حجتالاسلام علیرضا قبادی، جامعهشناس و کارشناس دین، به مناسبت ایام شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) سلسله یادداشتهایی در اختیار ایکنا قرار داده است که اولین بخش آن را در ادامه با هم میخوانیم.
اللّهمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَهَ وَ ابیها وَ بَعلِها و بَنیها
منابعی که حیات حضرت فاطمه(س) را پس از ارتحال رسول خدا(ص) ۷۵ روز محاسبه میکنند، سیزدهم جمادی الاولی را سال روز شهادت آن حضرت میدانند. از این رو شیعیان و دوستداران حضرت فاطمه(س) در چنین ایامی با پرپایی محافل مذهبی فضائل و مناقب، همچنین آموزههای آن حضرت را یادآوری میکنند. بخشی از آموزهها و معارف اصیل اسلامی و البته وضعیت و شرایط اجتماعی و سیاسی و جریانشناسی دوران آن حضرت در خطبههای ارزشمند ایشان منعکس شده است.
در سالهای گذشته دو خطبه، فدکیه و عیادت یعنی سخنرانیهایی که آن حضرت در مسجد پیامبر(ص) و در دیدار زنان مهاجر و انصار ایراد فرمودند، شرح و تحلیل شد. افزون بر آنکه استنادات قرآنی در خطبه فدکیه نیز بررسی و تحلیل شد. مانند سالهای گذشته، امسال نیز از سیزدهم جمادیالاولی تا سوم جمادیالثانی گفتارهایی را درباره خطبهها آن حضرت تقدیم میکنم و بنا دارم به یاری الهی در ایام پیش رو درباره استنادات قرآنی آن حضرت در خطبه عیادت تحلیلی ارائه دهیم.
همانگونه که استحضار دارید آن حضرت در خطبه فدکیه، به ۳۰ آیه قرآن کریم استناد کردند در خطبه عیادت که در مقایسه با خطبه فدکیه بسیار کوتاهتر است به ۱۳ آیه استشهاد فرمودند. در آغاز آیاتی که آن حضرت در این خطبه بدان استناد کردند و مضمون اصلی آنها را بر میشماریم:
- مائده ۸۰، ویژگیهای اهل کتاب و تمایل بنیاسرائیل در دوستی با کافران و...
- هود ۴۴، نفرین بر ظالمان و ستمگران
- زمر ۱۵، آگاهی دادن به خسارت آشکار و پرهیز از آنها
- اعراف ۹۶، نزول برکات برای اهل زمین به شرط ایمان و تقوا الهی
- زمر ۵۱، مشاهده آثار سوء رفتار ظالمان و فرجام بد آنان
- رعد ۵، ایراد سخنان عجیب کافران
- حج ۳۳، انتخاب همنشینان و سرپرستان بد
- کهف ۵۰، جایگزین بد ظالمان
- کهف ۱۰۴، نیک پنداشتن کار بد
- بقره ۱۲، تبهکاران فاقد شعور
- یونس ۳۵، قضاوت نادرست در تبعیت و پیروی
- جاثیه ۲۷، زبان باطل اندیشان
- هود ۲۸، پوشیدگی امور برای برخی
در گفتار بعد درباره محتوا و مضمون آیات استناد شده و متن خطبه عیادت نکاتی تقدیم میکنم و از خداوند منان توفیق معرفت و بهرهگیری از آموزهها و معارف اصیل اهل بیت علیهم السلام را خواستاریم.
انتهای پیام