به گزارش خبرگزاری ایمنا، ویروس سرماخوردگی در زمان ورود به بدن بر قسمتهای خاصی از بدن همچون مجاری و دستگاه تنفسی تأثیر میگذارد، از علائم معمول سرماخوردگی میتوان به احتقان بینی، آبریزش از بینی و عطسه و درد در نقاط مختلف بدن اشاره کرد، گاهی در روزهای اول سرماخوردگی گلودرد ظاهر میشود و به سرعت از بین میرود، بیشتر سرماخوردگیها در مدت سه تا هفت روز بهبود پیدا میکند.
مهمترین علائم و بهترین روش درمان سرماخوردگی بزرگسالان
شایعترین علائم سرماخوردگی، گرفتگی و آبریزش بینی، عطسه و سرفه است، گلودرد هم یکی دیگر از علائم سرماخوردگی است که ممکن است در چند روز اول سرماخوردگی وجود داشته باشد، اما به سرعت حل میشود.
منشأ اصلی این بیماری، ویروس است، بنابراین بهترین درمان سرماخوردگی عبارت است از نوشیدن مایعات فراوان و استراحت؛ هیچ درمان به خصوصی برای سرماخوردگی ویروسی وجود ندارد و بیشتر درمانهایی هم که وجود دارند، تنها بعضی از علائم سرماخوردگی را از بین میبرند، اما نمیتوانند دوره بیماری را کوتاه یا آن را درمان کنند، آنتیبیوتیکها بههیچوجه راه درمان سرماخوردگی ویروسی نیستند.
برای از بین بردن علائم سرماخوردگی میتوان از داروهای بدون نسخه استفاده کرد، برای نمونه برای از بین بردن درد و تب از استامینوفن یا ایبوپروفن، برای کنترل عطسه، آبریزش، خارش چشم و بینی و سرفه از ضد حساسیتها (آنتیهیستامین) و برای رفع احتقان و گرفتگی بینی میتوانید از دکونژستانت استفاده کنید.
علل، علائم و راهکارهای پیشگیری از سرماخوردگی کودکان
علت اصلی سرماخوردگی کودکان ویروسی به نام رینوویروس است، به طور کلی این ویروسها از طریق قطرات بسیار ریز غیرقابل رؤیت که در هوا یا روی اشیا هستند، منتقل میشوند، ویروسها بر روی لایه مخاطی محافظ بینی و گلو مینشیند و باعث شروع فعالیت دستگاه ایمنی بدن میشوند، از این لحظه، گلودرد، سردرد و مشکل تنفس از راه بینی احساس میشود.
هوای خشک (درون خانه و بیرون) مقاومت در برابر این عفونت ویروسی را کم میکند و به سرماخوردگی میانجامد، همچنین اشخاصی که سیگار میکشند و کسانی که اطراف فرد سیگاری زندگی میکنند، نسبت به افرادی که با یک شخص سیگاری ارتباط ندارند بیشتر سرما میخورند، برخلاف باورهای قدیمی نپوشیدن ژاکت در هوای سرد، نشستن یا خوابیدن با لباس کم و بیرون رفتن با موهای خیس باعث بروز سرماخوردگی نخواهد شد.
نخستین علائم سرماخوردگی کودکان در اغلب مواقع، خارش یا سوزش خفیف گلو، آبریزش بینی و عطسه است، کودکانی که سرما میخورند بسیار خسته و بیحال به نظر میرسند و گلودرد، سردرد، سرفه، تب خفیف، درد عضلانی و کاهش اشتها دارند، همچنین ممکن است که ترشحات بینی غلیظ شود و به زرد یا سبز تغییر رنگ دهد.
ویروسهای سرماخوردگی به قدری متنوع هستند که امکان تولید واکسن علیه همه آنها اکنون وجود ندارد؛ برای پیشگیری از سرماخوردگی باید:
- کودک را از بیمار سرماخورده دور نگه داریم.
- کودک را از دود سیگار دور نگه داریم.
- به کودک یاد دهیم که دستهایش را مرتب و به خوبی بشوید.
- موقع سرفه یا عطسه به جای استفاده از دستها، دستمال استفاده کنیم یا داخل آرنج خود را جلوی بینی بگیریم.
- از حوله، لیوان آبخوری، قاشق، چنگال و بشقاب مشترک با افراد سرماخورده استفاده نکنید.
- از دست زدن به دستمال استفاده شده توسط دیگران خودداری کنید.
درباره تأثیر مثبت ویتامین C و zinc بر کاهش طول دوره سرماخوردگی اطمینان کامل وجود ندارد، از همین رو توصیه میشود درباره مصرف آنها با پزشک متخصص بیماریهای کودکان مشورت کنید.
