به گزارش ایلنا؛ استان ایلام، با طبیعت کوهستانی و منابع طبیعی غنی، دارای دو حوزه مهم اقتصادی (دامداری و پتروشیمی) است. ایلام به دلیل شرایط اقلیمی، منابع آبی محدود و مراتع مناسب، یکی از مناطق مستعد دامداری در کشور نیز هست و دامداری سنتی و نیمهصنعتی در این منطقه رواج دارد و در برخی مناطق، دامپروری صنعتی و تولید لبنیات نیز رو به رشد است.
در کنار حوزه دامداری یکی دیگر از حوزههای مهم این منطقه صنعت پتروشیمی است، ایلام یکی از استانهای غنی در حوزه انرژی است و منابع عظیم نفت و گاز این استان را به قطب مهمی در صنایع پتروشیمی تبدیل کرده است.
از پروژههای شاخص در ایلام میتوان به مجتمع پتروشیمی منطقه اشاره کرد که در زمینه تولید (پلیاتیلن سنگین، اتیلن، پروپیلن و سایر مشتقات پتروشیمی) که در پلاستیکسازی، بستهبندی، خودروسازی و غیره کاربرد دارند اشاره کرد. ضمن آنکه فازهای مختلف پتروشیمی ایلام، بهویژه در حوزه (الفین و پروپیلن)، نیز در حال گسترش است.
ایجاداشتغال مستقیم و غیرمستقیم در پتروشیمی ایلام
بیشترین اهمیت اقتصادی پتروشیمی ایلام به دلیل ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای مردم این منطقه است، که در کنار افزایش صادرات غیرنفتی، تولید مواد اولیه برای صنایع پاییندستی را هم فراهم کرده است.
این پتروشیمی یکی از صنایع کلیدی ایران نیز محسوب میشود که به دلایل متعددی اهمیت ویژهای دارد؛ که اولین مورد آن به منبع اشتغالزایی برمیگردد، پتروشیمی ایلام در یکی از مناطق کمتر توسعهیافته کشور قرار گرفته است و نقش مهمی در ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم برای مردم این منطقه ایفاء میکند.
دومین اهمیت این پتروشیمی به نزدیکی آن به منابع گاز و نفت این منطقه برمیگردد، چرا که این مجتمع در یکی از مناطق غنی از منابع هیدروکربنی قرار دارد که هزینههای تأمین مواد اولیه را کاهش داده و بهرهوری اقتصادی را افزایش میدهد.
مجموعه پتروشیمی ایلام به صورت مستقیم چیزی قریب به دو هزار و ۵۰۰ نفر را مشغول به کار کرده و با محاسبه شرکت پتروشیمی ارغوان گستر ایلام که بخش عمدهای از خوراک خود را از پتروشیمی ایلام دریافت می کند، به صورت مستقیم سه هزار تا سه هزار ۵۰۰ نفر اشتغال مستقیم وجود دارد. اشتغال غیرمستقیم هم بابت حمل و نقل، لجستیک و سایر خدمات، موجب اشتغالزایی بالغ بر ۵ هزار نفر در این مجموعه شده است و پیش بینی میشود که این مجتمع تا پایان سال جاری قریب ۳۰۰ میلیون دلار برای کشور ارزآوری داشته باشد.
نقش پتروشیمی ایلام در صادرات غیرنفتی
این مجتمع با تولید محصولات باکیفیت، به صادرات غیرنفتی کشور کمک میکند و نقش مهمی در ارزآوری برای ایران دارد.
وجود این مجتمع پتروشیمی منجر به رشد اقتصادی منطقه ایلام، توسعه زیرساختهای صنعتی و افزایش سطح رفاه اجتماعی مردم این منطقه شده است.
پتروشیمی ایلام بخشی از زنجیره تولید محصولات پتروشیمی در کشور است که با تکمیل این زنجیره، از خامفروشی منابع جلوگیری میکند. که همه این دلایل باعث شده تا پتروشیمی ایلام یکی از پروژههای مهم صنعتی و اقتصادی در ایران محسوب شود.
این منطقه دارای فرصتهای مناسبی برای تجارت نیز هست که از مهمترین آن می توان به نزدیکی به مرز عراق و امکان صادرات محصولات پتروشیمی و ظرفیت بالای گاز طبیعی استان برای تأمین خوراک مجتمعهای پتروشیمی اشاره کرد که بر اساس برآوردها ظرفیت تولید این پالایشگاه با اتمام فاز دوم از حدود ۶ میلیون مترمکعب خوراک به ۱۱ میلیون مترمکعب خواهد رسید.
البته این صنعت با چالشهایی نیز روبروست که از چالشها و موانع این صنعت میتوان به نیاز به سرمایهگذاری بیشتر برای توسعه صنایع پاییندستی و کمبود زیرساختهای حملونقل (مانند راهآهن) برای انتقال محصولات اشاره کرد، البته در طرح راه آهن ایلام که در قانون بودجه سال ۱۴۰۳ آمده است بیش از ۹۳ میلیارد تومان تخصیص اعتبار برای راه آهن این منطقه در نظر گرفته شده که باید هر چه زودتر اجرائی شود.
یکی دیگر از معضلات پتروشیمی ایلام که با آن درگیر شده است، انتصابات سفارشی در این مجموعه است که این اقدام باعث شده تا این مجموعه از انتخاب نیروهای حرفهای و با تجربهای که در این حوزه تحصیلات مرتبطی هم دارند بازبماند، در کنار این موضوع این پتروشیمی با مازاد جذب نیروی کار هم مواجه است و در حال حاضر ۲۵۰۰ نفر در این پتروشیمی مشغول به کار هستند.