یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس درحالی امروز با ۲۰۷ رأی مخالف رأی نیاورد که فضای مجلس بیش از آنکه علیه فوریت این لایحه باشد علیه «محمدجواد ظریف» بود.
به گزارش خبرآنلاین، در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی، بررسی تقاضای یک فوریت لایحه اصلاح قانون انتصاب اشخاص در مشاغل حساس در دستور کار قرار گرفت. بعد از اظهارات موافقان و مخالفان و البته نماینده دولت در این جلسه، نمایندگان با ۳۸ رأی موافق، ۲۰۷ رأی مخالف و ۷ رأی ممتنع از مجموع ۲۵۶ نماینده حاضر در جلسه با فوریت این لایحه مخالفت کردند.
محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز پس از رأیگیری گفت: موضوع اقدام قانونی و غیرقانونی در این لایحه مطرح شد. اما اصل موضوع این است که افرادی که سفیر جمهوری اسلامی ایران و وابستگان کشور هستند و ماموریت خارج از کشور انجام میدهند، این مشکل برای آنها وجود دارد. بر همین اساس فوریت آن رأی نیاورد ولی به صورت عادی این لایحه به کمیسیون مربوطه ارجاع میشود تا رسیدگی کنند.
پیشنهاد دولت چه بود؟
در جلسه علنی دیروز مجلس، مجید انصاری معاون حقوقی رییس جمهور با مطرح کردن تقاضای دولت برای بررسی یک فوریت لایحه اصلاح قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس گفت: ماده ۲ این قانون شرط انتصاب را اعلام کرده است و به صورت مطلق شروطی را تعیین کرده که مشکلاتی را برای دستگاههای مختلف به وجود آورده است؛ از جمله اشکال تابعیت، تابعیت قهری است. در حال حاضر ۳۲ کشور تابعیت ناشی از تولد فرزند را به طور مطلق به رسمیت شناخته است و ۳۲ کشور هم برای آن شروطی قائل هستند.
وی بیان کرد: ما با همسایگان و کشورهای مختلف مراودات داریم و تعداد زیادی از مدیران متعهد انقلابی و حزباللهی برای تحصیل و یا ماموریت به کشورهای دیگر رفته، زندگی تشکیل داده و فرزندانی به دنیا آوردند، اکنون هم به کشور بازگشته و مشغول خدمت هستند و فرزندان آنها در آن کشورها تابعیت قهری گرفتند. از طرفی دیگر ما با کشورهای همسایه مراودات داریم بعضا مدیران ما در کشورهای دیگر با همسر اهل آن کشور ازدواج میکنند و میخواهند خدمت خود را ادامه دهند، اما این قانون به طور مطلق موانعی را به وجود میآورد. این قانون باعث میشود که ما نتوانیم از ظرفیت این افراد استفاده کنیم به خصوص از ظرفیت نخبگان و دانشمندان.
انصاری عنوان کرد: برای فهرستی از نیروهای خدوم به خصوص از نخبگان و دانشمندان که ما به آنها نیازمندیم پیشنهاد دولت این است که تابعیت خود فرد شرط قطعی باشد و داشتن تابعیت کشورهای دیگر برای همسر و فرزند به طور مطلق ممنوع نباشد. دولت چند گزینه دارد که اگر نمایندگان به آن رای دهند این پیشنهادات قابل طرح است. از جمله اینکه اگر در موردی ضرورتی حاصل شد که همسر و یا فرزند فردی تابعیت کشوری را داشته باشد و کشور نیازمند به دعوت او باشد این موارد در کمیته ای بررسی شود. گزینه دیگر این است که اگر در ۳ قوه مورد خاص اضطراری پیش آمد با پیشنهاد دستگاه مربوط و تایید رییس قوه از این افراد استفاده شود.
ظریف سیبل شد
پس از صحبتهای مجید انصاری، نوبت به موافقان و مخالفان رسید. در این میان، صحبتهای مخالفان به تصویب رسیدن فوریت یک فوریت لایحه دولت نشان داد که این طیف از نمایندگان چه هدفی از اجرای قانون نحوه انتصاب اشخاص در مشاغل حساس دارند. تمام دغدغه آنها، آنگونه که در صحبتهای هر کدام آمده، حضور محمدجواد ظریف در دولت است.
مهدی کوچکزاده نماینده تهران در مجلس در مخالفت خود با فوریت لایحه دولت، خطاب به معاون حقوقی رئیسجمهور، گفت: چرا مطلب را تحریف میکنید؟ معلوم شد که نظر شما بحث فوریت این موضوع نیست، بلکه بحث درباره آقای ظریف است.
وی بیان کرد: عزیزان! آقای ظریف اندکی قبل در تلویزیون جمهوری اسلامی آمد و گفت مردم ایران از هزینه دادن برای فلسطین خستهاند؛ که باید به وی گفت تو خستهای. الان هم با ارسال این لایحه به مجلس میخواهند همین لیبرالهایی را که امام میگفتند تا من هستم نخواهم گذاشت لیبرالها به حکومت برسند، روی کار بیاورند و میخواهند راه را برای ظریف باز کنند.
سلمان اسحاقی، نماینده قائنات هم در اخطاری با استناد به اصل ۳۳ قانون اساسی گفت: اگر کسی دنبال علم و تحصیل باشد به کشور برگشته و خدمت میکند. منتها در بحث تابعیت موضوع بر سر آن است که فردی که تابعیت کشوری را میپذیرد یعنی سیاست و فرهنگ آن کشور را پذیرفته است.
علیرضا سلیمی نماینده تهران هم در تذکر خود ظریف را بی نصیب نگذاشت و گفت: آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی شروط فوریت را اعلام کرده است ولی دولت برای رفع مشکل انتصاب غیرقانونی یک فرد به مجلس شورای اسلامی لایحه داده است. الان انتصاب یک فرد غیرقانونی است و رئیسجمهور گفت به چارچوب قانونی ملتزم است، اما انتصاب ظریف غیرقانونی است یا نه؟
وی اظهار کرد: اینکه مجلس قانون وضع کند و آقایان چشم به چشم مجلس بیندازند و در صداوسیما درباره آن حرف بزنند اینجا چیزی از مجلس باقی میماند؟
در تذکر دیگری مرتضی محمودی نماینده تهران هم بر چاره جویی دولت برای حل مشکل ظریف تایید کرد و آن را دلیل ارسال لایحه به مجلس دانست. او به این کار دولت اعتراض کرد و گفت: چرا دولت برای یک نفر و دو نفر لایحه میدهد. ما باید به موضوع نفوذ هم توجه کنیم.
حسینعلی حاجی دلیگانی، نماینده اصفهان هم همچون سایر نمایندگان مخالف حضور ظریف در دولت، گفت: آقای ظریف برخلاف قانون منصوب شده، دولت او را کنار بگذارد. از پزشکیان انتظار داریم مسائل اساسی مردم مثل تورم را حل کند. اگر مجلس به آن رای دهد، یک بدعتگذاری جدید محسوب میشود.