نجیب میقاتی، نخستوزیر موقت لبنان، روز جمعه ۲۵ آبان از جمهوری اسلامی ایران خواست تا به اجرلی قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در برقراری آتشبس در جنگ میان اسرائیل و حزبالله کمک کند.
به گزارش آسوشیتدپرس، به نظر میرسد که او از حکومت ایران خواسته است تا از این گروه شبهنظامی بخواهد تا به توافقی رضایت دهد که میتواند حزبالله را ملزم به عقبنشینی از مرز لبنان و اسرائیل کند.
این درخواست در جریان دیدار نجیب میقاتی با علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی، مطرح شده است که پس از سوریه به لبنان سفر کرد.
جمهوری اسلامی ایران، از حامیان اصلی حزبالله لبنان است و برای چندین دهه به این گروه شبهنظامی کمکهای مالی و تسلیحاتی میکند.
نخستوزیر موقت لبنان به علی لاریجانی گفت که دولت لبنان خواهان پایان جنگ و اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ «با تمام جزئیات» است.
آقای میقاتی که در هفتههای اخیر از نقش جمهوری اسلامی در لبنان انتقاد کرده است، همچنین گفت که لبنان از ایران میخواهد تا به همبستگی ملی لبنان کمک کند و هیچ موضعی در حمایت از یک حزب در برابر دیگری اتخاذ نکند.
حمایت جمهوری اسلامی از حزبالله به این گروه کمک کرده است تا در دهه گذشته بر سیاست کشور مسلط شود.
علی لاریجانی پس از دیدار با مقامات لبنان، در پاسخ به پرسشی در مورد تلاش احتمالی تهران برای خنثی کردن میانجیگری آمریکا برای برقراری آتشبس میان حزبالله و اسرائیل مدعی شد که «تنها هدف جمهوری اسلامی، حل مشکلات کنونی و حمایت از لبنان است.»
حزبالله یک روز پس از حمله تروریستی حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر سال گذشته که باعث آغاز جنگ در غزه شد، مناطق شمالی اسرائیل را با راکت هدف قرار داد و پس از آن درگیری میان طرفین ادامه داشته است.
در ماههای اخیر، اسرائیل ضمن حمله مداوم به مواضع حزبالله در لبنان، ضربات سختی به این گروه شبهنظامی وارد کرده است.
به گفته وزارت بهداشت لبنان، در حملات اسرائیل بیش از ۳۴۰۰ تن در این کشور کشته شدند که ۸۰ درصد این تلفات در ماه گذشته بوده است.
پیش از سفر علی لاریجانی به بیروت، لیزا جانسون، سفیر آمریکا در این کشور، پییشنویس پیشنهاد توافق آتشبس را به نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، که به نمایندگی از حزبالله در مذاکرات شرکت دارد، ارائه کرده بود.
یک مقام لبنانی تایید کرد که دولت لین کشور نسخهای از پیشنویس پیشنهادی بر اساس قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل را دریافت کرده است که به آخرین جنگ اسرائیل و حزبالله در تابستان ۲۰۰۶ (۱۳۸۵) پایان داد.
یک سیاستمدار لبنانی به شرط افشا نشدن نام خود به آسوشیتدپرس گفت که مقامات حزبالله در حال بررسی این پیشنویس پیشنهادی هستند.
قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل شامل بخشهای مختلفی است و میگوید که فقط ارتش لبنان و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل باید در جنوب لبنان فعالیت کنند، به این معنی که حزبالله باید به حضور خود در این منطقه پایان دهد.
در شرایطی که این بخش از توافق هرگز اجرا نشده است، بیروت، اسرائیل را متهم میکند که با حفظ منطقه مرزی کوچک و مورد مناقشه و انجام پروازهای نظامی مکرر بر فراز لبنان، قطعنامه را نقض کرده است.
∎