شناسهٔ خبر: 69748834 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: صدای آمریکا | لینک خبر

هراس از آسیب بیشتر به حزب‌الله؛ تلاش تهران برای آتش‌بس در لبنان

صاحب‌خبر -

خبرگزاری رویترز روز جمعه ۲۵ آبان به نقل از یک مقام ارشد ایرانی گزارش داد که جمهوری اسلامی بعد از «ضربات سنگین» اسرائیل به موجودیت حزب‌الله، تغییر موضع و به آتش‌بس روی خوش نشان داده است.

رویترز همچنین به نقل از دو منبع سیاسی ارشد لبنان اعلام کرد که سفیر ایالات متحده در بیروت، همزمان با حضور علی لاریجانی، فرستاده علی خامنه‌ای به لبنان، پیش‌نویس طرح آتش‌بس را به نبیه بری، رئیس مجلس این کشور که مورد تأیید حزب‌الله برای مذاکرات است، ارائه کرده است.

علی لاریجانی رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی و مشاور کنونی رهبر جمهوری اسلامی در یک نشست خبری با رد تلویحی احتمال مخالفت جمهوری اسلامی با طرح آتش‌بس آمریکا گفت: «ما قصد تخریب هیچ چیزی را نداریم. ما به دنبال راه‌حلی برای مشکلات هستیم.» او افزود: «ما در هر شرایطی از دولت لبنان حمایت می‌کنیم. کسانی که آتش را شعله‌ور می‌کنند، نتانیاهو و همراهان او هستند.»

نجیب میقاتی، نخست‌وزیر دولت موقت لبنان هم در دیدار با لاریجانی حمایت از موضع لبنان در اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ و توقف «تجاوز اسرائیل» را اولویت دانست. لاریجانی نیز تأکید کرد: «ایران از هر تصمیمی که دولت لبنان اتخاذ کند، به‌ویژه اجرای قطعنامه ۱۷۰۱، حمایت می‌کند.»

این در حالی است که علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی حدود یک ماه قبل با تایید دوباره حمله تروریستی نیروهای حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل را یک رژیم «خون‌آشام» و ایالات متحده را «سگ هار» در منطقه خواند و گفته بود که جمهوری اسلامی هر اقدام لازم را «با قدرت و صلابت» در برابر اسرائیل انجام خواهد داد.

اسرائیل از اواخر تابستان امسال حملات زمینی و هوایی خود را علیه حزب‌الله در مرکز و جنوب لبنان آغاز کرد. مقامات اسرائیل هدف از این حملات را بازگرداندن امنیت به مناطق شمالی کشور و عقب راندن حزب‌الله تا پشت رودخانه لیتانی طبق قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل عنوان کرده‌اند.

قدرت‌های جهانی نیز همراستا با اسرائیل تأکید دارند که هر آتش‌بسی در لبنان باید بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل باشد که به جنگ ۲۰۰۶ میان حزب‌الله و اسرائیل پایان داد. بر اساس این قطعنامه، حزب‌الله باید تسلیحات و نیروهای خود را به شمال رودخانه لیتانی، در ۲۰ کیلومتری مرز، منتقل کند.

حزب‌الله لبنان که در سال ۱۹۸۲ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تأسیس شده، همواره از حمایت مالی و تسلیحاتی حکومت ایران برخوردار بوده است.