به گزارش خبرآنلاین، دکتر کیومرث اشتریان استاد دانشگاه تهران در روزنامه شرق نوشت: قطعا سکوت و نادیدهانگاری چاره کار نیست و ما را مدیون خانوادههای این جوانان میکند.نمیتوان همه چیز را به ویژگیهای روانی افراد تقلیل داد یا برعکس همه چیز را به عوامل سیاسی نسبت داد.
احترام به جوانان، به ویژه آن دسته از جوانان که در زندگی سیاسی فعالاند، یک عامل مهم در کاستن از خطر خودکشی است. دوستی که مدتی را در زندان سپری کرده بود، میگفت رنج زندان را بهسادگی میتواند تحمل کند ولی رنج توهین و تحقیر بسیار سختتر است. در برخورد با زندانیان، به ویژه آنان که به دلایل سیاسی یا فرهنگی گرفتار شدهاند، بایستی احترام به کرامت انسانی آنان مراعات شود و این مستقل از آن است که «بر حق باشند یا بر باطل».
زندانبان و دادستان و قاضی و مأمور اگر با تحقیر برخورد کنند، هیچگاه زمینه تفاهم و تغییر را فراهم نمیکنند و آسیبهای ناعادلانه روانی را به آنان وارد میکنند که خود مستوجب تعقیب قضائی است. رئیس قوه قضائیه در فرهنگسازی درونسازمانی وظیفه اصلی را بر عهده دارد و باید از خود بپرسد که آیا دستگاه منتسب به او زمینه آسیبهای روانی را در متهمان و مجرمان، تا آنجا که زمینههای نهفته در آنان فعال شود، افزایش میدهد؟
فرهنگسازی از طریق سخنگفتن و برجستهکردن نمونههای موردی گسترش مییابد نه از طریق سکوت یا تقلیل خودکشی به ویژگیهای روحی-روانی افراد.
رئیس قوه قضائیه با دستور تحقیق و تفحص درباره یک خودکشی خاص و انتشار گزارش معتبر میتواند از گسترش آن جلوگیری کند و با عبرتآموزی از آن فرهنگسازی کند. چنین گزارشهایی میتواند وجهه دستگاههای قضائی و امنیتی را نزد افکار عمومی بالا ببرد و در نتیجه امنیت روانی لازم را برای خانوادهها فراهم کند. تحقیق و تفحص، برای جان یک جوان مخالف، اگر توسط یک قاضی خوشنام و شرافتمند یا یک شخصیت علمی برجسته انجام شود، یک سازوکار اصلاحی برای عزت و آبروی دستگاه قضاست. قرار نیست که با این تحقیق و تفحص تأییدی یا تشویقی برای خودکشی صادر شود. ای بسا که نتیجه آن کاملا متفاوت باشد.
23302