روشهای خانگی درمان فوری سرماخوردگی کودکان
بهتر است به جای استفاده از داروهای شیمیایی از روشهای درمان خانگی برای بهبود نشانههای سرماخوردگی استفاده کنید که ۱۲ روش زیر در این راستا مؤثر است:
- عسل و آبلیمو برای درمان سرماخوردگی
- مصرف ویتامین C برای درمان سرماخوردگی کودکان
- مرطوب کردن راههای تنفسی
- استفاده از دستگاه بخور سرد
- استراحت کردن کودکان
- ضرورت گرم نگه داشتن بدن
- مصرف سوپ مرغ برای درمان سرماخوردگی کودکان
- مصرف مایعات فراوان برای درمان سرماخوردگی کودکان
- مصرف غرغره آب نمک برای درمان سرماخوردگی کودکان
- استفاده از بخور آب داغ برای درمان سرماخوردگی
- مصرف سیر برای درمان سرماخوردگی
- مصرف زنجبیل برای درمان سرماخوردگی کودکان
دمنوشهای مفید برای کاهش علائم سرماخوردگی
تأمین مایعات بدن نقش مهمی در درمان سرما خوردگی و تسریع بهبودی دارد، مصرف انواع دمنوشهای گرم به کاهش احتقان و تسکین گلودرد کمک میکند که از جمله آن میتوان به دمنوشهای زیر اشاره کرد:
- دمنوش گزنه
- دمنوش شیرین بیان
- چای ترش
- دمنوش نعناع فلفلی
- دمنوش لیموترش
- دمنوش زنجبیل
- چای سبز
- دمنوش بابونه
- دمنوش محتوی عسل
تأثیر تغذیه بر درمان سرماخوردگی
در دوران ابتلاء به بیماریها از جمله بیماریهای ویروسی تغذیه تأثیر بسزایی در روند بهبود علائم دارد، در این بین خوردن شیر هیچ اثر منفی روی بدن فرد سرماخورده ندارد و باعث افزایش مایع مخاط نمیشود، شیر با داشتن انواع ویتامینها و مواد معدنی و حجم بالای آب در خود، میتواند برای تأمین این مواد برای بدن مفید باشد.
خوردن خربزه و انگور باعث تحریک گلو و تشدید موقتی علائم آلرژیک سرماخوردگی میشود، اما روی سیستم دفاعی بدن تأثیر ندارد و علائم آلرژیکی خوردن این میوهها هم به سرعت از بین میرود، بنابراین خود را از این منابع خوب تأمین ویتامینها و مایعات بدن در زمان سرماخوردگی محروم نکنید.
بارها شنیدهاید که میوههای ترش مانند لیمو ترش برای سرماخوردگی مضر است، این مورد همچون انگور و خربزه به دلیل تحریک و ایجاد سوزش موقتی در گلو در ذهن افراد ایجاد شده است و پایه علمی اثبات شده ندارد، برای پیشگیری از تحریک و سوزش موقت گلو میتوانید از آب لیموترش تازه در کنار مواد غذایی دیگر استفاده کنید و به بدن خودتان در مبارزه با ویروس سرماخوردگی از طریق رساندن ویتامینهای موجود در لیمو ترش کمک کنید.
میوههای تازه چیده شده با سرعت تبدیل به کنسرو میشود و به این جهت آنزیمهای ایجاد شده در زمان فساد تدریجی میوهها هنوز در میوه تأثیر نگذاشته است و به این جهت کنسروها میتواند مواد غذایی مفید خود را حفظ کند و برای بدن ما مفید باشد، البته باید توجه داشت در صورتی که کنسرو همراه با مواد نگهدارنده نباشد، بسیار بهتر خواهد بود، پس با خوردن میوههای کنسروی از مواد معدنی و ویتامینهای آنها استفاده کنید.
در دوره بیماری سرماخوردگی به دلیل درگیر شدن مخاط بینی دهان و حلق، فرد بیمار به سختی طعم و بوی غذا را حس میکند و به همین دلیل اشتهای خود را از دست میدهد و در صورتی که غذاها به عمد بدون مزه و ادویه یا مواد طعمدهنده پخته شوند، فرد بیمار تمایلی به خوردن آنها ندارد و در نتیجه کم غذایی، به سرعت ضعیف میشود و این میتواند در طولانی شدن بیماری مؤثر باشد، بنابراین غذاها را با همان طعم و مزه همیشگی و گاهی کمی با طعم بیشتر درست کنید تا بیمار با اشتها غذاها را بخورد.