنوان روی آنها جوشکاری انجام داد.
کاربرد میلگرد A۴ در ساختمان
سختترین و مقاومترین میلگرد آجدار در صنعت ساخت و ساز، میلگرد A۴ است. این نوع آرماتور در مقابل نیروهای کششی و فشاری مقاومت بسیار بالایی دارد و به همین دلیل گزینه مناسبی برای تقویت بتن در سازههای عظیم است. علاوه بر این، میلگرد A۴ یا مرکب، در برابر تغییرات دمایی شدید در زمستان و تابستان، بسیار مقاوم است و دچار شکستگی یا ترک نمیشود. از این آرماتور آجدار اغلب در دیوار برشی، قاب خمشی و ستون استفاده میکنند.
میلگردها چطور در بتن عمل میکنند؟
همانطور که گفتیم دلیل اصلی استفاده از میلگرد در بتن، تقویت آن در برابر نیروهای کششی و فشاری وارده بر سازه است. به همین دلیل کیفیت میلگرد خریداری شده برای ساخت و ساز از اهمیت ویژهای برای مهندسان و فعالان دارد. علاوه بر این، به کمک میلگرد آجدار در سازه، میتوان ضخامت بتن را تا حد زیادی کاهش داد. از آنجایی که بتن خاصیت شکنندگی دارد، با کاهش ضخامت بتن به کمک میلگرد آجدار، میتوان از بروز این اتفاق تا حد زیادی جلوگیری کرد.
از مزایای استفاده از میلگرد در بتن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش استحکام و مقاومت بتن در برابر نیروهای مختلف؛
- امکان نصب آسان و راحت بتن؛
- کاهش هزینههای ساخت و ساز؛
- کاهش خاصیت شکنندگی بتن؛
- کاهش ضخامت بتن؛
شکلهای مختلف کاربرد میلگرد در صنعت ساخت و ساز
میلگردها با توجه به ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاصی که دارند، به شکلهای مختلفی در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه به بررسی کاربرد شکلهای مختلف میلگرد خواهیم پرداخت:
ساخت خاموت یا خاموت زنی
خاموت مقطع مستطیل شکلی است که از خم کردن میلگردهای مختلف به دست میآید. از خاموت به منظور جلوگیری از بیرون زدن میلگردهای طولی از بتن استفاده میکنند. علاوه بر این، خاموتها میتوانند مقاومت بتن را در برابر نیروهای برشی افزایش داده و از ترک خوردن آن در اثر عوامل مختلف جلوگیری میکند.
میلگرد خرک
میلگرد خرک از اتصال میلگردهای آجدار به شکل پل مانند به منظور قرار گرفتن بین دو ردیف مش آرماتور موازی ساخته میشود. عمده کاربرد این نوع میلگرد در بتنریزی کف و فونداسیون سازه خلاصه میشود. لازم به ذکر است که با توجه به فاصله بین دو شبکه مش، ارتفاع میلگرد خرک نیز تغییر میکند.
میلگرد سنجاقی
میلگرد سنجاقی نیز یکی دیگر از شکلهای کاربرد میلگرد به شکل عرضی در ساختمان است. این سازه فولادی به دلیل شکل ظاهری خاصی که دارد، به این عنوان شناخته شده است. از میلگرد سنجاقی در استحکام اتصال میلگردهای طولی، خاموت و تقویت مقاومت برشی خاموت استفاده میشود. برای ساخت میلگرد سنجاقی از میلگرد A۲ استفاده میکنند.
میلگرد رکابی
میلگرد رکابی کاربردی مشابه میلگرد خرک و قلاب دارد. اما با این تفاوت که از میلگرد رکاب برای موازی نگه داشتن مش آرماتور عمودی استفاده میشود. همانطور که از نام این میلگرد مشخص است، مانند حرف انگلیسی U بوده و در بتنریزی دیوار و دال کاربرد دارد.
میلگرد ممان منفی
از میلگرد ممان منفی روی تکیه گاه استفاده میکنند تا بارهای اضافه سازه را تحمل کند. شکل ظاهری این میلگرد دقیقاً شبیه میلگردهای طولی است اما کاربرد متفاوتی دارد. میلگرد ممان منفی روی بالاترین قسمت سقف و در بین دو دهانه مجاور استفاده میشود.
میلگرد زیگزاگ
از دیگر کاربردهای میلگرد در ساختمان میتوان به عنوان میلگرد زیگزاگ اشاره کرد. برای ساخت این نوع سازه از میلگرد ساده یا آجدار استفاده میکنند. عمده کاربرد این نوع آرماتور در ساخت سقف خلاصه میشود.
میلگرد کلاف
کلاف یکی از پرکاربردترین شکل استفاده از میلگرد در یک سازه است. کلاف از میلگردهای سایز ۸ تا ۱۲ یا همان میلگرد سایز ریز ساخته میشود. از آن برای استحکام سازه بتنی، سقف، ستون آجری، بلوک و دیوار مورد استفاده قرار میگیرد. علاوه بر این، از کلاف به عنوان مفتول بین دو میلگرد موازی در میلگرد زیگزاگ نیز استفاده میکنند.
در آخر
همانطور که گفتیم میلگردها با توجه به ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی خاصی که دارند در ساختمان استفاده میشوند. میلگردهای آجدار و ساده هر کدام به شکلهای خاموت، میلگرد زیگزاگ، خرک، کلاف و … در صنعت ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد. در زمان خرید انواع میلگرد، علاوه بر بررسی کاربرد آنها، به قیمت و خرید از فروشنده معتبر نیز دقت کافی داشته باشید. توصیه میکنیم قیمت آهن آلات ساختمانی را ابتدا از وب سایتهای معتبر فروش آهن نظیر فولاد رامیار صنعت، استعلام بگیرید. این کار به صرفهجویی در هزینههای ساخت و ساز کمک زیادی میکند.
∎