به گزارش خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «دستنامه فهرستنویسی توصیفی در استاندارد فراداده ای یونی مارک» به قلم ملیحه درخوش، معاون سیاستگذاری منابع علمی کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران از سوی سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی وارد بازار کتاب شده است. این اثر در ۳۵۸ صفحه سال ۱۴۰۳ در۶ فصل بر روی پیشخان کتابفروشیها قرار گرفته است. کتاب «دستنامه فهرستنویسی توصیفی در استاندارد فراداده ای یونی مارک» پس از مقدمه و پیشگفتار، ۶ فصل، منابع و مآخذ، واژه نامه تخصصی و نمایه دارد.
«دستنامه فهرستنویسی توصیفی در استاندارد فراداده ای یونی مارک» در ۶ فصل درباره مباحث «بلوک برچسب رکورد»، بلوک صفر؛ شناسایی، بلوک ۱: اطلاعات کدگذاری شده، بلوک ۲: اطلاعات توصیفی بلوک ۳: یادداشتها بلوک ۵: عنوان مرتبط میپردازد. دستنامهها منابع مرجع و آموزشی هستند که در قالب راهنمای عملی در یک حوزه تخصصی مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از منابع اطلاعاتی، شامل توضیحات پایهای، ارائه دستورالعملهای مبتنی بر استانداردهای مرتبط و روشهای به کارگیری و پیادهسازی مسائل تخصصی دارند.
هدف اصلی از نگارش کتاب «دستنامه فهرستنویسی توصیفی در استاندارد فرادادهای یونی مارک» آموزش نحوه به کارگیری فیلدهای اصلی، فرعی و نشانگرهای یونی مارک در فرایند فهرستنویسی توصیفی است. این کتاب امکان یادگیری فهرستنویسی توصیفی را برای فهرستنویسان، دانشجویان علم اطلاعات و دانششناسی و متخصصان علوم رایانه فراهم میآورد، همچنین میتواند به عنوان منبع آموزشی برای اعضای هیئتعلمی در آموزش دروس سازماندهی مورد استفاده قرار بگیرد.
در این دستنامه برای تمامی فیلدهای اصلی و فرعی یونی مارک، قاعده استاندارد فهرستنویسی قید شده و مثالهایی از کتابهای فارسی برای هر یک ارائه شده که به درک بهتر مطلب کمک زیادی میکند. تالیف این کتاب، خلأ وجود دستنامه کاربردی و آموزشی در زمینه فهرستنویسی توصیفی مبتنی بر استاندارد فرادادهای و دستورالعملهای توصیفی را از بین برده است و به مخاطبان خود کمک می کند تا با استفاده از مثالهای موجود در کتاب، نحوه ورود اطلاعات در کاربرگههای نرم افزار کتابخانه را نیز فراگیرند.
خوانندگان با مطالعه این کتاب میتوانند به پرسشهایی با مضمون فهرستنویسی توصیفی شامل چه مقوله هایی است؟ در فهرستنویسی توصیفی از چه قواعد استانداردی و چگونه باید استفاده شود؟ چه فیلدهای اصلی و فرعی از یونیمارک در فهرستنویسی توصیفی مورد استفاده هستند و چگونه باید از آنها استفاده کرد؟ و نحوه ورود اطلاعات فهرستنویسی توصیفی در کاربرگه مبتنی بر یونی مارک چگونه است؟ پاسخ دهند.
با توجه به ترکیب روش آموزشی و معرفی استاندارد فرادادهای برای فهرستنویسی توصیفی، طیف مخاطبان این کتاب دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی، اساتید و فهرستنویسان شاغل در سازمانها و کتابخانهها هستند. همچنین طراحان نرم افزار کتابخانهای نیز میتوانند از این دستنامه استفاده کنند. کتابخانهها و مراکز اطلاعرسانی و نیز گروههای علم اطلاعات و دانش شناسی برای دانشجویان و اعضای هیئتعلمی میتوانند این آثار را به شکل سازمانی خریداری کنند. این اثر از طریق وبسایت ناشر و نیز کتابفروشی «شانزده» وابسته به سازمان جهاد دانشگاهی نیز در دسترس مخاطبان قرار دارد.
∎