آیدین غزنوی اسگویی، معاون پژوهشکده انرژی و محیط زیست پژوهشگاه نیرو در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما، درباره مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان گفت: این مبحث به طور مستقیم به صرفهجویی در انرژی مصرفی ساختمانها مرتبط است و تاکنون چهار ویرایش از آن انجام شده که آخرین ویرایش آن در سال ۱۳۹۹ بوده است. او بر این نکته تأکید کرد که اجرای این قانون با مشکلاتی مواجه است و به اندازه کافی جدی گرفته نشده است، در حالی که باید به عنوان یک الزام در ساخت و سازها مدنظر قرار گیرد.
وی ادامه داد: از آنجا که اطلاعات دقیقی درباره ساختمانهای ساخته شده طبق این مبحث در دسترس نیست، ضروری است در اقلیمهای مختلف کشور نمونههایی از ساختمانهایی که به خوبی این قانون را رعایت کردهاند، معرفی شوند تا بتوان در یک دوره زمانی مشخص میزان صرفهجویی انرژی را اندازهگیری کرد.
به گفته غزنوی اسگویی، نصب پنجرههای دو جداره، عایقکاری جدارههای بیرونی، درونی و پشتبام، هوشمندسازی سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و تجهیز ساختمانها به منابع انرژی تجدیدپذیر از جمله مواردی هستند که پیمانکاران باید در حین ساخت به آنها توجه کنند.
معاون پژوهشکده انرژی و محیط زیست پژوهشگاه نیرو بیان کرد: مردم باید برای اجرای مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان مطالبهگری کنند، اما عمده این الزامات در فرآیند ساخت قابل رؤیت نیست. از این رو، پیشنهاد میشود که ساختمانها به برچسب انرژی مجهز شوند تا خریداران ساختمان بتوانند با آگاهی کامل اقدام به خرید کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به ناترازی در حوزه انرژی کشور، تجهیز ساختمانها به فناوریهای تجدیدپذیر در کنار رعایت مبحث ۱۹ میتواند به بهبود وضعیت شبکه برق کشور کمک کند.
غزنوی اسگویی در پاسخ به این سوال که آیا پیمانکاران در صورت رعایت نکردن این قانون ملزم به پرداخت جریمه هستند یا خیر، گفت: هماکنون جریمه مؤثری برای پیمانکاران در نظر گرفته نشده و وزارتخانههای نیرو و نفت، جریمه اصلی عدم تحقق و رعایت نکردن این آییننامه را پرداخت میکنند.
به گفته وی، ناترازی شبکه برق در ماههای گرم به دلیل بارهای سرمایشی و در ماههای سرد به دلیل بارهای گرمایشی به وجود میآید و در چنین شرایطی رعایت مبحث ۱۹ کمک میکند تا میزان اتلاف انرژی کاهش یافته و تأمین پایدار برق و گاز در کشور میسر شود. بنابراین، رعایت این مقررات نه تنها رفاه ساکنان را به همراه دارد بلکه هزینهها را کاهش داده و ناترازی انرژی کشور را بهبود میبخشد.
معاون پژوهشکده انرژی و محیط زیست پژوهشگاه نیرو بیان کرد: متضرران اصلی اجرا نشدن مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان در کشور، وزارتخانههای نیرو و نفت هستند و لازم است این دو وزارتخانه به عنوان ناظران و متولیان اجرای کامل این مبحث در ساختمانها عمل کنند.