پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
∎
فارس: عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ضمن بیان اینکه دولت در لایحه بودجه سال آینده ۲ میلیارد یورو برای واردات خودرو در نظر گرفته است، گفت: دولت باید روند واردات را اصلاح کند.
مصطفی پوردهقان عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی ضمن اشاره به بودجه تخصیصدادهشده ۱۴۰۴ به بخش صنایع، گفت: بودجهای که به مجلس آمد بودجهای سنتی و معمولی بود. اصلاحات در این بودجه وجود ندارد. از شجاعت خالی است. از مسائل و مشکلات اصلی مردم که در اقتصاد وجود دارد صحبتی نشده و در مورد بیماریهای اصلی اقتصاد سکوت کرده است. اصلاحی در این بودجه صورت نگرفته است. یک بودجه کاملاً سنتی.
بودجه ۱۴۰۴ شفافیت و صراحت دارد
وی افزود: البته بودجه ۱۴۰۴ یک سری محاسن هم دارد. از جمله اینکه در موعد مقرر آمد. بودجهای است که عددهای فرا بودجه را به داخل بودجه آورده است. در واقع شفافیت و صراحت دارد. البته پولی که قرار بوده از صندوق توسعه بردارند وسط سال برنمیدارند. الان فقط از مقام معظم رهبری اذن گرفتند. این امور امتیازات و نقاط مثبت بودجه است.
۱۸۰۰ همت کسری بودجه عملیاتی دولت
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: بار بودجه سنتی به دوش مردم است. بودجه سنتی دچار ناترازی بسیار و عدم تعادل در درآمد است. دولت در برگه آخر بودجه اعلام کرده ۱۸۰۰ همت کسری بودجه عملیاتی دارد. در واقع یعنی برای تحقق پروژهها پول کم دارد، لذا میخواهد نرخ ارز برای کالاهای اساسی که ۲۷ هزار تومان بوده را ۳۸ هزار تومان کند.
پوردهقان با اشاره به تورمزایی بودجه ۱۴۰۴، گفت: این افزایش یعنی سال دیگر قیمت برخی کالاها افزایش خواهد داشت. بودجهنویسی نباید به نحوی باشد که بار گرانیها و تورم بر دوش مردم بیفتد.
وضعیت تخصیص یارانه در لایحه بودجه مشخص شود
وی ادامه داد: نکته بعدی اینکه دولت در موضوع یارانهها هم همچنان بلاتکلیف است. به طور مثال امسال حدود ۲۰۰ هزار میلیارد تومان برای یارانه نان گذاشته یا چند صدهزار میلیارد تومان برای یارانههای موضوعات دیگر. آیا بررسی کردهاند یارانه به دست چه کسی میرسد؟ آیا این نرخ مثلاً یارانه بنزینی که ما به هواپیما میدهیم آیا واقعاً به دست محرومان میرسد؟ مگر مفهوم یارانه این نیست که محرومان را تقویت کنیم تا روی پای خودشان بایستند تا به دهکهای متوسط برسند؟
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: این وضعیت همچنان ادامه دارد. دولت بهواسطه اینکه نتوانسته کنترلی بر یارانهبگیران داشته باشد کسری بودجه دارد. کسری بودجهاش هم در حوزه تأمین مالیاش از طرف خود مردم است که گرفتاریاش بسیار بالا است. اجازه این کار را قطعاً شخصاً بهعنوان یکی از ۳۰۰ نماینده نخواهم داد.
اختصاص۲ میلیارد یورو برای واردات خودرو
پوردهقان با اشاره به بودجه تخصیصی به خودروهای وارداتی، گفت: دولت ۲ میلیارد یورو برای واردات خودرو سال آینده در لایحه بودجه در نظر گرفته که جای تحسین دارد، اما بحث ما صرفاً ارز نیست. بله ارز یکی از مشکلات اساسی بوده که با این عدد میزان ماشینهایی که وارد میشوند ماشینهای خوبی است، اما مشکل بعدی این است که دولت باید روند واردات را اصلاح کند.
وی اظهار کرد: دولت باید همه کسانی که بازیگران حوزه واردات هستند را صدا بزند. گمرک، سازمان توسعه تجارت و بدنه وزارت سمت را جمع کند و بهصورت یک ریشه واحد مسائلی که منجر به عدم واردات میشود را بررسی کند تا روند توسعه پیدا کنه و روبهرشد شود.
مخالف افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی هستیم
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به چندنرخی بودن ارز در بودجه سال آینده، گفت: در حال حاضر دیگر بحث سر یکنرخی و ۲ نرخی بودن نیست. اکنون چند نرخ مطرح است.۱۱ میلیارد یورو در بودجه امسال برای ۱۰ قلم کالاهای اساسی از جمله نهادههای دامی که وارد کشور میشود و روی زندگی اقشار ضعیف تأثیر دارد در نظر گرفته شده است. ما میگوییم به این کالاها ۱۱ میلیارد یورو ارز با نرخ ۲۷ تومان داده شود، اما دولت اصرار دارد که ۳۸ تومان باشد. ما مخالف افزایش و موافق همان ۲۸ هزار تومان پارسال هستیم تا به معیشت مردم کمک کنیم.
دولت از محل حق بهره دولتی درصد خوبی را به معادن تخصیص دهد
پوردهقان تشریح کرد: برای معادن نیز عددی را داریم از محل درآمدی که دولت معادنش را به بخش خصوصی میدهد با عنوان حق بهره دولتی یا حق مالکانه یا حق انتفاع. دولت پارسال ۵۵ هزار میلیارد تومان از این محل درآمد داشته است. امسال هم قرار است همان عدد را داشته باشد. البته ما انتظار داریم که دولت این ۵۵ را تا ۸۰ همت ببرد. احتمالاً افزایش این عدد را در صحن تصویب خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه قسمتی از صنایع، معادن است، گفت: ما بهعنوان کمیسیون صنایع معتقدیم که دولت از محل حق بهره دولتی یا حق انتفاعی که میگیرد یا حدود ۶۰ هزار میلیاردتومانی که خودشان پیشنهاد دادند درصد بسیار خوبی از این پول را به معادن تزریق کند. در حوزه اکتشافات پول و وام بدهد و به سمت اکتشافات جدید بروند. برای بهروز کردن دستگاهها و تجهیزات معدنی پول بدهد تا شاهد اتفاقاتی که در حادثه طبس افتاد دیگر نباشیم.
عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: بسیاری از معادن زغالسنگ دنیا بهترین ماشینآلات را در زیر چندصدمتری زمین برای حفاری میبرند ما نیروی انسانی را میفرستیم. دولت از محل حق انتفاع این دستگاهها را بهروزرسانی کند. نه اینکه پول را به یارانه گندم دهد. پول معدن را در حوزه خودش مصرف کند. این مورد یکی از نکاتی است که کمیسیون در حال اصلاح آن است.
پوردهقان در خاتمه گفت: جوامع محلی معدن نیز حرف دارند. افرادی که کنار معادن زندگی میکنند مسئولیت اجتماعی معدن را میخواهند که به خسارتی که به جاده، کشاورزی و محل زندگی آنها زده شده رسیدگی شود. نکته بعدی هم واگذاری پهنههای معدنی است. به دولت تکلیف کردیم اختیار پهنههایی که در اختیار دولت است هر چه سریعتر بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی به بخش خصوصی واگذار کند.
لینک کوتاه کپی لینک