به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از وزارت نیرو، با توجه به اینکه بیش از ۹۰ درصد از برق تولیدی در ایران از طریق نیروگاههای حرارتی تأمین میشود و منبع اصلی سوخت این نیروگاه نیز انرژی گاز است، با شروع فصل سرد و افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، تأمین سوخت کافی برای این نیروگاهها با مشکل رو به رو میشود.
وزارت نیرو هر ساله و با هدف کاهش آسیبهای این شرایط در فصل گرم سال اقدام به استفاده از انرژی گاز در بخش نیروگاهی و ذخیرهسازی سوخت مایع کافی میکند تا در فصل سرد با استفاده از سوخت جایگزین، کمبود انرژی گاز تحویلی به نیروگاهها را جبران کند.
با این وجود در فصل گرم سال جاری افزایش شدید تقاضای مصرف برق از سویی و از سوی دیگر عدم تحویل گاز کافی به نیروگاهها سبب شده است تا تعادل وجود میان سوخت تحویلی و انرژی برق تولیدی بر هم بخورد.
بررسیها در این خصوص نشان میدهد در سال جاری بیش از ۴ میلیارد متر مکعب گاز کمتری نسبت به سال قبل به نیروگاهها تحویل شده و به همین میزان از مخازن سوخت مایع نیروگاهها (گازوئیل) برداشت شده است، نتیجه اینکه همزمان با آغاز فصل سرد میزان ذخایر سوخت مایع نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد کاهش یافت.
اگرچه وزارت نیرو تلاش دارد تا با اعمال محدودیت ساعتی روزانه، محدودیت سوخت نیروگاهی سال جاری را جبران کند، اما کارشناسان عقیده دارند در صورت صرفهجویی ۱۰ درصدی مشترکان برق و گاز در بخش خانگی امکان عبور موفق از اوج بار مصرف انرژی در فصل سرد سال جاری وجود دارد.
با توجه به اینکه بیش از ۸۰ درصد گاز کشور در این فصل در بخش خانگی مصرف میشود، از این رو انجام اقداماتی در راستای بهینهسازی مصرف انرژی در این بخش و ایجاد فرصت افزایش ظرفیت گاز تحویلی به نیروگاهها میتواند نقش مؤثری در عبور موفق از اوج بار فصل سرد سال جاری داشته باشد.
در ادامه به تعدادی از راهکارهای مؤثری که در همین رابطه میتوان مورد استفاده قرار داد، اشاره میشود.
۱- درزگیری درها و پنجرهها
درزهای در و پنجرهها از عوامل مهم در اتلاف انرژی گرمایی در خانه و نفوذ هوای سرد به داخل ساختمان هستند. برای درزگیری پنجرهها و همچنین درها، وسایلی با جنسهای مختلف در بازار یافت میشود. استفاده از نوارهای درزگیر که راحت و ارزان هستند، برای رفع این مشکل بسیار متداول است. به این منظور میتوان شیارهای پنجره و در ورودی را با نوار درزگیری پوشاند.
۲- استفاده از پنجرههای دو جداره
شیشههای دو یا سه جداره و پنجره UPVC از بهترین انتخابها برای جلوگیری از اتلاف انرژی به شمار میروند، چرا که این شیشهها از چند جداره تشکیل شدهاند که بین آنها فاصله وجود دارد. این فاصله و گازی که معمولاً این فاصله را پر میکند، میتواند انتقال گرما و سرما را کاهش داده و مانع آن شود، بنابراین هر چقدر جدارهی شیشهها بیشتر باشد، راندمان جابهجایی گرما و سرما هم کمتر شده و انرژی بیشتر ذخیره میشود.
۳- استفاده از پردههای ضخیم
پردههای ضخیم و تیرهرنگ نسبت به پردههای کرکرهای میتوانند در جلوگیری از هدر رفتن گرمای خانه مؤثر باشند. همچنین استفاده از پرده با جنس پنبهای میتواند عایق مناسبی در برابر اتلاف گرما باشد. استفاده از پردههای پرچین نیز برای اینکار مناسب است.
۴- پوشاندن دریچه کولر
دریچهی کولر یکی از عوامل اتلاف انرژی است. با پوشاندن این دریچهها به وسیله پلاستیکهای ضخیم یا خرید دریچههای مخصوص عایقبندی میتوانید از اتلاف انرژی جلوگیری کنید.
۵- تنظیم درجه ترموستات
برای بسیاری از مالکان خانهها، نگه داشتن دمای ترموستات بر روی ۶۸ درجه فارنهایت در زمستان بسیار مناسب و مقرون به صرفه است. در شب زمانیکه خانوارها خواب هستند یا در طول روز که افراد بیرون از خانه هستند دمای ترموستات بهتر است ۶ تا ۱۰ درجه کاهش یابد. کاهش درجه ترموستات به میزان ۵ الی ۱۵ درجه در هشت ساعت میتواند منجر به کاهش ۵ الی ۱۵ درصد از انرژی مصرفی بخش خانگی شود.
۶- هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج
هواگیری رادیاتور شوفاژ و سرویس پکیج از دیگر اقداماتی است که بازدهی سیستمهای گرمایشی خانگی را افزایش میدهد و علاوه بر جلوگیری از سرد شدن قسمتهای مختلف رادیاتور به توزیع گرمای یکنواخت کمک میکند. این کار نه تنها تا ۲۰ درصد در مصرف انرژی مصرفی گاز صرفهجویی به همراه دارد، همچنین سبب میشود آب بتواند بهراحتی و بدون مشکل در سیستم جریان داشته باشد و کارایی سیستم حفظ شود.
۷- ایزوگام پشت بام
نصب ایزوگام برای بهینهسازی مصرف انرژی بسیار ضروری و مؤثر است. دلیل این امر به دلیل نقش عایق در ساختمانها و سازهها است. یک خانه عایقبندی شده هم ایمنتر و هم راحتتر است و همچنین مصرف انرژی را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. ایزوگام به عنوان یک عایق، هدایت حرارتی و مقاومت را بر عهده دارد و به عنوان تهویه در گرما و سرما عمل میکند. لازم به ذکر است که این عملکرد با ضخامت و هدایت عایق ارتباط مستقیم دارد. طبیعتاً هر چه مقاومت بیشتر باشد، عایق مؤثرتر است.
مشترکان بخش خانگی با انجام چند اقدام ساده و آسان علاوه بر اینکه میتوانند بازدهی وسایل گرمایشی خانه را افزایش داده و نیز هزینههای تأمین انرژی خود را کاهش دهند، همچنین میتوانند به میزان قابل ملاحظهای در مصرف انرژی خانه صرفهجویی به عمل آورند، اتفاقی که در افزایش سهم گاز تحویلی به نیروگاهها و طبیعتاً افزایش امکان تولید برق در فصل سرد سال نقش مؤثری خواهد داشت.